Detská železnica otvorí sezónu jazdou v priamom prenose

17.4.2020 11:00 Zuzana Lehotská Zdroj: OZ Detská železnica Košice

Detská železnica otvorí sezónu jazdou v priamom prenose

Svoju jubilejnú 65. sezónu začne Košická detská historická železnica podľa plánu, ale nezvyčajným spôsobom. V sobotu 18. apríla mala pôvodne začať premávať pre vrejnosť. Kvôli opatreniam voči pandémii je však reálne otvorenie železničky zatiaľ v nedohľadne. V najhoršom scenári to môže bez pomoci mesta a štátu znamenať aj zánik unikátnej atrakcie. Nadšenci sa však nevzdávajú a železničku symbolicky otvoria v pôvodnom termíne slávnostnou jazdou – bez cestujúcich.

Železniční nadšenci vypravia na 4 km trať historickú súpravu vozňov spolu s najstaršou 136-ročnou parnou lokomotívou Katkou v sobotu o 10.30 hod. Odchod vlaku sa bude naživo vysielať prostredníctvom FB stránky detskej železnice, preto všetkých návštevníkov prosia, aby zostali doma. Do vagónov sa totiž nedostanú!

„Jazdou chceme povzbudiť našich priaznivcov a povedať im, že sme na sezónu pripravení. Veríme, že dostatočné kapacity otvorených vozňov a čerstvý vzduch košického lesoparku budú faktory, ktoré rozhodnú, že podobné atrakcie nebudú otvorené až posledné v reťazci. Práve naopak. Sme pripravení aj na rôzne opatrenia tak, aby sme deťom a ich rodičom, po dlhých týždňoch doma, spríjemnili pobyt v prírode čo najbezpečnejšie. Sme atrakcia, ktorá je priamo ekonomicky závislá na niekoľkých mesiacoch letnej sezóny. Ak by zostala železnička zatvorená aj počas leta, bez pomoci mesta a štátu reálne hrozí jej zánik!“ upozorňuje Ľubomír Lehotský, predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Netušiac príchod pandémie, investovali nadšenci všetky finančné prostriedky počas zimnej odstávky do úpravy areálov, opravy koľajiska, prípravy stanice pre výstavbu cyklochodníka, do údržby a záchrany historických vozňov. „Preto je veľmi dôležité, aby mohla železnička fungovať aspoň v obmedzenom režime tak, aby nedošlo k poškodeniu technológií či k vandalizmu na železničke, ktorú zveľaďujeme už deviaty rok,“ dodal Lehotský.

K online jazde sa môže pripojiť každý na facebookovej stránke detskej železnice https://detskazeleznica.us19.list-manage.com/track/click?u=6486dc99839b799128d51c722&id=ee58e2fd99&e=f01459a4d6 v sobotu 18. apríla o 10:30. Živé vysielanie zachytí vypravenie vlaku a bude trvať približne 5 min. Z celej prvej jazdy vznikne aj profesionálny video záznam, ktorý ešte v ten istý deň bude uverejnený na facebookovej  a internetovej stránke detskej železnice. Dobrovoľníci tiež ponúkajú všetkým nadšencom mobilnú aplikáciu virtuálneho sprievodcu po zaujímavostiach trate a železničky. Aplikácia je bezplatná a dostupná pre všetkých.

Členovia občianskeho združenia nezaháľajú ani počas pandémie, stále pracujú na záchrane železničky, okrem toho svoje kapacity ponúkajú vedeniu mesta, ale aj seniorom a ľuďom v karanténe, ktorým zabezpečujú bezplatný roznos nákupov potravín či liekov.

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy