Do Čermeľa zamieria mladí železničiari i starý autobus

21.5.2020 8:00 Zuzana Lehotská Zdroj: OZ Detská železnica Košice - tlačová správa

Do Čermeľa zamieria mladí železničiari i starý autobus

Možnosť stať sa naozajstným železničiarom už v detskom veku ponúka mladým nadšencom jediná detská železnica na Slovensku. Občianske združenie Detská železnica Košice prináša jedinečnú formu dobrovoľníctva všetkým záujemcom, ktorí túžia stať sa aspoň na chvíľu naozajstným výpravcom, sprievodcom či výhybkárom. Nábor mladých železničiarov sa uskutoční v sobotu 30. mája na nástupnej stanici Košickej detskej historickej železnice v Čermeli.

Pozvaní sú všetci, ktorých okrem koľajníc zaujíma aj história železníc, záchrana technických pamiatok a dobrovoľníctvo.

Netradičná dobrovoľnícka aktivita je prioritne určená pre žiakov základných a stredných škôl z Košíc a blízkeho okolia. „Záujemcovia o službu na železničke získajú ešte v ten istý deň základné školenie o bezpečnosti a poučenie o práci. Nováčik získa tiež preukaz, originálne tričko a šatku Klubu mladých železničiarov. Každý si bude môcť tiež vyskúšať prestavenie výhybky, vypravenie vlaku alebo absolvovať prvú kontrolu cestovných lístkov vo vagónoch,“ popisuje program náboru riaditeľ Košickej detskej historickej železnice Ľubomír Lehotský. Záujemca o členstvo v Klube mladých železničiarov by mal mať minimálne 9 rokov, istú samostatnosť, schopnosť počúvať a mať veľa chuti učiť sa nové veci a pomáhať iným..


Plagát náborovej akcie

Občianske združenie Detská železnica Košice sa z roka na rok snaží skvalitňovať prácu s mládežníkmi aj na základe podmienok Certifikátu kvality manažmentu dobrovoľníkov a dobrovoľníčok „S dobrovoľníkmi to vieme!“, ktorý odborne a certifikačne zastrešuje Platforma dobrovoľníckych centier v Banskej Bystrici. V tomto roku ašpirujú na najvyšší stupeň kvality. „Základný štandard kvality sme získali ešte v roku 2018. Po zapracovaní ďalších opatrení a systému práce s dobrovoľníkmi by sme už v tomto roku mali dosiahnuť najvyšší štandard, ktorý predstavuje ideálny stav kvality práce s dobrovoľníkmi. V Košickom kraji tak budeme druhý, ktorým sa ho doposiaľ podarilo získať,“ uviedol koordinátor dobrovoľníckych aktív na detskej železnici Jozef Mačaj.


Cestovný poriadok detskej železnice

Na Slovensku ide o jediný klub mladých železničiarov - dobrovoľníkov vôbec. Vznikol ešte v roku 2012 a dnes má takmer 100 členov - žiakov a študentov základných a stredných škôl z Košíc a širšieho okolia i z radou dospelých. Detskí železničiari sa pod vedením skúsených železničiarov zúčastňujú na prevádzke železničky v úlohách sprievodcov či výpravcov. Podmienkou účasti na nábore je povinná registrácia (meno, priezvisko, adresa, vek) do 28.5. na kancelaria.dzk@gmail.com. Viac informácií o nábore sú prístupné na našom oficiálnom webe.


Do Čermeľa bude zachádzať historický autobus

Od nedele 24. mája sa v Košiciach rozbehnú aj jazdy historického autobusu spolku milovníkov veteránov. Linka povedie zo staničky v Čermeli cez Amfiteáter, popred magistrát, Moldavskú, Nám. Osloboditeľov, železničnú stanicu cez Nám. Maratónu mieru opäť zamieri do Čermeľa, kde budú môcť cestujúci prestúpiť na historický vláčik. „Autobus začne premávať v dvojtýždňových intervaloch a počas nedele zakrúži po uliciach mesta až päťkrát,“ hovorí Martin Schwarz, predseda občianskeho združenia Veterán Bus Diamant, ktorý jazdy pripravil v spolupráci s detskou železnicou.


Cestovný poriadok historického autibusu

Vstupenky bude možné kúpiť priamo v autobuse. Obe občianske združenia veria, že atraktívne historické dopravné prostriedky prilákajú do Čermeľa ešte viac návštevníkov a poskytnú im nevšedný víkendový zážitok. Cestovný poriadok retrobusu je zverejnený aj na stránke detskej železnice.

Úvodná snímka: Retrobus na detskej železnici

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy