Prvý veľký vlakový výlet po korone povedie do Medzeva a Jasova

18.6.2020 8:00 Zuzana Lehotská Zdroj: OZ Detská železnica Košice - tlačová správa

Prvý veľký vlakový výlet po korone povedie do Medzeva a Jasova

Priatelia originálnych železničných výletov za poznaním sa môžu tešiť na prvý veľký vlakový výlet po uvolnení opatrení prijatých v rámci boja proti šírení koronavírusu. Členovia občianskeho združenia Detská železnica Košice v spolupráci so Železničným múzeom Slovenskej republiky a Slovenským technickým múzeom už v sobotu dňa 27. júna 2020 vypravia nostalgický motorový vlak na trasu z metropoly východného Slovenska do Moldavy, Jasova a Medzeva.

Cestujúci Rudohorského expresu sa vydajú za poznaním Slovenského krasu, Jasovskej jaskyne, kinematografického múzea či starobylého hámru. Pripravená je aj kyvadlová jazda Z Medzeva do Moldavy nad Bodvou a späť.

Program je určený pre každého bez rozdielu veku. Na svoje si prídu milovníci vlakov, prírody, histórie i kultúry. Vlak odíde z hlavnej železničnej stanice v Košiciach v sobotu 27. júna o 8:30 do Medzeva so zastavením v Moldave nad Bodvou a Jasove. Zaujímavosťou je, že v úseku Moldava nad Bodvou a Medzev je pravidelná osobná doprava pozastavená už 17 rokov, od roku 2003, čo robí z osobného vlaku v tomto úseku veľkú raritu. Väčšina programu je zahrnutá už v cene vstupenky do vlaku.

„Po príchode do Medzeva je pripravená ukážka práce dobrovoľného hasičského zboru, ktorý má v tomto meste dlhoročnú tradíciu. Zo stanice zamierime k dominante centra, do rímskokatolíckeho kostola Nanebovzatia Panny Márie. V Medzeve nie je možné obísť Múzeum kinematografie rodiny Schusterovcov a hámor - expozíciu Slovenského technického múzea. Na spiatočnej ceste náš program ešte ani zďaleka nekončí. Z Medzeva sa vlakom prevezieme do Jasova, kde si každý podľa záujmu môže prezrieť  tunajšiu jaskyňu, kláštor premonštrátov alebo vystúpi priamo na Jasovskú skalu s pozostatkami hradu a nádherným výhľadom na okolie,“ prezrádza program Rudohorského expresu Ľubomír Lehotský, predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice.

„Sme radi, že po vynútenej dlhšej odmlke sa na trať opäť dostane naša retro vlaková súprava červeno-žltých orchestriónov. V dôsledku prísnych hygienických opatrení prišli naši priaznivci už o tri vlakové výlety po košickom kraji, ktoré sme museli zrušiť. O to viac sa tešíme na tento prvý výlet, ktorý si chceme naplno spoločne vychutnať,“ dodal Ľ. Lehotský.

Na svoje si prídu aj miestni obyvatelia priľahlých miest a obcí, ktorí sa budú môcť previezť mimoriadnou kyvadlovou jazdou na trase Medzev – Jasov – Moldava n. Bodvou a späť. Lístky si zakúpia priamo vo vlaku. Prvý veľký vlakový výlet podporili tiež samosprávy z Medzeva, Jasova, Vyšného Medzeva a Moldavy nad Bodvou.

Cestovné lístky na Rudohorský expres za poznaním do Jasova a Medzeva sú dostupné v predpredaji v pokladni Košickej detskej historickej železnice v Čermeli (po – pi 8:30 – 16:00), v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej ulici 48 v Košiciach (po - pia 10:00 - 18:00), elektronicky na www.listky.detskazeleznica.sk alebo v prípade voľných miest aj pri vlaku v deň odchodu.

Podrobný program a informácie o výlete sú dostupné na www.detskazeleznica.sk.

Úvodná snímka: Vláčik Detskej železnice v Medzeve (28.10.2017)

Upravil PhDr.Zbyněk Zlinský

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy