Dopravné správy

České republice ujel (vysokorychlostní) vlak

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Francie prohlásil, že by si přál, aby rychlovlaky TGV jezdily z Paříže až do Prahy. Podle experta na železniční dopravu Petra Šlegra Česko s vysokorychlostními tratěmi zaspalo. „U nás bylo rozhodnutí místo vysokorychlostních tratí opravovat koridory na rychlost 70 až 160 kilometrů v hodině a přitom ta oprava koridorů stála někdy až 60 procent z ceny nové tratě,“ míní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vodičiak ako cestovný lístok bratislavskej MHD

Počas tohtoročného Európskeho týždňa mobility budú môcť vodiči automobilov využívať denné linky MHD v Bratislave bezplatne. Ako cestovný lístok im bude slúžiť platný vodičský preukaz vydaný v ktoromkoľvek štáte EÚ. Bezplatná preprava za vyššie uvedenej podmienky bude možná len na denných linkách MHD v rámci mesta Bratislava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva linku Čelákovice – Praha - Benešov vzdala

Nová železniční linka na trase Čelákovice – Praha – Benešov se prozatím neotevře. Středočeský kraj odmítl kompenzovat ztráty a linku se tak podle dopravce Arriva, který o ni požádal, nevyplatí provozovat. Praha by přitom linku uvítala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Predĺženie širokorozchodnej očami expertov

Predĺženie širokorozchodnej železnice z Košíc do Viedne má patriť k projektom, ktoré vytvoria hospodárske prepojenia území medzi Tichým a Atlantickým oceánom. Z pohľadu Slovenska je zaujímavé, ak sa dosiahne vybudovanie kombinovaného terminálu s prístupom k Dunaju, a tak, aby sa dosiahlo prekladanie kontajnerovej dopravy na našom území v smere sever-juh.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šumavská lokálka se dočkala opravy

Správa železniční dopravní cesty [...] slavnostně zahájila revitalizaci šumavské lokálky z Českých Budějovic do Volar. Trať číslo 194 České Budějovice – Český Krumlov – Černá v Pošumaví – Černý Kříž – Volary o délce 94 kilometrů čeká částečná rekonstrukce železničního svršku a spodku, modernizace sdělovacího a zabezpečovacího zařízení a hlavně zvýšení traťové rychlosti.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

„Ministrom dopravy“ EÚ bude Slovák

Slovenský zástupca v Európskej komisii Maroš Šefčovič získal v budúcej exekutíve EÚ ekonomicky zaujímavý rezort. Podľa TASR bude Šefčovič v najbližších piatich rokoch zodpovedať v únii za rezort dopravy, kde vďaka novej organizačnej štruktúre bude mať na starosti aj vesmírnu agendu, ktorá doteraz patrila pod komisára pre podnikanie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zvláštními vlaky ČD do historie i za vínem

V sobotu 13. září vypraví České dráhy v rámci Oslavanských historických slavností parní vlak z Brna do Ivančic a Oslavan a také z Oslavan a Ivančic do Střelic. Ve vlaku bude zařazen vůz pro jízdní kola s přepravou zdarma. Návštěvníci se mohou vydat na projížďku nádherným krajem údolí řek Oslavy a Jihlavy. Pro milovníky vína vypravují o víkendu České dráhy tradiční Mikulovský expres. Vedle výborného vína láká vinobraní bohatým kulturním programem, připraveny jsou koncerty, lidová hudba, jarmark, šermíři. Pro cestu vlakem a návštěvu pátečního i sobotního programu platí permanentka za výhodnou cenu.

Podrobnosti včetně jízdních řádů najdete v přiložené tiskové zprávě.

ŽSR a širokorozchodná trať

Dobrý deň, v súvislosti s tendrom na štúdiu realizovateľnosti širokorozchodnej železnice by som chcel poprosiť o zodpovedania niekoľkých otázok za ŽSR ako jedného zo štyroch zakladateľov spoločného podniku Breitspur. Ako hodnotíte výsledok tendra, kde zvíťazilo konzorcium Bernard-Obermayer-Valbek s cenou necelých 6 miliónov eur? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Pendolino spojí od prosince Prahu a Košice

České dráhy (ČD) a Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) se dohodly na společném provozu rychlovlaků SC Pendolino na lince Praha - Olomouc - Ostrava - Žilina - Poprad-Tatry - Košice. Tento spoj nabídne téměř o hodinu kratší cestovní čas než současný vlak EC/Ex Košičan. Nové přibližně 7,5 hodiny trvající spojení bude historicky nejrychlejším spojem mezi Prahou a východním Slovenskem a také nejrychlejším spojem mezi všemi vlaky, včetně konkurenčních spojů.

ČD a ZSSK připravily i další vylepšení dopravy mezi oběma státy, například nový vlak mezi Ostravou a Žilinou nebo mezi Prahou a Bratislavou.

Podrobnosti ke změnám dopravy mezi ČR a Slovenskem naleznete v příloze.

Slovenskí kamionisti zasa protestujú

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) nie je spokojná s návrhom zmeny dane z motorových vozidiel. Takzvaná cestná daň zostane podľa autodopravcov aj naďalej neštandardná a spôsobí odlev podnikateľov do iných krajín. "Slovensko príde o milióny, ktoré sa mu už nikdy nevrátia," vyhlásila UNAS vo svojom dnešnom stanovisku. O návrhu vládneho zákona o dani z motorových vozidiel bude parlament rokovať na septembrovej schôdzi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC zbuduje centrální dispečink pro Čechy

Asi 14 miliard korun si vyžádá vznik pražského centrálního dispečinku pro 2200 kilometrů železničních tratí v Čechách. Musí se třeba natáhnout optické kabely či zajistit kamery na tratích. Správa železniční dopravní cesty už zahájila tendry, dispečink má začít fungovat za dva roky, řekl deníku E15 její mluvčí Marek Illiaš.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kauza košických trolejbusov

Po nedávnom zmarenom tendri na nákup trolejbusov spustil Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) ďalší. V tom neúspešnom hodlal kúpiť za takmer 2,14 milióna eur 4 vozidlá (jedno za asi 503-tisíc eur). V aktuálnom tendri sa podľa oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania uvádza maximálna cena 1,68 milióna za tri trolejbusy (jeden za asi 560-tisíc, teda asi o 60-tisíc viac).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD railjety pózovaly

České dráhy "zaparkovaly" v neděli nad ránem všech svých pět dosud dodaných railjetů vedle sebe. Na seřaďovacím nádraží v pražské Michli tak bylo poprvé možné spatřit kompletní flotilu nejmodernějších vlaků ve službách Drah.
Zatím poslední pátý railjet Českých drah přijel do Prahy ve středu 3. září. Flotila railjetů je tak téměř kompletní. Poslední dvě soupravy jsou již ve vídeňské továrně Siemens ve výrobě a Dráhy je převezmou letos v říjnu a v listopadu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK aj RegioJet ponúknu detské vagóny

Cestovanie rodín s malými deťmi sa má vo vlakoch podstatne zlepšiť. Kým teraz majú rodičia s deťmi v niektorých vlakoch prednostné kupé, kde však nie je pre deti v podstate nič, od decembra to bude inak. Detské vagóny budú súčasťou štátnych rýchlikov a zrýchlených vlakov na trasách medzi Bratislavou a Zvolenom, Zvolenom a Košicami a Zvolenom a Žilinou. Súkromný český dopravca RegioJet nasadí detské vozne do svojich vlakov InterCity.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Společnost ČD Cargo získala zpět přepravu Škodovek

Železniční dopravce ČD Cargo uspěl ve výběrovém řízení na zajištění přeprav automobilů Škoda z výrobního závodu v Mladé Boleslavi do Polska, konkrétně do distribučního centra ve městě Swarzędz nedaleko Poznaně. Je to úspěch o to větší, že tyto přepravy v předchozích 12 měsících realizoval dopravce AWT.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na železnici pribúda pokusov o samovraždu

Železnice Slovenskej republiky zaznamenali v priebehu prvého polroka 2014 vysoký počet samovrážd a pokusov o samovraždu. Z celkového počtu usmrtených osôb 53 bolo 20 prípadov, kedy si osoby siahli na život sami. To síce predstavuje oproti I. polroku 2013 pokles o 4 prípady, avšak stále ide o alarmujúce číslo. Ťažké zranenia utrpelo 28 osôb, z toho ŽSR evidovali až 6 pokusov o samovraždu. V I. polroku 2013 bolo ťažko zranených 20 osôb, 1 osoba sa pokúsila o samovraždu, to znamená, že v roku 2014 sa toto číslo zvýšilo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ve Varech je volebním tématem Dolní nádraží

Při pohledu z Prahy bývá nejmenší krajské město republiky spojováno s lázeňstvím, ruskojazyčnými nápisy a rudým kobercem před Thermalem. Blížící se komunální volby ovšem spíše rozhodne to, jak se kandidáti postaví k problematickým operačním fondům a prostoru Dolního nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dva dni bezplatnej MHD v Spišskej Novej Vsi

V roku 2014 sa už aj mesto Spišská Nová Ves zapojí do akcie európsky týždeň mobility. V rámci tejto akcie bude cestovanie na všetkých linkách mestskej hromadnej dopravy v Spišskej Novej Vsi (vrátane linky 4 do Smižian) v dňoch 16. a 19.9.2014 bezplatné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cestující štvou ujíždějící přípoje v Pardubicích

Přestože tzv. optimalizace veřejné dopravy, která vzbudila velké rozhořčení u cestujících a obcí v Pardubickém kraji, je nadobro minulostí, lidé stále nejsou spokojeni. Kraj po poslední úpravě jízdních řádů viní z téhož, z čeho dříve vinili společnost OREDO – přestaly navazovat přípoje a prodloužily se cestovní časy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy zaznamenali v 1. polroku zisk

Čistý zisk českej štátnej spoločnosti za prvých 6 mesiacov 2014 dosiahol 158 miliónov Kč (5,7 milióna eur). V rovnakom období vlani ČD zaznamenali stratu 510 miliónov Kč a strata za celý rok 2013 dosiahla takmer 2 miliardy Kč. Hlavnými dôvodmi zlepšenia v 1. polroku 2014 sú podľa šéfa ČD Daniela Kurucza zvýšenie výnosov v osobnej doprave a prevádzkové úspory.

Celú správu nájdete na tejto stránke.