Dopravné správy

Praha do tří měsíců dostane 25 nových tramvají

První desetinu z 250 plně nízkopodlažních tříčlánkových tramvají Škoda ForCity (15T) dodá Škoda Transportation do Prahy do března 2011. Každý rok bude plzeňský podnik posílat do Prahy 35 nových vozů. Do konce roku 2017 bude v metropoli všech 250 tramvají...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co nového v CZ LOKO

Co je nového v provozovnách CZ LOKO, a.s., se můžete dočíst v jedenáctém čísle informačního zpravodaje společnosti přímo na naší stránce.

Na pražské letiště se po kolejích jezdit ještě dlouho nebude

Než z pražské Ruzyně odletíte na dovolenou, můžete si vybrat. Buď na letiště dojet autem a připočíst si výdaje za týdenní parkování, nebo se mačkat v autobuse. Přestože Praha plánuje dvě pohodlnější možnosti, jak se dostat k letadlům, autobusy ještě dlouho zůstanou v permanenci. Prodloužení metra trasy A magistrát vždy prezentoval jako „metro na letiště“, ale současná ražba se má zastavit v roce 2014 pod motolskou nemocnicí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podivnosti kolem evropských dotací na pražské metro

Davida Vodrážku a Davida Šeicha mnohé spojuje. Jsou občanskými demokraty, vedou spolu zahraniční výbor poslanecké sněmovny, přátelí se na Facebooku. První je ale také předsedou představenstva pražského dopravního podniku (DPP) a druhý zakladatelem firmy Eurovision, která nyní exkluzivně zajišťuje poradenství pro DPP na čerpání eurodotací.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD posílí dopravu na zápas HC Eaton Pardubice - HC Kometa Brno

V souvislosti se zápasem hokejových klubů Eaton Pardubice a Kometa Brno v neděli 2. ledna posílí České dráhy vlakovou dopravu do zastávky Pardubice-Svítkov. Utkání, nazvané Open Air Game 2011, se odehraje mezi 12:30 a 15:00 na zdejším plochodrážním stadionu. Brněnští fanoušci mohou využít k cestě na zápas a zpět mimořádné posilové expresy. Dopravce má připravené dvě soupravy, přičemž druhý spoj pojede v případě vyčerpání kapacity prvního vlaku. Oba expresy budou povinně místenkové. Domácí fanoušky svezou do Svítkova zvláštní osobní vlaky z pardubického hlavního nádraží. Návštěvníci se vstupenkou na utkání jimi mohou cestovat bezplatně.

České dráhy žádají fanoušky, aby na zastávce ve Svítkově dodržovali bezpečnost při nástupu i výstupu ze souprav. Zejména vyzýváme cestující, aby k cestě na stadion použili podchod a nevstupovali do kolejiště hlavního železničního koridoru, kudy velkou rychlostí projíždějí vlaky!

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Vedení metra do Motola je v rozporu s územním plánem

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský se zastal obyvatel pražského sídliště Červený vrch, pod jejichž domy by mělo vést prodloužení metra A ze stanice Dejvická do Motola. Nejvyššímu státnímu zastupitelství navrhl žalobu na otevření územního a stavební řízení na tuto stavbu. Zatímco tak Metrostav dál hloubí tunel, na povrchu se úřad zabývá legálností současné trasy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Chorvatsko bude modernizovat železniční infrastrukturu

Dokument informuje o modernizaci velké části železniční infrastruktury v Chorvatsku. Modernizace bude v příštích letech patřit k nejvýznamnějším investičním prioritám vlády. Chorvatsko se zavázalo vložil do modernizace přes půl miliardy eur v rámci programu Transevropské sítě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žaluda připustil, že ČD usilují o rakouské netrakční jednotky

České dráhy (ČD) jednají o odkoupení 16 luxusních rychlíkových souprav "railjet" s Rakouskými spolkovými drahami. Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda to dnes řekl v pořadu "Dvacet minut Radiožurnálu." Předpokládaná cena 16 souprav je zhruba 4,5 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Liberecké nádraží získá evropské parametry

Liberecké vlakové nádraží se mění k nepoznání. Největší železniční uzel v kraji totiž prochází rekonstrukcí. Cestující se mohou těšit například na novou nádražní restauraci, kadeřnictví či obchod s potravinami. Do podchodu je sveze výtah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Loví pražští tramvajáci auta s majáčky?

Policisté uzavřeli vyšetřování nehody při níž došlo ke srážce tramvaje a vládního vozu Audi ministra vnitra Radka Johna na pražském Andělu. Jednoznačným viníkem byl shledán řidič tramvaje, jelikož nerespektoval vozidlo s majáčkem, jak stojí v předpisech. Mezi řidiči tramvají kolují zvěsti o nepsané soutěži, kdy každý vůz napíchnutý na přední oj se počítá. Je to pravda nebo jen výmysl?

Celou zprávu najdete na této stránce.

TGV Paříž - Barcelona do dvou let

Přímé spojení mezi Paříží a Barcelonou pro vlaky TGV je už na dosah ruky. (...) začíná fungovat pravidelné spojení mezi Paříží a španělskými Figueras. Prodloužení do Barcelony se očekává za dva roky. Potom by cesta z Paříže do perly katalánska trvala pět a půl hodiny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DB nezvládá nápor zimy

Německé vlaky nabírají v posledních dnech kvůli špatnému počasí i několikahodinová zpoždění. Na nádražích mrznou stovky cestujících, vedení německých drah čelí další kritice. Po problémech s výpadky klimatizace během letních veder se německé vlaky opět dostávají do potíží způsobených počasím.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Další útok na vlakový doprovod

Stále marně pátrají policisté po neznámém muži, který ve středu fyzicky napadl v podchodu pod vlakovým nádražím v Hodoníně průvodčí (37). Agresivita vůči průvodčím ve vlacích Českých drah roste. V listopadu napadla žena průvodčí na trati Praha - Salcburk. Nyní policie řeší napadení útok v Hodoníně, při kterém žena utrpěla otřes mozku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mezi Táborem a Bechyní místo elektřiny vládne nafta

Jezdí po ní od roku 1903. Je dlouhá čtyřiadvacet kilometrů. Ve své době byla unikát. Teď se dočkala menší technické revoluce. Trať Tábor-Bechyně už nebrázdí jen elektrické lokomotivy v čele s nostalgickou Elinkou. Od 12. prosince místní vozí hlavně Regionova, žlutá souprava poháněná naftou.
„Elektrické lokomotivy zůstanou jen na třech ranních spojích, které jsou nejvíc vytížené. Regionovy jsou menší, hodně lidí by pro ně mohl být problém,„ vysvětluje Pavel Kosmata, vedoucí skupiny obchodu a technologie v Krajském centru osobní dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať z Nového Jičína do Hostašovic po 121 letch dosloužila

Nepříliš využívanou železnici definitivně pohřbily loňské letní záplavy. Trať dlouhou zhruba deset kilometrů poničila blesková povodeň, příval vody byl totiž tak silný, že na mnoha místech koleje zprohýbal a vytrhal i s pražci. "Rozsah poškození byl značný. Podle odhadů by musela Správa železniční dopravní cesty do obnovy trati investovat až 80 milionů korun," uvedl Miroslav Novák, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽOS Nymburk v potížích

Bývalý slavný nymburský podnik ŽOS, který zaměstnával více jak 2 tisíce zaměstnanců, se potýká s potížemi. Železniční opravny a strojírny (ŽOS) začnou propouštět. Potvrdil nám to šéf Trhu práce na prácovním úřadě v Nymburce Pavel Krpálek i dobře informovaný zdroj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lokomotiva poháněná lojem

Spojení mezi několika státy USA začala letos zajišťovat společnost Amtrak s pomocí revoluční lokomotivy, jejíž spotřeba by se neměla udávat v litrech nebo galonech nafty, ale v kusech hovězího dobytka. Její výkonný dieselový motor totiž spaluje směs biopaliv ze zpracovaného hovězího tuku. Stroj s poetickým názvem Heartland Flyer a méně poetickým typovým označením GE P32-8 vyvinula společnost GE. Lokomotiva se ocitla i v seznamu „50 nejlepších vynálezů roku 2010“ zveřejněném časopisem Time.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stuttgart 21 na špičce nejpoužívanějších pojmů v Německu

Slovem roku 2010 v Německu je Wutbürger, v překladu do češtiny naštvaný občan. Oznámila to v pátek na svých webových stránkách Společnost pro německý jazyk (GfdS), která každoročně výrazy nejlépe charakterizující veřejnou diskusi v zemi vybírá. Nové sousloví se podle ní prosadilo v mnoha médiích. Příkladem takového "občanského naštvání" byly protesty proti výstavbě nového hlavního nádraží ve Stuttgartu. Kontroverzní mnohamiliardový projekt nese označení Stuttgart 21, a právě tento, v německých médiích rovněž často skloňovaný termín obsadil druhé místo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Carga by mal vstúpiť strategický partner o dva roky

Štátny železničný nákladný dopravca Cargo, ktorý je za posledné dva roky stratový, má byť pripravený na predaj až v roku 2012.  O dva roky sa totiž podľa generálneho riaditeľa ZSSK Cargo Pavla Ďuriníka (nominant KDH) dostane firma z červených do čiernych čísel. Dovtedy musí prejsť zmenami, ktorých súčasťou je aj prepúšťanie asi dvetisíc ľudí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy posílí před Vánoci dálkové spoje

České dráhy posílí před vánočními svátky dálkové vlaky na nejdůležitějších tratích v republice. Více míst k sezení nabídne dopravce ve středu 22. a ve čtvrtek 23. prosince. Kapacita vlaků se před Vánoci zvýší o téměř 9 tisíc míst k sezení. Mezi Prahou a Košicemi vyjede 22. a 23. prosince posilový expres Hradčany. V některých středečních a čtvrtečních odpoledních vlacích zbývá jen několik volných míst, proto doporučujeme všem cestujícím, aby si zarezervovali svá místa včas.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.