Dopravné správy

Pražské noční metro je úspěšné

Necelá čtvrtina cestujících, kteří dříve pro cesty po Praze používali noční tramvaje, přestoupila do metra, jehož víkendový provoz město nedávno prodloužilo o hodinu, a do návazných spojů denních linek. Vyplývá to z průzkumu, který v noci z pátku na sobotu v polovině října v nočních tramvajích provedla organizace ROPID. Nová data o využívání nočních tramvají získal organizátor integrované dopravy po čtyřech letech od posledního průzkumu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

První tramvaj Škoda 19T ve Wrocławi

První tramvaj typu 19T představila plzeňská Škoda ve Vratislavi. Její dopravní podnik si objednal 31 tramvají, měly by zajišťovat provoz především na nové trati k fotbalovému stadionu, kde se budou v roce 2012 hrát zápasy evropského šampionátu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

PKP Intercity + cestující = čistý vagón

Polské dálkové vlaky budou čisté. Společnost PKP Intercity, která zajišťuje rychlé meziměstské spojení, zareagovala na nespokojenost cestujících, kteří si stěžují na znečištěné sedačky nebo toalety. Právě cestující mají ke zvýšení čistoty přispět, v rámci akce nazvané Čistý vagon mají dopravci posílat fotky a videa se záznamem nečistot ve vlacích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O propouštění s předsedou představenstva společnosti ČD Cargo, a.s.

Mezi zaměstnanci společnosti ČD Cargo se šušká, že se zase bude propouštět. Například na posledním jednání Podnikového výboru OSŽ ČD Cargo (10. 11. 2010), kde jste nebyl, se mluvilo o tom, že by zhruba osm set padesát lidí mělo společnost ČD Cargo opustit ještě tento rok.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Ostravská MHD bude mít za smogu nulový tarif

Jakmile Ostravu opět zahalí smog, budou lidé moci jezdit městskou dopravou zadarmo. Radnice připravuje novinku, s jejíž pomocí chce přispět ke zlepšení ovzduší ve dnech, kdy je vzduch nad městem nejhorší.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mezi Táborem a Bechyní moderně, rychle, ale...

Rychlejší a pohodlnější má být brzy cestování po železnici mezi Táborem a Bechyní. České dráhy v těchto dnech testují na nejstarší elektrifikované trati v českých zemích dieselovou soupravu Regionova, která od prosince nahradí dosavadní elektrické. Ty nově vyjedou na trať pouze v ranní špičce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čivava jela načerno tramvají

Kuriózní rozuzlení měl případ psa, který se ztratil svým majitelům v plzeňské části Košutka. Ukázalo se, že čivava Diana sama nastoupila do tramvaje a odjela do centra města. Díky téměř detektivní práci a pozornosti jedné z cestujících se psíka nakonec podařilo najít.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Súd k tragickej dopravnej nehode v Polomke

Svedkovia tragickej dopravnej nehody v Polomke, keď pri zrážke autobusu s vlakom zahynulo dvanásť ľudí a vyše dvadsať sa zranilo, si na okolnosti príliš nepamätajú. Pred súdom vypovedalo dokopy trinásť cestujúcich z autobusu aj pozostalých.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vzkřísí trať z Lokte do Krásného Jezu vagónka?

Ministerstvo dopravy chtělo historickou slavkovskou trať z Lokte do Krásného Jezu, která už třináct let chátrá, definitivně zrušit. Narazilo však na odpor kraje, měst i firem z regionu. Zvláště jedna z nich by obnovení železnice uvítala. (...) Společnost Legios, přední evropský výrobce lokomotiv a vagonů, totiž vyjednává v Horním Slavkově o odkoupení průmyslového areálu firmy Stasis, kde je zatím v nájmu. A začala tady s výrobou železničních cisteren.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mobily a (nejen) železniční neštěstí

Jedenáctého března roku 2004 se v Madridu odehrála série teroristických útoků na vlaky a nádraží. K odpálení posloužil mobilní telefon. Psaní SMS stojí i za vlakovým neštěstím v Kalifornii. A v letadlech je pro jistotu používání mobilních telefonů zakázáno.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jihlavské městské nádraží projde proměnou, za hodně peněz

Předpokládané náklady na výstavbu nového jihlavského dopravního uzlu se postupně rozrůstají. Jen nové parkoviště, přesun autobusového nádraží, otočka trolejbusu a nová křižovatka by stály přes 150 milionů korun. České dráhy a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) se zase starají o investice do železnice a modernizace nádražní budovy Jihlava-město.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ze Škody Plzeň zbyla už jen divize Transportation

Kyperská společnost Skoda Industry (Cyprus) Ltd. chce převzít 100 procent akcií pražské a.s. Škoda Investment, což je od počátku roku nové jméno Škody Holding a.s., tedy bývalých plzeňských strojíren Škoda. Spojením obou firem se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který informaci o zahájeném zjednodušeném řízení o fúzi zveřejnil na svých stránkách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Soukromníci dokážou jezdit s vlaky o polovinu levněji

Kraje, které objednávají regionální vlakovou dopravu, zatím nezajímají žádné konkurenční nabídky, raději platí dvojnásobně více. V rozhovoru pro Deník to říká Jiří Schmidt, obchodní ředitel společnosti RegioJet (patří do skupiny Student Agency), která chce v polovině příštího roku jako první soukromý dopravce vypravit rychlíky na trase Praha–Ostrava.

Celý rozhovor (a nejen ten) najdete na této stránce.

Rychlodráha do Kladna podle pražské velké koalice

Naděje, že by se v příštích čtyřech letech uskutečnil letitý sen propojit Prahu, letitiště v Ruzyni a Kladno moderní, více než 40 kilometrů dlouhou, elektrifikovanou tratí, je rozpačitá. V nové koalici se k ní ODS staví vyhýbavě, ČSSD ji však chtějí zařadit na místo jedené z prioritních staveb v republice. V koaliční smlouvě je tato snaha obecně zmíněna - větou, že vládci Prahy budou u státu lobbovat, aby důležité stavby v hlavním městě podpořil. Rychlodráhu nicméně mezi nimi koaliční smlouva neuvádí.

Tuto zmínku a mnohá jiná fakta najdete na této stránce.

Dopravní společnost Zlín-Otrokovice bude platit pokutu

Ústavní soud zamítl stížnost, kterou proti půlmilionové pokutě podala Dopravní společnost Zlín-Otrokovice. Sankci firmě uložil antimonopolní úřad za chybný nákup trolejbusů v roce 2004 za 78 milionů korun. Ústavní soud stížnost odmítl začátkem listopadu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy vybraly dodavatele elektřiny

Příští rok bude dodávat elektřinu pro českou železnici společnost ČEZ, která zvítězila v elektronické aukci Českých drah. (...) Dráhy energetickou firmu vybíraly podle výše poplatku za poskytnuté služby spojené s dodávkou elektřiny, cena samotné silové elektřiny bude vázána na vývoj na energetické burze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Karlovarský kraj omezí železniční spoje

V Karlovarském kraji hrozí zrušení dvou železničních tratí a už je jisté omezení některých spojů. Méně vlaků bude jezdit například v Karlových Varech mezi Dolním a Horním nádražím. Dopravcům na železnici, což jsou České dráhy a v omezené míře firma Viamont, má kraj příští rok zaplatit za prokázané ztráty asi 195,5 milionu korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vize čínské železniční dopravy

Pro čínské techniky jsou i nejrychlejší současné vlaky zastaralé. Plánují soupravy, které vůbec nebudou zastavovat a cestující se dovnitř i ven dostanou speciální kapslí. V tunelech s odčerpaným vzduchem by se měly prohánět vlaky neuvěřitelnou rychlostí 1000 Km/h. Zatím jsou to ale jen plány.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RŽD mají sedm let

Ruské státní dráhy RŽD byly založeny usnesením vlády Ruské federace č. 585 z 18. září roku 2003. Akciová společnost ve stoprocentním vlastnictví státu vznikla k 1. říjnu stejného roku jako ústřední bod ruské železniční reformy. K výročí připravily Ruské státní dráhy krátkou statistiku své sedmileté činnosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ostrava zdraží jízdné MHD

Cestování městskou hromadnou dopravou v Ostravě od příštího roku zřejmě podraží. Ceny krátkodobých jízdenek stoupnou o korunu. Dlouhodobé jízdné bude zvýšeno až o 36 korun. Zvýšení cen jízdného už schválili ostravští radní, zdražení však ještě musí v prosinci projednat valná hromada společnosti KODIS, která je koordinátorem regionální dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.