Dopravné správy

Zvíře už nemůže být zásilka

České dráhy končí s převážením živých zvířat jako zásilek. Od 12. prosince, současně s novým jízdním řádem, bude možné živá zvířata po železnici převážet jen jako zavazadlo s lidským doprovodem. Uvedl to dnes Český rozhlas. Dráhy byly posledním přepravcem, který takovou službu umožňoval, už předtím podobnou službu přestala nabízet Česká pošta. Chovatelům tak podle rozhlasu nastávají těžké časy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zloději kovů ohrožují životy své i druhých

Pro mnohé zloděje je to obrovské lákadlo. Ukrást několik metrů měděných kabelů a pak je prodat. Doslova útokem berou veřejná osvětlení, elektrické přípojky a další zařízení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové motorové jednotky pro Pomořanské vojvodství

Ve výběrovém řízení na dodávku šesti kusů motorových vozů pro polské Pomořanské vojvodství porazila v únoru tohoto roku společnost NEWAG Nowy Sącz svého velkého rivala Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Němci mají zájem obnovit trať Aš - Selb

Železniční trať z Aše na státní hranici s Německem se po dlouhých letech možná dočká obnovení. Bavorská železniční společnost chce obsluhovat úsek mezi Selbem a Aší, na jeho zprovoznění přispěje dotací z Evropské unie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Jihomoravském kraji bude v souhrnu víc spojů, ale někde žádné

Nový vlakový jízdní řád, který dnes představilo jihomoravské ředitelství, nijak výrazně dopravu nemění. Spoje se budou rušit jen mezi Ivančicemi a Oslavanami. Na trase Brno-Hrušovany a Brno-Kuřim-Tišnov jich naopak několik přibude především v ranní a odpolední špičce. Úpravy začnou platit 12. prosince.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestovní pojištění z eShopu ČD

Zákazníci Českých drah si mohou prostřednictvím eShopu ČD a služby TeleTiket zařídit cestovní pojištění do zahraničí. Nabídka se váže k mezinárodním elektronickým jízdenkám. Cestující si tak z domova koupí nejen cenově výhodný jízdní doklad, ale zároveň si vyřídí i pojistku, aniž by museli někam chodit. Jízdenka i smlouva jim přijde obratem e-mailem.
Podrobnosti v tiskové zprávě.

ČD Cargo propustí až 850 administrativních pracovníků

Nákladní železniční společnost ČD Cargo hledá cesty, jak ušetřit. Zvažuje i masivní propouštění. Odbory mluví až o 850 lidech. Šéf firmy Jiří Vodička přiznal, že je to jedno z čísel, které se v různých návrzích na řešení objevuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Českobudějovický klub železničních modelářů vystavuje

Čtvrt kilometru kolejnic, více než 30 zmenšených lokomotiv a nespočet miniaturních stromů a domečků si mohli zájemci v sobotu prohlédnout v sídle českobudějovického Klubu železničních modelářů na Lidické ulici. Znovu tu budou vláčky k vidění 27. a 28. prosince.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rada kraje Vysočina zasedala ve vlaku

České dráhy (ČD) společně s krajem Vysočina se snažily jízdou zdarma přilákat cestující k železniční dopravě. V mimořádném vlaku mohli ochutnat i čerstvé koláčky, obdržet drobné dárky od kraje Vysočina a navíc se mohli potkat s krajskými politickými špičkami, na trati mezi Jihlavou, Havlíčkovým Brodem a Žďárem nad Sázavou totiž mimořádně zasedla také rada kraje Vysočina.

Celou zprávu s videem najdete na této stránce.

Výstava moderní modelové železnice v Jičíně

Jičínský klub železničních modelářů se už potřinácté pochlubil prací svých členů. Na výstavu dorazilo během osm dnů přes dva a půl tisíce lidí. Mimo jiné mohli zjistit, že i tuto romantickou zálibu už ovládla digitalizace.

Celou zprávu s obrazovou galerií najdete na této stránce.

Nový tramvajový most v Praze

Tramvajový most, spojující už třiatřicet let pražské čtvrti Troja a Holešovice, nahradí nový most. Vyrůstá nad Vltavou jako součást tunelového komplexu Blanka. Stejně jako tunel by měl být hotov za dva roky. Nový most pak bude sloužit nejen tramvajím, ale také autům a cyklistům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V jihomoravském kraji bude více spojů

Nový vlakový jízdní řád, který (...) představilo jihomoravské ředitelství, nijak výrazně dopravu nemění. Spoje se budou rušit jen mezi Ivančicemi a Oslavanami. Na trase Brno-Hrušovany a Brno-Kuřim-Tišnov jich naopak několik přibude především v ranní a odpolední špičce. Úpravy začnou platit 12. prosince.

Celou zprávu s videem najdete na této stránce.

Kdo řídí ministerstvo dopravy?

Ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné) si buduje pověst rázného politika, který má svěřený resort pevně pod kontrolou. Přesto přibývá informací, které naznačují, že to není on, kdo má v budově na nábřeží Ludvíka Svobody hlavní slovo. I mnozí ministerští úředníci a šéfové podřízených institucí dnes tvrdí, že faktickou jedničkou se velmi rychle stal náměstek a státní tajemník v jedné osobě Radek Šmerda. "Ten to tam celé řídí," říká jeden ze zdrojů týdeníku Ekonom a zcela shodně hovoří řada dalších.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Británie koupí japonské rychlovlaky

Británie nahradí stárnoucí Intercity Express novými vlaky za 7,5 miliardy liber (zhruba 300 miliard korun), předními uchazeči o zakázku je konsorcium vedené japonským průmyslovým konglomerátem Hitachi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Parná lokomotíva bude jazdiť v Oravskej Lesnej

Poslanci zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) schválili pôžičku parného rušňa z Historickej lesnej úvraťovej železnice (HLÚŽ) v Novej Bystrici - Vychylovke pre OLŽ v správe Oravského múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kozí dráhu se zřejmě podaří zachránit

Lokálka tzv. Kozí dráha má jednoho velkého zastánce, a tím jsou i obce podél trati. Vypadá to, že trať se jim podaří zachránit minimálně na příští rok. Jak je to možné? Existuje totiž platná smlouva pro rok 2011 na zajištění osobní dopravy na trati Děčín - Oldřichov mezi obcí Telnice a firmou RegioJet (patří do skupiny Student Agency).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražská regionální železniční doprava vzroste

Regionální pražské linky vlaků Českých drah s novým jízdním řádem pro rok 2011 platným od 12. prosince ujedou oproti dnešku o 9,3 procenta více kilometrů. Dojde k tomu díky zintenzivnění dopravy mířící z Berouna do Úval, z Roztok do Hostivaře nebo ze Smíchova do Hostivic. Vlaky mezi Vraným nad Vltavou a Dobříší budou nově zajíždět až na pražské hlavní nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jánošík bude jazdiť od 13. decembra každý pracovný deň

Železničná spoločnosť Slovensko obnovila vlakové súpravy. Prvý moderný poschodový vlak uvedú do prevádzky už v decembri. Pasažierov dopraví zo Žiliny do Liptova a späť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

CZ LOKO modernizuje v Bělorusku lokomotivy ЧМЭ3

Nedávno Běloruské dráhy podepsaly smlouvu s CZ LOKO na modernizace posunovacích lokomotiv řady CME3, které byly vyrobeny v České republice. Projekt je naplánován na období 2010-2014 a bude realizován s podporou evropských bank. Plánuje se celkem vyrobit 49 posunovacích lokomotiv. Výběr depa nebyl náhodný: Železničáři v Lide mají velké zkušenosti. Zatím se výroba realizuje ve stávajících výrobních prostorách, ale v budoucnu bude pro tento účel vytvořen speciální výrobní cech.

Celé marketingové sdělení najdete na této stránce.

Historická lesná úvraťová železnica úspešná

Múzeum kysuckej dediny a historickú úvraťovú železničku vo Vychylovke navštívilo tento rok 56 tisíc ľudí. Skanzenu i železničke dovolí kysucké podnebie fungovať len šesť mesiacov v roku, za vysokou návštevnosťou sú aj početné sprievodné podujatia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.