Tlačové správy

Rekonstrukce mostu ve Vilémově u Šluknova si vyžádá nepřetržitou výluku

Správa železnic letos dokončí rekonstrukci viaduktu přes Karolinino údolí ve Vilémově u Šluknova na trati Rumburk – Sebnitz. Ta začala loni na jaře, kvůli pandemii a zpoždění dodávek potřebného materiálu ze zahraničí se výměna ocelové konstrukce samotného mostu uskuteční až letos během 90denní výluky, která začne v neděli 18. dubna.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy odstartovaly velkou obměnu dálkových vlaků, ty nové pojedou až 230 km/h

České dráhy objednaly dvacet nových supermoderních vlaků pro vnitrostátní a mezinárodní dálkové trasy. Na základě uzavřeného kontraktu dodá konsorcium Siemens Mobility a Škoda Transportation celkem 180 vozů tvořících 20 devítivozových souprav s kapacitou 555 míst k sezení a nejvyšší provozní rychlostí až 230 km/h. S jejich nasazením ČD počítají postupně v letech 2024 až 2026 na linkách z Prahy přes Ústí nad Labem do Hamburku či přes Brno do Budapešti a Vídně.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Stanice v Adamově projde komplexní rekonstrukcí

Modernizační práce na prvním koridoru mezi Brnem, Adamovem a Blanskem, které odstartují letos v září, budou zahrnovat také rekonstrukci stanice v Adamově. Právě pro tuto část vyhlásila nyní Správa železnic tendr na zhotovitele stavebních prací. V Adamově vzniknou dvě ostrovní nástupiště a nová lávka, rekonstrukcí projdou odbavovací prostory pro cestující. Předpokládaná hodnota zakázky dosahuje 688 milionů korun.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

ČD postupně obnoví provoz většiny omezených regionálních linek

České dráhy reagují na částečné uvolnění protiepidemických opatření a po 12. dubnu 2021 obnoví v koordinaci s krajskými úřady a hlavním městem Prahou plný provoz na některých dosud omezených regionálních linkách. Po Pardubickém kraji, kde se tak na většině tratí stalo už od úterý 6. dubna, budou nyní následovat Královéhradecký kraj (od 12. dubna) a Moravskoslezský kraj (od 20. dubna). V Praze a středních Čechách bude od soboty 17. dubna zahájen provoz rekreačních vlaků a v první půlce dubna se postupně obnovuje také provoz přeshraničních vlaků do Saska a Bavorska.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Rajecký vápenec odvážajú čmeliaky

Keď sa hovorí o prepravách pre hutnícky priemysel, väčšina ľudí si predstaví vlaky so železnou rudou, koksom, alebo s hotovými výrobkami, ktoré putujú v dlhých vlakoch po hlavných tratiach. Málokto si však predstaví malebnú trať, ktorá sa vinie Rajeckou dolinou. No aj tu sa dvakrát týždenne odohráva preprava, ktorá je pre moravské železiarne kľúčová.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Informácia o nehodách a mimoriadnostiach na tratiach ŽSR od 01. 03. do 06. 04. 2021

V období od 01. marca do 06. apríla evidujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) štyri smrteľné zrážky vlaku s osobou a šesť zrážok vlaku s motorovým vozidlom.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Začíná rekonstrukce výpravní budovy v Plané u Mariánských Lázní

Správa železnic zahájila rekonstrukci výpravní budovy ve stanici Planá u Mariánských Lázní. Stavbu zrealizuje společnost ANTONY COMPANY, která předložila nejvýhodnější nabídku, a to ve výši přibližně 35,2 milionu korun. V minulém týdnu došlo k předání staveniště zhotoviteli, práce potrvají rok.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.