Dopravné správy

Agresivita cestující veřejnosti roste

Průměrně každý pátý den je v některém z českých vlaků napaden průvodčí. Statisticky jde o až dvojnásobný nárůst násilností oproti počtu případů z předchozích let. Česká dráhy kvůli narůstající agresi pasažérů už dříve avizovaly, že si najmou agenturu, která by dohlédla na bezpečí pracovníků drah i cestujících. Problém chtěly dráhy vyřešit systémově, jedním velkým tendrem na jednu agenturu, ale ani po téměř roce příprav výběrové řízení vypsat nedokázaly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vývojová centra kolejových vozidel Siemens v Čechách i na Moravě

V České republice se budou vyvíjet vlaky a soupravy metra pro celý svět, oznámila společnost Siemens. Ta zdvojnásobí současný počet svých vývojových pracovníků tak, aby jich ve vývojovém centru kolejových vozidel v Praze a Ostravě pracovaly v roce 2012 celkem dvě stovky. Tím se české centrum stane třetím největším vývojovým střediskem kolejových vozidel v koncernu Siemens, po výzkumných základnách v Německu a Rakousku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

První změna jízdního řádu - ještě před jeho platností

Přestože začne nový železniční jízdní řád platit až za týden, už je na světě první změna. Oproti původním plánům budou další rok jezdit vlaky z Bakova nad Jizerou do Dolního Bousova. Na této středočeské lokálce měl pravidelný provoz původně utichnout, Středočeský kraj ale na poslední chvíli objednal u Českých drah pět párů spojů, které budou jezdit v pracovní dny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dislokace hnacích vozidel a řídicích vozů ČD

Potřebujete zjistit, kde jsou domovem lokomotivy či motorové a řídicí vozy Českých drah? Jejich současně platnou (listopadovou) dislokaci najdete na této stránce.

ČR vede v železničních projektech spolufinancovaných EU

V pořadí již čtvrtým velkým projektem (nad 50 mil. Eur) schváleným ke spolufinancování Evropskou unií se stala stavba „Optimalizace trati Planá u Mariánských Lázní - Cheb„. Prvním Evropskou komisí schváleným velkým projektem byla stavba „Optimalizace trati Benešov - Strančice„ na IV. železničním koridoru. Následovaly projekty „Elektrizace trati Letohrad - Lichkov„ a „Modernizace trati Doubí u Tábora - Tábor„. Z hlediska schválených finančních objemů do železniční infrastruktury se řadíme s Maďarskem k nejúspěšnějším 12 novým členským zemím EU.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jak budou jezdit „banány“ podle nového GVD

Dne 12. prosince 2010 vstoupí v platnost jízdní řád 2010/2011 a již tradičně s příchodem nového jízdního řádu se stručně zaměříme na provoz nejrychlejších a nejvýkonnějších elektrických lokomotiv Českých drah - řad 150 a 151. Tento pomyslný čestný „trůn” si lokomotivy původního označení E 499.2 drží i nadále, protože provozní nasazení lokomotiv řady 380 v čele vlaků osobní dopravy je prozatím odloženo a uvidíme, jestli stihnou zahájení nového GVD.

Celý článek najdete na této stránce.

Liberecký kraj je železniční otloukánek

Je vůbec Liberecký kraj součástí ČR? V porovnání s jinými kraji dostává ten Liberecký od vlády minimum prostředků na železniční dopravu. Na léta 2005-13 obdržel jen 615 milionů korun. Menší Karlovarský kraj naproti tomu disponuje 7 miliardami. Radní pro dopravu Libereckého kraje Martin Sepp (ČSSD) nedávno vydal tiskové prohlášení, ve kterém poukazoval na to, že v minulých letech byly investice státu do železnice v Libereckém kraji 15krát nižší, než by podle počtu obyvatel odpovídalo průměru z ostatních regionů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Číně jezdí vodíkový vlak

V Číně byl představen první vlak pro rychlodrážní tramvaj využívající pohonu na palivové články . Je výsledkem spolupráce soukromé společnosti zabývající se vývojem elektromotorů a univerzitních výzkumníků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Izraelská VRT narazila na hranice

Izraelští míroví aktivisté ostře kritizují plány na dobudování vysokorychlostní tratě mezi Tel Avivem a Jeruzalémem. Státní Německé dráhy z toho mají bolení hlavy, napsal týdeník Der Spiegel. (...) Háček spočívá v tom, že šest kilometrů trati - oddělené od okolí vysokými zdmi kvůli bezpečnosti rychlého vlaku, a procházející tedy širokým koridorem - se plánuje postavit na okupovaných arabských územích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozkol mezi železničními odboráři

Svaz odborářů služeb a dopravy (SOSaD) a jeho předseda Jaromír Dušek se stali terčem kritiky ostatních osmi odborových centrál na železnici. SOSaD podle nich ohrožuje uzavření kolektivní smlouvy, neboť jeho zástupci několikrát jednání opustili. Organizace to uvádějí ve společném prohlášení, Dušek tuto interpretaci odmítá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lokálka Netolice - Dívčice bude od března bez dopravy

Osud lokálky, která jezdí mezi Dívčicemi a Netolicemi, je zřejmě zpečetěn. Jihočeský kraj se totiž rozhodl, že si na ni kvůli nízkému počtu cestujících už od března u Českých drah neobjedná dopravu. Nepomůže zřejmě ani 900 podpisů lidí, kteří by chtěli provoz na trati zachovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Eurovia CS bude pracovat pro PKP PLK

Eurovia CS (dříve Stavby silnic a železnic) bude rekonstruovat železnici v Polsku. Zvítězila spolu s firmou Eurovia Polska ve výběrovém řízení na optimalizaci trati Kraków Biežanow–Wieliczka Rynek v hodnotě zhruba 400 milionů korun. Součástí zakázky je i oprava železniční stanice Kraków Lagiewniki.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR nakúpia uhlie a koks za 4 milióny

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) plánujú nakúpiť koks a čierne uhlie so zabezpečením logistiky v rokoch 2011 a 2012 za takmer 4 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

EU vytvoří společný drážní prostor

Belgie si dala za cíl, že během svého současného předsednictví Evropské unii završí jednání o liberalizaci železniční dopravy. Výsledky hodlá zavést do novelizované verze takzvaného prvního balíčku drážních směrnic. Již na konci září přijala Evropská komise návrh na poskytování lepších drážních služeb pro cestující a uživatele nákladní dopravy zejména zvýšením konkurence na drážním trhu, posílením pravomoci národních regulátorů a zlepšením rámce pro investování na dráze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Demokracie na jihozápadě Německa a stuttgartské nádraží

Před patnácti lety bylo rozhodnuto, že hlavní nádraží bude zbouráno a nahrazeno modením, podzemním nádražím a že celá trať napříč Stuttgartem bude rovněž zakopána pod zem a tak se ve městě uvolní 100 ha stavební plochy. Plány se po patnáct let válely v komunálních prostorách a mohl je posoudit každý, kdo o nich věděl, kdo věděl, jak si k nim sjednat přístup a uměl je interpretovat – tedy kromě několika znalců téměř nikdo. Krom několika zarputilců nikdo neprotestoval. Letos nastal rok, kdy se plány měly uskutečnit a bylo dáno veřejně ve známost, že na podzim se začne bourat nádraží. Došlo k prvním protestům a obyvatelstvo si teprve teď uvědomilo, o jaké veledílo se jedná. Zemská vláda, dosud nezvyklá čelit protestům, se ohradila, že věc je jaksi už dávno rozhodnutá a že se nedá od několika křiklounů zviklat.

Celou úvahu najdete na této stránce.

Linka z Moskvy na Riviéru pro novou smetánku

Přepychový vlak vozí ruskou smetánku do Nice přes Přerov. Rusové obnovili linku po dvaceti letech. Tohle není obyčejný vlak s ušmudlanými chodbičkami a malými kupé. Souprava, která od letošního podzimu projíždí dvakrát týdně Přerovem, patří mezi nejluxusnější vlaky v Evropě. Míří z Moskvy do francouzského Nice a jízdenka stojí i desítky tisíc korun

Celou zprávu najdete na této stránce.

PKP Polskie Linie Kolejowe investují

Stále více českých firem má šanci uplatnit se na polském trhu. Ve hře jsou zajímavé soutěže o veřejné zakázky, jež jsou ohlášeny na příští rok. Mezi ty nejvýznamnější se řadí projekty modernizace zastaralé železniční infrastruktury. Letos počítá společnost PKP Polskie Linie Kolejowe, odpovědná za rozvoj a modernizaci kolejí, se stovkou železničních tendrů.
Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový tarif Českých drah ze všech stran

Jako každý rok nás v předadventním čase naše České dráhy seznámily s tím, jak nás budou příští rok přepravovat. Letos se neuplatňuje změna sazebníku tarifů u běžných jízdenek, a tak se hlavní změny odehrávají v naprosté změně tarifních slev a jejich podmínek. Čtěte také: České dráhy: Zdražení a komplikované slevy

Celý článek najdete na této stránce.

Nové motorové jednotky pro Domažlicko

Na frekventovanou, ale neelektrizovanou trať z Plzně do Domažlic nasadí České dráhy během roku 2012 nové motorové jednotky. Na nákup dvoučlánkových vlaků už vypsaly veřejnou soutěž. Po trati by mělo jezdit deset motoráků, na šest z nich by dráhy měly dostat peníze od Plzeňského kraje z Regionálního operačního programu Jihozápad, jehož výzva byla vyhlášena v červnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať z Jindřichovic p.S. do Nového Města p.S. potřebuje opravu

Mimo provoz zůstává železniční trať z Jindřichovic pod Smrkem do Nového Města pod Smrkem, která byla v úterý poškozena při nehodě vlaku. Pavel Halla, mluvčí Správy železniční dopravní cesty v pátek agentuře Mediafax řekl, že trať by mohlo být opravena v sobotu.

Celou zprávu najdete na této stránce.