Jak se rodí vozy pro dálkové vlaky ČD

21.5.2020 16:00 Ing. Gabriela Novotná Zdroj: České dráhy - tisková informace

Jak se rodí vozy pro dálkové vlaky ČD

Výroba deseti pětivozových netrakčních jednotek pro linky dálkové dopravy Českých drah Ex6 „Západní expres“ Praha - Plzeň - Cheb a R15 „Krušnohor“ Praha - Ústí nad Labem - Karlovy Vary - Cheb v konsorciu Siemens-Škoda je v plném proudu. První jednotka už dostává finální podobu a do prvních vozů se začíná instalovat interiér. Současný stav výroby představují fotografie pořízemé dne 14. května tohoto roku v montážní hale Škoda Vagonky Ostrava.

Nové jednotky nabídnou plně klimatizovaný moderně řešený interiér s pohodlnými sedačkami. Vlaky budou vybaveny WiFi připojení k internetu, elektrickými zásuvkami a porty USB pro dobíjení přenosné elektroniky a audiovizuálním informačním systémem. Nová koncepce ucelené soupravy zajistí vyšší bezpečnost, nižší hlučnost uvnitř vagonů i pohodlnější průchod vlakem.


Montáž agregátů pod vozovou skříní

V soupravě budou zařazeny vozy 1. a 2. třídy, vůz vybavený pro komfortní cestování osob na vozíku s nástupní plošinou a bezbariérovým WC,  pro cestující s dětmi zde bude místo pro kočárky a dětské kino, v krajním voze se bude nacházet místo pro uložení jízdních kol.  


Montáž interiéru nového vozu

Moderní vozidla typu Viaggio Comfort jsou nejmodernějšími osobními vozy v Evropě. Po opuštění výrobního závodu projdou jednotky sérii zkoušek a schvalování. Zkušební provoz s cestujícími se uskuteční během příštího roku a od prosince 2021 je již plánované pravidelné nasazení na spojích Západní expres a Krušnohor.  


Celkový pohled na montážní linku

Odkazy:

  1. České dráhy objednaly u konsorcia Siemens-Škoda 50 supermoderních expresních vozů - České dráhy, a. s. 
  2. Konsorcium Siemens-Škoda dodá Českým drahám 50 supermoderních expresních vozů - Tiskové centrum SIEMENS
  3. Nové vozy pro České dráhy už pomalu vznikají - Železničář

Úvodní obrázek: Vizualizace nového vozu pro ČD; zdroj: Siemens

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy