Tlačové správy

Na Pohodu v pohode s národným dopravcom

6.7.2022

BRATISLAVA Po trojročnej prestávke sa na trenčianske letisko vracia festival Pohoda v plnej kapacite. Svoje brány otvorí vo štvrtok 7. júla, zatvorí v nedeľu 10. júla. Ekologickým dopravným partnerom festivalu je opäť Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Národný dopravca v spolupráci s organizátorom podujatia vypraví dva mimoriadne vlaky vo štvrtok 7. júla (Košice – Trenčín a Bratislava hl. st. – Trenčín) a dva v nedeľu 10. júla (Trenčín – Košice a Trenčín – Bratislava hl. st.). Kapacita každého mimoriadneho rýchlika je 396 miest na sedenie. Novinkou je jednotná cena 9,90 eur pre spiatočné lístky odkiaľkoľvek. Ich predaj sa realizuje cez e-shop Pohody na www.pohodafestival.sk/sk/shop/doprava. Po príchode vlakov do Trenčína je pre návštevníkov pred železničnou stanicou Trenčín pripravená posilnená kyvadlová doprava zo stanice do areálu letiska. Cestovanie na Pohodu mimoriadnym vlakom zároveň ponúka check-in na festival priamo vo vlaku. Návštevníci tak ušetria čas a pred vstupnými bránami už nemusia stáť v rade.

Okrem mimoriadnych vlakov je možné na Pohodu cestovať aj bežnými vlakovými spojmi, v stanici Trenčín zastavuje 16 rýchlikov na trase z Bratislavy / Trnavy / Piešťan alebo zo Žiliny / Vrútok / Ružomberka / Popradu / Spišskej Novej Vsi / Košíc. V Trenčíne okrem toho zastavujú až štyri desiatky regionálnych vlakov (regionálne rýchliky či regionálne expresy z Bratislavy a Žiliny a osobné vlaky na vymenovaných trasách):

  • Nové Mesto nad Váhom – Trenčín,
  • Žilina – Bytča – Považská Bystrica – Púchov – Trenčín,
  • Chynorany – Bánovce nad Bebravou – Trenčín,
  • Horné Srnie – Trenčín (s prestupom v Trenčianskej Teplej).

„Jedna osoba pri ceste vlakom z Bratislavy do Trenčína a späť ušetrí 35,19 kg oxidu uhličitého (CO2). Na trati Košice – Trenčín – Košice je úspora až 91,55 kg CO2. Aj to je dôvod, prečo každoročne podporujeme najväčší letný festival Pohoda. Návštevníkov prepravíme ekologicky nielen na festival, ale aj v rámci areálu trenčianskeho letiska, kde môžu na presun využiť elektrický festivalový vláčik. Zároveň sa môžu vo vláčiku dozvedieť, ako sa stať našim zamestnancom a podieľať sa na zlepšovaní životného prostredia spolu s nami,“ uviedol člen predstavenstva a riaditeľ úseku obchodu ZSSK Karol Martinček.  

Najväčší festival na Slovensku Pohoda sa koná pravidelne začiatkom júla v Trenčíne. Trojdňová oslava hudby, slobody a umenia ponúka pestrú paletu svetových hudobníkov, domácich interpretov, ale aj divadelnú, tanečnú, literárnu a diskusnú sekciu. Na Pohode 2022 vystúpia napríklad víťaz Grammy za najlepší elektronický album roka 2017 – austrálsky DJ a producent Flume, nórska speváčka Sigrid, britská kapela Metronomy, punkrocková legenda Slobodná Európa, Luhanská filharmónia a mnoho ďalších. Chýbať nebudú ani rôzne prednášky a besedy so zaujímavými hosťami, film, literatúra a divadlo. Detailné informácie o festivale, programe a sprievodných podujatiach nájdete tu →  https://www.pohodafestival.sk/sk.

Cestovné poriadky festivalových vlakov:

 

Nostalgické léto na kolejích nabízí parní vlaky na Šumavě či v Posázaví i svezení s „Bobinkou“

4.7.2022

Také toto léto je pro milovníky železniční techniky a historie nachystáno několik zajímavých akcí. Vydat se můžou třeba s parní lokomotivou zvanou Všudybylka do železničního muzea, svézt se slavnou „Bobinkou“ po jihočeské lokálce nebo s „Kafemlejnkem“ brázdit Šumavou. Parní vlaky vyrazí na koleje i na Valašsku, v Posázaví nebo Praze.

Už ve středu 6. července budou mít fanoušci dráhy jedinečnou příležitost navštívit hned dvě železniční muzea v jeden den. A to díky parnímu vlaku, který spojí muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka s depozitářem Národního technického muzea v Chomutově.
 
Nostalgický vlak sestavený z historických vozů řady Bai poveze parní lokomotiva 354.195 zvaná Všudybylka. Odjezd z Lužné u Rakovníka bude v 11:28 a do Chomutova vlak přijede ve 13:04. Zpět do Lužné se pak vydá v 15:00. Po předložení jízdenky získají cestující slevu dvacet procent na vstupné do ČD Muzea v Lužné i do chomutovského depozitáře Národního technického muzea.

„Bobinkou“ do Bechyně

Zájemci o železniční historii by si také neměli nechat ujít nostalgické jízdy na lokálce mezi Táborem a Bechyní. I letos po ní budou jezdit o sobotách až do 27. srpna historické elektrické vlaky vedené lokomotivou řady E 422, takzvanou Bobinkou, a také Křižíkův elektromotorový vůz zvaný Elinka.

Lokálka mezi Táborem a Bechyní přitom patří k jihočeským unikátům. Stala se první železnicí u nás, na které jezdily vlaky poháněné elektřinou. Průkopnickou dráhu navíc zdobí jeden stavitelský klenot – elegantní most Bechyňská duha.

Parní vlaky se letos vracejí rovněž na Volarsko. Malebnou šumavskou krajinou provezou děti i dospělé 5., 10., 11., 17., 18. a 19. července. Historické vlaky v čele s parní lokomotivou Kafemlejnek budou jezdit mezi Volary a Lenorou, Novým Údolím nebo Černou v Pošumaví.

Pára na Valašsku i v Posázaví

Ochuzeni o syčení páry nezůstanou lidé ani na Valašsku. Tam se budou moci svézt parním vlakem z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm, a to v sobotu 16. a 30. července. Souprava parního vlaku bude složena z historických vozů bývalé třetí třídy a chybět nesmí ani služební vůz pro přepravu dětských kočárků. V Rožnově je pak připravený kulturní program ve Valašském muzeu v přírodě. Konkrétně 16. července to bude Pekařská sobota a 30. července Dny řemesel a setkání kovářů.

 

V sobotu 23. července se fanoušci železnice můžou vydat na okružní jízdu parním vlakem do oblasti dolního Posázaví a Ladova kraje. Projet se budou moci po trati vedoucí romantickým krajem kolem řeky Vltavy a Sázavy, jíž dali za první republiky trampové název Posázavský Pacifik.

Parní vlak odjíždí v 9:54 z pražského smíchovského nádraží a přes Davli, Jílové u Prahy a Krhanice dorazí do Týnce nad Sázavou. Na cestu do Prahy po trase přes Čerčany a Senohraby se pak vydá ve 14:22. Po celou dobu bude zajištěno občerstvení v historickém bufetovém voze.

Ze Smíchova na Pražský Semmering

A zpestřit léto drážní nostalgií si lidé můžou i v Praze. Tuto možnost dostanou v neděli 24. července, kdy se konají jízdy parní lokomotivy a historických vagonů včetně bufetového vozu. Vlak pojede po své tradiční okružní trase Praha-Smíchov – Rudná u Prahy – Hostivice – Praha-Zličín – Praha-Smíchov.

Ze smíchovského nádraží zamíří do romantického Prokopského údolí, kterým dojede až do Rudné u Prahy po trati, jíž se přezdívá Hrbatá. Cestou z Hostivic zpátky na Smíchov pak vlak projíždí po trase takzvané Buštěhradské dráhy, na které překonává 150 výškových metrů. Pro svůj profil, okolní přírodní scenérie a dva historické viadukty si trať vysloužila označení odvozené podle známé rakouské horské železnice – Pražský Semmering.

Ze smíchovského nádraží se odjíždí hned dvakrát – dopoledne v 10:12 a odpoledne ve 14:55.


Více informací o historckých vlacích najdete na stránkách ČD Nostalgie zde.

Kalendář akcí je pak k dispozici zde.

Informácia o nehodách a mimoriadnostiach na tratiach ŽSR od 30. 5. do 4. 7. 2022

04.07.2022

V tomto období evidujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) sedem zrážok vlaku s osobami, z toho šesť smrteľných, šesť zrážok vlaku s cestným motorovým vozidlom a jednu zrážku posunujúceho dielu s vlakom.

Dňa 30. mája sa v úseku Bardejov – Raslavice zrazil osobný vlak s motorovým vozidlom na pasívnom priecestí s jedinečným identifikačným číslom (JIČ) SP1674. Zranený vodič motorového vozidla bol odvezený do nemocnice. Dňa 3. júna došlo k nárazu záložného rušňa do osobného vlaku neschopného ďalšej jazdy v úseku Varín – Vrútky. Záložný rušeň bol na miesto vyslaný pre stiahnutie daného vlaku. Pri náraze sa záloha ZSSK vykoľajila jednou osou a došlo k zraneniu 74 osôb. Škoda na majetku ŽSR predbežne vyčíslená na cca 1000 eur. Dňa 6. júna počas jazdy osobného vlaku v úseku Prešov – Veľký Šariš došlo k jeho narazeniu do pneumatík naukladaných v koľajisku. Dňa 11. júna počas jazdy osobného vlaku v úseku Vráble – Zlaté Moravce došlo na pasívnom priecestí s JIČ SP0920 ku zrážke s motorovým vozidlom. K zraneniu cestujúcich a ostatných účastníkov nehody nedošlo. Dňa 12. júna sa v úseku Zohor – Rohožník udiala cestná dopravná nehoda nákladného auta na priecestí s JIČ SP2032. Auto poškodilo jeden stojan výstražníka a zostalo stáť na priecestí. Vodič z miesta nehody utiekol. Dňa 14. júna v Lietavskej Lúčke počas jazdy osobného vlaku došlo k zrážke s motorovým vozidlom na priecestí s JIČ SP1943. Udalosť sa zaobišla bez zranenia účastníkov nehody. Dňa 15. júna sa v Ivanke pri Nitre zrazil osobný vlak s nákladným motorovým vozidlom (smetiarske auto) na priecestí s JIČ SP0812. Zranené boli 3 osoby z motorového vozidla, ktoré boli prevezené do nemocnice. Dňa 16. júna vlak v úseku Dolná Štubňa – Čremošné nabehol na spadnutý strom, ktorý poškodil rušeň. Dňa 18. júna počas jazdy osobného vlaku v úseku Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice došlo na priecestí s JIČ SP1916 k zrážke s motorovým vozidlom. Pri zrážke nedošlo k žiadnemu zraneniu účastníkov nehody. Dňa 26. júna počas jazdy osobného vlaku v úseku Veľký Šariš – Prešov došlo k nabehnutiu rušňa na naukladané pneumatiky. Dňa 29. júna bola v úseku Turzovka – Makov nahlásená cestná dopravná nehoda motorového vozidla na priecestí s JIČ SP0098. Pri nehode bolo poškodené priecestné zabezpečovacie zariadenie – vyvrátený priecestník. Na koľajovom  zvršku nebolo zistené žiadne poškodenie. Dňa 2. júla vlak vo Vlkanovej na priecestí s JIČ SP1143 narazil do motorového vozidla. K zraneniu cestujúcich vo vlaku ani posádky vozidla nedošlo. Toho istého dňa osobný vlak v úseku Bartošova Lehôtka – Hronská Dúbrava narazil do spadnutého stromu. Rušeň ostal bez poškodenia.

Železnice Slovenskej republiky vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne.

Železnice Slovenskej republiky ako manažér infraštruktúry opakovane apelujú na všetkých vodičov, chodcov, cyklistov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie. Na železničných priecestiach označených dopravnou značkou “Stoj, daj prednosť v jazde!“ je vodič povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať, musí dbať však na to, aby vozidlo nezasahovalo do priechodného prierezu koľaje, kde by mohlo byť zachytené prechádzajúcim vlakom. Tieto ustanovenia sa samozrejme vzťahujú aj na chodcov a cyklistov.

V prípade uviaznutia vozidla na železničnom priecestí je potrebné zavolať Integrovaný záchranný systém (IZS) na telefónne číslo 112 a nahlásiť JIČ, umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného zničenia. Operátori IZS následne vykonajú opatrenia na varovanie rušňovodiča koľajového vozidla.

Ak dôjde k zastaveniu vozidla na priecestí, spustí sa svetelná výstraha a zatvoria sa závory, je potrebné spustené závory bez zaváhania preraziť, pretože za krátku chvíľu vojde na priecestie vlak alebo iné koľajové vozidlo, ktorého hmotnosť býva niekoľko stoviek ton, brzdná dráha stovky metrov a ktorého rušňovodič nemá v drvivej väčšine prípadov žiadnu šancu pred prekážkou zastaviť.

ŽSR evidujú aj prípady vandalizmu a preto opätovne upozorňujú aj na nebezpečné dôsledky vandalizmu, a teda aj úmyselného poškodzovania majetku. Vandali si neuvedomujú, že svojím konaním ohrozujú nielen plynulú prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi. ŽSR preto prosia verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici, aby pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a eliminovala trestnú činnosť.

Parní vlak vyrazí ve středu ze žel. muzea ČD v Lužné u Rakovníka do depozitáře NTM v Chomutově

4.7.2022 - 12:54

Ve středu 6. července budou mít fanoušci železniční historie jedinečnou příležitost navštívit hned dvě železniční muzea v jeden den. A to díky parnímu vlaku, který v tento den spojí muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka se železničním depozitářem Národního technického muzea v Chomutově. Jízdenky na tento vlak je možné zakoupit u všech pokladen a v e-shopu Českých drah.

Nostalgický vlak sestavený z historických vozů řady Bai poveze parní lokomotiva 354.195 Všudybylka. Ta byla vyrobena v roce 1925 v továrně Českomoravská–Kolben a dokázala jet rychlostí až 90 km/h. Pro její rozšíření získaly tyto spolehlivé, rychlé a úsporné lokomotivy přezdívku Všudybylka.

Parní vlak bude odjíždět z Lužné u Rakovníka v 11:28 a do Chomutova přijede ve 13:04. Zpět do Lužné se pak vydá v 15:00. Jednosměrné jízdné z Lužné do Chomutova či naopak činí 250 korun pro dospělé cestující a 200 korun pro děti od 6 do 15 let. Předprodej jízdenek bude zajištěn ve všech pokladnách ČD a na e-shopu ČD (zde). Po předložení jízdenky na parní vlak získáte slevu 20 procent na vstupné do ČD Muzea v Lužné u Rakovníka i do chomutovského depozitáře Národního technického muzea.

Jízdní řád parního vlaku z Lužné u Rakovníka do Chomutova a zpět

(středa 6. července 2022)

tam

stanice

zpět

11:28

Lužná u Rakovníka

16:22

12:37

Žatec

15:34

13:04

Chomutov

15:00

 

Hlavním lákadlem muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka jsou parní lokomotivy, kterých se ve sbírkách nachází více než třicet. Tyto stroje mapují vývoj parního provozu od přelomu 19. a 20. stol. až po konec parní trakce v druhé polovině 20. stol. Kromě parních lokomotiv si návštěvníci prohlédnou také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů potřebných pro drážní provoz.

železničním depozitáři Národního technického muzea v Chomutově je k vidění téměř stovka kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů – od parní lokomotivy z roku 1870 až po vozidla nových trakcí o celé století novějších. K vidění jsou lokomotivy bývalých ČSD, salonní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla teprve nedávno vyřazená z provozu u Českých drah. Největším lákadlem jsou parní lokomotivy - například rychlíkový „Albatros“ 498.106 s rekordní rychlostí 162 km/h, první poválečná lokomotiva 534.0301 nebo tramvajová parní lokomotiva „Gartenau“ vyrobená v Linci roku 1887.

Obě muzea jsou zajímavým tipem na výlet i v jiné dny, kdy nejede parní vlak. Muzeum Českých drah v Lužné je do konce letních prázdnin otevřené denně od 9:30 do 17:00, depozitář NTM v Chomutově má do 4. září otevřeno vždy od úterý do neděle od 10:00 do 17:00. Více informací o muzeích najdete na jejich webových stránkách www.cdnostalgie.cz a www.muzeum-chomutov.cz.

Mezi Lovosicemi a Litoměřicemi opět jezdí vlaky

1.7.2022

Poslední červnový den se po čtyřech měsících výluky vrátily vlaky na první část modernizované tratě z Lovosic do České Lípy. Provoz na novém moderní úsek tratě z Lovosic do Litoměřic horního nádraží zahájila jako první jednotka Švestkové dráhy linky U10 Ústeckého kraje 654.008 již ve středu večer. Modernizovaný úsek tratě svou technickou úrovní skočil z 19. století přímo do 21. století.

 

I když u příležitosti ukončení dlouhodobé výluky nebyla připravena žádná oficiální akce, zájem obyvatel Litoměřic a Žalhostic byl velký. Z ulic a domů v okolí tratě dávali najevo radost z obnovení železnice, která je každodenní součástí jejich života. Současně totiž skončil provoz náhradní autobusové dopravy v tomto nejvytíženějším úseku celé tratě. České společnosti AŽD a Edikt společně se svými subdodavateli sdruženými ve „Společnosti pro revitalizaci trati Lovosice – Česká Lípa“ splnily termín a ukončily výluku v souladu s uzavřenou smlouvou. 

Cestující čeká vyšší komfort cestování (rychlost vlaků stoupla dvojnásobně až na 80 km/h), nové perony a stanice Žalhostice získala informační systém. Nová moderní trať s vyspělými technologiemi, která vede hustou zástavbou, sníží také hluk vlaků a k vyšší bezpečnosti přispějí nově instalované technologie na přejezdech. Celý úsek je dálkově řízen z dispečerského centra v Lovosicích.

Mám velkou radost, že se nám podařilo trať otevřít v termínu, který jsme slíbili cestujícím. Je to důležitý přínos současným potřebám lidí – moderní, vyspělá, rychlá a bezpečná železnice. Děkuji všem, co se na modernizaci podíleli“, říká generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle, který sám řídil první vlak po nové trati.

 

Dodržení termínu realizace i výsledné dílo ocenil také starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč. „Z výsledku modernizace tratě mám velkou radost, protože jde o významnou železniční spojnici Litoměřic s okolím. Přece jen náhradní autobusová doprava znamenala pro lidi určitý diskomfort, takže první zahoukání vlaku mě skutečně potěšilo. Věřím, že se podaří dodržet i avizovaný termín dokončení dalšího úseku tratě Litoměřice – Česká Lípa,“ uvedl starosta. Zde jsou práce v plném proudu s tím, že se v úseku Litoměřice horní nádraží – Liběšice vrátí železniční provoz 4. srpna 2022. V celém úseku Litoměřice horní nádraží – Česká Lípa bude ukončena výluka 18. září 2022.

Naše nejstrmější železnice slaví 120 let, Kořenov čeká velká oslava

1.7.2022 - 14:47

Na první červencový víkend se chystají oslavy 120 let naší nejstrmější železnice – kořenovské zubačky. V sobotu 2. července se můžou milovníci železnice svézt zvláštním vlakem z Prahy do Kořenova, který bude centrem oslav. Po oba víkendové dny pojedou mezi Kořenovem, Harrachovem a polskou Sklářskou Porubou parní vlaky.

Před 120 lety byl zahájen provoz na trati z Tanvaldu do tehdejšího Hirschbergu (dnes polská Sklářská Poruba). O víkendu 2. a 3. července se budou konat oslavy jubilea nejstrmější české železnice. Centrem oslav se stane nádraží v Kořenově.

V sobotu mohou návštěvníci přijet zvláštním vlakem z Prahy přímo do Kořenova. V čele vlaku pojede lokomotiva Brejlovec. Součástí soupravy bude i restaurační vůz s nabídkou teplých a studených jídel. Vlak odjíždí z pražského hlavního nádraží v 7:00 hod. a přes Nymburk, Mladou Boleslav, Bakov nad Jizerou, Mnichovo Hradiště, Turnov a Tanvald dorazí do Kořenova v 10:07 hod. Na zpáteční jízdu se zvláštní vlak vydá z Kořenova v 17:47 hod. a po stejné trase dojede do Prahy hl. n. ve 20:59 hod. V prodeji jsou zpáteční jízdenky vč. místenky. Praha / Nymburk – Kořenov a zpět: dospělí 490 Kč, děti 6 až 18 let 290 Kč a Mladá Boleslav / Bakov nad Jizerou / Mnichovo Hradiště – Kořenov a zpět: dospělí 290 Kč, děti 6 až 18 let 190 Kč. Jízdenky se prodávají v pokladnách ČD a na e-shopu ČD. V těchto zvláštních vlacích neplatí žádné jiné jízdní výhody a nelze v nich přepravovat jízdní kola ani kočárky.

Po oba víkendové dny (2. a 3. 7.) se také můžete mezi Kořenovem, Harrachovem a polskou Sklářskou Porubou svézt parní lokomotivou 464.202 Rosnička. Z Kořenova odjíždějí vždy v 10:12, 13:12 a 15:25 hod. Jednosměrné jízdenky na tento parní vlak (dospělí 200 Kč, děti od 6 do 12 let 100 Kč) koupíte v pokladnách ČD.

Program v Kořenově:

  • jízdy s motorovou ozubnicovou lokomotivou Zubačkou (T 426) mezi Tanvaldem a Kořenovem
  • výstava železničních vozidel a historických automobilů
  • jízdy historických autobusů
  • prohlídky Muzea ozubnicové dráhy
  • divadlo pro děti v promítací místnosti na kořenovském nádraží
  • výstava železničních obrazů Martina Přikryla
  • stánky s regionálními produkty
  • jízdy ruční drezíny
  • koncert kapely H!T!  - 2. 7. od 14 hod.
  • koncert kapely Dixieland - 3. 7 od 11:30 hod.
  • setkání rakousko-uherského a pruského císaře, slavnostní otevření trati - 3. 7. od 12:15 do 12:45 hod.

Kompletní informace o programu oslav v Kořenově jsou uvedeny na www.zubacka.cz, podrobnosti o akci jsou k dispozici i na portálu Vlakem na výlet.

Správa železnic získala územní rozhodnutí pro další úsek trati na letiště

PRAHA, 1. července 2022

Projekt modernizace trati mezi stanicemi Praha-Ruzyně a Kladno dosáhl dalšího důležitého milníku, kterým je získání pravomocného územního rozhodnutí. Přestavba více než 15 km dlouhého úseku, jejíž hlavní náplní je zdvoukolejnění a elektrizace trati, je tak o krok blíž realizaci. Přinese zvýšení rychlosti jízdy vlaků až na 140 km/h, plně bezbariérové stanice a zastávky a až 1100 nových parkovacích míst.

V rámci stavby dojde k vybudování části trati v nové stopě, rekonstrukci stávajícího železničního svršku a spodku a instalaci moderního zabezpečovacího zařízení ETCS s dálkovým řízením provozu. Díky zřízení nových odboček, které umožní vlakům přejíždět z jedné koleje na druhou, se zajistí vyšší kapacita trati. Železniční přejezdy na nejfrekventovanějších komunikacích se zruší a nahradí mimoúrovňovým křížením, zbývající část projde modernizací.

Kompletní přestavbou projde stanice Hostivice, která získá dvě ostrovní nástupiště a dva podchody. Stanice Jeneč v nové poloze bude mít plně bezbariérová nástupiště přístupná z vybudovaného podchodu. Dnešní stanice Unhošť se zruší a nahradí ji zastávka Malé Přítočno na postavené přeložce trati. Vybudují se také zastávky Hostivice-Jeneček a Pletený Újezd, které výrazně zvýší dostupnost železniční dopravy obyvatelům přilehlých lokalit. Kompletní rekonstrukcí projde zastávka Pavlov.

Součástí vybraných železničních stanic bude výstavba parkovišť typu P+R. Vybudují se v Hostivici (461 míst), v Jenči (256 míst) a Malém Přítočnu (384 míst) Dohromady půjde o téměř 1100 parkovacích míst. Ve stanici Hostivice nově vznikne parkovací dům P+R, který projektuje a financuje Středočeský kraj.

Mimoriadna zmena GVD 2021/2022 posilní dopravu v Hlohovci

1.7.2022

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že na základe objednávky Ministerstva dopravy a výstavby SR v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom vstupuje dnes 1. 7. 2022 do platnosti mimoriadna zmena grafikonu vlakovej dopravy GVD 2021/2022. Zmena vyplýva z urgentnej potreby riešenia mobility obyvateľov v súvislosti s uzáverou mosta v meste Hlohovec v smere na Leopoldov a Trnavu aj počas letných školských prázdnin.

Mimoriadna zmena sa dotkne nasledovných vlakov, ktoré cielene zvyšujú kapacitu verejnej dopravy počas uzávery mosta:

  • Os 5106 (Hlohovec 6:55 – Leopoldov 7:00),
  • Os 5122 (Hlohovec 14:53 – Leopoldov 14:59),
  • Os 5121 (Leopoldov 14:34 – Hlohovec 14:41),
  • Os 5159 (v úseku Leopoldov 23:06 – Hlohovec 23:13),
  • Os 5160 (Hlohovec 23:18 – Leopoldov 23:23),

– kalendárne obmedzenie všetkých vlakov → ide v pracovné dni a v období 20. IV. – 19.X.

Uvedené vlaky boli na trati Hlohovec – Leopoldov mimoriadne zavedené 20. 4. 2022 s obmedzením počas letných prázdnin (→ ide v pracovné dni, nejde 1. 7. – 2. 9.). Zmena GVD 2021/2022 od dnešného dňa obmedzenie ruší.

Dvě novinky v cestování bez bariér ode dneška pomáhají

1.7.2022

V pátek 1. července startují dvě novinky v dopravní oblasti, které usnadní život lidem s handicapem. Lidé s invaliditou III. stupně mohou ode dneška nově jezdit ve vlacích a autobusech po ČR se slevou 50%. Také je již spuštěný on-line nový pomocník a inspirace pro obce, web Česko bez bariér. Na jednom místě zde každý zájemce najde všechny potřebné informace o poskytování státních příspěvků na bezbariérové chodníky, bezpečné cyklostezky či mimoúrovňové křížení komunikací.

„Napravujeme dluh minulé vlády, která slevy na jízdném zavedla bez této skupiny osob. Je to jednoduché. Stačí mít QR kód vydaný Českou správou sociálního zabezpečení a při nákupu jízdenky zvolit příslušný tarif pro osoby invalidní ve třetím stupni,“ říká ministr dopravy Martin Kupka. 

Slevu může využít cestující, který se prokáže průkazem totožnosti a platným potvrzením s QR kódem. Toto potvrzení je možné již od 27. června získat jednoduše elektronicky na ePortálu ČSSZ, případně se se žádostí o jeho vystavení může obrátit na příslušnou OSSZ (Okresní správa sociálního zabezpečení, Pražská správa sociálního zabezpečení, Městská správa sociálního zabezpečení Brno). Na úřad může jít i zmocněnec. Podrobnosti k vystavení QR kódu popisuje názorné video, Informace k invaliditě a invalidním důchodům naleznete na webu ČSSZ. Podrobnosti jsou k dispozici mj. na webu Ministerstva dopravy

Česko bez bariér

Dnešním dnem se zároveň zpřístupňuje projekt Česko bez bariér, který připravil Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). 

Žadatelé či zájemci o příspěvky na budování bezbariérových chodníků, bezpečných cyklostezek nebo mimoúrovňových křížení se nás v momentě přípravy svých projektů často ptají na různé věci spojené s možnostmi financování těchto akcí. Vyslyšeli jsme jejich přání a vytvořili tento rozcestník, kde najdou všichni zájemci informace na jednom místě,“ představuje projekt ředitel SFDI Zbyněk Hořelica.

Na webu je k dispozici popis průběhu financování, vzorová žádost o poskytnutí příspěvku či přehled úspěšných projektů z různých oblastí i informace k nejčastějším chybám. Nechybí ani užitečné statistiky k financování těchto staveb a kontakty. Na webu je k dispozici popis průběhu financování, vzorová žádost o poskytnutí příspěvku či přehled úspěšných projektů z různých oblastí i informace k nejčastějším chybám. Nechybí ani užitečné statistiky k financování těchto staveb a kontakty.

Pro držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P se nic nemění, cestují nadále se slevou 75 % a není tak potřeba jakýkoli QR kód.

Od zítřka začne platit Jízdenka na léto, koupit jí lze už nyní

30.6.2022 - 14:58

Od pátku 1. července začíná platnost prázdninové Jízdenky na léto, kterou lze použít v sedmi nebo čtrnácti na sebe navazujících dnech. „V době platnosti umožňuje volné cestování spoji Českých drah bez omezení počtu spojů nebo ujetých kilometrů, a tak můžete během jednoho týdne projet celou republiku za pár korun. Podle zvoleného typu dokladu totiž vyjdou denní náklady na cestování mezi 78 a 127 korunami. Při současné cenně pohonných hmot ujedete autem za tuto částku zhruba 30 až 50 kilometrů, vlakem můžete cestovat třeba z Chebu do Ostravy. To je skoro 600 kilometrů,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Základní cena 7denní Jízdenky na léto je 890 korun a 14denní pak vyjde na 1 290 korun, pro držitele In Karty s platnou aplikací (např. IN 25, IN 50 atp.) platí zvýhodněná cena 790, resp. 1 090 Kč. Jízdenka na léto platí ve 2. třídě, ale je možné si dokoupit i časový nebo jednorázový doplatek pro 1. třídu. Do vlaků s povinnou rezervací je třeba zajistit si místenku. Jízdenky platí v období od 1. července do 31. srpna.

Už od začátku června až do konce srpna nabízejí České dráhy i Letní skupinovou jízdenku. K cestám ji může využít skupina až 5 osob, z toho maximálně 2 lidé mohou být starší 15 let. Cena jízdenky je 699 Kč a také platí v rámci celé České republiky. Z Moravy tak může celá rodina vyjet za tuto cenu na celodenní výlet třeba do Plzně nebo Chebu a cestou se může svézt našimi novými soupravami InterJet, nebo si může naplánovat třeba výlet do ČD Muzea v Lužné u Rakovníka, kde je k vidění řada parních lokomotiv a dalších železniční zajímavosti. Tuto jízdenku lze využít každý den v týdnu, tedy jak o víkendech, tak v pracovní dny.

Existuje i levnější Letní skupinová jízdenka region pro jednotlivé kraje. Tyto jízdenky lze zakoupit pro kraje Středočeský, Moravskoslezský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Olomoucký, Karlovarský, Liberecký, Zlínský nebo Kraj Vysočina. Cena Letní skupinové jízdenky pro regiony se pohybuje mezi 229 až 329 korunami.

Letní skupinová jízdenka nabízí neomezené cestování spoji Českých drah ve 2. třídě regionálních i dálkových vlaků, pouze ve vlacích s povinnou rezervací je třeba zajistit si rezervaci místa. Jízdenka je síťová a má platnost jeden den.

Bobinka a Elinka se v létě vrací na Bechyňku

30.6.2022 - 12:40

„Lokálka mezi Táborem a Bechyní patří k jihočeským unikátům. Stala se první železnicí u nás, na které jezdily vlaky poháněné elektřinou. Průkopnickou dráhu navíc zdobí jeden stavitelský klenot: elegantní most Bechyňská duha,“ popisuje člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta a doplňuje: „V rámci akce Léto na Bechyňce se mohou všichni milovníci železnice svézt po této trati každou sobotu během letních prázdnin. Na pravidelných spojích je čeká historický elektrický vlak vedený lokomotivou přezdívanou Bobinka.“

O prázdninových sobotách pojedou po této trati také dva páry zvláštních vlaků, na které bude nasazen Křižíkův elektromotorový vůz zvaný Elinka (M 400.001). Z Tábora bude odjíždět v 9:37 a 13:37, na zpáteční jízdu z Bechyně se Elinka vydá v 11:23 a 15:25 hod.

U vybraných stanic a zastávek na trati najdou cestující jednotlivá zastavení Naučné stezky Bechyňka. Informační tabule jsou doplněny mapami s vyznačenými turistickými cíli v okolí. Stačí si tak vybrat a vydat se na túru.

V Bechyni pak stojí za návštěvu opravená remíza (ta je otevřena od 9:00 do 15:30 hod. ve dnech 2., 16., 23. a 30. července a 13. a 27. srpna). Návštěvníci v ní najdou modelové kolejiště, lokomotivu Koloběžku Národního technického muzea s rokem výroby 1905 a také malou výstavu se železniční tématikou. Vstupné je 30 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma.

Během Léta na Bechyňce se bude konat v Bechyni a v Táboře také řada zajímavých kulturně společenských akcí:

  • 2. 7. 2022 – zahájení Léta na Bechyňce / Tábor, Bechyně
  • 2. – 3. 7. 2022 – Múzy u Jordánu / Tábor
  • 9. 7. 2022 – Divadlo v Trávě / Bechyně
  • 16. 7. 2022 – Jazzový Tábor
  • 23. 7. 2022 – Koloběžková Grand Prix / Bechyně
  • 29. 7. – 1. 8. 2022 – Pojízdný kinematograf bratří Čadíků / Tábor
  • 30. 7. 2022 – Keramické trhy / Bechyně
  • 5. – 7. 8. 2022 – Komedianti v ulicích / Tábor
  • 12. – 14. 8. 2022 – Bechyňské doteky
  • 25. – 28. 8. 2022 – Pojízdný kinematograf bratří Čadíků / Tábor

Trať Bechyňka

Tato trať se pyšní významným prvenstvím: Na žádné jiné veřejné trati na našem území nebyl elektrifikovaný provoz zahájen dříve. Na území České republiky najdeme celou řadu památek, díky kterým můžeme i po řadě desetiletí žasnout nad důvtipem a odhodláním železničních inženýrů i investorů předchozích generací.

První zkušební jízda byla vykonána po pouhém roce stavby 1. června 1903 a slavnostní jízda, která zahájila provoz na trati, proběhla 21. června 1903.

Provoz byl zajišťován zpočátku dvěma elektrickými motorovými vozy, ke kterým v roce 1905 přibyl třetí a v roce 1908 čtvrtý. Tyto vozy byly později označeny jako EM 400 (001 a 002) a byly shodné konstrukce. Třetí a čtvrtý vůz (003 a 004) byly konstrukčně odlišné od předchozích dvou. Dodnes provozuschopný vůz s označením M 400.001 je od roku 1974 součástí sbírky Národního technického muzea.

Bobinka

Jméno „Bobinka“ nosí malá elektrická lokomotiva bývalé řady E 422.0 (dnes řada 100). Pojmenování Bobinka vzniklo podle označení pojezdu lokomotivy Bo´Bo´ a jeho zdrobněním, aby se odlišila od rychlejších, silnějších a větších lokomotiv stejného uspořádání náprav s přezdívkou „Bobina“, které jezdily na hlavních tratích.

Elinka

Pod romantickým jménem „Elinka“ se skrývá historický elektrický vůz řady M400.001 vyrobený v roce 1903 vagonkou Rinhghoffer v Praze na Smíchově a firmou českého elektrotechnického vynálezce Františka Křižíka.

Jízdné

Ve vlacích tažených lokomotivou Bobinka platí běžný tarif ČD. V elektrickém voze Elinka stojí jízdné ve 2. třídě 200 Kč, pro děti od 6 do 15 let 100 Kč, v 1. třídě 250 Kč, pro děti od 6 do 15 let 200 Kč. Jízdenky na zvláštní historické elektrické vlaky koupíte v e-shopu ČD (zde). 

Více informací o akci a podrobné jízdní řády vlaků najdete na portálu Vlakem na výlet nebo na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Od 1. 7. 2022 dochádza k zmene Prepravného poriadku ZSSK. Pozrite si stručný prehľad zmien

30.6.2022

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) so súhlasom Ministerstva dopravy a výstavby SR, objednávateľa dopravných výkonov, pristúpi od 1. 7. 2022 k zmene Prepravného poriadku ZSSK. Zjednodušenie cenníka a prepravného poriadku, motivačné a zreálňujúce úpravy reflektujú na zvýšený záujem cestujúcich o niektoré produkty ZSSK.

Ceny cestovného vo verejnom záujme, ktoré sa nemenili od roku 2011, ako aj bezplatná preprava detí, študentov a dôchodcov, ostávajú aj po 1. 7. 2022 bez zmien.

Stručný prehľad najdôležitejších zmien Prepravného poriadku ZSSK pripájame nižšie. Celý nový Prepravný poriadok ZSSK platný od júla tohto roka nájdete na našom webe v sekcii Prepravné poriadky a cenníky à https://www.zssk.sk/prepravny-poriadok/.

 

  1. Ukončenie vydávania preukazu SENIOR:
  • preukaz dnes neplní svoju pôvodnú sociálnu funkciu a stráca opodstatnenie od zavedenia bezplatnej prepravy pre dôchodcov (v čase zavedenia bol vek odchodu do dôchodku cca 54 – 60 rokov, teda bol určený dôchodcom, pričom dnes je vek odchodu do dôchodku od 62 rokov vyššie).

 

  1. Zníženie ceny preukazu JUNIOR zo 16,50 € na 9,90 € a zníženie zľavy pri cestovnom v 2. triede JUNIOR zo 40 % na 25 %:
  • ide o zjednodušenie ponukového portfólia (štandardne ponúkaná zľava 25 % z ceny celého cestovného), čo chce ZSSK kompenzovať znížením ceny ročného preukazu. Zmena bude mať minimálny dosah na cieľovú skupinu, pretože žiaci/študenti do 26 rokov využívajú bezplatnú prepravu.

 

  1. Zníženie zľavy cenníka REGIONAL z 15 % na 7,5 %

 

  1. Zvýšenie jednorazového zľavneného cestovného na Tatranských elektrických železniciach (TEŽ):
  • zjednodušenie zľavneného jednorazového cestovného vo frekventovanej turistickej oblasti Vysokých Tatier určeného prednostne pre zahraničných návštevníkov.

 

  1. Zavedenie 24-hodinových cestovných lístkov na nové trate, kde sa od 1. 7. 2022 zavádza samoobslužný výpravný systém (trate č. 160, 191, 194, 196)

 

  1. Zvýšenie cestovného 1. triedy (jednorazového, traťového, MAXI KLASIK):
  • trieda slúži ako nadštandard určený prioritne pre diaľkovú dopravu na dlhé vzdialenosti. V cestovnom je bezplatne zahrnutá miestenka v cene 1 € a fľaša vody v približne rovnakej cene.

Zvýšením ceny v 1. triede reagujeme na veľký dopyt po nadštandardných službách ZSSK, kvôli ktorému je 1. trieda na mnohých vlakoch často vypredaná,

  • cestujúci v rýchliku R 6xx z Bratislavy do Košíc si za celý nezľavnený lístok do 1. triedy aktuálne (do 30. 6.) zaplatí 23,34 eur. Po novom od 1. 7. si cestujúci v rovnakom úseku trate v 1. triede priplatí o 1,66 eur viac, teda lístok bude stáť 25 eur.

 

  1. Úprava časovej lehoty na vzdanie sa cesty v prípade meškania vlakov z 5+ na 15+ minút:
  • priblíženie tejto lehoty k realite a čiastočne k podmienkam definovaným v nariadení o právach cestujúcich v železničnej doprave, ktoré ukladá povinnosť dopravcu umožniť cestujúcemu vzdať sa cesty v prípade, ak sa odôvodnene očakáva meškanie do cieľovej stanice cestujúceho 60 minút alebo viac.
  • SUPERGARANCIA ZSSK zaručujúca cestujúcim, ktorí na svoju prepravu využijú vlaky InterCity (linka Bratislava – Košice), regionálne rýchliky (linka Bratislava – Žilina) a všetky vlaky na trati Bratislava – Komárno, vrátenie cestovného pri meškaní v ich cieľovej stanici z akéhokoľvek dôvodu, ostáva v platnosti bez zmien. Viac informácii o Supergarancii nájdete na tomto linku à https://www.zssk.sk/supergarancia/.

 

Na trať mezi Sudoměřice a Votice se vrací vlaky, modernizace úseku se blíží ke konci

SUDOMĚŘICE, 30. června 2022

V pátek 1. července se vrátí vlaky na železniční trať mezi Sudoměřice a Votice na pomezí Jihočeského a Středočeského kraje. Do konce srpna se po její nové přeložce bude jezdit po jedné koleji, plnohodnotný dvoukolejný provoz začne na počátku září. Projekt modernizace trati, která je součástí čtvrtého železničního koridoru z Českých Budějovic do Prahy, míří do finále.

Cílem jedné z nejvýznamnějších současných investic do železniční infrastruktury bylo především zvýšit rychlost, plynulost, komfort a bezpečnost dopravy. „Jedná se o výjimečnou stavbu nejen svým rozsahem, ale také technickou náročností. Díky přibližně 20 kilometrů dlouhé nové trati se zase o něco zkrátí cesta vlakem z Prahy do jižních Čech,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Upozornil tak na skutečnost, že se téměř v celém úseku mezi Sudoměřicemi a Voticemi postavila nová trať, která je přibližně o dva kilometry kratší než stávající trasa. Rychlost vlaků se postupně zvýší až na 200 km/h, už od poloviny prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, se zkrátí jízdní doba expresů mezi Prahou a Táborem na 59 minut. Další úsporu času totiž přinese zprovoznění modernizovaného úseku mezi Soběslaví a Doubím, na který první vlaky vyjedou září.

Bude to významný příspěvek k tomu, aby se zlepšilo spojení mezi Prahou a Českými Budějovicemi po železnici“, říká ministr dopravy Martin Kupka a doplňuje: „Pro plynulou a rychlou jízdu na celé trase nyní potřebujeme připravit k výstavbě poslední část koridoru Nemanice – Ševětín.“ Jak ministr Kupka upozorňuje, půjde o finančně velmi náročnou stavbu, a proto ji jako jeden z prvních železničních projektů tohoto typu v ČR ministerstvo zvažuje stavět formou PPP, tedy ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru. „Jsme v situaci, kdy se snažíme ve velmi krátkém čase dohnat historický dluh v dopravní infrastruktuře, a pokud chceme udržet tempo výstavby, nemůžeme se spoléhat jen na rozpočtové prostředky státu,“ uzavírá ministr Kupka. 

Nová trať začíná v Sudoměřicích u Tábora, kde navazuje na již dokončenou modernizaci koridoru od Tábora. Vede v souběhu s dálnicí D3, hlubokým zářezem se třemi nadjezdy a 840 metrů dlouhým tunelem Mezno nedaleko nové stejnojmenné zastávky vede přes další novou zastávku Střezimíř do stanice Červený Újezd. Ta bude sloužit k předjíždění vlaků, osobní vlaky budou zastavovat na stejnojmenné zastávce v obvodu této stanice. Další dominantou trati je 660 metrů dlouhý ražený tunel Deboreč, za ním následuje zastávka Ješetice. V hlubokém údolí mezi Ješeticemi a Heřmaničkami vybudovali stavbaři celkem čtyři mostní estakády v délce 244, 180, 175 a 80 metrů. Mezi nimi leží zastávka Heřmaničky. Stavba končí před železniční stanicí Votice, kde navazuje na již dříve dokončenou modernizaci trati Votice – Benešov u Prahy.

Modernizace jednoho z posledních úzkých hrdel čtvrtého tranzitního železničního koridoru začala v květnu 2018. Definitivně hotovo bude v příštím roce. Celkové náklady dosáhnou částky 6,7 miliardy korun. Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava 2014–2020. Příspěvek EU může dosáhnout až 3 966 814 703 Kč. Národní financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury. Zhotovitelem prací je firma OHLA ŽS.

RegioJet do Chorvatska jezdí nočním vlakem již každý den

29.6.2022

RegioJet do Chorvatska jezdí nočním vlakem již každý den. Za červen mezi Českem a Chorvatskem cestovalo vlakem 11 tisíc lidí. Na celou sezónu je zatím prodáno přes 62 tisíc jízdenek.

Ode dneška 29. 6. je provoz nočních vlaků do Splitu a Rijeky rozšířen a až do září bude jezdit každý den. V září pak bude spojení v režimu 3x týdně. RegioJet k dnešnímu dni prodal na všechny své chorvatské vlaky přes 62 tisíc jízdenek, zájem o Split a Rijeku je zatím vyrovnaný. Za červen noční chorvatské spojení využilo více jak 11 tisíc cestujících. Velkému zájmu o spoje do Chorvatska napomáhá i to, že cestující nemusejí řešit žádná covidová opatření.

“Červnový provoz nočních vlaků do Chorvatska hodnotím jako úspěšný, odezva cestujících je pozitivní. Mnoho červencových termínů je již vyprodáno, proto nyní klientům doporučuji vybírat v rámci srpna či září. Ideální destinací je Rijeka a Kvarnerský záliv, což je vlastně nejbližší chorvatské moře.” říká Radim Jančura, majitel RegioJetu.

Ceny jízdenek jsou stejně jako loni výjimečně nízké. Za jednosměrnou jízdenku včetně rezervace a všech služeb - pro cestu ve voze se sedačkami zaplatí cestující na trase do Rijeky akční cenu od 590 Kč; za jízdenku ve spacím voze pak cenu od 790 Kč. Na trase do Splitu pak ceny začínají na 890 Kč za sedačku a na 1090 Kč za cestu v lůžkovém voze.

V ceně jízdenky je vždy zahrnuta zdarma rezervace místa a veškerý palubní servis, který cestující dostanou během cesty – včetně balené vody Rajec, kávy a snídaně zdarma, připojení k internetu nebo k zábavnímu portálu zdarma je samozřejmostí a také využití dalších palubních služeb. Cestující si samozřejmě může objednat i další jídla a nápoje z palubního menu.

V nabídce jsou kromě míst na sedačkách ve vozech Astra (velkoprostorové vozy s obrazovkami) také kupé ve spacích vozech. Je možné si rezervovat jednotlivá místa v kupé, nebo si zarezervovat celé kupé pro uzavřenou skupinu cestujících. Dále je možná rezervace v tichých kupé, jejichž počet je pro letošek na přání cestujících navýšen.

Jízdenku je možné si zarezervovat také přímo do dalších míst na chorvatském pobřeží. Návazné autobusové spoje zajišťované partnerskými dopravci ze stanic Rijeka, Split a Ogulin obslouží dalších více než 40 destinací na pobřeží Jadranu (např. Zadar, Makarskou, Poreč nebo ostrov Pag).

  • Vlaky jezdí od 29.6. do konce srpna denně, v září pak 3x týdně.
  • Ceny jízdenek začínají na 590 Kč / 23.9 EUR, v lůžkovém kupé 790 Kč / 31.9 EUR.
  • Kromě Prahy a Brna, vlaky zastaví pro nástup a výstup také ve Žďáru nad Sázavou a Havlíčkově Brodě, stejně jako loni pak v Kolíně, Břeclavi a v Bratislavě.
  • Na základě poptávky od cestujících z minulých let jsme navýšili počet tichých kupé.
  • Na základě zkušeností byl upraven jízdní řád, který přinese větší komfort pro cestující (eliminace možného zpoždění).

Pojeďte s námi na jedno kliknutí na výlet do pivovaru, na safari nebo splout řeku

30.6.2022

Letní dobrodružství zařídíte kliknutím na našem e-shopu!

Po roce je tady opět doba prázdnin a dovolených a častých výletů za zábavou nebo poznáním. Naším rychlíkem pojedete nejen na ty pečlivě naplánované, kdy jste nad mapou a dalšími plánovači seděli nějaký ten čas, ale i na ty, které Vám skoro celé zařídíme na klíč. Co si vyrazit na výlet, na kterém Vám zajistíme zapůjčení lodi pro splutí řeky, ochutnávku čerstvě uvařeného piva, pozorování exotických zvířat nebo sfárání pod zem? 

Jednoduše si vyberte z naší nabídky a v e-shopu si kupte celý akční balíček i s jízdenkou na "jedno kliknutí". Pak už stačí jen nasednout do našeho rychlíku a zbytek máte prostě zařízený! A kromě výletování s námi můžete i soutěžit o jedinečné zážitky, třeba o přespání v Safari hotelu ve Dvoře Králové nad Labem. Pošlete nám vaši jízdenku a držte si palce!

Co s námi můžete přes léto zažít?

Splutí řeky Jizery na kánoi, zpět vlakem nebo na koloběžce

Vydejte se s námi na jednodenní výlet k Jizeře do Českého ráje. Dostanete tak možnost zajet si na koloběžkách na Malou Skálu po cyklotrase Greenway Jizera a mít k tomu i oběd. Na zpáteční cestě nasednete do lodě a sjedete zpět z Malé Skály do Dolánek. Balíčky jsou připraveny na míru dvojici, rodině nebo partě kamarádů. Kombinaci kánoe a koloběžky nebo vlaku a kánoe necháme jen na vás.

Do podzemí hornického muzeua v Příbrami

Hornické muzeum v Příbrami bylo založeno v roce 1886 a je největším v Česku. K vidění je tady na čtyřicet stálých expozic situovaných v historických a památkově chráněných objektech Ševčinského, Vojtěšského, Anenského a Drkolnovského dolu a v hornické chalupě na Březových Horách. Součástí prohlídky rozsáhlého podzemí je atraktivní jízda hornickým vláčkem, fárání důlním výtahem a sjezd do dolu po skluzavce. Pojeďte s námi rychlíkovou linkou R26 za hornickou historií a získejte zvýhodněný vstup do hornického muzea.

Za zvířaty do ZOO ve Dvoře Králové nad Labem

Návštěva Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem je zážitkem, na který se nezapomíná. Celou letní sezonu se můžete těšit na soutěže o zážitky v podobě krmení exotických zvířat nebo projížďku safari parkem. Hlavní odměnou pro vás bude ubytování přímo v Safari hotelu. Doprava od vlaku z Dvora Králové nad Labem k zoo je zajištěna ve spolupráci se společností KAD.

Na pivo do budějovického Budvaru

Chloubou českého pivovarnictví je už od roku 1895 pivovar Budějovický Budvar. To vědí nejen milovníci piva u nás doma, ale i po celém světě, kam se zlatavý mok z Českých Budějovic vyváží. Zajímá vás, jak výroba nápoje se světovým věhlasem probíhá? Chcete vidět postup proměny křišťálově čisté vody a chmele v orosenou lahev s exportní etiketou? A co teprve právě stočené pivo ochutnat a nemyslet přitom na tradiční otázku: „Kdo bude řídit domů?“ Máme pro vás řešení, odvezeme vás vlakem

Správa železnic získala z programu CEF dotace ve výši 7,9 miliardy korun

PRAHA, 29. června 2022

Správa železnic pokračuje v úspěšném získávání dotací z Nástroje pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF). V první výzvě programu v novém dotačním období 2021–2027 získalo podporu devět projektů. Dotace v celkové výši 7,9 miliardy korun půjde na několik modernizačních akcí na železniční infrastruktuře, instalaci zabezpečení ETCS na koridorových tratích a přípravu vysokorychlostních tratí.

Prostředky CEF byly přiděleny i na softwarové řešení provozních aplikací Správy železnic. Průměrná míra zapojení evropských zdrojů je u stavebních projektů 82,4 procenta ze způsobilých výdajů, u projektů projektové přípravy pak 50 procent. U technologických staveb ETCS je přidělena jednotková dotace na kilometr instalace tohoto systému. Preferovány byly zejména projekty modernizace železniční infrastruktury, úspěch zaznamenaly i technologické projekty instalace ETCS na tratích TEN-T:

Rekonstrukce ŽST Vsetín
Optimalizace traťového úseku Čelákovice – Mstětice
Uzel Plzeň, 5. stavba – Lobzy – Koterov
Optimalizace traťového úseku Děčín východ – Děčín-Prostřední Žleb
Modernizace trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště                                                                       ETCS státní hranice Německo – Dolní Žleb – Kralupy nad Vltavou
ETCS Praha-Uhříněves – Praha hl. n. – Lysá nad Labem – Milovice
 

V oblasti vysokorychlostních tratí získala Správa železnic vůbec první dotaci, a to na zpracování projektové dokumentace VRT Praha – Lovosice – Ústí nad Labem – státní hranice Německo. Podpora se týká dokumentací pro územní rozhodnutí pro úseky Praha-Balabenka – Lovosice a Ústí nad Labem – přeshraniční tunel po státní hranici s Německem. Součástí projektu je projektová příprava vysokorychlostních terminálů Roudnice nad Labem a Ústí nad Labem. Příprava přeshraničního tunelu probíhá ve spolupráci s Deutsche Bahn.
 

Podpořeny budou i informační systémy pro jízdní řády

Správa železnic úspěšně požádala prostřednictvím hlavního partnera asociace správců železniční infrastruktury RailNetEurope o dotaci ve výši 20,3 milionu korun na Digitální řízení kapacity železniční infrastruktury včetně přeshraničních úseků. Jedná se o pořízení softwaru a hardwaru umožňujícího koordinaci a výměnu dat pro přidělení kapacity dráhy jednotlivým dopravcům.

O další prostředky z programu CEF se Správa železnic bude ucházet v právě otevřené výzvě na infrastrukturu pro smíšené civilně-vojenské využití a ve druhé výzvě CEF, která bude vyhlášena letos na podzim pro infrastrukturní a technologické projekty včetně projektové přípravy VRT.

Končí výluky na trati mezi pražským Smíchovem a Radotínem

PRAHA, 28. června 2022

Se začátkem letošních prázdnin skončí výrazná omezení provozu mezi stanicemi Praha-Smíchov a Praha-Radotín. Od pátku 1. července budou vlaky využívat jak dvoukolejný úsek ze Smíchova do odbočky Závodiště, tak i navazující čtyřkolejnou část do Radotína. Na ní současně začnou obsluhovat přeloženou zastávku Praha-Velká Chuchle. Veškerá stavební činnost se nyní bude odehrávat ve stanici Praha-Radotín, kde budou mít cestující k dispozici dvě nástupní hrany. Už za několik měsíců zde Správa železnic zahájí výstavbu nové výpravní budovy.

V mezistaničním úseku došlo ke zrušení dočasné odbočky Barrandov, která během výluk zkrátila délku úseku s jednokolejným provozem. Naopak trvalá odbočka Závodiště umožní vlakům od 1. července využívat všechny čtyři zmodernizované koleje ve směru na Radotín. Pro cestující se současně otevřou dvě nová nástupiště zastávky ve Velké Chuchli, která se nyní nacházejí blíže k tamnímu železničnímu přejezdu.   

V Radotíně budou pro cestující v první polovině července otevřena stávající dvě nástupiště blíže k výpravní budově. Přístup na ně bude zajištěn z Vrážské ulice. Od poloviny července až do prosince bude v provozu nové ostrovní nástupiště s dvěma nástupními hranami. Cestující se dostanou k vlakům jak podchodem z Prvomájové ulice, tak i z ulice Na Betonce. Přístup na ostrovní nástupiště z Vrážské ulice a přechod přes celé kolejiště bude zajištěn po stávající provizorní lávce.

Na konci léta plánuje Správa železnic zahájit výstavbu nové výpravní budovy v Radotíně, v současné době vybírá zhotovitele prací. Stávající budova se následně využije jako služebna městské policie. V příštím roce by pak měla začít výstavba nového nadjezdu nad železniční tratí ve Velké Chuchli.

Investiční akce s názvem Optimalizace trati Praha-Smíchov (mimo) – Černošice (mimo) začala v srpnu 2019, její dokončení je plánováno v únoru příštího roku. Předpokládané celkové investiční náklady stavby dosahují výše 3,67 miliardy korun. Projekt je spolufinancován EU z Nástroje pro propojení Evropy (CEF).

Startuje Šumavské léto s párou

29.6.2022 - 15:19

První jízda historického vlaku v čele s lokomotivou Kafemlejnek se bude konat v pátek 1. července. Vlak bude odjíždět v 9:55 z Číčenic, pojede přes Vodňany, Bavorov, Strunkovice nad Blanicí a Husinec do cílové stanice v Prachaticích přijede ve 12:12. Vlak pojede tento den jen v tomto směru.

Hlavní část Šumavského parního léta je naplánovaná mezi 3. a 18. červencem. Ve vybrané dny v tomto období vyrazí parní vlak po romantických tratích vedoucích hlubokými šumavskými hvozdy. Souprava s lokomotivou Kafemlejnek a historickými vozy řady Ci (tzv. Baťáky) bude začínat vždy ve Volarech, odkud zajede do Lenory a zpět, poté bude pokračovat přes Černý Kříž a Stožec do Nového Údolí těsně u hranice s Bavorskem. Odtud se vlak vrátí zpět do Volar, ještě jednou sveze zájemce do Lenory a vrátí se zpět do Volar. Tyto jízdy jsou naplánované na 3., 4., 5., 10., 11., 17. a 18. července. Na úterý 19. července je pak naplánovaná závěrečná jízda z Volar do Černé v Pošumaví na břehu lipenské nádrže.

Kromě samotné jízdy vlakem si můžou cestující naplánovat třeba pěší výlet z Lenory kolem Soumarského rašeliniště do Volar, výstup ze Stožce nebo Černého Kříže ke Stožecké kapli anebo prohlídku volarského muzea s expozicí Železniční kancelář, která poukazuje na příjezd prvního vlaku do Volar.

 

Jízdní řád parního vlaku Volary – Černá v Pošumaví

(platí 1. července 2022)

Číčenice

09:55

Vodňany

10:05 – 10:38

Bavorov

10:59 – 11:01

Strunkovice nad Blanicí

11:17 – 11:51

Husinec

12:01

Prachatice

12:12

 

Jízdní řád parního vlaku Volary – Lenora a zpět

(platí 3., 4., 5, 10., 11., 17. a 18. července 2022)

tam

stanice

zpět

09:35

15:35

Volary

10:37

16:16

09:56

15:56

Lenora

10:16

16:37

 

Jízdní řád parního vlaku Volary – Nové Údolí

(platí 3., 4., 5, 10., 11., 17. a 18. července 2022)

tam

stanice

zpět

11:11

Volary

13:05

11:24 – 11:32

Černý Kříž

12:46 – 12:50

11:42 – 11:43

Stožec

12:36 – 12:37

11:54

Nové Údolí

12:26

 

Jízdní řád parního vlaku Volary – Černá v Pošumaví

(platí 19. července 2022)

Volary

10:07

Černý Kříž

10:20 – 10:38

Nová Pec

11:03 – 11:25

Horní Planá

11:38 – 11:40

Černá v Pošumaví

11:52

 

Jízdné v rámci Šumavského léta s párou

Jízdenky do parních vlaků jsou v prodeji ve všech pokladnách ČD a v e-shopu ČD. Předprodej jízdenek bude ukončen vždy den před konáním akce ve 20:00 hod. Zbylé jízdenky se budou prodávat přímo ve vlaku.

Úsek Číčenice – Prachatice

  • Číčenice – Prachatice (základní cena): 200 Kč
  • Číčenice – Prachatice (děti 6 až 9 let): 150 Kč

Úsek Volary – Lenora

V prodeji budou pouze zpáteční jízdenky:

  • Volary – Lenora a zpět (základní cena): 250 Kč
  • Volary – Lenora a zpět (děti 6 až 9 let): 200 Kč

Úsek Volary – Nové Údolí / Černá v Pošumaví

V prodeji budou pouze jednosměrné jízdenky:

  • Volary – Nové údolí nebo naopak (základní cena): 200 Kč
  • Volary – Nové Údolí nebo naopak (děti 6 až 9 let): 150 Kč
  • Volary – Černá v Pošumaví (základní cena): 200 Kč
  • Volary – Černá v Pošumaví (děti 6 až 9 let): 150 Kč

Děti do 6 let cestují zdarma bez nároku na místo k sezení.

Parní lokomotiva „Kafemlejnek“ (310.093)

Kafemlejnky byly nejrozšířenějšími lokomotivami našich lokálek. Později dosluhovaly na posunu v malých stanicích, výtopnách a vlečkách. Vyráběly se přes 35 let v počtu nejméně 300 kusů ve většině lokomotivek Rakousko-Uherska. Některé ve službě vydržely až do ukončení parního provozu. Většina byla zachráněna díky umístění na podstavec, jako památka nebo se dochovaly na vlečkách.

Menia sa pravidlá bezplatnej prepravy pre odídencov z Ukrajiny

29. júna 2022

Od 1. júla už bezplatná preprava pre odídencov z Ukrajiny na Slovensku nebude neobmedzená. Cestovanie zadarmo bude limitované počtom dní od príchodu.

„Aj keď sme pristúpili k niektorým obmedzeniam, naďalej platí, že ochotne pomôžeme všetkým tým, ktorí utekajú pred vojnou. Rovnako sa nič nemení na tom, že ukrajinské deti budú môcť zadarmo dochádzať do škôl,“ povedal na margo zmien minister dopravy Andrej Doležal.

Nárok na bezplatnú prepravu majú osoby s dokladom Slovak Help s červenou pečiatkou s textom v ukrajinskom jazyku, ktorý je vydaný po prekročení hraníc, alebo s potvrdením o pridelení Statusu o dočasnom útočisku. Po novom s týmito dokladmi môžu cestovať zadarmo vo vlakoch a prímestských autobusoch len v deň ich získania a nasledujúcich 4 dňoch.

„Bezplatný lístok sa dá využívať vo vozňoch druhej triedy vo vlakoch ZSSK, cestujúci však nemajú nárok na bezplatnú miestenku, lôžko či ležadlo. So spomínanými dokladmi môžu odídenci rovnako zadarmo cestovať aj v prímestských autobusoch okrem školských,“ povedal riaditeľ odboru cestnej dopravy Martin Miškovský.

Držitelia prvého vydania dokladu o dočasnom útočisku majú naďalej zadarmo prepravu do zamestnania počas prvých 60 dní odo dňa, kedy bol vydaný. Musia sa však preukázať potvrdením od zamestnávateľa a takisto dokladom z miesta obvyklého pobytu. Adresa je uvedená v doklade o dočasnom útočisku.

Výnimku z 5-dňového obmedzenia bezplatných služieb majú žiaci materských, základných a stredných škôl s dokladom o dočasnom útočisku spolu s jednou sprevádzajúcou osobou. Tí môžu počas dní školského vyučovania naďalej do školy a naspäť cestovať zadarmo na základe potvrdenia o návšteve školy. Rovnako bezplatnú prepravu vo vlakoch majú seniori nad 62 rokov.

Nárok na bezplatnú prepravu už ďalej nebudú mať:

·         osoby, ktoré nepreukážu, že sú občanmi Ukrajiny,

·         osoby, ktoré vstupujú na územie SR opakovane za posledných 30 kalendárnych dní,

·         osoby, ktoré získali druhé a ďalšie vydanie dokladu o dočasnom útočisku.

Siemens Mobility digitalizuje infraštruktúru nórskych železníc

Žilina, 29. 06. 2022

Siemens vybaví celú nórsku železničnú sieť s dĺžkou približne 4 200 kilometrov tratí európskym zabezpečovacím systémom (ETCS) Trainguard Level 2 kombinovaný so stavadlom Simis W a riešením sieťovej komunikácie Sinet. Objednávku zadala Bane NOR SF, štátna spoločnosť zodpovedná za nórsku národnú železničnú infraštruktúru zodpovedná za vlastníctvo, údržbu, prevádzku a rozvoj nórskej železničnej siete.

Hnacou silou zavedenia ERTMS bola potreba obnovy a modernizácie existujúcich signalizačných systémov. Väčšina dosluhujúcich systémov založených na relé dosiahne koniec svojho navrhnutého životného cyklu práve počas riešenia modernizácie nórskych železníc. Ako signalizačné zariadenie starne, jeho údržba je čoraz náročnejšia a spoľahlivosť sa zhoršuje.

S novou technológiou ETCS bude signalizačný systém nórskeho železničného systému digitalizovaný. Rozsah dodávky projektu zahŕňa kompletný zabezpečovací systém so zabezpečovacími komponentami, systém ETCS Level 2, výhybkové automaty, systémy detekcie vlakov, železničné priecestia a súvisiacu infraštruktúru pozdĺž tratí. Nový digitálny signalizačný systém zvyšuje bezpečnosť, presnosť a kapacitu železničného systému a bude dokončený v roku 2034. Zmluva zahŕňa aj služby údržby na 25 rokov.

Distribuovaný inteligentný bezpečnostný systém Sinet je založený na priemyselných štandardných komunikačných rozhraniach a zahŕňa funkcie pre cloudové služby. S celoeurópskym zabezpečovacím systémom ETCS ako signalizačným systémom v kabíne už nie sú potrebné hlavné návestidlá pozdĺž tratí, pretože návestné znaky sa z návestidiel prenášajú priamo do kabíny rušňovodiča, čím sa zefektívni železničná prevádzka, ale aj zvýši bezpečnosť na trati.

Systém je súčasťou európskej normy, ktorá nahradí dnešných viac ako 20 rôznych národných systémov riadenia vlakov po celej Európe. S interoperabilitou vlakov ETCS je možné dosiahnuť cestovanie po celej Európe. Napríklad nákladný vlak môže jazdiť z Talianska až do Nórska bez toho, aby bolo potrebné meniť lokomotívu na hraniciach. Vďaka tomu bude preprava tovaru a cestujúcich rýchlejšia a s nižšími nákladmi, ako je tomu dnes.

Prvou traťou v Nórsku, ktorá bude vybavená novým zabezpečovacím systémom, bude Nordlandsbanen a jej prevádzka je naplánovaná už v roku 2022. Zavedenie ETCS v oblasti Osla je plánované na rok 2026. Dokončenie nového zabezpečovacieho a vlakového riadiaceho systému je plánované do roku 2034.

Nórsky program je súbor viacerých rozsiahlych projektov. Doposiaľ sa jedna o najväčší technologický kontrakt v krajine. Pôvodná reléová technológia z roku 1950 je zastaralá a náročná na svoju údržbu, preto sa krajina rozhodla o jej modernizáciu. 15 rozličných systémov nahradí jeden ERTMS, ktorý sa celý zmestí do dátového centra v jednej miestnosti daného projektu. Ak si predstavím, že aktuálne máme 334 staníc (v rámci množstva projektov) je to unikátne riešenie,” uviedol Dušan Matej, vedúci tímu inžinierov zo Siemens Mobility Žilina.

Na projekte digitalizácie nórskych železníc pracuje aj tím z Inžinierskeho centra v Žiline, ktorý sa skladá z 39 členov. Pokrývajú niekoľko oblastí projektu ako BIM (Building Information Modeling), SSP/SDLTL, softvérový a hardvérový inžiniering. Kolegovia pracujúci na BIM spracovávajú point cloud dáta, kde vytvárajú virtuálnu kópiu 4 200 km železničnej siete, ktorá je následne modernizovaná na systém ETCS Level 2. V dôsledku toho je možné merať a osádzať zabezpečovaciu techniku bez nutnosti prítomnosti našich kolegov na trati.  SSP/SDLTL predstavujú traťové schémy a traťové plány v mierke, kde sú vo výkresoch osadené komponenty zabezpečovacích systémov kompletne pripravené na inštaláciu. Úlohou hardvérových inžinierov je zapojenie elektrických schém vonkajšej a vnútornej časti celého stavadla, ktoré zahŕňajú všetky jeho elementy vrátane železničných priecestí. Softvéroví inžinieri parametrizujú prvky stavadla v rámci logických funkcií a závislostí, podľa ktorých sa musia správať pri prejazdoch vlaku.

Celý projekt je priateľský k životnému prostrediu, pretože sa zamedzilo tlačeniu výkresov vo fyzickej podobe. Všetko je v elektronickej forme dokonca aj na trati, kde sa používajú namiesto výkresov tablety.

“Projekt Nórsko spája viaceré tímy ľudí naprieč Európskou úniou a taktiež aj Siemens Mobility v Žiline je jeho súčasťou. Tím pozostávajúci z 39 ľudí  každodenne prispieva svojou prácou ku kompletizácii tohto veľkého projektu. Svojou vytrvalosťou, zmyslom pre detail a poznávaním nových technológii sa stávajú najlepšími vo svojom obore. Za mňa osobne boli ľudia vždy ten najdôležitejší artikel v pracovnom prostredí.  Mojim cieľom je poskytnúť im tie najlepšie pracovné podmienky pre náš spoločný úspech. Za ich nasadenie a prácu som nesmierne vďačný,” uviedol Dušan Matej, vedúci tímu inžinierov, podieľajúceho sa na nórskom projekte zo Siemens Mobility Žilina.

O Inžinierskom centre Siemens Mobility v Žiline

Inžinierske centrum Siemens Mobility v Žiline, ktoré vzniklo v roku 2003 a v roku 2010 malo na palube 25  ľudí, dnes zamestnáva už viac ako 550 zamestnancov a je plánovaný ďalší výrazný rast. Poskytuje služby v oblasti softvérového a hardvérového inžinieringu riadiacich a zabezpečovacích systémov železničnej dopravy, ako aj vývoja nástrojov na inžiniering a automatizáciu testovania. Netreba opomínať podporné aktivity pre riadenie kvality a dokumentácie, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou projektov. V Inžinierskom centre sa projektujú, testujú a zavádzajú do praxe moderné riešenia v riadení diaľkovej, prímestskej i mestskej koľajovej dopravy nielen na Slovensku, ale predovšetkým pre zahraničných zákazníkov. Medzi významné projekty Inžinierskeho centra patrí projekcia riadiacich systémov vo Viedni, Istanbule, Buenos Aires, Švajčiarsku či Malajzii.