Tlačové správy

Podujatie ŠTUDUJ DOPRAVU je opäť tu. Mladým ľuďom otvára dvere do stabilnej a perspektívnej práce

BRATISLAVA  2. 9. 2022

Chceš v budúcnosti pracovať v perspektívnom sektore, ktorý ti otvorí rôzne možnosti? Tak neváhaj a Študuj dopravu. Cieľom podujatia Kam po skončení základnej školy – ŠTUDUJ DOPRAVU je zvýšiť záujem žiakov základných škôl o stredoškolské a vysokoškolské štúdium v oblasti dopravy a poštových služieb. Akcia sa pravidelne uskutočňuje pod záštitou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, ktoré pomáha žiakom a študentom s výberom štúdia a budúceho povolania. Chýbať však nebudú ani zástupcovia Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) ako spoluorganizátori programu. Na vzdelaní mladých dopravcov nám totiž záleží.

Po poslednom úspechu v bratislavskom Múzeu dopravy, na ktorom sa stretli žiaci zo stredných a základných škôl z bratislavského regiónu, sa podujatie tentokrát uskutoční vo Vrútkach na parkovisku pri železničnej stanici, a to dňa 8. septembra 2022 od 9.00 do 13.00 h.

Návštevníkom budú predstavené odbory vzdelávania z oblasti dopravy a poštových služieb, ktoré môžu študovať na rezortných stredných odborných školách, prípadne vysokých školách. Žiaci dostanú zaujímavé informácie nielen od učiteľov, ale aj od študentov týchto škôl. Ďalej budú mať k dispozícii aj kariérové poradenstvo, v rámci ktorého im odborníci pomôžu s výberom ďalšieho študijného smerovania a povolania.

Súčasťou bohatého sprievodného programu budú ukážky výkonu povolaní najmä v železničnej a cestnej doprave. Žiaci si ďalej budú môcť vyskúšať riadenie rušňa prostredníctvom vlakového trenažéra alebo si prezrieť priestory autobusu, kamióna a rušňa tak, ako ich nepoznajú. Program bude tiež zahŕňať ukážku diagnostiky vozidiel, dopravnú výchovu s informáciami o bezpečnosti cestnej premávky a cyklistickej dopravy, nácvik poskytovania prvej pomoci a v neposlednom rade aj dopravné kvízy a súťaže. Vstup na podujatie je bezplatný.

„Sme veľmi radi, že podujatie ŠTUDUJ DOPRAVU je opäť tu. Vzdelávanie budúcich dopravcov totiž považujeme za veľmi dôležité. Doprava mladým ľuďom ponúka viaceré zaujímavé a perspektívne možnosti uplatnenia sa, pričom je výhodou sa o nich dozvedieť z prvej ruky,“ podotkol Roman Koreň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Podujatie už tradične organizujú spolu s ministerstvom dopravy aj rezortné stredné odborné školy, univerzity a rezortní zamestnávatelia vrátane železničných spoločností a vybraných regionálnych partnerov. Na najbližšom podujatí to budú aj mesto Vrútky, Stredná odborná škola dopravná Martin-Priekopa a Žilinská univerzita v Žiline. Akcia bude spojená aj s oslavami 135. výročia založenia Strednej odbornej školy dopravnej, Martin-Priekopa. Bližšie informácie nájdete na www.studujdopravu.sk

Plagát podujatia

Začíná série Regionálních dnů železnice, v České Třebové pojede souběžně pára a pantograf

1.9.2022

První zářijový víkend se hned na několika místech ponese v duchu železné dráhy. V České Třebové a Trutnově se uskuteční Regionální dny železnice, na blatenské lokálky vyrazí parní vlak. Do Lednicko-valtického areálu pak turisty sveze historický motorák přezdívaný Hurvínek.

Zářijové oslavy svátku železničářů zahájí v sobotu třetího září Regionální den železnice v České Třebové. České dráhy připravily atraktivní program v areálu českotřebovského depa a jízdy historických vlaků po tratích v okolí.


Příznivci historických železničních vozidel se můžou těšit na zvláštní jízdy parního vlaku s lokomotivou 423.009 Velký bejček a také pantografové jednotky řady 451 (takzvaného Žabotlamu). Parní vlak nejdřív pojede v 8:37 z České Třebové do Moravské Třebové, odkud se v 10:18 vrátí zpět do České Třebové. Po poledni se pak vydá směrem do Svitav.
V úseku mezi Českou Třebovou a Opatovem přitom bude připravena unikátní podívaná, při níž pojede parní vlak souběžně s pantografovou jednotkou. Společný odjezd obou vlaků bude ve 13:15 z České Třebové.
Historická pantografová jednotka bude kromě této souběžné jízdy nasazena i na několika dalších vlacích. Ráno sveze cestující z Bludova do Ústí nad Orlicí. Následovat budou tři okružní jízdy po různých kolejích v železničním uzlu Česká Třebová a v podvečer pak souprava odjede z České Třebové přes Pardubice do pražské Libně.

Bohatý doprovodný program

Během dne zajistí České dráhy také kyvadlové vlaky ze stanice Česká Třebová (z pátého nástupiště) do depa. Zde si budou návštěvníci moci od osmi do šestnácti hodin prohlédnout výstavu historických i moderních vozidel, svézt se na stanovišti strojvedoucího nebo vláčkem taženým lokomotivou řady 701 Prasátko. Chybět nebudou ani stánky s občerstvením a upomínkovými předměty, dětský koutek nebo výstava železničních modelů.
 
Zajímavý doprovodný program zajistí také partneři akce. Správa železnic umožní zájemcům prohlídku ústředního stavědla 019 (přístup podchodem od firmy Korado) a nedaleko odtud také prostor drážních hasičů v Semanínské ulici. Ve Střední škole technické a dopravní v Habrmanově ulici pak budou mít lidé od devíti do čtrnácti hodin možnost navštívit dopravní sál a simulátor řízení lokomotivy.

Den železnice v Trutnově ozdobí Velký bejček

Na neděli čtvrtého září pak připravily České dráhy společně se svými partnery Regionální den železnice v Trutnově. Na místo oslav se návštěvníci mohou svézt z Hradce Králové zvláštním vlakem v čele s parní lokomotivou Velký bejček. Ten bude odjíždět z královéhradeckého hlavního nádraží v 7:33 a na trutnovské hlavní nádraží přijede v 9:35. Historická souprava zajistí během dne dvě vyhlídkové jízdy, a to do Vrchlabí (odjezd z Trutnova hl.n. v 9:55) a do Červeného Kostelce (odjezd z Trutnova hl.n. ve 14:10). V 16:20 se pak vydá zpět do krajského města, kam přijede v 18:27.
Zájemci si na trutnovském hlavním nádraží prohlédnou výstavu kolejových vozidel a modelové kolejiště, nebude chybět výstava železničních modelů nebo promítání filmů s drážní tématikou.
 
Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Ten spojil britský Stockton a Darlington. Oslavy dne železnice jsou během září plánované na řadě míst České republiky. Hlavní akci ČD společně s partnery připravují na 24. září v Plzni.

Na blatenské lokálky vyjede parní vlak

Zajímavá akce se chystá v sobotu třetího září také na pomezí Plzeňského, Jihočeského a Středočeského kraje. České dráhy tam vypraví parní vlak, který postupně projede takzvané blatenské lokálky. Vlaková souprava bude sestavená z historických osobních vozů a v jejím čele pojede lokomotiva 310.072 Kafemlejnek. Jízdenky budou v prodeji přímo ve vlaku.
 
Vlak bude začínat v 9:00 v Nepomuku, odkud pojede přes Kasejovice a Lnáře do Blatné (příjezd v 10:38). Z této železniční stanice bude v 11:26 pokračovat přes Bělčice do Březnice (příjezd ve 12:22) a nakonec projede i lokálku do Rožmitálu pod Třemšínem, kam přijede ve 13:10. Na zpáteční cestu se souprava vydá po stejné trase. Odjezd z Rožmitálu bude ve 13:35, z Březnice ve 14:45 a z Blatné v 16:25. Cílovou stanicí bude Nepomuk, kam vlak přijede v 17:58.
 
Kromě samotné jízdy historickým vlakem se cestující mohou těšit i na další zajímavosti. V areálu železniční stanice Kasejovice mezi Nepomukem a Blatnou si budou moci prohlédnout budovu bývalé vodárny, která bude tento den otevřena pro veřejnost. Ve stanici Rožmitál pod Třemšínem pak bude v době pobytu parního vlaku připravena výstavka o historii tamní tratě a prodej upomínkových předmětů.
Oba víkendové dny je také možné vydat se nostalgickým vlakem do Lednicko-valtického areálu, kam návštěvníky odveze historický motoráček Hurvínek.
 
Podrobnosti o všech akcích můžete najít na stránkách ČD Nostalgie nebo Den železnice.
 

Stavební práce na trati mezi Kolínem a Velimí skončily, vlaky už nemusí odklonem přes Nymburk

1.9.2022

Správa železnic dokončila stavební práce v úseku z Kolína do Velimi. Cestujícím se tak otevírá dvacet kilometrů nově zrekonstruované trati a končí jízdy odklonem přes Nymburk.

Vlaky tak znovu začnou využívat obě traťové koleje, stejně jako v navazujících mezistaničních úsecích ve směru do Poříčan, které se už dočkaly modernizace v rámci probíhající investiční akce. Jejím výsledkem jsou mimo jiné nové odbočky Cerhenice a Tatce, které umožňují operativně reagovat na aktuální dopravní situaci na této vytížené koridorové trati.
 
Traťový úsek mezi Velimí a Kolínem prošel v průběhu srpna celkovou opravou, stavbaři zde povedli kompletní výměnu železničního svršku. Správa železnic tak využila nezbytná omezení související s pokračující modernizací sousedního úseku z Velimi do Poříčan. Díky tomu prošla nezbytnou obnovou i poslední dvoukolejná část koridoru mezi Prahou a Kolínem, který je nejexponovanější a nejvíce zatíženou železniční tratí v České republice.
 
Do závěrečné fáze už postoupila rovněž modernizace traťového úseku z Velimi do Poříčan. Stavbařům zbývá dokončit rekonstrukci ostrovního nástupiště ve stanici Velim, která si vyžádá výluku dvou přilehlých kolejí. Vlaky budou moci využívat další tři staniční koleje, dopad na pravidelnost dopravy tak bude minimální. Toto omezení potrvá do prvního listopadu. Poté se otevře pro cestující zrekonstruované nástupiště, které bude mít nově bezbariérový přístup. Dokončení celé stavby je pak plánováno v závěru letošního roku.
 

Omezení mají skončit i jinde

Letos mají také skončit některé další výluky, které značně zkomplikovaly provoz na důležitých trasách.
 
Cestující i dopravci se mohou těšit na otevření nového nádraží v pražských Vysočanech (říjen) a 10. prosince letošního roku skončí výluka na úseku Vysočany – Odbočka Skály.
 
Osmnáctého prosince pak skončí jednokolejný provoz Bezpráví – Brandýs nad Orlicí na hlavním koridoru mezi Prahou a Ostravou. V říjnu se ještě zvýší rychlost vlaků v okolí Přerova.
 
Ulehčení nastane i na trati směrem na Brno, od 11. prosince 2022 s novým jízdním řádem bude zaveden dvoukolejný provoz na trati Brno – Adamov - Blansko a vrátí se sem zatím alespoň vlaky osobní dopravy.
 
Konec výluk pomůže i na severovýchodě republiky; devátého prosince skončí výluka jedné koleje mezi Petrovicemi u Karviné a státní hranicí s Polskem.
 
Na trati mezi Sudoměřicemi a Voticemi se bude od poloviny prosince (nový jízdní řád) jezdit až 160 kilometrů v hodině a od 12. prosince se zdvojkolejní trať mezi Soběslaví a Doubím u Tábora.

Na blatenské lokálky vyjede v sobotu parní vlak

1.9.2022 - 10:47

Pomezí Plzeňského, Jihočeského a Středočeského kraje se první zářijovou sobotu stane dějištěm nevšední podívané. České dráhy vypraví parní vlak, který postupně projede tzv. blatenské lokálky. Vlaková souprava bude sestavená z historických osobních vozů a v jejím čele pojede lokomotiva 310.072 Kafemlejnek. Ráno vyjede z Nepomuku a postupně sveze fanoušky železniční nostalgie do Blatné, Březnice a Rožmitálu pod Třemšínem. Odpoledne se pak vrátí zpět do Nepomuku. Jízdenky budou v prodeji přímo ve vlaku.

Parní vlak projede v sobotu 3. září 2022 malebnou krajinu Blatenské pahorkatiny a jižní části Brd. Začínat bude v 9:00 v Nepomuku, odkud pojede přes Kasejovice a Lnáře do Blatné (příj. v 10:38). Z této železniční  stanice bude v 11:26 pokračovat přes Bělčice do Březnice (příj. ve 12:22) a nakonec projede i lokálku do Rožmitálu pod Třemšínem, kam přijede ve 13:10. Na zpáteční cestu se souprava vydá po stejné trase. Odjezd z Rožmitálu bude ve 13:35, z Březnice ve 14:45 a z Blatné v 16:25. Cílovou stanicí bude Nepomuk, kam vlak přijede v 17:58.

Kromě samotné jízdy historickým vlakem se cestující mohou těšit i na další zajímavosti. V areálu železniční stanice Kasejovice mezi Nepomukem a Blatnou si budou moci prohlédnout budovu bývalé vodárny, která bude tento den otevřena pro veřejnost. Ve stanici  Rožmitál pod Třemšínem pak bude v době pobytu parního vlaku připravena výstavka o historii tamní tratě a prodej upomínkových předmětů.

Jízdní řád a ceník jízdného v parním vlaku po blatenských lokálkách (3. 9. 2022) (391 kB)

Končí omezení vlaků spojená s pracemi v úseku Kolín – Velim

KOLÍN, 31. srpna 2022

Správa železnic dnes dokončí stavební práce v úseku z Kolína do Velimi. Vlaky tak znovu začnou využívat obě traťové koleje, stejně jako v navazujících mezistaničních úsecích ve směru do Poříčan, které již byly modernizovány v rámci probíhající investiční akce. Jejím výsledkem jsou mimo jiné nové odbočky Cerhenice a Tatce, které umožňují operativně reagovat na aktuální dopravní situaci na této vytížené koridorové trati. Posledním omezením bude výluka dvou staničních kolejí ve Velimi, která však nebude mít výraznější dopad na pravidelnost vlaků.

Traťový úsek mezi Velimí a Kolínem prošel v průběhu srpna celkovou opravou, stavbaři zde povedli kompletní výměnu železničního svršku. Správa železnic tak využila nezbytná omezení související s pokračující modernizací sousedního úseku z Velimi do Poříčan. Díky tomu prošla nezbytnou obnovou i poslední dvoukolejná část koridoru mezi Prahou a Kolínem, který je nejexponovanější a nejvíce zatíženou železniční tratí v České republice.

Do závěrečné fáze už postoupila rovněž modernizace traťového úseku z Velimi do Poříčan, kde mohou vlaky využívat obě traťové koleje včetně nových odboček Cerhenice a Tatce. Stavbařům zbývá dokončit rekonstrukci ostrovního nástupiště ve stanici Velim, která si vyžádá výluku dvou přilehlých kolejí. Vlaky budou moci využívat další tři staniční koleje, dopad na pravidelnost dopravy tak bude minimální. Toto omezení potrvá do 1. listopadu. Poté se otevře pro cestující zrekonstruované nástupiště, které bude mít nově bezbariérový přístup. Dokončení celé stavby je pak plánováno v závěru letošního roku.

Hlavní ozdobou Regionálního dne železnice v Trutnově bude Velký bejček

31.8.2022 - 11:48

Na neděli 4. září připravily České dráhy společně se svými partnery Regionální den železnice v Trutnově. Na místo oslav se návštěvníci mohou svézt z Hradce Králové zvláštním vlakem v čele s parní lokomotivou Velký bejček. Tento vlak zároveň uskuteční během dne další vyhlídkové jízdy. Zájemci si na trutnovském hlavním nádraží prohlédnou výstavu kolejových vozidel a modelové kolejiště, nebude chybět výstava železničních modelů nebo promítání filmů s železniční tématikou.

Parní vlak v čele s lokomotivou Velký bejček bude odjíždět z královéhradeckého hlavního nádraží v 7:33 a na trutnovské hlavní nádraží přijede v 9:35. Historická souprava zajistí během dne dvě vyhlídkové jízdy, a to do Vrchlabí (odjezd z Trutnova hl.n. v 9:55) a do Červeného Kostelce (odjezd z Trutnova hl.n. ve 14:10). V 16:20 se pak vydá zpět do krajského města, kam přijede v 18:27.

Jízdní řád parního vlaku s lokomotivou Velký bejček

Hradec Králové – Trutnov hl.n. a zpět

(neděle 4. září 2022)

tam

stanice

zpět

07:33

Hradec Králové hl.n.

 

18:27

07:48

Smiřice

18:14

07:59

Jaroměř

18:04

08:16

Česká Skalice

17:47

08:27

Starkoč

17:37

08:41

Červený Kostelec

17:22

09:15

Malé Svatoňovice

16:41

09:35

Trutnov hl.n.

16:20

 

Jízdní řád parního vlaku s lokomotivou Velký bejček

Trutnov hl.n. – Vrchlabí a zpět

(neděle 4. září 2022)

tam

stanice

zpět

09:55

Trutnov hl.n.

12:34

10:08

Pilníkov

12:22

10:22

Hostinné město

11:47

10:36

Kunčice nad Labem

11:34

10:42

Vrchlabí

11:26

 

Jízdní řád parního vlaku s lokomotivou Velký bejček

Trutnov hl.n. – Červený Kostelec a zpět

(neděle 4. září 2022)

tam

stanice

zpět

14:10

Trutnov hl.n.

15:46

14:33

Malé Svatoňovice

15:25

14:43

Červený Kostelec

15:13

Program na trutnovském hlavním nádraží

  • výstava vozidel ČD
  • jízda na stanovišti malé lokomotivy v obvodu depa
  • dětská zahradní železnice
  • výstava funkčních modelových kolejišť a modelů kolejových vozidel ve spolupráci s klubem železničních modelářů Trutnov
  • simulace střetnutí vlaku s osobním automobilem a ukázka zásahu dětského IZS
  • výstava vojenské techniky klubu vojenské historie
  • posuvný simulátor nárazu UAMK
  • Reincars.cz – sbírka historických vozidel Škoda
  • promítání filmů se železniční tématikou
  • upravený vůz pro soutěže a hraní dětí
  • skákací hrad
  • prodej drobných upomínkových předmětů s železniční tématikou
  • koncert hudební skupiny VOSA BAND

Proč slavíme Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Oslavy dne železnice jsou během září plánované na řadě míst České republiky. Hlavní akci ČD společně s partnery připravují na 24. září v Plzni. Podrobnosti jsou na webových stránkách www.denzeleznice.cz.

Série Regionálních dnů železnice startuje tuto sobotu v České Třebové

31.8.2022 - 10:41

Zářijové oslavy svátku železničářů zahájí v sobotu 3. září Regionální den železnice v České Třebové. České dráhy připravily atraktivní program v areálu českotřebovského depa a jízdy historických vlaků po tratích v okolí. V areálu depa budou od 8 do 16 hodin vystavena moderní i historická kolejová vozidla, zájemci se budou moci svézt na stanovišti strojvedoucího nebo výletním vláčkem po vlečkové koleji. Dopravu z nádraží do depa a zpět zajistí kyvadlové vlaky. Zajímavý program připravili také další partneři akce.

Příznivci historických železničních vozidel se můžou v sobotu 3. září těšit na zvláštní jízdy parního vlaku s lokomotivou 423.009 Velký bejček a také pantografové jednotky ř. 451 (tzv. Žabotlamu). Parní vlak nejdřív pojede v 8:37 z České Třebové do Moravské Třebové, odkud se v 10:18 vrátí zpět do České Třebové. Po poledni se pak vydá směrem do Svitav. V úseku mezi Českou Třebovou a Opatovem přitom bude připravena unikátní podívaná, při níž pojede parní vlak souběžně s pantografovou jednotkou. Společný odjezd obou vlaků bude ve 13:15 z České Třebové.

Historická pantografová jednotka bude kromě této souběžné jízdy nasazena i na několika dalších vlacích. Ráno sveze cestující z Bludova do Ústí nad Orlicí. Následovat budou tři okružní jízdy po různých kolejích v železničním uzlu Česká Třebová a v podvečer pak souprava odjede z České Třebové přes Pardubice do pražské Libně.

Během dne zajistí České dráhy také kyvadlové vlaky ze stanice Česká Třebová (z 5. nástupiště) do depa. Zde si budou návštěvníci moci od 8 do 16 hodin prohlédnout výstavu historických i moderních vozidel, svézt se na stanovišti strojvedoucího nebo vláčkem taženým lokomotivou ř. 701 Prasátko. Chybět nebudou ani stánky s občerstvením a upomínkovými předměty, dětský koutek nebo výstava železničních modelů.

Zajímavý doprovodný program zajistí také partneři akce. Správa železnic umožní zájemcům prohlídku ústředního stavědla 019 (přístup podchodem od firmy Korado) a nedaleko odtud také prostor „drážních hasičů“ v Semanínské ulici. Ve SŠ technické a dopravní v Habrmanově ulici pak budou mít lidé od 9 do 14 hod. možnost navštívit dopravní sál a simulátor řízení lokomotivy.

Jízdní řád zvláštních vlaků během RDŽ v České Třebové (3. 9. 2022) (201 kB)

Jízdné ve zvláštních vlacích během Regionálního dne železnice v České Třebové

  • parním vlaku stojí základní jízdné podle délky trasy od 80 do 100 Kč, jízdné pro děti od 6 do 15 let stojí 60 až 80 Kč. Mladší děti cestují v parním vlaku zdarma.
  • Jízdné při okružní trase pantografovou jednotkou po uzlu Česká Třebová stojí 50 Kč.
  • V ostatních vlacích zajištěných pantografovou jednotkou platí globální jízdné podle ujeté vzdálenosti (cestující starší 15 let / děti 6 až 15 let):
  • 1 – 25 km: 60 / 30 Kč
  • 26 – 50 km: 90 / 40 Kč
  • 51 – 70 km: 120 / 60 Kč
  • 71 – 100 km: 150 / 75 Kč
  • 101 – 125 km: 190 / 95 Kč
  • 126 – 150 km: 230 / 105 Kč
  • 151 – 160 km: 260 / 130 Kč

Jízdenky se prodávají ve všech pokladnách ČD a následně pak i bez přirážky ve vlaku (bez nároku na místo k sezení).

Partneři Regionálního dne železnice v České Třebové

Partnery regionálního Dne železnice v České Třebové jsou Pardubický kraj, Správa železnic, ČD Cargo, města Česká Třebová a Ústí nad Orlicí, 4Rail, CZ LOKO, Kovoobrábění Jaroslav Vraštil, ŠKODA PARS, Společnost přátel železničního modelářství a železnice, Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová, Spolek železniční při depu Česká Třebová.

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Oslavy dne železnice jsou během září plánované na řadě míst České republiky. Hlavní akci ČD společně s partnery připravují na 24. září v Plzni. Podrobnosti jsou na webu www.denzeleznice.cz. Detaily o Regionálním dni železnice v České Třebové najdete také zde.

Mezi Sudoměřicemi a Voticemi se zprovozní i druhá kolej

SUDOMĚŘICE U TÁBORA, 31. srpna 2022

V první zářijový den začíná plnohodnotný dvoukolejný provoz mezi Sudoměřicemi u Tábora a Voticemi. Od počátku července se jezdilo v úseku Červený Újezd u Votic zastávka – Votice pouze po jedné koleji, na druhé ještě probíhaly stavební práce. Končí tak modernizace této části čtvrtého železničního koridoru z Českých Budějovic do Prahy. Původní trať nahradila téměř 20 kilometrů dlouhá přeložka.

Během července a srpna se pracovalo na dobudování železničního spodku v jednokolejném úseku, přilehlých protihlukových stěn, nástupišť (zastávky Ješetice a Heřmaničky) u vyloučené koleje a trakčního vedení. Součástí prací byla také realizace druhé poloviny mostu před nazdickým zářezem, kde se křížila nová trať s původní stopou, a nebylo tak možné celý most realizovat v předstihu. Od 1. září bude v celém úseku zavedena rychlost 110 km/h.

V následujícím období proběhne přeměření železničního svršku, po jehož vyhodnocení bude provedena úprava geometrické polohy koleje (tzv. třetí podbití) a uskuteční se rychlá pantografová zkouška na instalovaném trakčním vedení. Od poloviny prosince, tedy od začátku platnosti nového jízdního řádu, se zde začne jezdit plnou traťovou rychlostí 160 km/h, a to až do doby instalace systému ETCS. Následně se bude moci zrychlit až na 200 km/h.

Modernizace části koridoru mezi Sudoměřicemi a Voticemi je jednou z nejvýznamnějších současných investic do železniční infrastruktury u nás. Po dokončení tohoto projektu se výrazně zvýší bezpečnost dopravy i její plynulost. „Díky nové trati se současně zkrátí jízdní doby vlaků z Prahy do jižních Čech. Od poloviny prosince zvládnou expresy trasu mezi Prahou a Táborem za 59 minut,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda a pokračuje: „Pojede se tak o 17 minut rychleji než před zahájením stavebních prací. Cesta z Prahy do jihočeské metropole pak bude trvat 100 namísto původních 122 minut.“

Na přeložku u Soběslavi vyjedou vlaky 11. září
V uvedeném zkrácení jízdních dob se už projeví také zprovoznění další přeložky mezi Soběslaví a Doubím u Tábora. Zde se 11. září předpokládá zahájení jednokolejného provozu. Předcházet tomu bude výluka mezi Veselím nad Lužnicí a Táborem od 2. do 11. září, během které proběhne aktivace zabezpečovacího zařízení na nové trati včetně napojení do sousedních stanic. Prvních několik dní budou vlaky jezdit rychlostí 50 km/h. Poté se zvýší na 110 km/h s výjimkou napojení staré a nové trati v Doubí u Tábora, kde zatím zůstane omezení na 50 km/h kolem pracovního místa, a snížení rychlosti na 30 km/h v místě přechodu pro pěší v Soběslavi do doby dokončení podchodu. Od 1. listopadu je plánováno zprovoznění druhé koleje, jediné omezení pak bude na kolejovém rozvětvení ve stanici Soběslav, plnohodnotný dvoukolejný provoz začne 12. prosince. Do zahájení provozu s ETCS bude maximální rychlost omezená na 160 km/h, poté se zvýší až na 200 km/h.

Modernizace úseku mezi Sudoměřicemi a Voticemi začala v květnu 2018. Definitivně hotovo bude v příštím roce. Celkové náklady dosáhnou částky 6,7 miliardy korun. Zhotovitelem prací je firma OHLA ŽS. Mezi Soběslaví a Doubím se staví od září 2019, zcela hotovo bude také příští rok. Předpokládané celkové náklady činí 4,8 miliardy Kč, zhotovitelem je sdružení firem STRABAG Rail, EUROVIA CS a METROSTAV. Oba projekty jsou spolufinancovány Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava 2014–2020.

Prehľad zmien cestovného poriadku vlakov osobnej dopravy od 5. septembra 2022 v kocke

31.8.2022

  • Diaľkovú vnútroštátnu, medzištátnu, ale aj regionálnu vlakovú dopravu čaká niekoľko zmien
  • Z dôvodu pokračujúcej rekonštrukcie uzla Žilina a výluky Čadca – Čadca št. hr. dôjde od 5. 9 a 6. 9. 2022 k zmene časových polôh pri troch diaľkových medzištátnych vlakoch
  • K zmene časových polôh pri niektorých vlakových spojeniach dôjde aj v Žilinskom, Banskobystrickom a Nitrianskom samosprávnom kraji

V pondelok 5. septembra 2022 vstúpi do platnosti pravidelná 3. zmena Cestovného poriadku 2021/2022. Pozrite si zmeny, ktoré sa udejú v železničnej doprave v rámci diaľkových vnútroštátnych a medzištátnych, ako aj regionálnych a prímestských vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK):

 

DIAĽKOVÁ DOPRAVA

Zmena čísla vlaku a cieľovej stanice:

  • Od 1.9.2022 dôjde k zmene čísla a cieľovej/východiskovej stanice pri vlakoch EC 286 HUNGARIA (Budapest-Nyugati pu 7:40 – Praha hl. n. 14:42) a EC 287 HUNGARIA (Praha hl. n. 12:56 – Budapest-Nyugati pu 20:20). Uvedené vlaky budú mať číslo EC 172 a EC 173 a východisková, respektíve cieľová stanica sa zmení zo stanice Praha hl. n. na Hamburg-Altona, okrem pondelkov. V pondelok budú vlaky z dôvodu výluk vedené len z a do hlavnej stanice v Prahe.

 

Z dôvodu pokračujúcej rekonštrukcie uzla Žilina a výluky Čadca – Čadca št. hr. a s tým súvisiacimi kapacitnými obmedzeniami dochádza k nasledovným zmenám:

  • Vlak Ex 140 OSTRAVAN (Žilina 14:27 – Praha hl. n. 19:52) bude v období od 5. 9. do 24. 10. 2022 vedený v skoršej časovej polohe o 7 minút. Zo Žiliny bude odchádzať o 14:20. V úseku Čadca – Návsí bude vlak nahradený Náhradnou autobusovou dopravou (NAD),
  • Vlak Ex 141 OSTRAVAN (Praha hl. n. 8:02 – Žilina 13:33) bude v období od 5. 9. do 24. 10. 2022 v úseku Návsí – Čadca nahradený NAD,
  • Vlak Ex 144 OSTRAVAN (Žilina 6:27 – Praha 11:52) bude v období od 6. 9. do 25. 10. 2022 vedený v skoršej časovej polohe o 7 minút. Zo Žiliny bude odchádzať o 6:20. V úseku Čadca – Návsí bude vlak nahradený NAD,
  • Vlak R 341 FATRAN (Ostrana-Svinov 6:50 – Žilina 8:33) bude v období od 6. 9. do 25. 10. 2022 v úseku Návsí - Čadca nahradený NAD,
  • Vlak R 342 FATRAN (Vrútky 14:49 – Ostrava-Svinov 17:09) bude v období od 5. 9. do 25. 10. 2022 vedený v úseku Vrútky – Žilina len v pracovné dni a v skoršej časovej polohe o 12 minút. Zo Žiliny bude odchádzať o 15:16. Počas víkendov vlak v úseku Vrútky – Žilina nebude vedený. V úseku Čadca – Návsí bude vlak nahradený NAD,
  • Vlak R 345 FATRAN (Ostrava-Svinov 14:50 – Vrútky 16:59) nebude v období od 5. 9. do 24.10. 2022 vedený v úseku Žilina – Vrútky. Cestujúci môžu v úseku Žilina – Vrútky využiť vlak R 609 TATRAN (Bratislava hl. st. 14:13 – Košice 20:03). V úseku Návsí – Čadca bude vlak nahradený NAD,
  • Vlak R 346 FATRAN (Žilina 7:27 – Ostrava-Svinov 9:09) bude v období od 6. 9. do 25. 10. 2022 v úseku Čadca - Návsí nahradený NAD,

Upozorňujeme našich zákazníkov, že z dôvodu zmeny obehu súprav vo vlaku R 342 FATRAN (Vrútky 15:01 – Ostrava-Svinov 17:09) v úseku Vrútky – Čadca a vo vlaku R 345 FATRAN (Ostrava-Svinov 14:50 – Vrútky 16:59) v úseku Čadca – Žilina nebude radený vozeň 1. triedy.

Uzol Žilina prechádza najväčšou modernizáciou v novodobej histórii železníc, ktorú realizuje manažér infraštruktúry – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Pre viac informácií preto, prosím, kontaktujte hovorkyňu ŽSR à hovorca@zsr.sk.

 

Zmena v službách:

  • Od 5. 9. 2022 nebude vo vlakoch EC 1xx Košice – Budapešť radený vozeň vhodný na prepravu imobilných cestujúcich na vozíku.

 

Z dôvodu eliminácie meškaní dôjde k zmene polôh vlakov:

  • R 615 TATRAN ZEMPLÍN (Bratislava hl. st. 22:57 – Humenné 6:33) bude mať zmenenú trasu v úseku Košice – Michalovce: Košice – odchod o 5:01, Trebišov 5:45 - 5:50, Bánovce nad Ondavou 6:00 – 6:01, Michalovce 6:10 – 6:11, Strážske 6:22 – 6:23, Humenné – príchod o 6:33.
  • REX 1902 (Humenné 5:28 – Košice 6:59) bude mať zmenenú trasu v úseku Michalovce – Čeľovce: Humenné – odchod o 5:28, Brekov 5:33 – 5:34, Strážske 5:37 – 5:38, Michalovce 5:49 – 5:51, Bánovce nad Ondavou 6:00 – 6:01, Trebišov 6:11 – 6:12, Čeľovce 6:19 – 6:20, Košice predmestie 6:55 – 6:56, Košice – príchod o 6:59.

 

REGIONÁLNA A PRÍMESTSKÁ DOPRAVA

 

Žilinský samosprávny kraj:

Linka Čadca – Mosty u Jablunkova (CZ) (trať 127)

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Čadca – Mosty u Jablunkova dochádza vo vedení vlakov z dôvodu výluky Čadca – Čadca št. hr. k nasledovným zmenám:
  • Vlaky Os 2907 (Mosty u Jablunkova 15:09 – Čadca 15:19), Os 2908 (Čadca 12:41 – Mosty u Jablunkova 12:54), Os 2909 (Mosty u Jablunkova 16:06 – Čadca 16:19) a Os 2910 (Čadca 15:41 – Mosty u Jablunkova 15:54) budú v období od 5. 9. do 24. 10. 2022 v úseku Čadca – Mosty u Jablunkova nahradené NAD,
  • Vlaky Os 2902 (Čadca 5:41 – Mosty u Jablunkova 5:54), Os 2903 (Mosty u Jablunkova 7:06 – Čadca 7:19), Os 2905 (Mosty u Jablunkova 8:06 – Čadca 8:19) a Os 2906 (Čadca 7:41 – Mosty u Jablunkova 7:54) budú v období od 6. 9. do 25. 10. 2022 v úseku Čadca – Mosty u Jablunkova nahradené NAD.

Linka Čadca – Zwardoň (PL) (trať 129)

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Čadca – Zwardoň dochádza vo vedení vlakov z dôvodu výluky v stanici Zwardoň k nasledovným zmenám:
    • Všetky medzištátne vlaky ako sú Os 4470 (Žilina 4:46 – Zwardoň 6:23), Os 4471 (Zwardoň 3:52 – Žilina 5:06), Os 4472 (Liptovský Mikuláš 11:43 – Zwardoň 15:10), Os 4473 (Zwardoň 6:52 – Žilina 8:13), Os 4474 (Žilina 14:46 – Zwardoň 16:10), Os 4475 (Zwardoň 15:40 – Žilina 17:13), Os 4476 (Žilina 17:58 – Zwardoň 19:10), Os 4477 (Zwardoň 16:47 – Žilina 18:13), Os 4478 (Žilina 22:46 – Zwardoň 23:59), Os 4479  (Zwardoň 19:52 – Žilina 21:13), premávajúce na úseku Žilina – Čadca – Zwardoň a späť, budú mať v období od 5. 9. do 16. 9. 2022 skrátenú trasu len po zastávku Skalité-Serafínov bez zachádzania vlakov do stanice Zwardoň,
    • Vlak Os 4478 (Žilina 22:46 – Zwardoň 23:59) bude v úseku Skalité-Serafínov – Zwardoň odrieknutý už aj dňa 4. septembra 2022,
    • Vlak Os 4471 (Zwardoň 03:52 – Žilina 05:06) bude v úseku Zwardoň – Skalité-Serafínov odrieknutý aj dňa 17. septembra 2022.

Linka Žilina – Liptovský Mikuláš – Poprad (trať 180)

  • v regionálnej železničnej doprave na úseku Žilina – Liptovský Mikuláš – Poprad dochádza vo vedení vlakov z dôvodu pokračujúcej rekonštrukcie uzla Žilina a výluke v úseku Lučivná  ̶  Svit k  nasledovným zmenám:
    • Os 7841 (Liptovský Mikuláš 4:08 – Poprad-Tatry 5:06) pôjde z Liptovského Mikuláša (4:01) po Kráľovu Lehotu (4:19) o 7 minút skôr. V úseku Kráľova Lehota – Poprad sa časová poloha nemení.
    • REX 1750 (Poprad-Tatry 4:15 – Žilina 6:44) pôjde z Popradu (4:13) po Štrbu (4:31) o 2 minúty skôr. V úseku Štrba – Žilina sa časová poloha nemení.
    • Os 3926 (Vrútky 15:58 – Čadca 17:25) pôjde z Vrútok (15:57) po Žilinu (16:24) o 1 minútu skôr. V úseku Žilina – Čadca sa časová poloha nemení.
    • Os 7857 (Žilina 16:24 – Poprad Tatry 19:30) pôjde zo Žiliny (16:24) po Vrútky (16:53) o 1 minútu skôr. V úseku Vrútky – Poprad sa časová poloha nemení.
    • Os 3400 (Liptovský Mikuláš 3:42 – Žilina 5:17) pôjde z Liptovského Mikuláša (3:40) po Ružomberok (4:01) o 2 minúty skôr. V úseku Ružomberok – Žilina sa časová poloha nemení.
    • Os 3440 (Liptovský Mikuláš 3:42 – Vrútky 4:46) pôjde z Liptovského Mikuláša (3:40) po Ružomberok (4:01) o 2 minúty skôr. V úseku Ružomberok – Vrútky sa časová poloha nemení.

 

Banskobystrický samosprávny kraj:

Traťový úsek Zvolen – Čata (trať 153)

  • Os 6080 (Zvolen os. st. 17:30 – Šahy 19:15) bude mať zo Zvolena odchod o 17:15, teda o 15 minút skôr. Do Šiah bude mať príchod 18:55.

 

Traťový úsek Zvolen – Lučenec (trať 160)

  • Os 6237 (Zvolen os. st. 22:39 – Fiľakovo 00:04) bude mať zo Zvolena odchod o 22:32, teda o 7 minút skôr. Do Fiľakova bude mať príchod o 23:57.

 

Nitriansky samosprávny kraj:

Traťový úsek Čata – Štúrovo (trať 152)

  • Os 5930 (Levice 19:14 – Štúrovo 20:27) bude mať z Čaty odchod o 20:00, teda o 3 minúty skôr. Do Štúrova bude mať príchod o 20:25.

 

Traťový úsek Zvolen – Čata (trať 153)

  • Os 6068 (Šahy 19:19 – Čata 20:00) bude mať zo Šiah odchod o 19:11, teda o 8 minút skôr. Do Čaty bude mať príchod o 19:52.
  • Os 6069 (Čata 16:08 – Šahy 16:49) bude mať z Čaty odchod o 16:11, teda o 3 minúty neskôr. Do Šiah bude mať príchod o 16:52.
  • Os 6080 (Zvolen os. st. 17:30 – Šahy 19:15) bude mať zo Zvolena odchod o 17:15, teda o 15 minút skôr. Do Šiah bude mať príchod o 18:55.

Nový koncept expresnej dopravy medzi Prešovom a Košicami

30.8.2022

Cestovanie autobusmi medzi Prešovom a Košicami počas pracovných dní bude už čoskoro pohodlnejšie a rýchlejšie. Od začiatku školského roka budú medzi oboma krajskými mestami jazdiť v pravidelných intervaloch expresné autobusové spoje.

Medzi Prešovom a Košicami s platnosťou od 1. 9. 2022 budú spoje po diaľnici premávať v čase dopravnej špičky každých 10 až 15 minút, mimo špičky každých 30 minút. Nový atraktívny systém diaľničných autobusových spojov počas pracovných dní prináša cestujúcim v rámci projektu IDS Východ spoločne Prešovský samosprávny kraj a Košický samosprávny kraj.

„Zavedenie atraktívneho systému verejnej dopravy medzi druhým a tretím najväčším mestom Slovenska považujeme za nevyhnutnosť. Na trase Prešov – Košice preto výrazne skvalitňujeme expresnú dopravnú obsluhu. Odchody spojov premávajúcich po diaľnici budú usporiadané v pravidelných a jednoducho zapamätateľných časových intervaloch. V rannej aj popoludňajšej špičke pôjde autobus prakticky každú chvíľu, mimo špičky budú spoje premávať spravidla každých 30 minút. Cestujúci si tak už nebudú musieť zložito plánovať cestovanie – ak nebudú stíhať jeden spoj, za krátky čas im pôjde ďalší, čo by malo byť pre nich podstatne komfortnejšie,“ povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Pravidelná a ustálená ponuka rýchlych spojení medzi Košicami a Prešovom je ďalším z koncepčných krokov smerom k rozvoju integrovanej verejnej dopravy na východnom Slovensku. V rámci zmeny dôjde v mnohých prípadoch aj k zrýchleniu dopravy, a to vďaka zjednocovaniu jazdného času spojov vedených po diaľnici na 30 minút.

„Prvoradým cieľom je motivovať čo najviac východniarov k prestupu z osobných áut do verejnej dopravy. Namiesto nepravidelných odchodov, zbytočných súbehov a rôznorodých jazdných časov preto prinášame spoľahlivý a prehľadný systém expresnej autobusovej dopravy medzi krajskými metropolami. Veríme, že cestovanie bude odteraz jednoduchšie nielen pre pracujúcich či školákov, ktorí využívajú autobusovú dopravu pravidelne. Doba cestovania sa skráti aj turistom, ktorým tak ostane viac času na objavovanie krás a pokladov východu,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Ako zároveň podotkol, „koncepčné skvalitňovanie dopravnej obslužnosti má zvlášť význam v súvislosti s prípravou strategických priemyselných parkov v okolí Košíc a Prešova.“

Súčasťou nového systému expresnej dopravnej obsluhy medzi Košicami a Prešovom sú autobusové spoje zmluvných dopravcov oboch samosprávnych krajov – ARRIVA Michalovce, BUS Karpaty, eurobus, SAD Humenné a SAD Prešov.

 

Správa železnic získala další peníze do rozpočtu na rok 2022

PRAHA, 30. srpna 2022

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury dnes schválil navýšení rozpočtu Správy železnic o více než tři miliardy korun. Dotace na investiční výstavbu se zvýší o 2,761 miliardy na 40,475 miliardy korun. Dochází rovněž k navýšení prostředků na zajišťování provozuschopnosti tratí. Původně alokovaná částka 14,385 miliardy korun se navýší o dalších 650 milionů, přesáhne tedy 15 miliard korun.

V oblasti investic jde o provedení úprav původních limitů, které umožní plynulé financování již probíhajících akcí podle platných časových a finančních harmonogramů výstavby. Jedná se zejména o klíčové modernizační stavby na 1. železničním koridoru: Velim – Poříčany, Ústí nad Orlicí – Brandýs nad Orlicí, uzel Pardubice s úsekem Pardubice-Rosice nad Labem – Stéblová nebo úsek Brno – Adamov – Blansko. Dále jde o dokončovanou stavbu Soběslav – Doubí a další realizované modernizační akce, například Mstětice – Praha-Vysočany nebo rekonstrukci železniční stanice Vsetín.

Zároveň se navýšení zdrojů využije na bezproblémové pokračování realizace probíhajících staveb hrazených z Nástroje pro oživení a odolnost Evropské unie (RRF). Několik akcí s vazbou na tento finanční nástroj bude rovněž nově zahájeno.

Část z nově přidělených peněz na provozuschopnost půjde na odstraňování následků neočekávaných událostí. Téměř 50 milionů korun se použije na opravu havarijního stavu zabezpečovacího zařízení ve stanici Otrokovice, který způsobila mimořádná událost z letošního 7. června. Částka ve výši 42 milionů je určena na odstranění sesuvu a sanaci skal v úseku Karlštejn – Zadní Třebaň, dalších 40 milionů půjde na dokončení sanace traťového tělesa po nepříznivých meteorologických jevech v úseku Strakonice – Katovice. Na řešení následků dvou mimořádných událostí ve stanici Bohumín je určeno 26 milionů korun.

Navýšená částka se použije také na dofinancování opravných a údržbových akcí na celé síti Správy železnic. Jde především o práce, které budou probíhat ve druhé polovině letošního roku. Celkem 50 milionů korun vynaloží Správa železnic na financování opravy traťového úseku mezi Roztoky u Křivoklátu a Rakovníkem. Dalších 47 milionů půjde na opravu úseku z Liběšic do Úštěku na Litoměřicku. Tato akce přinese benefity mimo jiné v podobě odstranění rychlostních omezení. Zmínit lze také opravu stožárů trakčního vedení ve stanici Velim, která si vyžádá 35 milionů korun.

Oslavy 150 let tratě Břeclav – Hrušovany nad Jevišovkou

29.8.2022

Sobota 27. srpna 2022 se na jižní Moravě nesla ve znamení oslav 150. výroční zahájení provozu na trati Břeclav – Hrušovany nad Jevišovkou. Organizátorem vydařené akce byl Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě, ve spolupráci s Máňa doprava a Spoločnosťou Považskej dráhy Žilina. Hlavním bodem oslav byly jízdy dobových vlaků připomínající provoz z období 70. let na tratích z Břeclavi do Znojma nebo z Hrušovan nad Jevišovkou do Hevlína. Partnerem akce bylo samozřejmě i ČD Cargo.

Naše akciová společnost vystavila v Břeclavi svoji nejmodernější techniku v podobě evropského Vectrona 383.001 nebo dieselové lokomotivy 744.110. Spoustu informací o ČD Cargo se účastníci akce mohli dozvědět v našem prezentačním voze, kde si však mohli zahrát i různé hry, případně získat drobné upomínkové předměty.

Děkujeme organizátorům za uspořádání této akce a těšíme se na další.

Systém odměňování vedení Správy železnic má nová kritéria. Cílem je větší spolehlivost provozu

26.8.2022

Systém odměňování a indikátorů vázaných na roční odměnu členům vedení Správy železnic za rok 2023 zahrnuje nová kritéria. Jejich cílem je zaměřit fungování této státní organizace nejen na investice, ale i na zajištění větší spolehlivosti železniční sítě v ČR. Na svém zasedání o tom dnes rozhodla Správní rada Správy železnic.

„Změny systémového nastavení včetně odměňování vedení Správy železnic směřují k tomu, aby fungování této organizace bylo více proklientské. Měníme její přístup tak, že se musí více zaměřit na kvalitu služeb pro dopravce a ve výsledku i pro cestující nebo firmy. Směřujeme k tomu, abychom dokázali mnohem víc sledovat kvalitativní měřítka práce Správy železnic a celá železniční síť byla spolehlivější,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Vedle plnění provozních a investičních plánů organizace ve stanovených termínech podle schváleného seznamu investic pro příslušný rok tak bude při hodnocení výkonnosti organizace hrát stejně důležitou roli i spolehlivost a propustnost železniční sítě, měřená mírou zpoždění vlaků způsobenou provozovatelem dráhy. Ukazatelem plnění kritéria bude meziroční zlepšení v procentech ve srovnání s rokem 2022. Sledováno bude rovněž snížení počtu hodin zastavení provozu z důvodu poruch zabezpečovacího zařízení či trakčního vedení a jeho napájení nebo výkonnost a spolehlivost infrastruktury pro nákladní dopravu.

Ukazatelem výkonnosti v investiční oblasti bude plnění stanovených milníků přípravy prioritních projektů; jde o přípravu VRT i dalších klíčových konvenčních spojení, elektrizace železniční dopravní cesty, konverze napájecí soustavy a vybavení tratí systémem ETCS.

V organizační oblasti Správní rada požaduje, aby Správa železnic posílila roli koordinátora výluk se zapojením už do přípravy investičního plánu a samotné přípravy staveb včetně zohlednění mezinárodních záměrů a výlukové činnosti v sousedních zemích.

Významnou váhu v hodnocení činnosti vedení Správy železnic má do budoucna hrát rovněž zlepšení komunikace a informovanosti cestujících i dopravců o aktuálních investicích, omezeních či problémech na železniční síti a přípravě významných staveb. S veřejností by Správa železnic rovněž měla zahájit aktivní projednávání dalších úseků vysokorychlostních tratí.

Blíží se konec omezení na některých významných tratích

Správní rada dnes rovněž dostala informace o plánovém ukončení některých letošních výluk, které značně zkomplikovaly provoz na důležitých trasách.

Cestující i dopravci se mohou ještě letos těšit na otevření nového nádraží v pražských Vysočanech (říjen) a 10. prosince letošního roku skončí výluka na úseku Vysočany – Odbočka Skály.

Prvního listopadu skončí veškerá omezení ve Velimi, 18. prosince pak skončí jednokolejný provoz Bezpráví – Brandýs nad Orlicí na hlavním koridoru mezi Prahou a Ostravou. V říjnu se ještě zvýší rychlost vlaků v okolí Přerova.

Ulehčení nastane i na trati směrem na Brno, od 11. prosince 2022 s novým jízdním řádem bude zaveden dvoukolejný provoz na trati Brno – Adamov - Blansko a vrátí se sem zatím alespoň vlaky osobní dopravy.

Konec výluk pomůže i na severovýchodě republiky; 9. prosince skončí výluka jedné koleje mezi Petrovicemi u Karviné a státní hranicí s Polskem.

Na trati mezi Sudoměřicemi a Voticemi se bude od poloviny prosince (nový jízdní řád) jezdit až 160 kilometrů v hodině a od 12. prosince se zdvojkolejní trať mezi Soběslaví a Doubím u Tábora.

Správa železnic připravuje zvýšení rychlosti na koridoru mezi Pardubicemi a Uherskem

PRAHA, 29. srpna 2022

Správa železnic uzavřela smlouvu na zpracování záměru projektu a doprovodné dokumentace pro zvýšení rychlosti na koridoru z Prahy do Ostravy, konkrétně mezi stanicemi Pardubice hlavní nádraží a Uhersko. Vlaky by v tomto úseku měly v budoucnu jezdit 200 km/h. Kromě rekonstrukce trati by modernizací měly projít také stanice Moravany a Kostěnice.

Cílem projektu je navrhnout modernizační stavebně-technické úpravy tak, aby bylo možné navýšit rychlost na 200 km/h. Zásadní je přitom důraz na bezpečnost a spolehlivost provozu, jak vysvětluje ředitel odboru přípravy staveb Správy železnic Pavel Paidar: „Soustředíme se na zajištění interoperability, zvýšení kapacity dráhy nebo odstranění bariér pro cestující. Zvýšené nároky ale klademe také na úsporu energií.”

Záměr projektu a s ním spojenou dokumentaci připraví společnost AFRY CZ, která prověří statiku stávajících mostů na tomto úseku a navrhne také zrušení všech pěti železničních přejezdů. Modernizací by měly projít železniční stanice Moravany a Kostěnice. Mají například vyhovovat podmínkám a požadavkům pro plynulý provoz pod dohledem ETCS včetně možnosti provozu nákladních vlaků o délce až 740 m.

V Brně se představil první vlak Moravia pro Jihomoravský kraj

29.8.2022

První z celkem 37 nových vlaků, které nakoupil, představil oficiálně Jihomoravský kraj v neděli 28. srpna 2022 veřejnosti v Brně na hlavním vlakovém nádraží. Jejich výroba byla zahájena před dvěma roky. Jde o typ elektrických železničních jednotek od Škoda Group. První jednotky poprvé vyjedou po elektrifikovaných tratích z Brna v průběhu podzimu letošního roku. Hodnota celého projektu je 6,651 miliardy korun (bez DPH). Jihomoravský kraj na něj bude čerpat dotaci z Operačního programu Doprava Evropské unie ve výši 5,5 miliardy.

„Jsme první kraj v České republice, který si koupil vlastní vlaky. Nahradíme tak staré vlaky, které mají často přes padesát let. Přinese to nesrovnatelný komfort a pohodlí pro cestující,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. „Protože je tradicí, že jsou vlaky nějak pojmenovány, rozhodli jsme pro názvy, které k jižní Moravě jednoznačně patří. Jsou to odrůdy vinné révy. Takže už po cestě do práce můžete jet v třeba Müllerce, Chardonnay nebo Merlotu,“ dodal Grolich.

Jedná se o 31 čtyřvozových (333 míst k sezení) a 6 dvouvozových jednotek (146 míst k sezení) s moderním evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS, dosahujících rychlosti až 160 km/hod. Jednotky jsou vybaveny novými pohodlnějšími sedadly umístěnými na cantilevrech (tzn. připevněné do boku vozidla). V kombinaci s uchycením sedadel do bočnic tak vznikl nový prostor pro zavazadla nebo případně i koloběžky. Ve vozech je také výrazně větší prostor pro kočárky a kola. Poličky nad hlavami jsou podélné, zlepšuje to přehlednost i vzhled interiéru. Na sociálním zařízení bude k dispozici přebalovací pult, součástí vozidla jsou odpadkové koše pro větší objem odpadu.

Samozřejmostí je klimatizace, Wi-Fi a zásuvky na 230 V i USB porty. Nově je řešený informační a kamerový systém. Z důvodu zvýšení bezpečnosti se záběry z různých míst vozidla mohou náhodně promítat do displejů cestujícím i strojvedoucímu. Na displejích se pak občasně objeví i záběry z přední vnější kamery. Zajímavostí jsou okna prostupnější pro mobilní signál. Interiér designově dotváří grafické prvky Jihomoravského kraje. Pravděpodobně poprvé v naší železniční i městské dopravě pak budou Moravie vybaveny přístroji AED (defibrilátory), které mohou pomoci zachránit život při srdeční zástavě přímo ve vlaku. 

Nové elektrické vlaky budou jezdit zejména na dvou páteřních linkách – S2 (Křenovice – Sokolnice – Brno – Blansko – Skalice nad Svitavou – Letovice), S3 (Níhov – Tišnov – Brno hl. n. – Vranovice – Šakvice – Hustopeče / Tišnov – Brno hl. n. – Židlochovice). Prvním dopravcem, který bude jednotky provozovat, jsou České dráhy. Od prosince 2024 pak bude jednotky provozovat dopravce, který vzejde ze soutěže.

„Při pohledu do budoucna vidím tyto vlaky Moravia jako pýchu našeho kraje. V současné době probíhá schvalovací proces železničních vozidel na Drážním úřadě a do ukončení tohoto procesu nelze přesný termín nasazení vozidel s cestujícími předjímat, protože bude záležet na podmínkách rozhodnutí Drážního úřadu. Nicméně očekáváme, že v průběhu podzimu bude zahájen zkušební provoz s cestujícími,“ doplnil k zahájení provozu nových vlaků radní pro dopravu Jiří Crha.

„Musím říct, že Brno a Morava našim vlakům sluší! Je skvělé, že v dalším regionu České republiky budou jezdit moderní a komfortní vlaky. Věřím, že si získají oblibu obyvatel i návštěvníků kraje, a těším se, že budou další desítky let zajišťovat kvalitní a bezpečnou dopravu. Kromě prvků komfortu, který zažijí cestující, je důležité také zdůraznit pohodlné pracoviště pro strojvedoucího a bezpečností prvky včetně zabezpečovacího zařízení ETCS, které se stává na našich tratích standardem,“ říká Tomáš Ignačák, Prezident regionu CZ/SK Škoda Group.

Stanovisko k provozu linky ''Berliner'' Praha – Berlín / Hamburk

29.8.2022 - 16:09

České dráhy přijaly další opatření ke stabilizaci provozu na lince Berliner Praha – Berlín – Hamburk, kde letos došlo ke čtyřem případům ukončení jízdy českých souprav dál do Německa. Důvodem bylo buď zjištění technické závady, která se projevila za jízdy vlaku, nebo jen podezření na technickou závadu. V některých případech se však podezření na závadu, kvůli níž nesměly vlaky pokračovat dál na německé území, při prohlídce v depu nepotvrdilo.
 
„Německé vlakové čety odmítly převzít soupravy i kvůli údajným závadám, které se zpětně nepotvrdily. Proto jsme se rozhodli do Děčína vyslat specialistu – technika, který na místě posoudí případné sporné případy a rozhodne, zda může příslušný vůz pokračovat v cestě nebo ne. V této souvislosti jsme požádali DB o spolupráci, abychom se společně vyhnuli případům, kdy o technických věcech rozhodne německá vlaková četa a následně se zjistí, že vůz byl v pořádku,“ řekl Jiří Ješeta, člen představenstva ČD a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.
 
Místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro servis Michal Kraus k tomu dodává: „Včera odstavené vozy dnes prošly technickou prohlídkou, přeměřením a vážením. Zjištěné technické parametry jsou plně v souladu s technickými normami a předpisy pro údržbu. Jednalo se tedy o chybné vyhodnocení technického stavu vozidel.“
 
Spoje Berliner jezdí v Německu rychlostí 200 km/h a vozy řazené do těchto vlaků musí splňovat definované technické požadavky dle Úmluvy RIC (Úmluva o výměně a používání osobních vozů v mezinárodní dopravě). Na tuto linku jsou nasazovány vozy, které tyto podmínky naplňují. Stejné typy vozů jsou nasazeny i na jiné linky, např. do Maďarska, Polska nebo na vnitrostátních expresech.
 
České dráhy přijaly i další opatření v podobě rozsáhlejších kontrol vozů v pražském depu a přemístění záložních vozů z jiných dep. Situaci totiž dopravci ztěžuje i skutečnost, že část vozů je odstavena na plánované revize u ŽOS Vrútky, ale termíny jejich údržby opravce prodlužuje až na násobky plánovaných lhůt. Vozy, které už měly dávno jezdit, tak stojí stále ve slovenských dílnách, mimo jiné kvůli opožděným dodávkám brzdových komponentů od firmy Knorr. ČD vytvářejí maximální tlak i na opravce vozů, aby údržba probíhala podle plánovaného harmonogramu.

Neplánovaná výluka v stanici Žilina spôsobí prerušenie vlakovej dopravy pravdepodobne na 2 hodiny

26.8.2022

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje, že z dôvodu mimoriadnej udalosti – oprava výhybky po nehodovej udalosti, sa bude konať neplánovaná výluka v stanici Žilina dnes v čase od 16:00 do cca 18:00. Následkom opráv na výhybke bude vlaková doprava v úseku Žilina – Vrútky a späť úplne prerušená.

Z toho dôvodu budú v úseku Žilina – Vrútky a späť odrieknuté nasledovné vlaky bez náhrady:

  • Os 3424 (Poprad-Tatry 14:48 – Žilina 14:43),
  • R 345 FATRAN (Čadca št. hr 15:58 – Vrútky 17:00),
  • Os 3431 (Žilina 18:26 – Liptovský Mikuláš 20:12).

 

ZSSK zabezpečí náhradnú autobusovú dopravu (NAD) v úseku Varín – Žilina a späť k nasledovným vlakom:

  • R 610 TATRAN (Košice 13:57 – Bratislava hl. st. 19:47),
  • R 609 TATRAN (Bratislava hl. st. 14:13 – Košice 20:03),
  • Os 3926 (Vrútky 15:59 – Čadca 17:25),
  • Os 7857 (Žilina 16:24 – Poprad-Tatry 19:30).

 

Predpoklad obnovenia vlakovej dopravy v tomto úseku je cca 18:00. Avšak v prípade, že sa ŽSR práce na výhybke nepodarí opraviť včas (teda do 18:00), NAD by mala byť zabezpečená aj pre tieto vlaky:

  • R 612 TATRAN (Košice 15:57 – Bratislava hl. st. 21:47),
  • R 611 TATRAN (Bratislava hl. st. 16:13 – Košice 22:03),
  • Os 3431 (Žilina 18:26 – Liptovský Mikuláš 20:12).

 

V dôsledku tejto udalosti zabezpečí ZSSK v stanici Žilina nakládku balenej vody pre cestujúcich vo vlakoch:

  • R 610 TATRAN (Košice 13:57 – Bratislava hl. st. 19:47),
  • R 609 TATRAN (Bratislava hl. st. 14:13 – Košice 20:03),
  • SC 240 Pendolino Košičan (Košice 14:59 – Praha hl. n. 22:33),
  • IC 45 (Wien Hbf. 14:42 – Košice 20:52),
  • RR 15711 ŠARIŠAN (Bratislava hl. st. 15:13 – Humenné 23:03).

 

Cestujúcim sa za všetky komplikácie súvisiace s touto udalosťou úprimne ospravedlňujeme a prosíme ich o trpezlivosť. Ide naozaj o mimoriadnu a nepredvídateľnú situáciu, ktorú sa manažér infraštruktúry ŽSR snaží opraviť čo najrýchlejšie. Rekonštrukčné práce na stanici Žilina, ktoré aktuálne prebiehajú, výrazne skvalitnia poskytovanie služieb v jednom z najvýznamnejších vlakových dopravných uzlov na Slovensku. Informácie o rekonštrukcii žilinského uzla si môžete prečítať na našom webe → https://www.zssk.sk/aktuality/pre-rekonstrukcne-prace-vlaky-na-pripoje-v-stanici-zilina-nemozu-cakat-potrva-to-pravdepodobne-az-do-ukoncenia-stavebnych-prac-na-zilinskom-uzle/.

Vysokorychlostní trať mezi Prahou a Lovosicemi zná svého projektanta

PRAHA, 25. srpna 2022

Správa železnic uzavřela smlouvu s dodavatelem dokumentace pro územní rozhodnutí (DÚR) úseku vysokorychlostní trati (VRT) Podřipsko. Projektanti kromě dokumentace zpracují také záměr projektu, podklady pro proces posouzení vlivů stavby na životní prostředí EIA a digitální model tratě ve standardu BIM. Ve výběrovém řízení uspělo sdružení firem vedené společností METROPROJEKT Praha. Úsek po svém spuštění zkrátí jízdní dobu mezi Prahou a Ústím nad Labem o téměř 30 minut.

Správa železnic podepsala další smlouvu na dodavatele dokumentací pro územní rozhodnutí (DÚR) připravované sítě vysokorychlostních tratí. Tentokrát pro rameno Praha – Ústí nad Labem – Drážďany. Zhruba 60kilometrový úsek VRT Podřipsko vyprojektuje mezinárodní sdružení firem METROPROJEKT Praha, Valbek, Mott MacDonald CZ, MOTT MACDONALD a EGIS RAIL. Součástí smlouvy je také komplexní projednání dokumentací s úřady a zajištění všech procesů pro získání pravomocného územního rozhodnutí.

VRT Podřipsko bude na základě smlouvy zpracována v digitálním modelu BIM, který mimo jiné umožní efektivnější správu tratě a může snížit náklady na její údržbu. Dodavatel připraví také materiály pro potřeby vyhodnocení vlivů stavby na životní prostředí EIA.

Vysokorychlostní trať mezi pražskou Balabenkou a sjezdem Lovosice je součástí důležitého mezinárodního spojení mezi hlavním městem, Ústím nad Labem a německými Drážďany. Úsek bude využívat několik druhů vlaků osobní dopravy, přičemž nejrychlejší spoje svezou cestující rychlostí 320 km/h. Díky propojením se stávající železniční sítí budou moci vysokorychlostní vlaky obsluhovat také přilehlé regiony. VRT Podřipsko nebude sloužit nákladní dopravě, která však využije uvolněnou kapacitu na stávající koridorové trati. Spojení mezi Prahou a Ústím nad Labem se po spuštění tohoto úseku zkrátí o více než půl hodiny.

Zahájení stavby předpokládá Správa železnic kolem roku 2027. Spuštění provozu o zhruba tři roky později. Na VRT Podřipsko vznikne také terminál u Roudnice nad Labem, ze kterého se cestující dostanou do centra Prahy za pouhých 19 minut. Jeho projektování začalo před dvěma týdny podpisem smlouvy s vítězem architektonické soutěže.

Depozitář železničního muzea Českých drah v Olomouci má nově zrekonstruovanou točnu

25.8.2022 - 15:17

Pět měsíců trvala kompletní rekonstrukce točny v olomouckém depozitáři železničního muzea Českých drah. Opravou prošlo také kolejiště u depa historických vozidel, kde je i nová žulová dlažba. Veřejnosti se prostory muzea otevřou v září, kdy zde proběhne Regionální den železnice.

Kompletní rekonstrukce točny zahrnovala vybudování zcela nové betonové vany, tedy prostoru, ve kterém se otáčí ocelová konstrukce, dále proběhlo kompletní opískování mostovky, odstranění poškozených součástí a osazení nových pochozích plechů. Opravou prošlo také přilehlé kolejiště a položena byla nová žulová dlažba v části kolejí mezi točnou a kruhovou remízou. Díky tomu bude pohyb návštěvníků v prostoru kolejiště pohodlnější a bezpečnější. Opravy začaly v dubnu letošního roku a skončily v těchto dnech.

„Olomoucký depozitář železničního muzea Českých drah má velký potenciál, už nyní je vyhledávaným cílem místních obyvatel i turistů během nostalgických jízd. Zdejší exponáty i výborná poloha přímo u hlavního nádraží tomu přispívají. Věřím, že s jeho postupným zvelebováním se ještě více dostane do povědomí veřejnosti a ruku v ruce s tím se v budoucnu rozšíří i jeho provozní doba. Historické exponáty i lidé, kteří o ně pečují, si takovou pozornost určitě zaslouží,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Remíza v Olomouci, jejíž součástí je i samotná točna, byla otevřena 1. května 1950. Než zde bylo v roce 2012 otevřeno muzeum historických vozidel, sloužil areál jako depo pro motorové vozy. Letos se životnost točny, která zajišťuje vjezd do kruhového depa, nachýlila ke konci a její rekonstrukce byla nezbytná. Jinak by hrozilo přerušení provozu v areálu. Náklady na investici přesáhly 13 milionů korun.

„Točna je jakýmsi srdcem tohoto prostoru, protože zajišťuje výjezd vozidel z areálu. S tím, jak se postupně mění vozový park a vznikají nové nároky na deponování a servis moderních vozidel, se točny pomalu stávají minulostí a nové už nevznikají. V další fázi zvelebování areálu bychom rádi opravili střechu remízy, tedy prostoru, kde je zázemí pro historická vozidla a probíhá zde i jejich údržba. Pak přijde na řadu modernizace budov. Rádi bychom z olomouckého depozitáře vytvořili atraktivní prostor pro malé i velké fanoušky železnice,“ uvádí ředitel Centra historických vozidel ČD Marek Plochý.

Naposledy se olomoucký depozitář ČD Muzea otevřel veřejnosti v březnu, kdy zde proběhlo tradiční Odemykání točny, pak sezónu ovlivnila právě její rekonstrukce. Nejbližší termín otevření muzea je plánován na sobotu 17. září 2022 v rámci Regionálního dne železnice. Příští rok už se fanoušci železniční historie mohou opět těšit na parní jízdy ČD Nostalgie od jara až do podzimu.

Hlavní zázemí Centra historických vozidel ČD je v muzeu v Lužné u Rakovníka. V Olomouci sídlí depozitář a dílna ČD Muzea. V areálu jsou aktuálně deponovány parní lokomotivy, motorové vozy a také motorové a jedna elektrická lokomotiva. Zázemí zde má např. jedna z nejstarších parních lokomotiv na našem území 314.303 Kocúr z roku 1898, parní lokomotiva 464.202 Rosnička nebo motorový vůz M 262.018 Kredenc z roku 1950. Doma je v Olomouci také parní lokomotiva 313.432 Matylda, která nyní prochází opravou v muzeu v Lužné u Rakovníka. Na její renovaci může přispět i veřejnost, a to zakoupením stejnojmenného pivního speciálu. Veškerý výtěžek z prodeje limitované série plechovkového piva Matylda půjde na opravu této lokomotivy. K dostání je např. v minibarech Českých drah nebo v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka.

Umístění ČD Muzea v Olomouci

Při průchodu podchodem pod hlavním nádražím v Olomouci, který ústí v městské části Hodolany, je vstup do muzea po levé straně za branou depa.

České dráhy vypraví parní vlaky na Císařský den v Kadani

24.8.2022 - 11:29

V sobotu 27. srpna vypraví České dráhy parní vlak na jubilejní 30. ročník tradiční akce Císařský den v Kadani. V čele soupravy sestavené z historických vozů 3. třídy pojede parní lokomotiva 354.195 Všudybylka. Vlak pojede z Mostu do Kadaně a zpět a během dne je plánovaná ještě kratší jízda mezi Kadaní a Chomutovem. Jízdenky na vlak jsou v prodeji v e-shopu, u pokladních přepážek i u vlakového personálu Českých drah.

Slavnost v královském městě Kadaň připomene návštěvu císaře římského a krále českého Karla IV. z roku 1367. Program bude probíhat na Mírovém náměstí a ve Smetanových sadech. Pro návštěvníky bude připravené středověké tržiště s ukázkami řemesel, rytířské turnaje, šermířská a taneční vystoupení a děti se budou moci těšit na netradiční hry. Bezesporu nejzajímavější částí bohatého kulturního programu bude ve 14 hodin velkolepý příjezd Karla IV. s družinou. Celou akci zakončí ve 21 hodin slavnostní ohňostroj s akrobatickou show.

České dráhy vypraví na akci zvláštní parní vlak, který pojede po trase Most – Jirkov zastávka – Chomutov město – Chomutov – Kadaň-Prunéřov – Kadaň a zpět. Dopolední vlak do Kadaně bude odjíždět v 10:16 z Mostu, příjezd do Kadaně je naplánován na 11:04. Těsně před polednem sveze vlak zájemce z Kadaně do Chomutova a zpět. Na zpáteční cestu do Mostu se pak tato historická souprava vydá v 17:00. Zpět do Mostu dorazí vlak v 17:48.

V čele vlaku pojede parní lokomotiva 354.195 Všudybylka vyrobená v roce 1925. Ve vlaku bude řazeno pět historických vozů řady Ci s celkovou kapacitou asi 250 míst k sezení. Jízdenky jsou v prodeji v pokladnách, u průvodčích a v e-shopu ČD.

Jízdní řád parního vlaku během Císařského dne v Kadani

(sobota 27. srpna 2022)

tam

stanice

zpět

Os 11798

Os 11802

Os 11799

Os 11803

10:16

Most

17:48

10:33

Jirkov zast.

17:31

10:38

Chomutov město

17:26

10:44

12:47

Chomutov

12:15

17:23

10:58

13:01

Kadaň-Prunéřov

12:04

17:09

11:04

13:07

Kadaň

11:55

17:00

 

Ceník jízdného v parních vlacích během Císařského dne v Kadani

(sobota 27. srpna 2022)

ze stanice ↓

do stanice →

Most

Jirkov z.

Chomutov město

Chomutov

Kadaň-Prunéřov

Kadaň

Most

50 Kč

50 Kč

50 Kč

100 Kč

150 Kč

Jirkov z.

50 Kč

50 Kč

50 Kč

50 Kč

100 Kč

Chomutov m.

50 Kč

50 Kč

50 Kč

50 Kč

100 Kč

Chomutov

50 Kč

50 Kč

50 Kč

50 Kč

100 Kč

Kadaň-Prunéřov

100 Kč

50 Kč

50 Kč

50 Kč

50 Kč

Kadaň

150 Kč

100 Kč

100 Kč

100 Kč

50 Kč

Detaily o parních vlacích jsou na portálu Vlakem na výlet. Podrobné informace o Císařském dni naleznete také na stránkách www.cisarskyden.cz a města Kadaň.

Parní lokomotiva ř. 354.1 (Všudybylka)

Oblíbené lokomotivy osobních vlaků a lehkých rychlíků, zejména pro svoji snadnou obsluhu a dobrou přechodnost. Vyráběly se v několika sériích a modifikacích. Původní rakouská konstrukce byla ve Škodových závodech postupně upravována. Několik lokomotiv bylo vybaveno unikátním ventilovým rozvodem páry. Poslední dojezdily v pravidelném provozu v roce 1978.