Dopravné správy

Školský výlet vlakom ZSSK za pár centov

Školy a učitelia, máte jedinečnú príležitosť cestovať do vybraných múzeí a galérií na Slovensku so školákmi za pár centov. Jednodňový výlet (tam a späť) je spojený so skvelou ponukou zlacnenia dopravy bez ohľadu na precestovanú vzdialenosť. Akcia je určená kolektívom a triedam žiakov zo základných škôl prípadne pre prvý až štvrtý ročník osemročných gymnázií.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát couvá v rozvoji železniční konkurence

Ministerstvo dopravy chce uzavřít bez soutěže smlouvu s Českými drahami na patnáct let na provoz rychlíků mezi Brnem, Břeclaví a Olomoucí. Jde o kontrakt za téměř dvě miliardy korun, který má uvolnit Českým drahám cestu k evropským dotacím.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčín sa možno dočká električiek

Vyhlásenie výsledkov medzinárodnej urbanistickej súťaže nazvanej Trenčín - mesto na rieke prinieslo pod Matúšov hrad nečakanú aféru. Jeden z trenčianskych architektov tvrdí, že víťazný návrh švédskych autorov ocenený sumou 30-tisíc eur získal prvenstvo podvodom. Toto tvrdenie nahnevalo mestského architekta, ktorý manipuláciu odmieta a vraví, že mesto chce návrh v budúcnosti využiť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD hostily významnou návštěvu

Do českého hlavního města se na pozvání Českých drah sjeli začátkem října členové pracovní skupiny Mezinárodní železniční unie (UIC) PRM PASSAGE. Skupina se zabývá asistenčními službami pro handicapované cestující v mezinárodní přepravě, což je náplní vyhlášky UIC 145, kterou skupina v Praze finalizovala. Mimo to byla pro zástupce z řady evropských zemí připravena prezentace na pražském hlavním nádraží, kde se jim prakticky demonstroval nástup dvou vozíčkářů do jednotky CityElefant.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Prvé elektrobusy na Slovensku prevádzkujú Košice

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) vo štvrtok ako prvý na Slovensku slávnostne uviedol do prevádzky elektrické autobusy do košickej mestskej hromadnej dopravy. "Košice sa tak zaradili medzi moderné európske mestá, ktoré podporujú ekologickú dopravu," uviedla hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Michaela Karaffová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DPOV stojí o spolupráci se školami

Rádi bychom vás informovali, že společnost DPOV, a.s., která se zaměřuje na opravy a modernizace železničních kolejových vozidel, pokračuje i ve školním roce 2014/2015 v dosavadní úspěšné spolupráci se Střední školou technickou a obchodní Olomouc při doplňování teoretické výuky studentů o praktické poznatky a dovednosti. Studenti střední školy vykonávají v dílnách DPOV, a.s., odbornou praxi hlavně v oborech mechanik – opravář motorových vozidel, mechanik strojů a zařízení a elektrikář, a to pod vedením zkušených zaměstnanců.

Pro školu i pro DPOV, a.s., je spolupráce přínosná, neboť studenti po absolvování školy snadněji nalézají uplatnění na trhu práce, přičemž někteří z nich přímo v DPOV, a.s. Tento způsob doplňování teoretické výuky se společnosti DPOV, a.s., i Střední škole technické a obchodní v Olomouci osvědčil, a proto je společnost DPOV, a.s., připravena umožnit vykonání odborné praxe také studentům z dalších středních škol v Olomouckém kraji.

RegioJet od zajtra medzi Prahou a Košicami

Súkromný železničný dopravca RegioJet od nedele 12. októbra spustí skúšobnú prevádzku vlakov InterCity na linke Košice–Žilina–Praha a späť. Na tejto trati bude jazdiť jeden pár spojov s raňajšími odchodmi z oboch miest. Dosiaľ spoločnosť prevádzkovala IC vlaky medzi Prahou a Žilinou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co hrozí v budoucnosti Českým drahám

Vozové zásilky, odkládaný převod nádraží a velmi problematické smlouvy s developery o využití pozemků v nevyužívaných částech některých nádraží – to jsou největší hrozby budoucnosti Českých drah. Upozornili na ně host Otázek Václava Moravce, generální ředitel ČD Daniel Kurucz, a také šéf Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančura chystá „partizánsky“ spôsob boja

Ak sa českému dopravcovi RegioJet nepodarí získať adekvátne miesto v budove košickej železničnej stanice, uchýli sa k "partizánčine". Uviedol to v stredu na tlačovej besede v Košiciach predseda predstavenstva RegioJetu Radim Jančura.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ropid testuje nové jízdenkomaty

Platební kartou nebo bankovkami budou moct platit jízdenky cestující pražské MHD v nových automatech, které byly nainstalovány v hale Letiště Václava Havla a hlavního nádraží. Zatím fungují ve zkušebním provozu. Dosud používané přístroje přijímaly pouze mince. S těmi by bylo možné jízdenku koupit i nadále.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravný prieskum v okolí Bratislavy

Cestujúci v okolí Bratislavy sa môžu od soboty 11. októbra do štvrtka 16. októbra 2014 stretnúť vo vozidlách verejnej dopravy so sčítacími komisármi, ktorí budú zisťovať počet cestujúcich, trasu cesty a typ použitého cestovného lístka. Sčítací komisári budú riadne označení a počas cesty postupne oslovia jednotlivých cestujúcich tak, aby nedochádzalo k zdržaniu vozidiel dopravcov a ani cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zatravněné tramvajové pásy vadí záchranářům

Záchranáři v Praze si stěžují na zatravněné tramvajové pásy, kterých rychle přibývá. Řidiči aut hasičů a záchranné služby dříve mohli kolony stojících aut objíždět po kolejích, které byly zapuštěné do země, takže pro jejich auta nepředstavovaly překážku. Nyní po nově řešených kolejích nepřejedou a musí zůstat v koloně čekat. Hasiči vypočítali, že průjezd úseku se zatravněnými kolejemi se může prodloužit až trojnásobně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako napreduje rekonštrukcia žst. Košice

V akom štádiu sú v súčasnosti práce na rekonštrukcii stanice v Košiciach? Čo sa v tejto etape urobí?
V súčasnosti sú ukončené práce v interiéri (stavebné úpravy sa budú realizovať už len v jednotlivých prevádzkach - v oddelených priestoroch za stavebnými zábranami), pripravuje sa kolaudácia 1.NP, 2.NP aj 3.NP, vrátane spoločných priestorov (schodiská, chodby, výťah, eskalátory). Po nadobudnutí právoplatnosti stavebného povolenia na 2.etapu sa začne jej realizácia, ktorá bude spočívať vo výstavbe prístavby a nadstavby prijímacej haly (smerom ku zastávkam MHD).

Všetky otázky a odpovede nájdete na tejto stránke.

Brno si zajistilo pozemky pro odsunuté nádraží

Brněnští zastupitelé posvětili smlouvu o smlouvách budoucích, která zaručuje koupi pozemků pro odsunutou variantu hlavního nádraží. Pozemky a objekty vyjdou městskou kasu přes 130 milionů korun. Projednávání smlouvy tři dny před komunálními volbami se nelíbilo opozici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ešte o pokladni RegioJetu v žst. Košice

Chtěl jsem poprosit o doplnění k problému RegioJetu v Košicích, vaší odpověď pro deník SME jsem si přečetl. Do jaké míry má vliv investor rekonstrukce stanice a do jaké míry vy na to, kde bude mít RegioJet pokladnu?

Otázky a odpovede nájdete na tejto stránke.

Mrtvých na jihomoravských přejezdech přibývá

Počet mrtvých na železničních přejezdech stoupá. Zatímco předchozí dva roky na kolejích jižní Moravy nezemřel jediný člověk, letos už je tragických případů sedm, což je nejvíc za posledních šest let. K nebezpečným situacím přispívá i netrpělivost chodců a řidičů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O pokladni RegioJetu v žst. Košice

V denníku SME pripravujeme článok, ktorý sa venuje sporu medzi spoločnosťou RegioJet a ŽSSK o predajné miesta na železničnej stanici v Košiciach. Radi by sme vecne popísali, na čo všetko má či nemá RegioJet nárok a aké sú riešenia tohto sporu.

Otázky a odpovede nájdete na tejto stránke.

Víkend s parními vlaky ČD

Na tento víkend 11. a 12. října připravily České dráhy ve středních Čechách dvě zajímavé akce pro milovníky železniční nostalgie a rodiny s dětmi. V sobotu zamíří parní vlak na jubilejní 20. ročník rytířských slavností na Křivoklátě, známých jako Křivoklání. Soupravu poveze parní lokomotiva „Štokr“ a pojede z Prahy-Braníka přes Beroun a Křivoklát až do Lužné u Rakovníka. Stejnou cílovou stanici bude mít v sobotu i v neděli jiný parní vlak, který pojede z Masarykova nádraží přes Dejvice a Kladno. Tuto soupravu poveze lokomotiva „Papoušek“. Návštěvníci Železničního muzea v Lužné u Rakovníka se mohou těšit na tradiční Poslední parní víkend.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a ceníku jízdného najdete v přiložené
tiskové zprávě a také webových stránkách www.cd.cz/zazitky a www.cdmuzeum.cz.

RegioJet začne premávať na tratiach ŽSR

Dopravca RegioJet a.s. začne od 11./12.10.2014 do 13.12.2014 (do konca platnosti GVD 2013/2014) premávať denne na sieti ŽSR novým párom vlakov Ex 1003/1010 na trati (Praha hl. n. CZ) – Čadca – Žilina – Košice a späť nasledovne:

Viď správu na tejto stránke.

DB Schenker postaví v Číně logistické centrum

Společnost DB Schenker plánuje postavit v Číně nové logistické centrum zaměřené na automobilový průmysl. Ve spolupráci s čínským partnerem vytvořila společný podnik na logistické služby (joint venture) v Šen-jangu na severovýchodě Číny. Společnost chce do projektu investovat více než 20 milionů eur.

Celou zprávu najdete na této stránce.