Dopravné správy

Možné omezení provozu v Německu

V Německé spolkové republice v současné době probíhá vyjednávání o tarifech mezi národním dopravcem Deutsche Bahn AG (DB AG) a odborovým svazem GDL, který zastupuje především strojvedoucí. V případě, že nedojde k dohodě mezi DB AG a GDL, může být vyhlášena na území Německa stávka strojvedoucích. Ta by se měla týkat především spojů železnice DB AG. (spoje Praha – Berlín – Hamburk). U spojů soukromých dopravců např. Vogtlanbahn nebo Alex (spoje Praha – Mnichov a regionální vlaky na Chebsku) by ke stávce a omezení dopravy dojít nemělo.

V případě stávky strojvedoucích v Německu budou přijata taková opatření, aby byl její dopad na území České republiky minimalizován a provoz vlaků u nás byl v maximální možné míře zachován.  
Žádáme cestující, aby v nadcházejících dnech při plánování svých cest do Německa věnovali zvýšenou pozornost aktuálním informacím o provozu a mimořádnostech na odkazu Omezení provozu na www.cd.cz nebo přímo na stránkách německých železnic DB AG www.bahn.de.
 

Nový lanovkový vozeň z Kežmarku

Výrobca lanových dopravných systémov TATRALIFT Kežmarok uviedol na medzinárodnej výstave InterMountain v Špindlerovom Mlýne premiéru svojho nového vozňa pod názvom Sparťan. Ide o moderný a originálny štvormiestny vozeň slúžiaci na prepravu nielen lyžiarov, ale aj peších osôb.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura zas zkusí vytlačit ČD z linek na Slovensko

Společnost RegioJet Radima Jančury se nevzdala myšlenky vytlačit České dráhy z mezinárodních linek na Slovensko. Ministerstvu dopravy chce poslat nabídky na provoz dvou tras z Prahy přes Ostravsko a přes Zlínsko dále na Slovensko.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia žst. Nitra mešká

Dobrý deň, prosím o informáciu, ako sa doriešila situácia s firmou HP plus Kozárovce, ktorá v termíne neurobila rekonštrukciu pánskych toaliet a čakárne na nitrianskej železničnej stanici a aký bude ďalší postup. Bude vypísaná nová súťaž? Ak bude - môže sa do nej prihlásiť aj spomínaná firma? Ak bude práce robiť firma HP plus Kozárovce - kedy má nastúpiť na stavbu a dokedy má práce urobiť? Budete nejako sankcionovať HP plus Kozárovce za to, že stavbu neurobila v zmluvnom termíne? Ako?

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

Známý železniční podnikatel si odsedí krádež vlaku

Vysokými tresty skončil zcela unikátní případ krádeže tři sta metrů dlouhého vlaku. Ve vězení skončil také Jaromír Foltýn z Krnova, jeden z největších odborníků na opravy historických železničních vozidel. Naprosto mimořádné vyšetřování. Tak policisté hodnotili zcizení 25 nákladních vagonů v hodnotě několika desítek milionů korun. Souprava skončila s novou identifikací u kupce v Polsku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O pôvode okrídleného kolesa na Hlavnej stanici

Zaujíma ma všetko, čo sa týka histórie bratislavskej Hlavnej stanice. Obzvlášť sa zaujímam plastiku, ktorá je umiestnená na streche starej budovy stanice (okrídlené železničné koleso). Rád by som získal čo najviac podrobností: Kto je jej autorom? Kedy bola vytvorená?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Poslední bitva o havířovské nádraží

Havířovské sdružení Důl architektury se pustilo do další bitvy téměř tříleté války za zachování tamního vlakového nádraží - unikátně zachovalé příkladu takzvané bruselské architektury, na které je už vydaný demoliční výměr. Ke Dni architektury zorganizovalo komentovanou prohlídku, konferenci o využívání starých nádražních budov a panelovou diskuzi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena na čele Váhostavu

Generálneho riaditeľa Váhostavu Jána Kata na základe rozhodnutia akcionára odvolali z funkcie. Stalo sa tak po tom, čo Váhostav oznámil, že pre finančné problémy vstupuje do reštrukturalizácie. Váhostav sa totiž nedohodol s veriteľmi na splácaní podlžností.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šéf ČD nejen o jízdném a novém grafikonu

Nový jízdní řád, který začne platit v prosinci, by neměl přinést velké změny. Počet spojů by neměl klesnout, uvedl generální ředitel Českých drah a předseda představenstva Daniel Kurucz. Dodal, že některé místní spoje ubydou, ale přibude dálkových, zejména mezi Prahem a Brnem. Nečeká se ani výrazná změna ceny jízdného.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z OP Doprava sa nevyužilo 1,474 mld. €

Slovensko by malo z peňazí Európskej únie v programovom období 2007 až 2013 využiť do konca roka 2015 podľa stavu koncom augusta ešte 4,921 mld. eur, čo je 42,35 % z celkového záväzku necelých 11,619 mld. eur. Ide o peniaze zo záväzkov na roky 2011 až 2013.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeň a Brno zavedou pokrokové odbavení v MHD

Cestující v městské hromadné dopravě v Plzni a Brně se v příštím roce dočkají výrazného zlepšení platebního komfortu. Podle zjištění serveru E15.cz se dopravní podniky v těchto městech chystají zavést možnost bezkontaktní koupi jízdenky přímo v dopravním prostředku. Tato technologie není v Česku vůbec rozšířená, její premiéru letos v září pilotně spustil Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tatranskú elektrickú železnicu čaká výluka

V dňoch 6. až 9. októbra 2014 denne v čase od 8.00 do 14.00 bude prebiehať traťová výluka na Tatranskej elektrickej železnici v úseku Starý Smokovec - Vyšné Hágy. Električky budú v tomto úseku nahradené autobusovou dopravou, ktorá bude zastavovať na zastávkach:

Viď správu na tejto stránke.

Boj o vliv ve vedení ČD pokračuje

Přetahovaná o vliv na vedení Českých drah nebere konce. Nejnověji do dění zasáhl řídící výbor, který ve společnosti plní funkci valné hromady, když včera rozhodl o rozšíření představenstva ze tří na pět členů. Novinka platí počínaje dneškem, dva nové členy vedení ale zvolí dozorčí rada až v polovině října.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 39. týždeň

V 39. týždni 2014 zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dve smrteľné zrážky vlaku s civilnou osobou. V obidvoch prípadoch prišli o život muži. Prvá zrážka sa odohrala na trati Moldava nad Bodvou – Výh. Drienovec, v tomto prípade išlo o samovraždu, a druhá zrážka sa stala na trati Krásno nad Kysucou – Kysucké Nové Mesto.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo logistický areál v Lovosicích nekoupí

Dozorčí rada ČD Cargo ve středu odmítla schválit plán představenstva koupit dlouhodobě ztrátový areál v Lovosicích od společnosti Hyparkos, která patří do impéria realitního magnáta Ivana Chrenka a jeho firmy HB Reavis. Představenstvu neprošel ani návrh na povolení vypracování analýzy, která by vedla k nákupu haly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragická zrážka rýchlikov v Indii obrazom

Zrážka dvoch rýchlikov na severe Indie si v stredu vyžiadala 12 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. Podľa vyjadrení tamojších predstaviteľov sa nehoda v meste Gorakhpur na území štátu Uttarpradéš stala po tom, ako jeden z vlakov z neznámeho dôvodu pokračoval v jazde napriek tomu, že návesť mu prikazovala zastaviť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vykolejená historická lokomotiva zastavila vlaky

Dopravu na trase Ledečko-Kácov ve Středočeském kraji v sobotu odpoledne komplikuje netradiční nehoda. Při přesunu historické lokomotivy soukromého vlastníka během focení ve stanici Český Šternberk stroj vykolejil. Provoz v úseku bude zastaven nejméně do sedmé hodiny večerní. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

K elektrifikácii trate Leopoldov – Nitra – Šurany

Poprosím Vás o odpovede:
- Kvôli elektrifikácii jednokoľajnej trate Leopoldov – Nitra – Šurany má byť po dobu dvoch rokov odstavená železničná doprava. Budú túto výluku ŽSR riešiť náhradnou dopravou?
- Predpokladá elektrifikácia trate vybudovanie nového cestného mosta medzi Leopoldovom a Rišňovcami? Kde?
- Do akej miery sa upraví jestvujúci železničný most?
- Vzniknú medzi Leopoldovom a Rišňovcami nové podchody? Kde?
- Ako bude upravená železničná stanica Hlohovec?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

130 miliard na silnice, 97 miliard na tratě

Ministerstvo dopravy je do konce roku 2016 připraveno zahájit přes 200 dopravních staveb v celkové hodnotě zhruba 233 miliard korun. Úřad to [...] uvedl v tiskové zprávě. Nejvíce peněz má jít na výstavbu silnic a dálnic. Konkrétně ministerstvo uvedlo zahájení stavby jihočeských úseků dálnice D3, R35 u Opatovic nad Labem, nový úsek dálnice D1 v úseku Přerov - Lipník nebo D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dozor nad prestavbou trate pri Žiline za 639 970 €

Stavebný dozor pri modernizácii železničnej trate medzi Považskou Teplou a Žilinou zabezpečí bratislavská spoločnosť DEC International. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) jej za zákazku zaplatia 636.970 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Taký je výsledok súťaže, o ktorej železnice informovali vo vestníku verejného obstarávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.