Dopravné správy

Modernizace ostravského uzlu se blíží

Na české železnici se připravuje největší zakázka tohoto století. Centrální komise ministerstva dopravy schválila plán modernizovat ostravský železniční uzel za 7,6 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Praha se dohodla s majiteli parcel nad metrem D v Krči

Jedna z největších překážek pro výstavbu nového metra D zřejmě padne. Zástupci Prahy a dopravního podniku dosáhli předběžné dohody s majiteli pozemků před Thomayerovou nemocnicí, na nichž má vyrůst jedna ze stanic. Průlom v jednání mají stvrdit v připraveném memorandu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slang pražských dopraváků vyšel v knižní podobě

Slang zaměstnanců pražského dopravního podniku je už téměř vědní obor. První materiál mapující stovky specifických výrazů vznikl už v roce 1974 v Kroužku přátel městské dopravy a od té doby vyšel ještě dvakrát knižně. V prosinci pak publikace Slang pražských dopraváků vyšla už potřetí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČR je špičkou ve využívání bankovních karet v dopravě

Ostrava je hned po Londýně prvním městem, které využívá nejmodernější systém placení jízdného ve veřejné dopravě pomocí bankovních karet, říká Pavel Nenka, šéf regionálních projektů společnosti XT-Card. Praze firma dodala software na provoz systému Lítačka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na trase metra B bude vyměněn zabezpečovač

Soupravy metra na trase B čeká letos a příští rok změna jejich zabezpečovacích systémů, kterou pocítí i cestující. Součástí změn je i vymontování skříní se stávajícím zabezpečovacím zařízením v prvním a posledním voze soupravy, které získaly pro svůj tvar přezdívku udírna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragický náraz autobusu do stromu u Středokluk

Při nehodě autobusu u Středokluk v okrese Praha-západ zemřela ve čtvrtek ráno jedna žena. Dalších sedm lidí utrpělo zranění. Příčinu nehody vyšetřují policisté. Ti ve čtvrtek vyjížděli i k dalším nehodám autobusů, které však neměly už tak vážné následky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

U Duisburgu se střetl nákladní vlak s bankomatem

Nákladní vlak u německého Duisburgu vykolejil, když najel ve čtvrtek ve 2.30 ráno na bankomat. Bizarní železniční nehodu u obce Dinslaken zavinili zřejmě zloději, kteří bankomat odcizili, uvedla policie. Obešla se bez zranění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bombový vyděrač a nepřítel Jančury dopaden

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dopadli ve spolupráci s Interpolem v Hondurasu 28letého muže, kterého spojují s vydíráním šéfa RegioJetu Radima Jančury a jeho firmy. Vyhrožoval mu loni spolu s kumpánem, že pokud nezaplatí, bude blokovat jeho vlaky oznámením uložení bomby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pesa dokončila dodávky tramvají Fokstrot do Kyjeva

Všech deset nízkopodlažních tramvají PESA Fokstrot, která si objednal kyjevský DP počátkem roku 2016, bylo již předáno do ukrajinské metropole. Ta za nové tramvaje polské výroby zaplatila cca 310 mil. Kč.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poláci chtějí jezdit se svým pendolinem až do Prahy

Na českých kolejích by se od příštího jízdního řádu mohl objevit nový typ vlaku. Polský státní dopravce PKP InterCity chce na linku z Prahy do Varšavy nebo z Varšavy do Vídně nasadit svá nová pendolina.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vyškovští vojáci odjeli vlakem do Litvy i s technikou

Bučovice (Vyškovsko) - Vojáci z lehkého motorizovaného praporu z Bučovic dnes začali nakládat techniku na vlak, kterým odjedou na cvičení do Litvy. Pokračovat budou s nakládáním i v neděli, odpoledne by měli odjet. Jde o cvičení Training Bridge 2017, na němž se loni dohodly státy visegrádské čtyřky s pobaltskými zeměmi kvůli obavám z Ruska. Pro pozemní síly jde o premiéru na cvičení na území Litvy, řekl ČTK mluvčí sedmé mechanizované brigády Ladislav Kabát.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Třebíč chtěla krytá stání pro autobusy, dostala pokutu

Třebíč požadovala po zájemci o osmiletou zakázku na provozování městské hromadné dopravy, aby měl pro své autobusy krytá stání. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) to považuje za diskriminační, protože podmínky splňovala jediná firma - stávající dopravce ze skupiny Icom. Úřad proto městu dal pokutu jeden a půl milionu korun. "Měli jsme ohlasy občanů, že autobusy jezdí zamrzlé, neodklizené," vysvětluje radní, proč si tuto podmínku město dalo do soutěže.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Za přepravu lyží ve vlacích ČD nic nezaplatíte

České dráhy se rozhodly využít bohaté sněhové nadílky a pro cestující milující zimní radovánky připravily přepravu sportovního náčiní, lyží, saní atd. zdarma a také zastávky téměř u lyžařských středisek. Platí to například pro krušnohorskopu Moldavu, Ramzovou i polskou Szklarskou Porębu-Jakuszyce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odpovědnost za zvýšení mezd řidičů nesou kraje

Od začátku letošního roku platí navýšení minimální mzdy pro řidiče o více než 25 korun na hodinu. Ministerstvo pro místní rozvoj je připraveno krajům pomoci s úpravou smluv, které mají kraje uzavřeny jako objednavatelé s jednotlivými dopravci, nemůže ale podle mluvčího dělat arbitra těchto vztahů či do nich jinak vstupovat. Odpovědnost za zvýšení mezd řidičů autobusů je tak na jednotlivých krajích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jihomoravský kraj předběhl státní půjčovnu vlaků

Na české železnici se chystá malá revoluce, kdy po kolejích nebudou jezdit vlaky patřící dopravcům, ale těm, kdo si jejich provoz objednávají. O takovém modelu mluví ministerstvo dopravy, zatím ho však předjel Jihomoravský kraj. Sám si chce vysoutěžit 31 elektrických jednotek, které pak bude pronajímat dopravcům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Muže v Poděbradech srazil rychlík

Tragicky skončila v úterý před polednem železniční nehoda na Nymbursku. Rychlík směřující do Ústí nad Labem srazil v Poděbradech poblíž křížení železniční trati se silnicí 611 muže. Ten na místě zemřel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do roku 2025 bude opravena trať Praha - Beroun

Koridor mezi Prahou a Berounem se připravuje již od 90. let minulého století. Ministerstvo dopravy předpokládá, že trať postupně přebuduje, aby po se po ní mohlo jezdit rychleji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ťok prosazuje uznávání jízdenek mezi dopravci

Lidí, kteří nastupují do vlaků soukromých dopravců s lístkem od Českých drah a naopak, například na trati z Prahy do Brna, je stále dost. Podle expertů by kvůli zjednodušení cestování vlaky a zvýšení jejich atraktivity měl vzniknout systém, který by umožnil vzájemné uznávání lístků. Dohodě mezi dopravci ale brání České dráhy. Ministr Ťok nyní oznámil, že stát se bude snažit podobný systém prosadit i proti jejich odporu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na opravy nádraží půjde letos 600 mil. Kč

Správa železniční dopravní cesty vydá letos za opravy a rekonstrukce nádraží kolem 600 milionů korun. Loni po převzetí nádražních budov od Českých drah zahájila rekonstrukce za 102 milionů korun. Na páteční tiskové konferenci to uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

LE nevypraví čtvrtinu spojů kvůli úpravám vlaků

Soukromý dopravce Leo Express zrušil od pondělí část svých vlakových spojů. Důvodem jsou úpravy pětice jednotek Stadler Flirt, které dopravce má.

Celou zprávu najdete na této stránce.