Dopravné správy

Rail Cargo Austria neprospívá

Pro rakouskou dopravní firmu ÖBB nastal čas radikálních změn. Šéf skupiny Christian Kern provádí čištění, počínaje ztrátovým segmentem železniční nákladní přepravy. Na mimořádném zasedání dozorčí rady propustil minulý týden předsedu představenstva Rail Cargo Austria (RCA) Friedricha Machera a rovněž druhého člena představenstva Günthera Riesslanda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z pražského hlavního nádraží obchodní centrum

Odbavovací hala pražského Hlavního nádraží je po čtyřech letech prací kompletně zrekonstruovaná. Po krátkém úklidu zpřístupní dělníci cestujícím ještě tento týden poslední uzavřenou jižní část, kam se vzápětí začnou stěhovat obchodníci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo má nevýhodnou smlouvu se slovenským developerem

Železniční přepravce ČD Cargo platí nájem za čtyři hektary prázdných skladů v Lovosicích, i když pro ně nemá využití. Píšou to dnešní Hospodářské noviny s tím, že podle odhadů realitních expertů nájemné podobného skladu pravděpodobně překračuje částku 60 milionů korun za rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Masarykovo nádraží se dočkalo opravy

Dvorana, kterou měsíčně projde kolem 300.000 cestujících, je zřejmě nejzanedbanější částí nádraží. Litinovou konstrukci z 19. století a dřevěnou prosklenou střechu musejí od letoška podpírat provizorní dřevěné vzpěry.

Dvorana byla včera z převážné části uzavřena. Více se dovíte na této stránce.

Co bude s plzeňským Jižákem?

Budovu nádraží na Jižním předměstí čeká velká přeměna. Prosklená střecha, opravené ateliéry i nová galerie.
Obdiv i zatracení. Místo v Plzni, které téměř nikoho nenechává chladným. Jižák aneb Moving station na Jižním předměstí je pro jedny ostudnou a zdevastovanou stavbou, u které se scházejí feťáci, pro druhé majestátní stavbou a vlastně jediným místem v Plzni pro alternativní kulturu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novému řediteli NTM odhodlání nechybí

Karel Ksandr byl (...) jmenován ředitelem Národního technického muzea. Tvrdí, že je to pro něj výzva. Funkce se ujme 1. prosince, do té doby chce studovat audity a objevit případné kostlivce. Co nejdřív pak muzeum, které je už roky zavřené kvůli rekonstrukci, otevřu lidem, slibuje.

Rozhovor najdete na této stránce.

Rekord na spadnutí. V nehodách na přejezdech

Bilance následků nehod na železničních přejezdech za letošní rok činí čtyřicet mrtvých a více než stovku zraněných. To už je více než za celý loňský rok, ačkoli máme teprve konec listopadu. Počet úmrtí při haváriích na přejezdech tak může být na konci tohoto roku nejvyšší za posledních pět let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pět nádraží ostravských

Není v Ostravě nádraží jako nádraží. Z jednoho je radost cestovat, na druhém vás vítají posprejované zdi a zaplivané peróny. Sedmička prošla všech pět ostravských nádraží a porovnala je. Zjistila například, že v nádražních halách v Ostravě už nenajdete jediného bezdomovce. Ale zároveň ani jeden záchod zadarmo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Je to hrozné, zrušili mi vlak a na noční službu musím jet mnohem dřív

Cestující v Pardubickém kraji čeká od 12. prosince změna jízdních řádů. Na počet bude jezdit stejný počet vlaků, ale pravidelné cestující čekají nepříjemné změny. Některé ranní či večerní vlaky totiž nepojedou a lidé tak mohou mít problémy s dopravou z práce a do práce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Starostu Červenky zaskočily změny jízdního řádu

Nový vlakový jízdní řád, který začne platit od 12. prosince, přinese největší změny lidem na Litovelsku či Jesenicku. A líbit se jim nebudou, obsahují totiž snížení počtu spojů a tedy zvýšení intervalů mezi nimi, a dokonce i rušení dvou tratí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pes přežil srážku s vlakem jedoucím stotřicítkou

Obrovské štěstí v neštěstí potkalo psa jménem Tyler žijícího v anglickém Waltham Abbey. Přestože před třemi lety vběhl pod vlak, který jej srazil ve 130 kilometrové rychlosti, a veterinář ho chtěl utratit, majitelé udělali vše proto, aby se gordonsetr Tyler z vážných zranění dostal. Po mnoha operacích a léčebných procedurách za více než 400 tisíc korun je nyní pes i bez jedné nohy ve skvělé formě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mezi Opavou a Ostravou dopoledne dvakrát více spojů

Mezi Opavou a centrem Ostravy budou odpoledne jezdit vlaky každou hodinu oproti dosavadnímu dvouhodinovému intervalu. České dráhy včera oznámily, že s novým jízdním řádem od poloviny prosince posílí také regionální spojení severu Moravy s polskou Vratislaví a slovenskou Žilinou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Desné musí stačit krátká zastávka

Nová železniční zastávka v Desné v Jizerských horách je kratší než vlaková souprava. České dráhy původně požadovaly její rozšíření, to je však prý příliš nákladné. Aby cestující nevystoupili přímo do kolejiště, upozorní je průvodčí, že musí použít přední dveře.

Celou zprávu najdete na této stránce.

USA vybudují po vzoru vyspělých států síť VRT

Spojené státy poněkud… zaostaly. V oblasti obnovitelný zdrojů. Dopravy. A několika dalších. Teď to ale chtějí napravit. Tamní asociace vysokorychlostní železnice navrhuje do roku 2030 vybudovat kompletní, více než 27 000 km dlouhou síť rychlovlaků spojující všechna populační centra napříč federací.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministri dopravy členských krajín Vyšehradskej štvorky rokovali

Ministri dopravy členských krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa stretli na dvojdňovom rokovaní vo Vysokých Tatrách (25. a 26. 11.). Po zasadnutí sa zhodli na 13 bodoch, v ktorých okrem iného uznávajú, že nová dopravná politika, vrátane plánu novej Transeurópskej dopravnej siete (TEN-T), by mala byť navrhnutá spôsobom, ktorý bude brať do úvahy rozdiely medzi členskými štátmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pendolina ČD sníží provozní ztrátu

Soupravy pendolino, které provozují České dráhy jako jediné vlaky na komerční bázi, sníží letos účetní ztrátu zhruba na polovinu. Zatímco v minulém roce generovalo sedm souprav téměř půlmiliardovou celkovou ztrátu, letos to bude zhruba 250 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O protihlukových stěnách odborně

Článek je věnován problematice dopravního hluku a jednomu z možných opatření vedoucích k jeho eliminaci - protihlukovým clonám. Úvodem jsou zmíněna základní fakta o hluku z dopravy a dále následují pasáže věnované již samotným protihlukovým clonám. Zmíněna je jejich historie, technické parametry i materiálové provedení, hlavní důraz je kladen na jejich estetické ztvárnění. Závěr příspěvku pak patří působení protihlukových clon na lidskou psychiku.

Celý článek najdete na této stránce.

Švýcarská Pendolina nespolehlivá

Průměrně jedna třetina vlaků sestavených z jednotek ETR 610 dosahuje zpoždění přesahující 5 minut, v případě jednotek ETR 470 pak dokonce dvě třetiny. Týdně pak musí být z provozu stažena z důvodu poruchy cca jedna souprava ETR 610, ovšem 10 souprav ETR 470.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autobusy a električky s reklamou MS v hokeji 2011 v Bratislave a Košiciach

Vo vozovni bratislavského dopravného podniku predstavili autobusy a električky, ktoré sú označené logami a motívmi Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Vozidlá mestskej hromadnej dopravy budú jazdiť v Bratislave a v Košiciach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Změny jízdních řádů a tarifu ČD přehledně

V neděli 12. prosince začne platit nový jízdní řád pro rok 2011. Podívejte se na přehled změn ve vnitrostátní, dálkové a mezistátní dopravě. Změní se i některé tarify a služby.

Přehled změn najdete na této stránce.