Vandali v Čermeli

12.5.2020 8:00 Zuzana Lehotská Zdroj: OZ Detská železnica Košice - tlačová správa

Vandali v Čermeli

Ešte ani poriadne nezačala sezóna na detskej železnici a už sa stala terčom vandalov a zlodejov. Potom, čo naši dobrovoľníci na vlastné náklady skrášlili stanicu Čermeľ množstvom rozkvitnutých červených muškátov, sa na niekoľko z nich najskôr ulakomila skupina výletníkov predminulú nedeľu (3. mája 2020) a jednoducho ich ukradla vrátane truhlíka. Horšie však dopadli počas noci zo soboty 9. mája na nedeľu 10. mája, kedy podľahli nájazdu niekoľkých vandalov v tínedžerskom veku.

„Naši mladí železničiari ráno po príchode do služby neverili vlastným očiam. Okrem vyvrátených kvetináčov, našli aj rozhádzané koše, rozsypané smeti a prevrátené dopravné značky na Čermeľskej ceste. Prišlo im to naozaj ľúto,“ hovorí riaditeľ železničky Ľubomír Lehotský.


Ako zachytili bezpečnostné kamery prvý incident  
Video bolo stiahnuté - viď nižšie

Vyčíňanie vandalov zachytili bezpečnostné kamery a tak železniční nadšenci prosia verejnosť, ak niekoho spoznajú, aby to pokojne oznámili najbližšiemu oddeleniu Policajného zboru SR.


Ako zachytili bezpečnostné kamery druhý incident

„Materiálne škody síce nie sú vysoké, o to väčšia je však škoda morálna, ktorá dehonestuje prácu a nadšenie mladých dobrovoľníkov. Nespratníkom však dokážeme odpustiť ich vyčíňanie, avšak iba v prípade, že si škodu prídu poctivo odpracovať. Zároveň prosíme všetkých slušných občanov, ktorým záleží na pekných Košiciach, aby si všímali podobné neprístojnosti nielen na detskej železnici, ale aj v celom meste,“ dodáva Lehotský.


Následky vyčíňania vandalov

Videa s neprístojnosťami zjavne zaujali verejnosť a už za včerajšiu noc mali na sociálnych sieťach viac ako 40 tisíc pozretí.

● ● ● ● ●

Ukradnutý kvetináč je na svojom mieste
(pridané 12. mája 2020, 11:30 hod.)

Po viac ako týždni čakania sa ukradnutý črepník plný červených muškátov ocitol opäť na detskej železnici. Vráteniu pomohla medializácia záberov z bezpečnostných kamier, i obrovský záujem verejnosti o tento prípad. Bez jej pomoci, ako aj viacerých redakcií by sme asi len ťažko dočkali návratu.

Kvety sa už vynímajú v okne staničnej budovy po tom, čo si ich 3. mája vzal pán Július so sebou domov. Napokon ich vrátil zdravé a v plnej kondícii. Aj keď krádež pobúrila a sklamala dobrovoľníkov z detskej železnice, treba povedať, že pán Július sa napokon zachoval ako chlap, nabral odvahu, kvety ešte v deň zverejnenia vrátil späť aj spolu s ospravedlnením. Mrzí ho skutok, ktorý spáchal pod vplyvom alkoholu, no najmä to, že spôsobil hanbu sebe a celej rodine. Svoje konanie ľutuje a občianske združenie Detská železnica Košice jeho ospravedlnenie prijíma.


Návrat strateného truhlíka

P.S.: Zároveň by sme chceli poprosiť redakcie a tých, ktorý si dané video stiahli a zdieľali, aby ho odstránili. Ďakujeme za pochopenie.

Podpísaný Ľubomír Lehotský, riaditeľ, Detská železnica Košice, o. z.

● ● ● ● ●

Mládežníci sa za nočné vyčíňanie na detskej železnici ospravedlnili
(pridané 12. mája 2020, 16:00 hod.)

Ešte v sobotu v noci sa pätica tínedžerov dopustila vandalizmu na stanici Košickej detskej historickej železnice, prevrátili smetné koše, črepníky s kvetmi a dopravné značenie. Občianske združenie následne prostredníctvom sociálnych sietí a médií zverejnilo záznamy bezpečnostných kamier z nočného vyčíňania. Video sa za 24 hodín stalo virálnym a videlo ho už takmer 200 tisíc ľudí. Chlapci sa napokon sami prihlásili vedeniu detskej železnice a prišli sa ospravedlniť.

„Pohľad na chlapcov nebol veselý, bolo im to ľúto a hneď aj navrhli spôsob, ako škodu odčiniť – chcú si ju odpracovať v rámci brigád. Možno sa napokon jeden z nich stane v budúcnosti aj mladým železničiarom,“ hovorí Ľubomír Lehotský, riaditeľ detskej železnice.

Občianske združenie Detská železnica Košice sa chce poďakovať všetkým médiám a čitateľom, ktorí video zdieľali a pomohli identifikovať mladých nespratníkov, ktorí sa podľa vlastných slov protiprávneho konania dopustili pod vplyvom alkoholu. Riaditeľ železničky oznámenie z polície nestiahne, ale chce sa prihovoriť na Okresnom úrade, kde bude priestupok riešený, aby chlapcom žiadne pokuty neudelili, aj z dôvodu ľútosti či ochote odpracovať si priestupok medzi dobrovoľníkmi na železničke.

„Verím, že nemilá príhoda poslúži chlapcom ako poučenie. Vôbec ich nezatracujem, naopak verím, že takáto malá výchovná lekcia ich skôr napriami v ich životnej ceste a nočná epizóda zostane len marginálnou skúsenosťou v ich životoch,“ dodal Lehotský.


Vandali sa kajali

OZ Detská železnica chce poďakovať za spoluprácu občanom, médiám, Policajnému zboru SR i zvýšeným hliadkam mestskej polície v priestore detskej železnice.

Podpísaná Zuzana Lehotská, Detská železnica Košice, o. z.

Úvodná snímka: Záber bezpečnostnej kamery z noci na 10. mája

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy