Jihočeský RegioPanter svezl první cestující

9.10.2012 8:00 Martin Maloušek

Jihočeský RegioPanter svezl první cestující

Ještě se ani neohřál v jižních Čechách po příjezdu ze sobotního Národního dne železnice 2012 v Brně, a v pondělí, 1. října, již pózoval cestujícím a fotografům. Ten den mi končila naštěstí výuka o něco dříve. Řekl jsem si, že se skočím podívat na nádraží v Českých Budějovicích, co je tam nového a jak postoupila koridorizace. A nelitoval jsem.

 

 

 

U prvního nástupiště stála jednotka, která vozila ten den cestující zdarma. Nejprve ji zdobil nápis NENASTUPOVAT. Ono to bylo pochopitelné, protože byla plná jídla z předešlé prezentační jízdy pro hejtmana Jihočeského kraje, ředitele KCOD České Budějovice, náměstka pro osobní dopravu Českých drah a další hosty i novináře.


650.001/651.001 jako zvláštní vlak Č. Budějovce - Borovany ve výchozí stanici
© Martin Maloušek
 

Jedno krásné přísloví říká, že zadarmo ani kuře nehrabe. Kuře sice nehrabalo, zato první dvousystémový RegioPanter ano. Vozil cestující po trase České Budějovice – Zliv – Borovany – České Budějovice a vzdor přísloví zdarma.


Označení vozu 650.001 na zvláštním vlaku Č. Budějovce - Borovany ve výchozí stanici
© Martin Maloušek

Nastoupil jsem do RegioPantera, ihned jsem vyzkoušel Wi-Fi a fungovalo. To zjistilo i více cestujících, a proto se v Panterovi objevilo i pár notebooků a chytrých telefonů. Internet byl rychlý a postačující potřebám obyčejného cestujícího. Jednu slabinu však vidím na stojanech pro kola. Nejen, že je neprakticky umístěn v prostoru dveří, ale také hák na zavěšení velocipedu je příliš krátký.


650.001/651.001 jako zvláštní vlak Č. Budějovce - Borovany ve stanici Zliv © Martin Maloušek

Cesta ubíhala klidně, kupodivu byla tichá i v místech „harmoniky“ (přechodu do dalšího vozu jednotky). Bohužel se nejelo více než 100 km/h, protože traťová rychlost to nedovoluje.


650.001/651.001 jako zvláštní vlak Č. Budějovce - Borovany ve stanici Zliv © Martin Maloušek

Obloha byla zatažená, přesto jsem několik fotografů cestou potkal. Nechtěli si, stejně jako já, tuto akci nechat ujít a využili možnosti zdokumentování prvních kilometrů RegioPantera po jihočeských kolejích. Věřím, že se „Bulharům“ (jak se Jihočechům přezdívá) bude nová jednotka líbit a Panterovi přeji mnoho šťastných kilometrů.


650.001/651.001 jako zvláštní vlak Č. Budějovce - Borovany v cílové stanici
© Martin Maloušek

V týdnu od 1. do 7. října se jednotka zkoušela bez cestujících na trase České Budějovice – České Velenice, v pondělí 8. října nastoupila na této trati na první pravidelné výkony s cestujícími.


650.001/651.001 jako zvláštní vlak Č. Budějovce - Borovany v cílové stanici
© Martin Maloušek

Odkazy:
  1. RegioPanter - Wikipedie
  2. Jednopodlažní elektrická jednotka 440 / 640 / 650 na stránkách výrobce
  3. Na koleje zamíří RegioPanter
  4. České dráhy, a.s. – osobní doprava
  5. ŠKODA TRANSPORTATION, a.s.
  6. ŠKODA VAGONKA, a.s.

Súvisiace odkazy