„InterPanter“ poprvé na lince Brno - Praha

28.1.2016 8:00 Jiří Řechka

„InterPanter“ poprvé na lince Brno - Praha

Ve středu 27. ledna 2016 vyjede poprvé na linku Brno - Česká Třebová - Praha zcela nový vlak InterPanter. Jedná se o nejmodernější rychlíkovou jednotku v České republice. Cestujícím nabídne například klimatizovaný prostor, nízkopodlažní nástup, elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky nebo WiFi připojení k internetu.

 

 

 

 


Vlak zastaví ve všech plánovaných rychlíkových stanicích, jako jsou například Blansko, Svitavy, Ústí nad Orlicí a mnoho dalších.  Během první jízdy si můžete také Vy vlak prohlédnout a vyzkoušet. Můžete se s námi vydat i na kratší cestu, například z Blanska do Svitav, ze Svitav do České Třebové nebo z Ústí nad Orlicí do Pardubic. Po příjezdu do Prahy si budou moci vlak prohlédnout také novináři a veřejnost v Praze.  


Pozvánka na jízdu (kliknutí do náhledu ji otevře ve formátu PDF)

Tak zněla podstatná část textu elektronické zprávy, která provázela výše uvedenou pozvánku, jež dorazila do redakce internetového magazínu VLAKY.NET a následně byla přeposlána několika jeho reportérům, mezi nimi také mně. Ostatně tato informace se šířila i po jiných kanálech, doprovázena výzvou, aby se první jízdy InterPantera mezi Brnem a Prahou účastnil každý, kdo bude chtít a moci.


Katalogový list jednotky „InterPanter“ (kliknutí do náhledu jej otevře ve formátu PDF)

Pro mne byl odjezd z Brna nerealizovatelný. A tak zůstalo jediné možné řešení, počkat si na příjezd tohoto rychlíku v Praze na hlavním nádraží. Využil jsem této příležitosti a provedl jsem opět další fotografickou dokumentaci rekonstrukce střechy a prosklení haly hlavního nádraží a také nějakého toho železničního provozu. Rychlík přijel k prvnímu nástupišti a jízdu ukončil před vládním salonkem.


Jednotka 660.105-8/661.105-7 přijíždí jako R 872 © Jiří Řechka

Jak bylo avizováno ve „zvacím dopise“, bylo možné projít si soupravu a zhotovit obrázky soupravy včetně stanoviště strojvedoucího. Využil jsem této příležitosti a zeptal jsem se strojvedoucího, jaký měl pocit z jízdy do Prahy. Odpověděl mně, že jízda byla příjemná a vše fungovalo tak, jak mělo. Jinak fotografická dokumentace této jednotky, respektive tohoto typu, byla zveřejněna na našich stránkách v reportáži ze křtu jednotky na zkušebním okruhu ve Velimi.


Nahlédnutí do interiéru „InterPantera“ © Jiří Řechka

K nasazení těchto jednotek na lince mezi metropolí Moravy a hlavním městem najdete více informací v tiskové zprávě Českých drah. A ještě drobná informace navíc: dnes jsem si zakoupil první letošní číslo Dráhy a velká část jeho obsahu je věnována právě nízkopodlažním jednotkám řad 650/640/440 RegioPanter a právě řad 660/661 InterPanter ČD. Řekl bych, že to pojednání je dost podrobné.


Jednotka 660.105-8/661.105-7 z opačného konce © Jiří Řechka

Odkazy:

  • zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: První „InterPanter“ v roli pravidelného spoje na pražském hlavním nádraží © Jiří Řechka

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy