Tlačové správy

Opravená infraštruktúra v Maďarsku vráti medzištátne vlaky na pôvodnú trasu

25.7.2022

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje, že od 29. 7. 2022 dôjde k opätovnému sprevádzkovaniu železničnej trate v úseku Szob – Budapest-Nyugati. Na danom úseku vlaky nepremávali od júna tohto roku v dôsledku poškodenia infraštruktúry vplyvom prívalových dažďov a zosuvu pôdy. Dopravca MÁV START tak obnoví dopravu na danej trati približne o mesiac skôr ako pôvodne plánoval.

Od 30. 7. 2022 budú všetky medzištátne vlaky EC/EN na linke Hamburg/Praha/Varšava – Bratislava – Budapešť opäť premávať vo svojich pôvodných trasách a časových polohách. Odklony vybraných vlakov cez pohraničný priechod Rajka sa rušia a taktiež sa ruší náhradná autobusová doprava v úseku Szob – Nagymaros. Všetky vlaky budú v Budapešti opätovne premávať na ŽST Budapest-Nyugati.

Do 29. 7. 2022 budú medzištátne vlaky EC/EN na linke Praha hl. n. – Bratislava  hl. st. – Budapest-Nyugati vedené tak ako doteraz → https://www.zssk.sk/aktuality/aktualizacia-vlaky-kategorie-ec-budu-od-pondelka-20-6-premavat-po-povodnej-trase-cez-nove-zamky-a-sturovo/. To znamená, že:

  • vlaky EC 270/271, 272/273, 274/275, 276/277, 278/279 a 286/287 pôjdu cez pohraničnú priechodovú stanicu (PPS) Štúrovo, pričom na úseku Szob – Nagymaros je vedená náhradná autobusová doprava (NAD). V ŽST Nagymaros je následne možný prestup na vlak do cieľovej stanice Budapest-Nyugati,
  • vlaky EC 130/131, 280/281 a EN 476/477 sú vedené odklonom cez PPS Rusovce – Rajka bez obsluhy úseku Bratislava – Štúrovo so zmenenou konečnou/východiskovou stanicou ŽST Budapest-Kelenföld a upravenými časovými polohami vlakov.

 

Ve Vsetíně začíná vznikat nový terminál

VSETÍN, 22. července 2022

Modernizace železniční stanice ve Vsetíně je v plném proudu. Po devíti měsících stavebních prací začínají růst základy nového dopravního terminálu, který nahradí stávající nádražní budovu. Jedna z jejích částí už je odstraněná. Intenzivně se pracuje i na modernizaci železniční infrastruktury, v letošním roce se stavbaři zaměřují na úsek Vsetín – Ústí u Vsetína.

Na této části trati se pracuje na železničním svršku a spodku, mostních objektech, zárubních a opěrných zdech, trakčním vedení a zabezpečovacím zařízení. Stavba zahrnuje i zajištění skalních svahů. V polovině července došlo k dokončení 1. koleje, na práce ve stejném úseku navázala výluka 2. koleje, která potrvá do 22. prosince. Mimo těchto výlukových činností se budují nové silniční mosty v ulicích Na Lapači, Křivačkárna a Štěpánská. V rámci pozemních staveb vznikají krom samotného dopravního terminálu nové technologické objekty a tankovací stanice. Rekonstrukce kolejí ve stanici Vsetín bude následovat v příštím roce.

Cílem projektu je kompletní přestavba kolejiště a jeho nové dispoziční uspořádání. Ve stanici vzniknou čtyři nová nástupiště, na která bude bezbariérový přístup novým podchodem se schodišti a výtahy. Podchod se prodlouží na druhou stranu kolejiště ke stadionu Na Lapači a do obchodní galerie Na Smetance. Nově vzniklý odbavovací terminál bude sloužit jak pro železniční, tak i pro autobusovou dopravu

Modernizace stanice Vsetín je jedním z devíti projektů, který letos uspěl v první výzvě Nástroje pro propojení Evropy (CEF). Příspěvek z tohoto dotačního programu Evropské unie byl schválen ve výši 2 099 962 576 Kč. Předpokládané celkové investiční náklady stavby činí 3 376 323 987 Kč bez DPH. Ukončení celé akce je plánováno na konec roku 2024.

České dráhy testují provoz pod dohledem ETCS, na ETCS se připravují další strojvedoucí a vozidla

21.7.2022 - 10:57

České dráhy jezdí od dubna ve zkušebním provozu pod dohledem ETCS na trati Olomouc – Přerov – Břeclav. Jízdy osobních vlaků Českých drah pod dohledem ETCS začaly s 30 strojvedoucími a lokomotivami řady 362. V druhé polovině roku se zkušební provoz pod dohledem ETCS rozšíří na další tratě v Česku, proto pokračuje zaškolení strojvedoucích a zvyšuje se počet vozidel, která jsou vybavena mobilní částí ETCS.

„Bezpečnost železniční dopravy je pro nás jednoznačnou prioritou a zavádění moderního vlakového zabezpečovacího zařízení ETCS je součástí našich plánů na její prohloubení. Nyní mámě smluvně zajištěnu montáž palubních jednotek ETCS na více než 400 současných vozidel a závazně jsme objednali 246 nových vozidel, která budou mít instalované ETCS už z výroby. Aktivně se tak připravujeme na výhradní provoz pod dohledem ETCS na vybraných koridorech od 1. ledna 2025,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Na provoz pod dohledem ETCS se připravují také strojvedoucí v dalších regionech Česka. Ve výcviku jim pomáhají instruktoři v Olomouci, v Brně, Plzni a v Praze.

Díky ETCS má strojvedoucí před sebou na monitoru přehledně zobrazené maximální rychlosti pro část trati před vlakem, brzdné křivky, zobrazení blížící se cílové rychlosti, např. její snížení, popřípadě místo zastavení u návěstidla zakazujícího další jízdu. V případě, že by strojvedoucí na snížení rychlosti adekvátně nereagoval, pak zabezpečovací systém automaticky zasáhne a vlak zastaví.

ETCS (European Train Control System) je jednotný evropský vlakový zabezpečovací systém. Jeho cílem je odstranit různé národní systémy, umožnit interoperabilní provoz lokomotiv napříč Evropou, zvýšit rychlost vlaků, propustnost tratí a zvýšit bezpečnost železničního provozu. Skládá se ze dvou základních částí. Traťová část je součástí železničních tratí a zajišťuje přenos informací k vlakům. Mobilní část je instalovaná na drážních vozidlech, přijímá informace z traťové části a předává je strojvedoucímu, případně automaticky zasáhne a vlak zastaví.     

Cestovanie vlakmi ožíva, ZSSK v júni previezla najviac platiacich cestujúcich od zavedenia BP

22.7.2022

Cestovanie vlakmi ožíva, ZSSK v júni previezla najviac platiacich cestujúcich od zavedenia bezplatnej prepravy

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v júni tohto roku prepravila najviac platiacich cestujúcich od zavedenia bezplatnej prepravy detí, mládeže a dôchodcov v roku 2014. Rekordným hodnotám pomohli návrat ZSSK na trať Bratislava – Dunajská Streda – Komárno, výrazné obmedzenia pre automobilovú dopravu v Hlohovci, či zľavy Interrail v medzinárodnej preprave. Nárast platiacich cestujúcich zaznamenala ZSSK aj na traťovom úseku Štrbské Pleso – Štrba. Komerčne vedené IC vlaky ZSSK minulý mesiac dosiahli 82,5 % z objemu prepravených cestujúcich z júna 2019.

Cestujúci sa nám do vlakov viditeľne vracajú, hoci napríklad pri starších cestujúcich v bezplatnej preprave ešte vidíme veľkú opatrnosť súvisiacu zrejme s (po)pandemickými obavami,” hovorí generálny riaditeľ ZSSK Roman Koreň a dodáva: „Hoci nám posledné dva roky uštedrili nesmiernu ranu a inflácia spolu s nedostatkom výrobných či opravárenských kapacít extrémne sťažujú čerpanie eurofondov a modernizáciu vozového parku, úspešne bojujeme. V rámci posledných dvoch rokov sa nám podarilo dodať v pôvodných cenách a harmonograme 25 nových elektrických jednotiek, ktoré sú nasadzované v Žilinskom, Trenčianskom a Prešovskom kraji. Taktiež začiatkom roka 2022 sa nám v rovnakom duchu podarilo úspešne ukončiť dodávku 5 kusov nových ozubnicových elektrických jednotiek pre potreby prevádzky na tratiach ozubnicovej železnice a tatranských elektrických železníc v regióne Vysokých Tatier. Aktuálne nám beží 5 modernizačných projektov týkajúcich sa nášho vozového parku. Zároveň sa v tejto neľahkej situácii pripravujeme na nový grafikon 2022/2023, ktorý by mal priniesť približne 5 % nárast počtu vypravených vlakov a vlakokilometrov v porovnaní s dneškom. Áno, na niektorých tratiach príde k podstatným zmenám. Samozrejme, ako každý grafikon, ani tento nebude vyhovovať úplne každému cestujúcemu, či samospráve, no na budúci rok opäť plánujeme, ak koronavírus a stav infraštruktúry dovolia, ďalší nárast cestujúcich a tržieb.“

Tabuľka prepravy cestujúcich a tržieb (vrátane vlakov IC) za obdobie jún 2019/2022:

Tabuľka prepravy a tržieb ZSSK za roky 2014 – 2022:

Pripravované investície do vozidlového parku ZSSK:

35 ks modernizovaných osobných vozňov radu Bdt (Bdteer)
celkový objem: 31,8 milióna eur
predpokladaná oblasť nasadenia: Košický, Prešovský, Žilinský a Banskobystrický kraj (Košice – Liptovský Mikuláš, Košice – Čierna nad Tisou, Košice – Čaňa, Košice – Lipany – Plaveč)
podpis zmluvy: 15. 1. 2021
doteraz dodaných: 8 ks
predpokladané ukončenie realizácie projektu: 9/2023

17 ks nových osobných vozňov (klimatizované vozne druhej triedy s možnosťou prepravy bicyklov pre regionálnu dopravu)
celkový objem: 32,98 milióna eur
predpokladaná oblasť nasadenia: Košický, Prešovský, Žilinský a Banskobystrický kraj (Košice – Liptovský Mikuláš, Košice – Čierna nad Tisou, Košice – Čaňa, Košice – Lipany – Plaveč)
podpis zmluvy: 15. 1. 2021, dodatok č. 1 zverejnený 26. 2. 2021
predpokladané dodanie prvých vozňov: 8/2022
predpokladané ukončenie realizácie projektu: 9/2023

15 ks modernizovaných elektrických jednotiek 425
celkový objem: 3,495  milióna eur
oblasť nasadenia: Vysoké Tatry
podpis ZoD: 4. 10. 2021, účinná od 5. 10. 2021
predpokladané ukončenie realizácie projektu: 11/2023

9 ks elektrických jednotiek à projekt EÚ + vlastné zdroje•
hodnota zákazky: 76 284 000 eur
oblasť nasadenia: Košický a Prešovský kraj (Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Trebišov, resp. po elektrifikácii až po Humenné, Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou)
podpis zmluvy: 9. 9. 2021
predpokladané ukončenie realizácie projektu: 11/2023

4 ks elektrických jednotiek pre regionálnu dopravu (Modernizácia vozového parku ŽKV v rámci OPII – 7. časť)
hodnota zákazky: 76 950 000 eur
oblasť nasadenia: Nové Zámky, Bratislava, Žilina (Bratislava – Žilina, Bratislava – Nové Zámky, Bratislava – Kúty, Kúty – Břeclav, Trnava – Galanta, dočasne Palárikovo – Zvolen – Banská Bystrica)
podpis zmluvy: 16. 12. 2021
predpokladané ukončenie realizácie projektu: 11/2023

Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce výpravní budovy v Bílině

BÍLINA, 20. července 2022

Cestující ve stanici Bílina se do konce příštího roku dočkají zrenovované výpravní budovy. Správa železnic vypsala v těchto dnech výběrové řízení na zhotovitele. Architektonicky cenný objekt ze 60. let minulého století projde celkovou rekonstrukcí, po které bude bezbariérově přístupný, a to včetně toalet. Předpokládané celkové investiční náklady akce dosahují 77,9 milionu korun, stavba je navržena ke spolufinancování z Nástroje pro oživení a odolnost (RRF) Evropské unie.

Předmětem projektu je celková rekonstrukce výpravní budovy. Ta je jedinečnou ukázkou stavebního stylu 60. let minulého století, který bude v rámci prací zachován. Celá budova bude zateplena, ovšem se zachováním původního architektonického výrazu.

Nejvýznamnější změnou v interiéru bude instalace výtahu, který propojí halu s podchodem a vyššími podlažími. Rekonstrukcí projdou rovněž veřejné toalety, současně se doplní bezbariérové WC a zřídí úschovna kol.

Se zahájením stavebních prací se počítá letos v říjnu, hotovo by mělo být v závěru příštího roku.  

Vlakové cesty do praveku odhalia tajomstvá, ktoré zmenili svet

Košice 20.7.2022

Už tretie leto bude v rámci VVV – veľkých vlakových výletov – premávať nielen v mieste, ale aj v čase nostalgický vláčik. Občianske združenie Detská železnica Košice pozýva výletníkov  na Cesty do praveku. Presnejšie do Nižnej Myšle, kde na nich čaká bohatá zbierka historických nálezov svetového významu z čias Doby bronzovej. Vďaka finančnej podpore Košického samosprávneho kraja vyrazí prvý z trojice vlakov už túto sobotu z košickej hlavnej stanice.
 
              Priaznivci histórie i nostalgického cestovania si budú musieť privstať. Vláčik – motoráčik totiž z nástupišťa hlavnej stanice odchádza už o pol deviatej ráno. Zastavuje aj na predmestí či v mestskej časti Krásna n. Hornádom.

              „Už tradične je pre všetkých návštevníkov pripravený bohatý náučný program v krásnej scenérii zaujímavej obce a predovšetkým archeoskanzenu v údolí Hornádu. Začína prehliadkou obecného múzea s katakombami, pokračuje vyhliadkou spred kostola a vrcholí návštevou archeoskanzenu, kde si prezrieme artefakty jedného z najbohatších nálezísk na Slovensku z obdobia praveku až po začiatok stredoveku,“ hovorí organizátor a predseda OZ Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.

              Podujatie by sa nemohlo zaobísť bez spolupráce s občianskym združením Collegium Myssle. Pripravilo komentovanú prehliadku aj aktivitu „mladý archeológ“ pre najmenších návštevníkov, ktorí si budú môcť vyskúšať, aké je to hrabať sa v zemi a hľadať praveké črepy či iné poklady.

              Sobotný výletný program sa prehliadkou skanzenu nekončí. Záleží však na každom návštevníkovi individuálne, či sa ďalej vydá spoznávať stredoveký Koscelek, vystúpi na vyhliadkovú vežu vo Vyšnej Myšli, alebo či sa vydá náučným chodníkom Ekomúzeum Hornád-Milič či navštívi rozkvitnuté Rozárium u Bohušov v Nižnej Myšli.

              „Župa už vďaka svojmu dotačnému programu Terra Incognita pomohla v Archeoskanzene v Nižnej Myšli vybudovať repliku obetnej jamy, ktorá návštevníkom spolu s ďalšími existujúcimi replikami pravekých domov, pecí či obranného valu prezradí viac o živote našich predkov. Cesta do praveku je výnimočnou príležitosťou na rodinný výlet v našom kraji, ktorý bude zaručene baviť mladších i starších pátračov po historických pokladoch východniarov,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Ďalšie jazdy sa uskutočnia 6. a 20. augusta. Lístky je možné zakúpiť si  v pokladni Detskej železnice v Čermeli, na internetovej stránke www.detskazeleznica.sk, alebo v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej 48 v Košiciach. V cene výletov sú zahrnuté jazdy vlakom, vstupy do expozícií a sprievodca.

Plagát k tlačovej správe

V Chodově odstartuje výstavba nové nádražní budovy

CHODOV, 19. července 2022

Správa železnic uzavřela smlouvu na novostavbu výpravní budovy ve stanici Chodov na Karlovarsku. Stavební práce provede za cenu 34,5 milionu korun společnost STRABAG Rail. Nová budova bude umístěna nedaleko vstupu do podchodu, vybudovaného v rámci modernizace nástupišť. Na místě současného nádraží vznikne točna a stání pro autobusy. Stavba bude spolufinancovaná EU z Nástroje pro oživení a odolnost (RRF). Práce by měly začít v průběhu srpna, jejich dokončení se předpokládá v říjnu příštího roku.

Současný objekt ve stanici Chodov je ve špatném stavebně-technickém stavu, provozní náklady jsou příliš vysoké. Realizací investice se objem stavby přizpůsobí skutečným potřebám, současně se zjednoduší a zpřehlední pohyb cestujících.

Součástí nové jednopodlažní nádražní budovy bude prostorná odbavovací hala s bezbariérovým přístupem. Uvnitř se budou nacházet pokladny, toalety, osvětlení a informační systém. Hlavní vstup se předpokládá od dnešní pěší komunikace, další možnost přístupu bude od Nádražní ulice. Zároveň dojde k úpravě přednádražního prostoru, kde se vybuduje parkoviště P+R včetně stání pro motocykly a stání typu K+R u technologického objektu. Před vstup do budovy se umístí také stání pro kola včetně dvou boxů. V místě dnešního objektu nádraží vznikne zastávka náhradní autobusové dopravy a točna autobusů.

Stavba naváže na už dokončenou modernizaci nástupišť, na která je přístup podchodem. V budoucnu se počítá s jeho prodloužením do severní části města, kde se očekává investiční výstavba.

Na trať mezi Pardubicemi a Hradcem Králové se vrátily elektrické vlaky

PARDUBICE, 15. července 2022

Na trať mezi Pardubicemi a Hradcem Králové se vrátily elektrické vlaky V rámci pokračování modernizačních prací mezi stanicemi Pardubice-Rosice nad Labem a Stéblová končí v tomto úseku téměř čtyřměsíční výluka, na celou trať se tak v jednokolejném provozu vracejí elektrické vlaky. Od 15. července se otevírá i nové nástupiště v Rosicích a kompletně modernizovaná kolej do Stéblové. Dvoukolejně se v celém úseku začne jezdit v polovině listopadu.

„Jistou úlevu pocítili cestující už se začátkem letních prázdnin, kdy byl mezi Rosicemi nad Labem a Stéblovou spuštěn provoz motorových vlaků. Pro jízdu elektrických jednotek ale ještě bylo nutné v uplynulých dvou týdnech dokončit rekonstrukci trakčního vedení,“ říká ke konci omezení investiční náměstek Radomil Novák ze Správy železnic.                                                      

Na zdvoukolejnění úseku Pardubice-Rosice nad Labem – Stéblová se pracuje od loňského května. „Kromě budování druhé koleje, zastávek a nástupišť se soustředíme i na stavbu zcela nového dvojkolejného mostu přes Labe, který nahradí dosavadní jednokolejný. Stavíme základy opěr a pilířů, ocelovou konstrukci připravujeme do výroby,“ uvedl projektový manažer Skanska Jan Mitlöhner.

Kompletní přestavbou prochází stanice Pardubice-Rosice nad Labem, kde se, podobně jako na zastávce Pardubice-Semtín, aktuálně budují podchody pro cestující. V traťovém úseku mezi Rosicemi a Stéblovou je hotový v jedné koleji železniční svršek i mostní objekty, budují se protihlukové stěny. Nová zastávka Stéblová obec získává nová nástupiště a stanice Stéblová je už kompletně hotová.

Součástí prací jsou opatření k omezení dopadů účinku hluku z železniční dopravy i vyvolané úpravy pozemních komunikací a sítí technické infrastruktury. Stavba přispěje ke zvýšení traťové rychlosti. Po doplnění zabezpečovacího zařízení systému ETCS, ke kterému dojde v roce 2024, budou vlaky v úseku dosahovat rychlosti až 160 km/h.

Stavební firmy na železnici sázejí na vlastní lokomotivy.

13.7.2022

Stavební firmy na železnici sázejí na vlastní lokomotivy. Motivuje je blížící se povinný evropský zabezpečovač ETCS

Stavební společnost Hrochostroj ze skupiny enteria se stala druhou českou firmou, působící v železničním stavitelství, která se rozhodla pro vlastní lokomotivu  EffiShunter 1000. Podle podepsané smlouvy s výrobcem CZ LOKO s ní v polovině roku 2024 doplní flotilu svých stavebních strojů na obnovu a údržbu tratí.

 „Mezi významnými hráči tuzemského železničního stavitelství registrujeme zvýšený zájem o naše lokomotivy vybavené evropským zabezpečovačem ETCS. Jen tato vozidla a vlaky budou moci od ledna 2025 vyjet na nejvytíženější české železniční koridory. Ostatní se na něj nedostanou. Kdo na to nestihne zareagovat včas, bude v nevýhodě,“  vysvětluje Jan Kutálek, obchodní ředitel CZ LOKO.

„Pro nás to byl rozhodující důvod. Problematika ETCS nás velmi postihuje, a proto jsme se ji rozhodli včas řešit objednávkou lokomotivy s požadovaným vybavením. Usnadní nám to především přepravu strojů mezi jednotlivými stavbami po koridorových tratích. A pak také posun a traťovou službu při dopravě stavebních hmot a materiálů,“ říká Martin Varecha, předseda představenstva Hrochostroje.

Podle něho samostatné přepravy speciálních hnacích vozidel bez implementace mobilní části ETCS budou velmi problematické a komplikované. „Nový EffiShunter nám to částečně pomůže vyřešit, i když věříme ještě v další možná řešení,“ dodal.

Hrochostroj, zabývající se provozováním těžké kolejové mechanizace pro údržbu a rekonstrukci železničního svršku, na trhu působí od roku 2015. Cílem je zaujmout pozici silného partnera v oblasti těžké kolejové mechanizace.

Na novou situaci už loni zareagovala objednávkou Subterra, která se letos v dubnu stala prvním českým soukromým provozovatelem EffiShunteru 1000 se systémem ETCS. O jeho údržbu a servis se postará samo CZ LOKO.

„Výhradní provoz vlaků pod dohledem systému ETCS se bude postupně rozšiřovat i na další tratě. Je to evropský trend, patrný i v dalších zemích. I zde máme už uzavřené kontrakty s firmami, podílejícími se na budování železniční dopravní infrastruktury,“ uvedl Jan Kutálek.

Čtyřnápravový EffiShunter 1000 se v Evropě prosadil spolehlivým a ekonomickým provozem. Běžně se už vybavuje jednotným evropským zabezpečovacím systémem ETCS a pro zahraniční trhy se doplňuje i národním zabezpečovačem. To umožňuje jeho využití jak na posunu, tak v plnohodnotné traťové službě.

Na novou situaci už loni zareagovala objednávkou Subterra, která se letos v dubnu stala prvním českým soukromým provozovatelem EffiShunteru 1000 se systémem ETCS.  (Foto - Subterra a.s.)

Nevyhovující výpravní budovu ve stanici Aš nahradí novostavba

AŠ, 14. července 2022

Správa železnic vybuduje novou výpravní budovu ve stanici Aš. Práce provede zhotovitel, kterého manažer drážní infrastruktury hledá v právě vyhlášeném výběrovém řízení. Jeho investorem bude kromě Správy železnic také město Aš. Předpokládaná částka na realizaci stavby dosahuje 65 milionů korun, samotné práce se plánují v období od letošního srpna do prosince příštího roku.

Předmětem stavby je náhrada stávající výpravní budovy z roku 1971, která je z pohledu současného drážního provozu naddimenzovaná, navíc se nachází v nevyhovujícím stavu. Jako nejvýhodnější varianta proto byla vybrána výstavba zcela nového, jednopodlažního objektu s výrazně menším objemem a v energeticky úsporném standardu.

Novostavba bude oproti stávající výpravní budově posunuta východním směrem, blíže k nástupišti č. 2. Přízemní objekt bude tvořen dvěma výškově i materiálově odlišnými kvádry. Prosklená stěna odbavovací haly bude ve vstupním průčelí olemována portálem z pohledového betonu. Na kvádr haly naváže nižší část s provozními místnostmi, provedená v režném cihelném zdivu.

Součástí prací bude renovace zastřešení přilehlého nástupiště, které využívají vlaky ve směru do německého Hofu. Rekonstrukcí projde rovněž přejezd na koleji vedoucí do Hranic v Čechách.

Ve spolupráci s městem Aš bude upraven přednádražní prostor, kde se vybuduje malý autobusový terminál v přímé návaznosti na vlakové nástupiště. V sousedství nové výpravní budovy navíc vznikne 22 parkovacích míst pro veřejnost.

Střídavý proud bude pohánět vlaky na koridoru od Břeclavi až k Přerovu

OTROKOVICE, 14. července 2022

Mezi Otrokovicemi a Říkovicemi bude po 12 dnech zapnuto trakční vedení, vlaky na této části druhého koridoru od 15. července opět potáhnou elektrické lokomotivy. Místo stejnosměrného proudu je však již bude pohánět výhodnější střídavý o napětí 25 kV. Správa železnic tak dokončí postupné přepojování trakčního napájení v úseku Nedakonice – Říkovice a pilotní projekt konverze napájecích soustav na tuzemských tratích pokročí do finální fáze zkušebního provozu.

Síť elektrifikovaných tratí u nás zatím využívá stejnosměrnou soustavu 3 kV v severní části republiky a střídavou soustavu 25 kV, 50 Hz v části jižní. Cílem Správy železnic je napájení pro elektrické vlaky sjednotit. Přechod na střídavou soustavu přinese výkonnější napájení hnacích vozidel s nižšími ztrátami, úspory energie a kompatibilitu s vysokorychlostním tratěmi. Znamená také levnější elektrizaci dalších konvenčních tratí.

Stavební práce na posunutí styku napěťových soustav o zhruba 43 kilometrů severně k Přerovu začaly takřka na den přesně před dvěma lety a probíhaly téměř celou dobu za plného provozu na trati. V Otrokovicích a Říkovicích byly vybudovány trakční napájecí stanice, jejichž srdcem jsou statické frekvenční měniče vyrobené ve Švýcarsku společností Hitachi Energy. Technologie umožní symetrický odběr elektřiny ze sítě, ale například i snadné vracení energie rekuperované při provozu lokomotiv zpátky do distribuční soustavy. Pro takovýto systém trakčního napájení byla použita poprvé v Evropě.

Kvůli rozdílným technickým parametrům musely v celém úseku koridoru projít úpravou soustavy izolátorů, samotné trakční vedení, ale i zabezpečovací zařízení trati. Úpravy se dotkly také osmi stanic. Vlastní přepojování napájecích soustav vyžadující dílčí výluky probíhalo od poloviny června. Součástí stavby byla rovněž příprava napájení tratí do Vizovic či Luhačovic a Bylnice. Celkové náklady činí přibližně 2,3 miliardy korun. Dokumentace pro stavební řízení a realizace stavby jsou spolufinancovány Evropskou unií v rámci Operačního programu Doprava.

Postupné přepínání trakčního napájení bude v následujících letech probíhat ve směrech od Přerova a od Děčína. Souběžně Správa železnic řeší samostatné projekty vybraných traťových úseků, například od státní hranice se Slovenskem do Vsetína. Konverze napájení je také součástí připravované modernizace trati Praha-Radotín – Beroun.

V Lužné se představí vozidla značky Tatra

14.7.2022 - 13:32

O nadcházejícím víkendu 16. a 17. července budou v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka k vidění nejen železničních skvosty, ale také se tu představí vozidla značky Tatra. K vidění budou osobní i nákladní automobily z různých produkčních období. Návštěvníci se můžou těšit i na RC modely nebo okružní projížďky tatrováckého motorového vozu M131 mezi Lužnou a Krupou.

Během tohoto víkendu se tak návštěvníci muzea Českých drah mohou těšit na řadu strojů této světoznámé značky. K největším atrakcím bude patřit Tatra 815 „Puma“. S tímto závodním speciálem vyhrál Karel Loprais v letech 1998, 1999 a 2001 soutěž Rallye Dakar v kategorii kamionů. Chybět nebudou ani hasičské speciály, limuzíny, autobusy nebo užitkové stroje. Součástí doprovodného programu bude i prezentace modelů RC náklaďáků. V kamionovém městečku nebudou chybět ani malé RC Tatry a malí i velcí návštěvníci akce se mohou těšit na funkční hasičskou Tatru 148, vyrobenou v měřítku 1:3, tu přivezou Tiranci.cz.

Víkend v ČD Muzeu také zpestří okružní projížďky motorového vozu M131 z ČD Muzea do Krupé a zpět. Tento vlak vyjede v sobotu i v neděli vždy třikrát během dne, jednou v dopoledne a dvakrát v odpoledních hodinách.  Tyto motoráky se vyráběly v letech 1948 až 1956 v závodech Tatra Kopřivnice a Vagónka Studénka.

Akci pořádají České dráhy společně s Národním technickým muzeem.

Více informací najdete na portálu Vlakem na výlet nebo na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Víkend bude patřit Bezdružickému parnímu létu

13.7.2022 - 12:49

Na malebné západočeské trati z Pňovan do Bezdružic se bude o víkendu 16. a 17. července konat tradiční akce Bezdružické parní léto. Návštěvníci se budou moci svézt nostalgickým vlakem v čele s parní lokomotivou Kafemlejnek a také historickým autobusem v úseku Bezdružice – Teplá. Nebude chybět ani pestrý doprovodný program.

Bezdružická lokálka, tedy dráha mezi Pňovany a Bezdružicemi (dnes součást tratě č. 177), patří k nejromantičtějším u nás. Každoročně jezdí po této železnici historické vlaky v rámci akce Bezdružické parní léto. Letos se mohou milovníci železnice svézt mezi Bezdružicemi a Cebiví a Bezdružicemi a Kokašicemi historickým vlakem (s vozy Ci) taženým parní lokomotivou Kafemlejnek (310.072) už o nadcházejícím víkendu.

Nebude chybět ani doprovodný program složený z divadelních, tanečních a hudebních vystoupení. Návštěvníci se mohou těšit na modelovou železnici nebo na svezení na historické drezíně.  V sobotu se navíc v Bezdružicích uskuteční Slanosti léta.

Několik desetiletí se zvažuje i prodloužení tratě a nejčastěji se zmiňuje její napojení na železniční stanici v Teplé. Právě v úseku Bezdružice – Teplá tak bude o víkendu jezdit historický autobus (linka 211). V neděli se uskuteční turistický pochod na podporu dostavby této tratě, startuje v 10 hodin na nádraží v Teplé. Chornický železniční klub zajistí během víkendu na všech zvláštních vlacích železniční personál v dobových uniformách a dodá také zcela nové pamětní razítko s motivem železniční zastávky Lomnička.

Historie trati

Pravidelný provoz byl na trati z Pňovan do Bezdružic zahájen 6. června 1901. Získat souhlas s vybudováním lokální dráhy do Bezdružic stálo přitom hodně úsilí.

Hlavním odpůrcem trati se stal okresní rada ve Stříbře, svobodný pán von Strezowicz. Bál se, že mu železnice zkrátí zisky, protože do tohoto regionu zajišťoval dopravu a přepravu poštovních zásilek.

Nakonec pomohl zájem ministerstva války, které si ze strategických důvodů přálo, aby oblast Bezdružicka byla obslužná po kolejích. A proti tomu nezmohl nic ani samotný okresní rada.

Trať vychází ze stanice Pňovany na hlavním železniční trati z Plzně do Chebu. Původně se stanice jmenovala Nový Dvůr a trať tedy Nový Dvůr – Bezdružice. Až v roce 1960 byla přejmenována podle tři kilometry vzdálené obce Pňovany.

Jízdní řád parních vlaků v rámci Bezdružického parního léta

(16. a 17. července 2022)

tam

zastávka

zpět

10:00

12:40

14:40

16:40

Bezdružice

11:49

13:20

15:20

17:20

10:08

12:48

14:48

16:48

Konstantinovy Lázně

11:40

13:10

15:10

17:10

10:12

12:51

14:51

16:51

Kokašice

11:35

13:05

15:05

17:05

10:18

 

 

 

Břetislav

11:27

 

 

 

10:25

 

 

 

Strahov

11:18

 

 

 

10:33

 

 

 

Cebiv

11:10

 

 

 

 

Jízdní řád autobusové linky „211“ v rámci Bezdružického parního léta

(16. a 17. července 2022)

tam

zastávka

zpět

9:00

11:00

13:00

16:15

Bezdružice nádraží

 

10:30

12:30

14:30

17:45

9:01

11:01

13:01

16:16

Bezdružice náměstí

10:29

12:29

14:29

17:44

9:14

11:14

13:14

16:29

Úterý náměstí

10:10

12:10

14:10

17:25

9:33

11:33

12:33

16:48

Teplá klášter

 

9:53

 

11:53

13:53

17:08

9:38

11:38

12:38

16:53

Teplá náměstí

9:52

11:52

13:52

17:08

9:40

11:40

13:40

16:55

Teplá nádraží

9:50

11:50

13:50

17:05

 

Jízdné

Jednosměrné jízdenky se prodávají pouze ve vlaku. Za jízdenku Bezdružice – Cebiv zaplatí dospělí cestující 120  Kč (děti 6 až 15 let 80 Kč, do 1 m výšky zdarma), jízdenky pro trasu Bezdružice – Kokašice stojí 80 Kč (děti 6 až 15 let 50 Kč, do 1 m výšky zdarma).

V autobusech platí jednotné jízdné 50 Kč.

Více informací o akci najdete na portálu Vlakem na výlet nebo na stránkách www.cdnostalgie.cz  a www.bezdruzickalokalka.cz.

ZSSK obnovuje predaj cestovných lístkov v Nitre

13.7.2022

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že od 13. 7. 2022 od 7:00 je predaj cestovných dokladom na železničnej stanici v Nitre opätovne spustený. Predaj cestovných lístkov je od dnes zabezpečený prostredníctvom dvoch výdajných okienok (t. z. obmedzenie o jedno výdajné okienko).

Zároveň upozorňujeme cestujúcich, že z dôvodu pretrvávajúceho havarijného stavu je vestibul ŽST Nitra pre cestujúcich sprístupnený len v obmedzenom režime (vstup do vestibulu stanice len cez dvere od nástupíšť).

Naši cestujúci môžu na nákup cestovných lístkov aj naďalej využívať aplikáciu Ideme vlakom, nákup cez e-shop ZSSK, prípadne využiť aj SMS lístok.

České dráhy staví novou myčku v Havlíčkově Brodě, zjednoduší mytí vlakových souprav

12.7.2022 - 11:16

České dráhy staví novou myčku železničních kolejových vozidel v Havlíčkově Brodě. Tato myčka Oblastního centra údržby Východ zjednoduší mytí kolejových vozidel. Moderní zařízení umožní vyčistit větší množství souprav, zvolená technologie bude šetrná k nátěru a přispěje k minimalizaci dopadů na životní prostředí. Spuštění provozu nové myčky plánují ČD na duben příštího roku.

Už v dubnu příštího roku by měla začít fungovat na Vysočině nová myčka vlaků. V Havlíčkově Brodě ji začalo budovat na začátku tohoto roku Oblastní centrum údržby Východ. „Myčka bude v maximální míře spořit vodu, protože bude až z 80 % využívat vodu recyklovanou. Realizace tak výrazně přispěje ke zlepšení ekologických aspektů údržby vozidel v regionu Vysočina použitím moderního zařízení a používáním technologií a postupů s minimalizací dopadů na životní prostředí,“ popisuje místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele pro servis Michal Kraus a dodává: „Stavba kryté myčky umožní celoroční mytí skříní železničních kolejových vozidel a zároveň umožní zvýšit kapacitu mytí, která zohledňuje i potřeby dané smluvními závazky.“

V letech 2023 a 2024 totiž dojde k velké modernizaci vozového parku v havlíčkobrodském středisku údržby vozidel. Domov tu najdou nové elektrické jednotky RegioPanter a motorové vozy od společnosti PESA. Kromě těchto nových jednotek se tu bude provádět mytí i dalších druhů vlaků, osobních vozů a hnacích vozidel.

V současné době je mytí vozidel prováděno v dnes již nevyhovujících prostorách postavených již v roce 1870. Realizací myčky tak dojde k výraznému zlepšení pracovních a technických podmínek. Hala nové myčky bude dlouhá 67 metrů a na šířku bude mít více než osm a půl metru. Současně s myčkou vznikne i technologický objekt o rozměrech 15,7 × 5,6 m. S výstavbou haly bude potřeba upravit i příslušné kolejiště.

Myčka bude pracovat ve dvou základních způsobech mytí. Prvním je stacionární mytí, kdy vozidlo nebo souprava stojí a v pohybu je mycí portál. Druhým je pak průjezdné mytí, kdy portál stojí a vozidlo jím projíždí. Myčka za jeden den zvládne umýt minimálně 25 vozidel. Mycí portály, potrubí a všechny konstrukční části budou vyrobeny z nerezavějící oceli.

Náklady na výstavbu nové havlíčkobrodské myčky včetně přípravných prací budou činit zhruba 82 milionů korun bez DPH. Zhotovitelem stavby je společnost „Myčka Havlíčkův Brod“, která sdružuje společnosti Chládek a Tintěra Havlíčkův Brod, a.s., a Subterra, a.s.

Stavební firmy na železnici sázejí na vlastní lokomotivy

Stavební společnost Hrochostroj ze skupiny enteria se stala druhou českou firmou, působící v železničním stavitelství, která se rozhodla pro vlastní lokomotivu  EffiShunter 1000. Podle podepsané smlouvy s výrobcem CZ LOKO s ní v polovině roku 2024 doplní flotilu svých stavebních strojů na obnovu a údržbu tratí.

 „Mezi významnými hráči tuzemského železničního stavitelství registrujeme zvýšený zájem o naše lokomotivy vybavené evropským zabezpečovačem ETCS. Jen tato vozidla a vlaky budou moci od ledna 2025 vyjet na nejvytíženější české železniční koridory. Ostatní se na něj nedostanou. Kdo na to nestihne zareagovat včas, bude v nevýhodě,“  vysvětluje Jan Kutálek, obchodní ředitel CZ LOKO.

„Pro nás to byl rozhodující důvod. Problematika ETCS nás velmi postihuje, a proto jsme se ji rozhodli včas řešit objednávkou lokomotivy s požadovaným vybavením. Usnadní nám to především přepravu strojů mezi jednotlivými stavbami po koridorových tratích. A pak také posun a traťovou službu při dopravě stavebních hmot a materiálů,“ říká Martin Varecha, předseda představenstva Hrochostroje.

Podle něho samostatné přepravy speciálních hnacích vozidel bez implementace mobilní části ETCS budou velmi problematické a komplikované. „Nový EffiShunter nám to částečně pomůže vyřešit, i když věříme ještě v další možná řešení,“ dodal.

Hrochostroj, zabývající se provozováním těžké kolejové mechanizace pro údržbu a rekonstrukci železničního svršku, na trhu působí od roku 2015. Cílem je zaujmout pozici silného partnera v oblasti těžké kolejové mechanizace.

Na novou situaci už loni zareagovala objednávkou Subterra, která se letos v dubnu stala prvním českým soukromým provozovatelem EffiShunteru 1000 se systémem ETCS. O jeho údržbu a servis se postará samo CZ LOKO.

„Výhradní provoz vlaků pod dohledem systému ETCS se bude postupně rozšiřovat i na další tratě. Je to evropský trend, patrný i v dalších zemích. I zde máme už uzavřené kontrakty s firmami, podílejícími se na budování železniční dopravní infrastruktury,“ uvedl Jan Kutálek.

Čtyřnápravový EffiShunter 1000 se v Evropě prosadil spolehlivým a ekonomickým provozem. Běžně se už vybavuje jednotným evropským zabezpečovacím systémem ETCS a pro zahraniční trhy se doplňuje i národním zabezpečovačem. To umožňuje jeho využití jak na posunu, tak v plnohodnotné traťové službě.

Historický motorák spojí ČD Muzeum se železničním depozitářem NTM

11.7.2022 - 14:24

O prázdninových středách 13., 20., 27. července a 3., 10., 17., 24. a 31. srpna 2022 spojí Muzeum ČD v Lužné u Rakovníka, Žatec a Chomutov, kde je železniční depozitář Národního technického muzea, motoráček řady M262.0, kterému se přezdívá Kredenc. Tento rychlíkový motorový vůz se vyráběl v ČKD Praha v letech 1949 až 1960 a patřil k pilířům poválečné obnovy vozového parku. Dnes už slouží pouze pro nostalgické jízdy.

Motorový vlak bude odjíždět z Lužné u Rakovníka v 11:25 a přes Žatec (12:17) dojede do Chomutova ve 12:49. Na zpáteční jízdu se motorák vydá z Chomutova v 14:50 a do Lužné s ním přijedete v 16:00. Předprodej jízdenek bude zajištěn ve všech pokladnách ČD a v e-shopu ČD (zde). Po předložení jízdenky z historického motoráku získají cestující slevu 20 % na vstupné do ČD Muzea v Lužné u Rakovníka i do chomutovského depozitáře Národního technického muzea.

Jízdní řád parního vlaku z Lužné u Rakovníka do Chomutova a zpět

(středa 13., 20., 27. července a 3., 10., 17., 24., 31. srpna 2022)

tam

stanice

zpět

11:25

Lužná u Rakovníka

16:00

12:17

Žatec

15:17

12:49

Chomutov

14:50

 

Hlavním lákadlem muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka jsou parní lokomotivy, kterých se ve sbírkách nachází více než třicet. Tyto stroje mapují vývoj parního provozu od přelomu 19. a 20. stol. až po konec parní trakce v druhé polovině 20. století. Kromě parních lokomotiv si návštěvníci prohlédnou také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů potřebných pro drážní provoz.

železničním depozitáři Národního technického muzea v Chomutově je k vidění téměř stovka kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů – od parní lokomotivy z roku 1870 až po vozidla nových trakcí o celé století novějších. K vidění jsou lokomotivy bývalých ČSD, salonní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla teprve nedávno vyřazená z provozu u Českých drah. Největším lákadlem jsou parní lokomotivy – například rychlíkový „Albatros“ 498.106 s rekordní rychlostí 162 km/h, první poválečná lokomotiva 534.0301 nebo tramvajová parní lokomotiva „Gartenau“ vyrobená v Linci roku 1887.

Obě muzea jsou zajímavým tipem na výlet i v jiné dny, kdy nejede historický vlak. Muzeum Českých drah v Lužné je do konce letních prázdnin otevřené denně od 9:30 do 17:00, depozitář NTM v Chomutově má do 4. září otevřeno vždy od úterý do neděle od 10:00 do 17:00. Více informací o muzeích najdete na jejich webových stránkách www.cdnostalgie.cz a www.muzeum-chomutov.cz.

Cestujúcim v Žilinskom kraji sa zefektívnilo cestovanie. Na vlaky aj autobusy im stačí jeden lístok

11.7.2022

Od nedele 10. 7. 2022 sa na území Žilinského kraja spustil tzv. Integrovaný dopravný systém Žilinského samosprávneho kraja (IDS ŽSK), ktorého súčasťou sú aj vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Cestujúcim sa tak pri pravidelných cestách uľahčí cestovanie v rámci regiónu (na integrovanom území) vďaka jednému prestupnému cestovnému lístku na rôzne druhy verejnej osobnej dopravy (obdobne ako je to nastavené pri integrovanej doprave v Bratislavskom kraji). Zavedením IDS ŽSK sa zároveň zrušil Žilinský regionálny integrovaný dopravný systém (ŽRIDS) a staničné automaty na výdaj týchto lístkov na úseku Žilina – Rajec.

Do pilotného projektu je zaradené územie Rajeckej doliny, mesto Žilina a územie Kysúc po mesto Čadca. V integrovanom dopravnom systéme sú obce a mestá rozdelené do jednotlivých zón. Pilotné územie pozostáva z 13 regionálnych zón a 2 mestských zón (Žilina, Čadca). Mestskú zónu Žilina môžu cestujúci využívať vrátane mestskej hromadnej dopravy (MHD) alebo bez nej. Mestskú zónu Čadca a Kysucké Nové Mesto môžu cestujúci využívať vrátane MHD.

Aktuálne dopravné karty vydané zapojenými dopravcami – SAD Žilina, Dopravným podnikom mesta Žilina (DPMŽ) či nami ZSSK, je možné využívať aj naďalej v rámci IDS ŽSK. Pre zjednodušenie využívania dopravných služieb však stačí už len jedna dopravná karta. To znamená, že ak má cestujúci v súčasnosti viac kariet od rôznych dopravcov, na cestovanie v rámci IDS ŽSK mu stačí už len jedna dopravná karta bez ohľadu na to, v ktorom dopravnom prostriedku sa nachádza. Cestujúci sa teda sám rozhodne, ktorú kartu použije v rámci cestovania integrovanou dopravou.

Cieľom IDS ŽSK je cestujúcim uľahčiť a skvalitniť cestovanie v rámci mesta/regiónu. Jeden prestupný cestovný lístok zároveň prináša viacero výhod – lacnejšie, rýchlejšie a flexibilnejšie cestovanie verejnou dopravou. IDS ŽSK ovplyvnil priaznivo aj cenník verejnej dopravy. Nová tarifa IDS ŽSK priniesla výrazné zľavy pre pravidelných cestujúcich, ktorí budú využívať predplatné cestovné lístky (PCL). Zľavy pre pravidelných cestujúcich, ktorí pri svojom cestovaní využívajú viac dopravcov, sa môžu pohybovať na úrovni aj viac ako 40 %. V praxi to znamená, že aj keď cestujúci cestuje verejnou dopravou len niekoľkokrát v mesiaci, už sa mu môže oplatiť zakúpiť si predplatený cestovný lístok.

Viac informácií o IDS ŽSK, cenách jednorazových i predplatných lístkov a zľavách nájdete tu → https://www.idzk.sk/ alebo na podstránke nášho webu → https://www.zssk.sk/integrovany-dopravny-system/zilinsky-kraj/.

Zároveň platí, že u dopravcov zapojených do IDS ŽSK sú platné aj ostatné súčasné cestovné lístky podľa jednotlivých taríf týchto dopravcov, využiteľné len u dopravcu, u ktorého budú zakúpené.

 

Ako sa zmeny dotkli trate Žilina – Rajec (126), kde je zavedený samoobslužný výpravný systém (SVS)?

Po zavedení IDS ŽSK (teda od 10. 7.) na tejto trati zanikla cestujúcim možnosť zakúpiť si integrované cestovné lístky ŽRIDS v predajných automatoch. Vlaky sú plne integrované v rámci IDS ŽSK a do vlaku je možné nastúpiť podľa nových podmienok platných v Prepravnom poriadku IDS ŽSK, resp. definovaných v Prepravnom poriadku ZSSK. Traťový úsek je súčasne zaradený do systému „Samoobslužný výpravný systém“, a tak si lístok cestujúci musia zadovážiť vopred prostredníctvom dostupných predajných kanálov, teda v pokladniciach ZSSK (najbližšia pokladnica na tejto trati je Žilina), v e-shope, mobilnej aplikácii Ideme vlakom, cez SMS, 24-hodinový lístok u rušňovodiča alebo po novom môže využiť cestovné lístky IDS ŽSK, ktoré je možné zakúpiť na predajných miestach všetkých integrovaných dopravcov a, samozrejme, aj na našich predajných miestach.

Projekt IDS ŽSK nadviazal na už fungujúcu integrovanú dopravu v Bratislavskom kraji. Rovnaké riešenie dopravy sa momentálne pripravuje aj v Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji. Ich spustenie je kľúčové k splneniu míľnika Plánu obnovy a odolnosti, v ktorom sa Slovensko zaviazalo, že do júna 2026 bude možné cestovať všetkými druhmi dopravy na jeden lístok minimálne v 6 regiónoch.

Leták IDS ŽSK

Speciální vlaky svezou návštěvníky na festival Colours of Ostrava

7.7.2022 - 14:32

České dráhy vypraví speciální vlaky na festival Colours of Ostrava. Takzvaný „Colours expres“ pojede ve směru z Prahy do Ostravy ve středu 13. července. Po skončení akce odvezou účastníky festivalu dva vlaky, první vyjede z Ostravy v neděli 17. července hned nad ránem a druhý krátce před polednem. Národní dopravce pak také každý den ve večerních hodinách vypraví ze stanice Ostrava střed speciální vlaky směrem do Opavy, Návsí a Frýdlantu nad Ostravicí.

Colours expres

Speciální souprava vyrazí ve středu 13. července v 10:33 z Prahy hl.n. Cílovou stanicí bude ve 14:52 Ostrava střed, odkud je to do areálu festivalu nejblíže. Cestující se mohou naladit na festivalové dění už na palubě vlaku, kde budou za jízdy probíhat první živá hudební vystoupení. Zároveň obdrží drobné dárky od Českých drah a partnerů (časopis Reflex, Birell, Kofola, sušené maso Fine Gusto) a budou si moci zakoupit občerstvení. Velkou výhodou je, že už ve vlaku si budou moci cestující vyměnit vstupenku za pásku na ruku a vyhnout se tak čekání před vstupem do areálu Dolních Vítkovic.

Další dva „Colours expresy“ odvezou návštěvníky po skončení čtyřdenního festivalu, a to v neděli 17. července. Ti, kteří budou odjíždět hned v noci po skončení sobotního programu, mohou pro zpáteční cestu využít vlak, který bude ze stanice Ostrava střed odjíždět v neděli ve 2:33 a do Prahy přijede v sedm hodin ráno. Další speciál „Colours expres“ pak vyjede v 11:02 z Ostravy hl.n. a na pražské hlavní nádraží dorazí v 15:28.

„Colours expresy“ budou povinně místenkové, k jízdenkám podle běžného tarifu ČD bude potřeba si dokoupit rezervaci místa (cena místenky od 35 Kč).

Posílení regionální dopravy

Nejbližší vlakovou zastávkou pro návštěvníky, kteří na festival zamíří vlakem, je Ostrava střed. Hlavní cílovou stanicí dálkových vlaků je pak Ostrava hl.n., odkud je možné do areálu festivalu dojet MHD (tramvají), popř. pravidelnými vlaky. České dráhy vypraví během festivalu ze stanice Ostrava střed také speciální noční spoje. Z této zastávky vyjede vždy ve 2:13 vlak do stanice Opava východ (Os 3498), ve 2:12 spoj do Českého Těšína a Návsí (Os 2899) a ve 2:16 vlak do Frýdlantu nad Ostravicí (Os 3140).

Jízdní řád vlaků „Colours expres“

„Colours express“ Ex 10001

Praha hl.n. – Ostrava střed (13. července 2022)

Praha hl.n.

10:33

Kolín

11:25

Pardubice hl.n.

11:54

Česká Třebová

12:41

Zábřeh na Moravě

13:09

Ostrava-Svinov

14:36

Ostrava hl.n.

14:45

Ostrava střed

14:52

 

„Colours express“ Ex 10004

Ostrava střed - Praha hl.n. (17. července 2022)

Ostrava střed

02:33

Olomouc hl.n.

04:11

Zábřeh na Moravě

04:34

Česká Třebová

04:57

Ústí nad Orlicí

05:07

Choceň

05:25

Pardubice hl.n.

05:45

Přelouč

05:57

Kolín

06:13

Praha-Libeň

06:53

Praha hl.n.

07:00

 

„Colours express“ Ex 10002

Ostrava hl.n. – Praha hl.n. (17. července 2022)

Ostrava hl.n.

11:02

Ostrava-Svinov

11:09

Olomouc hl.n.

12:07

Zábřeh na Moravě

12:37

Česká Třebová

13:07

Pardubice hl.n.

13:54

Kolín

14:30

Praha hl.n.

15:28

 

V Benešově nad Ploučnicí začne na podzim rekonstrukce výpravní budovy

BENEŠOV NAD PLOUČNICÍ, 7. července 2022

Správa železnic plánuje už letos v říjnu zahájit celkovou rekonstrukci výpravní budovy v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku. Nyní hledá zhotovitele prací, které by měly skončit v závěru příštího roku. Stavbaři provedou kompletní zateplení objektu, zrekonstruují veřejně přístupné prostory a vybudují bezbariérové WC. Celkové investiční náklady akce dosahují výše 70,3 milionu korun.

Cílem rekonstrukce ve stanici Benešov nad Ploučnicí je lepší využití tamní výpravní budovy při zachování jejího stávajícího rozsahu. Akce navazuje na už provedené dílčí opravné práce zaměřené na umístění technologie staničního zabezpečovacího zařízení v jednom křídle budovy, k němuž došlo v roce 2018.

Dělníci provedou zateplení fasády a střechy objektu. Současně vymění rozvody vody, elektroinstalace a vytápění. V rámci dispozičních změn dojde k vybudování bezbariérového WC a úpravě prostor pro prodej jízdenek. Přízemí s prvním patrem propojí bezbariérový výtah.

Součástí akce je nová kanalizační přípojka, parkoviště P+R a přístřešek pro úschovu kol a zajištění bezbariérového přístupu na kryté nástupiště u výpravní budovy.

Ve zrekonstruované výpravní budově se plánuje umístění archivu a kanceláře města Benešov nad Ploučnicí. Předjednané je rovněž využití původních bytových prostor v prvním patře pro Policii ČR, které získají oddělený přístup.