ČD nakoupí trakční a netrakční jednotky pro regionální dopravu

2.4.2019 8:00 Mgr. Petr Šťáhlavský Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

ČD nakoupí trakční a netrakční jednotky pro regionální dopravu

Rádi bychom vás informovali o podpisu rámcových kontraktů mezi národním železničním dopravcem České dráhy a konsorciem Škoda Transportation - Škoda Vagonka na nákup 50 elektrických dvouvozových jednotek typu EMU 160 a 5 patrových třívozových netrakčních jednotek typu push-pull v celkové hodnotě přibližně 7 miliard korun. Z uvedených rámcových kontraktů bylo hned objednáno 31 elektrických vlaků EMU 160 a všech pět netrakčních jednotek push-pull. Cestující se tak těmito vlaky svezou už za 25 měsíců, tedy na jaře 2021.

Díky rámcovým kontraktům, které jsme uzavřeli, se mohou cestující těšit na nové vlaky nejméně o rok dříve, než kdyby byla jejich dodávka soutěžena až po uzavření nových smluv na dopravní obslužnost pro období po roce 2019. Nové vlaky jsou tak objednány prakticky zároveň s uzavřením nových kontraktů na zajištění regionální dopravní obslužnosti a budou nasazeny v těch regionech, které si nové vlaky na své regionální linky u Českých drah objednaly.


Plánované nasazení nových jednotek na mapě sítě SŽDC
(kliknutí do náhledu ji otevře ve formátu PDF)

České dráhy prostřednictvím nových kontraktů na dopravní obslužnost v dálkové i v regionální dopravě pro období po roce 2019 podstatně omladí svůj vozidlový park a cestujícím nabídnou moderní vozidla. Před krátkou dobou uzavřely kontrakt s konsorciem Siemens-Škoda na dodávku 50 moderních klimatizovaných vozů pro expresní dopravu a v současné době probíhají další výběrová řízení na uzavření rozsáhlých rámcových kontraktů na dodání elektrických regionálních vlaků typu EMU 240, motorových vlaků typu DMU 120 nebo na dodání dalších 90 expresních vagónů. Národní dopravce chce v budoucnosti také podstatně omladit svou flotilu elektrických lokomotiv.


Elektrická jednopodlažní jednotka typu RegioPanter (EMU160)

České dráhy uzavřely rámcový kontrakt na dodávku až 50 elektrických jednotek pro regionální vlaky

České dráhy uzavřely s konsorciem společností Škoda Transportation a Škoda Vagonka rámcový kontrakt na dodávku až 50 nízkopodlažních dvouvozových elektrických jednotek typu RegioPanter se 140 místy k sezení. Z rámcového kontraktu byla hned zadána výroba 31 vlaků.


EMU160 – interiér oddílu 2. třídy

„Soutěž na rámcovou dodávku až 50 moderních elektrických jednotek jsme vyhlásili už loni, abychom mohli jednotlivým regionům nabídnout co nejrychleji další obnovu vozidlového parku. Ta se odvíjí od smluv na zajištění dopravní obslužnosti od prosince 2019, které s kraji postupně uzavíráme,“ vysvětluje postup předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec a pokračuje: „Aktuálně máme uzavřené nové smlouvy na dopravní obslužnost, které znamenají práci pro 31 nových souprav. Jejich výrobu jsme zadali hned při podpisu rámcového kontraktu. Díky tomu nasadíme první jednotky z uvedeného kontraktu už za 25 měsíců, tedy na jaře roku 2021. Pokud bychom soutěžili nové vlaky až po uzavření všech kontraktů na dopravní obslužnost, byly by první jednotky nasazeny přibližně o rok později.“

Potvrzená je nyní výroba 31 jednotek pro linku spěšných vlaků Plzeň – Cheb – Karlovy Vary (4 kusy), pro linku P2 Klatovy – Plzeň – Beroun (11 kusů), pro kraj Vysočina (6 kusů) a Jihočeský kraj (10 kusů) v hodnotě 3,6 miliardy korun.


EMU160 – interiér oddílu 1. třídy

„České dráhy získávají špičkově vybavený a technologicky pokročilý vlak, který významně zvyšuje komfort cestování na našich regionálních železnicích. Díky nově uzavřené zakázce budou naše moderní RegioPantery v provozu ve většině krajů České republiky. Na nové vlaky se mohou cestující těšit v Plzeňském, Karlovarském, Jihočeském kraji a na Vysočině. Podstatná část jednotek bude dodána už v roce 2021,“ říká předseda představenstva a prezident skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina.

Konsorcium společností Škoda Transportation a Škoda Vagonka bylo jedním ze dvou uchazečů, kteří předložili nabídky na výrobu moderních vlaků pro České dráhy. Vítěz soutěže dodá dvouvozové elektrické jednotky z rodiny RegioPanter.

České dráhy v současnosti provozují 12 jednotek RegioPanter řady 440, 8 jednotek řady 640, 17 jednotek řady 650 a 14 jednotek pro dálkovou dopravu InterPanter řady 660 a 661.


EMU160 – bezbariérové sociální zařízení

Regionální vlaky s komfortem expresů

Moderní vlaky nabízejí cestujícím světlý a přehledný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými sedačkami s textilním potahem. Nástup usnadňuje nízkopodlažní uspořádání. Výška podlahy vlaku je ve výšce moderních nástupišť, díky tomu je snadný nástup do vlaku i pro malé děti, seniory nebo osoby se zdravotním postižením. Osoby na vozíku mohou navíc využít plošinu, která usnadní překonání mezery mezi vlakem a nástupištěm nebo výškový rozdíl u starších nástupišť. Nevidomí pak mohou použít k ovládání nástupních dveří vlaku speciální vysílačku pro nevidomé. Sociální zařízení je s uzavřeným systémem, takže může být použité i ve stanici. Je řešeno jako bezbariérové přístupné i pro osoby na vozíku a je navíc vybaveno i sklopným pultem pro přebalování kojenců.


EMU160 – interiér oddílu s místy pro kočárky a jízdní kola

Soupravy jsou vybaveny také Wi-Fi připojením k internetu, elektrickými zásuvkami 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících. Cestující mají k dispozici také bohatě dimenzované úložné prostory pro zavazadla včetně univerzálního prostoru pro uložení kočárků, jízdních kol nebo zvlášť objemných spoluzavazadel. Soupravy budou vybaveny moderním audiovizuálním informačním systémem s LCD monitory, který informuje cestující o průběhu jízdy, např. o cílové stanici, směru jízdy následující zastávce, a také o mimořádnostech na trase. Nástupní dveře jsou posuvné. Ovládají se snadno tlačítky a jejich pohyb zajišťuje elektropneumatický pohon. Za jízdy jsou dveře blokovány proti otevření. Uzavření a také jejich blokování proti otevření se provádí již před rozjezdem vlaku.

Jednotky RegioPanter budou dvusystémové (3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC), což jim umožní nasazení prakticky na jakékoli elektrifikované trati v České republice. Jejich kapacita bude 140 míst k sezení. Vlaky ve špičce mohou nabídnout až trojnásobnou kapacitu díky možnosti spojení až 3 jednotek řízených jedním strojvedoucím. Maximální rychlost vlaků bude 160 km/h, výkon 1 360 kW a vybaveny budou nejmodernějším evropským zabezpečovacím zařízením ETCS.

Hodnota rámcového kontraktu včetně dodávky náhradních dílů bude 5,89 miliardy korun.


EMU160 – nástupní prostor s plošinou pro vozíčkáře

Cestující se mohou těšit na moderní vlaky, které jim nabídnou:

  • moderní světlý a přehledný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými čalouněnými sedačkami v provedení 1. a 2. třídy;
  • bezbariérový nástup s podlahou vozidla ve výši moderních nástupišť bez nutnosti překonávat schody, pro cestující na vozíku budou vybaveny plošinou pro překlenutí prostoru mezi nástupištěm a podlahou vozu, na zastávkách s nižšími nástupišti usnadní nástup dodatečný výsuvný schod;
  • moderní bezpečné předsuvné dveře ovládané tlačítky, centrálně uzavírané a blokované již před rozjezdem vlaku, navíc pro nevidomé a slabozraké budou čelní dveře jednotky vybavené dálkovým ovládáním dveří obsluhované slepeckou vysílačkou a vybavené akustickým majáčkem;
  • prostorné bezbariérové WC přístupné také osobám na vozíku s uzavřeným systémem a vybavené také sklopným stolem pro přebalování kojenců;
  • doplňkové služby, jako jsou elektrické zásuvky pro napájení přenosné elektroniky cestujících, např. mobilní telefony, tablety atp. včetně USB portů, Wi-Fi, sklopné nebo rozkládací stolky podle rozmístění sedaček a zásuvky 230 V pro dobíjení baterií elektrických invalidních vozíků;
  • dostatečné velké prostory pro umístění kočárků a 8 jízdních kol;
  • moderní audiovizuální informační systém poskytující informace o jízdě vlaku a zastávkách všem cestujícím včetně nevidomých, slabozrakých nebo neslyšících osob, pro nevidomé a slabozraké budou uvnitř soupravy k dispozici také informační štítky v Braillově písmu.


Řídicí vůz dvoupodlažní netrakční jednotky typu push-pull

České dráhy objednaly pět vlaků push-pull u společnosti Škoda

České dráhy uzavřely s konsorciem společností Škoda Transportation a Škoda Vagonka kontrakt na dodávku pěti moderních patrových vlaků typu push-pull, které budou jezdit na severní Moravě na trati z Ostravy do Frýdku-Místku, Frýdlantu nad Ostravicí a Frenštátu pod Radhoštěm.


Push-pull – interiér oddílu 2. třídy

 „Po dohodě s Moravskoslezským krajem jsme vybrali pro trať mezi Ostravou, Frýdkem-Místkem, Frýdlantem nad Ostravicí a Frenštátem pod Radhoštěm koncept netrakčních patrových jednotek push-pull. Jejich velkou výhodou je snadná změna trakce po plánované elektrifikaci tratě z Ostravy směrem na Frýdlant nad Ostravicí. Zpočátku může provoz jednotky zajistit motorová lokomotiva, kterou pak vyměníme za elektrickou. Nové vlaky nabídnou veškerý současný komfort, jako jsou bezbariérový nástup, klimatizované oddíly, Wi-Fi připojení k internetu, elektrické zásuvky pro napájení elektroniky cestujících nebo dostatečně velké prostory pro cestování osob na vozíku, přepravu kočárků, kol a v zimě lyží,“ vyjmenovává přednosti nových netrakčních jednotek předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec.


Push-pull – interiér oddílu 1. třídy

Netrakční jednotky se budou skládat z tří vozů, jednoho řídicího se stanovištěm strojvedoucího, ze kterého je možné dálkové ovládat lokomotivu, a dvou vozů vložených.

„Cestující se mohou těšit na dvoupodlažní soupravy nové generace, které plně odpovídají západoevropským standardům. Soupravy vycházejí z koncepce vozů, které v současnosti dodáváme Deutsche Bahn. V základní sestavě budou třívozové soupravy složené ze dvou vložených a jednoho řídícího vozu s celkovou kapacitou až 356 míst k sezení. Na vozidla mimo jiné poskytujeme nadstandardní záruku v délce pěti let od dodání do provozu,“ říká předseda představenstva a prezident skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina.


Push-pull – interiér oddílu s místy pro vozíčkáře

Komfort a bezpečnost na palubě vlaků push-pull

  • moderní světlý a přehledný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými čalouněnými sedačkami v provedení 1. a 2. třídy ve dvou úrovních;
  • bezbariérový nástup s podlahou vozidla ve výši moderních nástupišť bez nutnosti překonávat schody, pro cestující na vozíku budou vybaveny rampou pro překlenutí prostoru mezi nástupištěm a podlahou vozu;
  • moderní bezpečné předsuvné dveře ovládané tlačítky, centrálně uzavírané a blokované již před rozjezdem vlaku, navíc pro nevidomé a slabozraké budou jedny dveře řídicího vozu jednotky vybavené dálkovým ovládáním obsluhovaným slepeckou vysílačkou a vybavené akustickým majáčkem;
  • prostorné bezbariérové WC přístupné také osobám na vozíku s uzavřeným systémem a vybavené sklopným stolem pro přebalování kojenců bude umístěno v čelním řídicím voze;
  • doplňkové služby, jako jsou elektrické zásuvky pro napájení přenosné elektroniky cestujících, např. mobilní telefony, tablety atp. včetně USB portů, Wi-Fi, sklopné nebo rozkládací stolky podle rozmístění sedaček;
  • v každém voze budou vytvořeny dostatečně velké prostory pro umístění kočárků, jízdních kol nebo lyží, třívozová jednotka nabídne místo až pro 4 invalidní vozíky, několik kočárků nebo pro celkem až 30 jízdních kol a v zimě pro uložení až 40 párů lyží;
  • moderní audiovizuální informační systém poskytující informace o jízdě vlaku a zastávkách všem cestujícím včetně nevidomých, slabozrakých nebo neslyšících osob, pro nevidomé a slabozraké budou uvnitř soupravy k dispozici také informační štítky v Braillově písmu;
  • jednotky mohou jezdit rychlostí až 160 km/h a budou vybavené moderním evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS.


Push-pull – interiér oddílu s místy pro kočárky a jízdní kola

Celková hodnota uzavřeného rámcového kontraktu včetně dodávky náhradních dílů je 1,039 miliardy Kč. Vlastní soupravy v hodnotě 986 milionů Kč budou dodány za 25 měsíců od podpisu kontraktu, tedy na jaře roku 2021.

O společnosti České dráhy, a.s.

Akciová společnost České dráhy plní v České republice úlohu národního dopravce a na základě objednávky státu a krajů zajišťuje základní dopravní obslužnost státu. Loni využilo služeb společnosti přes 179 milionů zákazníků. V posledních letech došlo k výraznému omlazení vozidlového parku, a to v regionální i dálkové dopravě. Ve snaze zatraktivnit železniční dopravu a zvýšit konkurenceschopnost na otevřeném trhu investovala firma desítky miliard korun do nákupu a modernizace vozidel.


Kontrakty podepsali nejvyšší představitelé smluvních stran 29. března 2019

Poznámka editora:

Tato aktualita je kompilátem dvou tiskových zpráv Českých drah, které dorazily (spolu s ilustračními obrázky) na adresu naší redakce, úvodní pasáž je pak převzata z jejich průvodní zprávy. Současně jsme dostali také stejně motivované tiskové zprávy společnosti Škoda Transportation, které vám pro doplnění nabízíme v originální podobě (formát PDF):

PhDr. Zbyněk Zlinský

Úvodní ilustrační snímek: Elektrická jednopodlažní jednotka RegioPante

Súvisiace odkazy