Detská železnica od nedele posilní dopravu a otestuje novú výhybňu

2.8.2019 8:00 Zuzana Lehotská Zdroj: OZ Detská železnica Košice

Detská železnica od nedele posilní dopravu a otestuje novú výhybňu

Až dvadsať vlakov vyrazí na trať Košickej detskej historickej železnice každú nedeľu do konca prázdnin. Posilnenie dopravy umožní križovanie vlakov v nedávno zrekonštruovanej výhybni Vpred, ktorú dobrovoľníci obnovili po tridsiatich rokoch. O jej likvidácii, znovuzrodení a konečne aj o slávnostnom uvedení do prevádzky sa môžete dočítať viac v aktualite zverejnenej před časom na internetovej stránke občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Po 30 rokoch sa 14. júna 2019 na Košickej detskej historickej železnici opäť križovali vlaky! Umožnila to obnovená výhybňa VPRED, ktorú bolo potrebné postaviť takmer odnova po tom, čo bola v roku 1989 rozobratá, ako nepotrebná. Práce mohli byť vykonané vďaka nadšeniu dobrovoľníkov, podpory sponzorov a najmä vďaka podpore takmer 90.000.- eur, ktorú železnička získala z európskych fondov. Obnovenie druhej koľaje umožní zvýšenie prepravnej kapacity obľúbenej turistickej úzkokoľajky a ešte viac zatraktívni železničku. V obnovenej stanici zároveň pribudli slepé odstavné koľaje na deponovanie vozňov, píše sa na úvod tlačovej správy.

Križovanie vlakov v stredovej stanici Vpred patrilo v minulosti medzi najväčšie atrakcie detskej železnice. „Obnovenie druhej koľaje nám umožní prepraviť viac detí a turistov obľúbenej historickej úzkokoľajky a ešte viac zatraktívni železničku a nám umožní flexibilnejšie reagovať na záujem,“ hovorí Ľubomír Lehotský, riaditeľ Košickej detskej historickej železnice. Výhybňu Vpred slávnostne otvorili len v júni tohto roku a nadšenci z detskej železničky by chceli v budúcnosti vďaka nej postupne skrátiť aj intervaly medzi jednotlivými vlakmi.

Posilové vlaky budú premávať zatiaľ len počas prázdninových nedieľ 4., 11., 18., 25. augusta a 1. septembra. Zážitok z križovania vlakov v stredovej stanici Vpred si užijú cestujúci s pridanými odchodmi vlakov z Čermeľa i z Alpinky. Odchody z nástupnej stanice Čermeľ sa tak navýšia o ďalšie časy, ktoré nájdete v cestovnom poriadku na našom oficiálnom webe

Financie na obnovu koľajiska získalo združenie aj z prostriedkov Európskej únie prostredníctvom programu Interreg. Obnova koľajiska vo výhybni Vpred trvala takmer dva mesiace. „V uplynulých troch desaťročiach ide o najväčšiu investíciu do infraštruktúry železničky a majetku mesta Košice. Ešte vlani sa nám z rovnakého projektu podarilo dokončiť stavbu novej staničnej budovy,“ doplnil Ľ. Lehotský.

Nech to para tlačí!

Ilustračné snímky, ktorých autorom je Martin Balkovský, približujú otvorenie výhybne Vpred dňa 14.6.2019

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy