Dopravné správy

Staronový primátor Brna zahájí přesun nádraží

Ve svém kandidátském projevu staronový brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) zdůraznil nutnost ukončit přešlapování nad přestavbou železničního uzlu, jelikož voliči ve volbách dali hlas stranám, které ji podporují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR nepodpísali zmluvu s víťazom tendra

Železnice Slovenskej republiky neuzatvorili súťaž na modernizáciu 12–kilometrovej trate zo Zlatoviec po Trenčiansku Teplú ani po takmer roku od jej vyhlásenia a po ôsmich mesiacoch od otvárania ponúk. Víťazom súťaže sa pritom stala spoločnosť Skanska. Železnice už začiatkom októbra informovali firmu, že prijali jej najlacnejšiu ponuku za takmer 201 miliónov eur bez dane. Doteraz však so Skanska zmluvu nepodpísali.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Peniaze EIB by mali smerovať do dopravných projektov

Na Slovensko smeruje historicky najväčšia finančná injekcia z Európskej investičnej banky. Štátnym firmám, úradom či samosprávam zjednoduší prístup k úverom na cesty, železnice, informačné systémy. Banka im chce za výhodné úroky požičať spolu až 1,3 miliardy eur na spolufinancovanie eurofondov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sedm nízkopodlažních elektrických jednotek pro Ústecko

České dráhy (ČD) chtějí obměnit zastaralé soupravy, které vypravují na osobní vlaky v Podkrušnohorské pánvi. Pro páteřní linku Ústeckého kraje z Děčína do Chomutova chtějí nakoupit sedm nízkopodlažních elektrických jednotek a na jejich nákup vypíšou v nejbližších dnech výběrové řízení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Evropské peníze na železnice mají v ČR posloužit výstavbě silnic

Ministerstvo dopravy by rádo prosadilo změnu v rozdělení peněz z evropských fondů. V rámci Operačního programu Doprava chce úřad přesunout 360 milionů eur (téměř devět miliard korun) z železničních projektů na silnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Další jednotky Desiro na spojích ČD

České dráhy nabídnou od platnosti nového jízdního řádu od 12. prosince 2010 více vlaků mezi Děčínem a Bad Schandau. Všechny spoje zajistí nízkopodlažní jednotky Desiro, čímž se výrazně zvýší komfort cestování. Za přítomnosti náměstka generálního ředitele Českých drah Antonína Blažka, hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové a dalších hostů se dnes uskutečnila prezentační jízda jednotkou Desiro na zmíněné trati.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

SŽDC s novou správní radou

Personální obsazení správní rady Správy železniční dopravní cesty se změní. Vláda dnes na návrh ministerstva dopravy schválila výměnu čtyř členů vrcholného sedmičlenného orgánu firmy, úřad mimo jiné nominoval nového náměstka ministra dopravy Jakuba Hodináře.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy ušetří 200 milionů Kč

České dráhy vybraly dodavatele elektřiny elektronickou aukcí a změnily systém nákupu elektřiny. Díky tomu předpokládají snížení nákladů na tuto komoditu v příštím roce až o 200 milionů korun. V současné době jsou České dráhy před podpisem smlouvy s vítězem soutěže. Jeho jméno zveřejníme po podpisu smlouvy.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Plzeňský kraj pokutoval České dráhy

Po zářijových 40.000 korunách uložil Plzeňský kraj Českým drahám (ČD) už druhou letošní pokutu za nedodržení smluvních podmínek závazku veřejné služby, tentokrát za druhé letošním čtvrtletí. Pokutu 20.000 Kč dnes schválili radní po kontrole zpoždění vlaků, dodržení přípojů či řazení vlaků...

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD budou vlaky EC a IC provozovat na vlastní podnikatelské riziko

České dráhy přijdou příští rok o zhruba čtvrt miliardy korun, které jim stát posílá na dorovnání ztrát z provozu vlaků vyšší kvality kategorie EucoCity (EC) a InterCity (IC). Uvedl to dnes server iDnes.cz. Dotace na vlaky EC a IC fungují v Česku od roku 2007.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do deseti let z Prahy do Mnichova rychleji vlakem než autem

Do deseti let by lidé mohli dojet z Prahy do Mnichova rychleji vlakem než autem. Správce české železnice připravuje výstavbu nové rychlostní dráhy z Plzně do České Kubice. O jejím pokračování na německé straně se rozhodne do měsíce. "Zkrátit dojezd vlakem mezi českou a bavorskou metropolí z nynějších šesti na tři hodiny umožní modernizace trati Plzeň-Domažlice," vysvětluje náměstek plzeňské Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jan Veselovský.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ukrást se dá vše, i vlak

Nepochopitelná loupež se podařila neznámému pachateli v německém hlavním městě. Zahanbení zaměstnanci Německého muzea technologie museli volat muže zákona, když se ukázalo, že jim zmizely dvě lokomotivy a jeden vagón. Situace je o to trapnější, že lokomotivy byly muzeu jen zapůjčeny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slavnostní ukončení optimalizace trati Benešov - Strančice

Odhalením pamětní plakety byl dnes slavnostně ukončen projekt Optimalizace trati Benešov u Prahy – Strančice. Železniční úsek z Benešova u Prahy do Strančic leží v km 133,270 ‑ 157,220 a je důležitou součástí IV. tranzitního železničního koridoru v úseku - státní hranice s Rakouskem ‑ Praha. Stavba je v rámci Operačního programu Doprava spolufinancována z Fondu soudržnosti Evropské unie.

Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst tady.

Oslavy 100 let trati Volary - Nové Údolí - Pasov

Příznivci železniční historie a přátelé pošumavských tratí si připomínají 100 let existence trati Volary - Nové Údolí - Pasov. Zahájení pravidelné dopravy na zmíněné trati si připomenou na oslavách, které se uskuteční v sobotu 13. listopadu 2010 po celý den v Novém Údolí. Více informací najdete v tiskové zprávě.

K Českým drahám nastoupí dalších 24 absolventů programu ČéDés

Od roku 2009 běží stipendijní program ČéDés, v rámci kterého České dráhy podporují vybrané studenty středních technických škol a připravují je na budoucí kariéru ve firmě. Prvních 5 absolventů nastoupilo k Českých drahám letos a dalších 24 by mělo posílit řady zaměstnanců národního železničního dopravce příští rok. Osmnáct z nich má po zácviku řídit vlaky, zbylých šest nastoupí na pozici výpravčí. Více najdete v přiložené tiskové zprávě.

Paradoxy trati Chomutov - Vejprty

Je to paradox. Nejdřív stát nasypal desítky milionů korun do opravy železniční trati z Chomutova do Vejprt a pak ji zrušil. Nádraží v Křimově osiřelo. Nebýt nadšenců pro historické vlaky, hrozil mu osud všech stanic na této trati. Rozkradení a zničení.

Celou poznámku k předchozímu článku najdete na této stránce.

Železniční nadšenci z Chomutova

Nadšenci z Chomutova sní o železničním muzeu nad městem. Svému snu obětují všechno. Jejich láska k historickým mašinám nerezaví. „Zbláznili se„ do nich už skoro před dvaceti lety. Tehdy, v roce 1991, založili železniční nadšenci Pavel Adam a Milan Bachor v Chomutově společnost Loko-Motiv. Aby zachránili vysloužilý motoráček přezdívaný Hurvínek.

Celý článek najdete na této stránce.

Párou Za posledním puchýřem do Vizovic

V sobotu 13. listopadu vypraví České dráhy zvláštní vlak v čele s parní lokomotivou z olomouckého hlavního nádraží přes Hulín do Zlína a Vizovic na 39. ročník tradiční turistické akce „Za posledním puchýřem“. V samotných Vizovicích je připraven bohatý program od jízd silničním vláčkem, prohlídky místního zámku, promítání filmů pro nejmenší, vystoupení Jarmily Šulákové až po samotné turistické pochody.

Podrobnější informace, včetně jízdního řádu parního vlaku, naleznete v přiložené tiskové zprávě.

První medvědí stopa za 75 milionů

Ten titulek použil tištěný deník Blesk, aby zdůraznil kontroverznost úspěchu železničního podchodu pro velkou zvěř, o němž referuje médium jiné na této stránce.

Státu se vyplácí investovat do dopravní infrastruktury

Má stát investovat do výstavby a údržby silnic, dálnic, nebo železnic? Odpověď pro většinu z nás je určitě jasná - ANO. Nejenom proto, že víme, jak kvalitní u nás tato infrastruktura je, ale také proto, že doprava je nositelem ekonomického potenciálu. Bez dopravy by určitě byl dnešní svět jiný.

Celé zamyšlení najdete na této stránce.