Rok zmien 2011: Liberalizácia trhu osobnej železničnej dopravy

27.1.2011 8:00 -mm-

Rok zmien 2011: Liberalizácia trhu osobnej železničnej dopravy

Ďalšou zmenou, na ktorú sa v našom seriáli o zmenách na slovenských železničných tratiach pozrieme, je začiatok liberalizácie trhu osobnej železničnej dopravy vo verejnom záujme. Spoločnosť RegioJet, člen skupiny Student Agency, oznámila vstup na slovenský trh podpísaním zmluvy na výkon osobnej železničnej dopravy s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR).

 

Vláda Slovenskej republiky deklarovala zámer prenechať zhruba 35 %-ný podiel na trhu slovenskej osobnej železničnej dopravy súkromným subjektom, a to postupne v priebehu najbližších 10 rokov. Model dotovania železničnej dopravy vo verejnom záujme, ktorý v zahraničí už nie je žiadnou novinkou, sa konečne dostáva aj k nám. Je asi zbytočné diskutovať o tom, či danú službu dokáže zabezpečiť lacnejšie štátna firma alebo súkromná. Dvojnásobne to platí o krajine, ktorá sa v celosvetovom rebríčku miery korupcie Transparency International umiestňuje na 59. priečke zo 180 krajín, v spoločnosti krajín ako je Turecko, Namíbia, Tunisko, Ghana, pričom v porovnaní so všetkými svojími bezprostrednými susedmi z EÚ dosahuje horšie hodnotenie.

Liberalizácii trhu železničnej dopravy nahráva aj rozhodnutie súčasnej vlády SR nepokračovať v úmysle predošlej vlády, ktorý spočíval vo vytvorení železničného holdingu zloženého zo Železníc Slovenskej republiky (správca železničnej infraštruktúry), Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (osobná doprava) a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. (nákladná doprava).

Spoločnosť RegioJet podpísala zmluvu na prevádzkovanie osobnej železničnej dopravy na trati ŽSR 131: Bratislava - Dunajská Streda - Komárno s MDVRR ešte koncom roka 2010. Táto zmluva neposkytuje len prístup súkromného dopravcu k štátnej dotácii na obdobie 9 rokov, súkromného dopravcu zaväzuje udržiavať úroveň poskytovaných služieb na vysokej úrovni, ako aj k aktívnej obchodnej politike za účelom zvyšovania počtu cestujúcich vlakom. Príkladom je záväzok dodržať 94-percentnú presnosť cestovných časov, 96% nasadenie zazmluvnených vozidiel z celkového počtu spojov, 92% spoľahlivosť nasadených vozidiel, alebo aj poskytnutie WI-FI pripojenia vo vlakoch, ktoré v prípade nedodržania z vlastnej viny budú zo strany štátu sankcionované.

Bývalý minister dopravy Ľubomír Vážny kritizuje súčasné vedenie MDVRR za uzatvorenie zmluvy so súkromným subjektom priamym zadaním bez verejnej súťaže. Na druhej strane, aj bez vypísania verejnej súťaže ponúkla súkromná spoločnosť štátu také podmienky na prevádzkovanie osobnej železničnej dopravy vyšších kvalitatívnych parametrov, pri ktorých štát na dotáciach na 1 vlakový kilometer ušetrí 16 % oproti dotáciam potrebných pre štátnu Železničnú spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK). Zmluva uzatvorená do decembra 2020 znie na objem cca 1,2 mil. vlkm ročne pri nákladoch 5,70 EUR na 1 vlkm. Firma plánuje na zazmluvnenej trase prepraviť ročne 1,9 mil. cestujúcich.


Prezentačná jazda motorovej jednotky vo farbách RegioJet, Domažlice, júl 2010, © Karel Furiš

História súkromných subjektov na trhu osobnej železničnej dopravy v SR

Spoločnosť RegioJet, hoci ju čaká významný počin, nie je úplne prvým súkromným subjektom, ktorý vstúpi do pravidelnej osobnej dopravy v SR. Nesmelé začiatky v tejto sfére totiž siahajú už 8 rokov dozadu. Rušenie osobnej dopravy na regionálnych tratiach v roku 2003 sa stalo podnetom pre vznik Bratislavskej regionálnej koľajovej spoločnosti, a.s. (BRKS). Zakladateľom, s 51-percentným podielom, bol Bratislavský samosprávny kraj, ktorý hodlal jej prostredníctvom udržať prevádzku na tratiach Zohor - Záhorská Ves a Zohor - Plavecký Mikuláš. Okrem samosprávneho kraja vstúpili do spoločnosti, smerujúcej opatrne do neprebádaných a zložitých legislatívnych oblastí, aj ŽOS Vrútky (20 %), Connex Transport AB (13 %), Wagon Service Travel (12 %) a obce Rohožník, Lozorno, Vysoká pri Morave a Záhorská Ves (spolu 4 %). Zaujímavosťou je, že BSK vlastní dodnes v akciovej spoločnosti 9-percentný podiel.

BRKS vznikla 10. apríla 2003 a od 7. júla 2003 začala prevádzkovať pravidelnú osobnú dopravu na trati Zohor - Záhorská Ves. Istý čas potom osobnými vlakmi obsluhovala aj ďalšiu záhorácku lokálku v úseku Zohor - Plavecký Mikuláš. Na tieto účely využívala prevažne staré motorové vozne radu 830, ktoré odkúpila od ZSSK a z Českej republiky, resp. motorové rušne radu 2143 z Rakúska. Dnes sa BRKS venuje už len nákladnej železničnej doprave, v ktorej sa začala angažovať v auguste 2004, a obsluhe podnikových vlečiek. Neprimerane vysoké poplatky za použitie dopravnej cesty a zlý stav vozidlového parku spôsobovali spoločnosti čoraz väčšie problémy, ktoré v roku 2006 logicky vyústili do ukončenia aktivít v osobnej doprave.

Plány, ktoré mala BRKS s osobnou dopravou vo svojich začiatkoch naozaj smelé, ešte v roku 2007 aspoň na krátky čas vzkriesil nákup vyradených motorových jednotiek Plan U, zakúpených z Holandska. Celkovo mala spoločnosť objednaných 6 kusov motorových jednotiek Plan U, z ktorých prišli na Slovensko dve, avšak ich vstup do osobnej dopravy a na koľaje ŽSR sa nikdy neuskutočnil.

Podvečerný spoj BRKS z Bratislavy do Zohora počas krátkeho pobytu v stanici Devínska Nová Ves, 830.056, 15. 1. 2005, © Jozef Gulík

Česká Student Agency vstupuje na slovenský trh osobnej železničnej dopravy

Zámerom českej Student Agency (RegioJet) bolo pôvodne vstúpiť na trh osobnej železničnej dopravy vo verejnom záujme v Českej republike. Zmluvou, ktorú spoločnosť RegioJet a.s. podpísala so Slovenskou republikou, sa jej plány pravdepodobne zmenia a na trh osobnej železničnej dopravy vo verejnom záujme vstúpi práve u nás. Spoločnosť sa zmluvne zaviazala od 4. marca 2012 prevádzkovať osobnú železničnú dopravu na trati Bratislava - Dunajská Streda - Komárno, ktorá kopíruje už dávno preťaženú štátnu cestu číslo 63 - spojnicu Žitného ostrova s hlavným mestom. Doprava pritom bude zabezpečovaná modernými, plne klimatizovanými motorovými jednotkami Talent kanadského výrobcu Bombardier.

Slovenská RegioJet a. s. zatiaľ nie je držiteľom platnej licencie na prevádzkovanie železničnej dopravy. Do získania tejto licencie bude spoločnosť prevádzkovať osobnú železničnú dopravu na základne licencie českej RegioJet a.s., ktorú vydal Drážní úrad Českej republiky.

Podľa stránky MDVRR sa na prelome februára a marca 2011 uskutoční prezentačná jazda motorových jednotiek pod značkou RegioJet na trati Bratislava - Dunajská Streda - Komárno. Na túto trať, ktorá až doteraz akoby stála v ústraní, mimo všetkého diania, sa podrobnejšie pozrieme v samostnatnom článku.

Žltý súkromný InterCity vlak

RegioJet plánuje pod značkou RegioJet prevádzkovať aj prvé súkromné železničné spojenie kategórie InterCity, ktoré nebude vo verejnom záujme dotované zo štátneho rozpočtu SR. Žlté IC vlaky by mali premávať na trase Žilina - Čadca - Ostravsko - Praha zhruba od polovice roku 2011. Tieto vlaky by mali byť ťahané modernizovanými rušňami radu 163, odkúpenými od talianskej spoločnosti Ferrovie Nord Milano, ktorá s týmito rušňami prevádzkovala osobnú dopravu v okolí Milána. Týmto krokom spoločnosť šikovne obišla priam neprekonateľné prekážky s homologizáciou zahraničných elektrických rušňov na koľajách ŽSR a SŽDC. Paradoxom je, že 9 kusov rušňov ktoré spoločnosť získala, predtým do Talianska predali České dráhy. Po ich modernizácií, ktorou sa zvýši aj ich maximálna rýchlosť zo 120 km/h na 140 km/h, začne tento dopravca bývalému majiteľovi rušňov robiť na tratiach SŽDC konkurenciu.

 
Návrh dizajnu rušňov RegioJet, ktorý vzišiel zo súťaže usporiadanej spoločnosťou. Zdroj: http://www.regiojet.cz

ANKETA: Aký je Tvoj názor?

Exminister dopravy Ľubomír Vážny sa v rozhovore pre denník pravda.sk v súvislosti s uzatvorením zmluvy medzi štátom SR a spoločnosťou RegioJet vyjadril, že "ide dokonca o začiatok likvidácie štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), a.s." Aký je Tvoj názor?

Výsledok ankety...

Titulná snímka: Prezentačná jazda motorovej jednotky vo farbách RegioJet, Domažlice, júl 2010, © Karel Furiš

Súvisiace trate

  • ŽSR-127: Žilina - Čadca - Svrčinovec zastávka - Mosty u Jablunkova (CZ)
  • ŽSR-131: Bratislava - Komárno
  • ŽSR-132: Bratislava hl.st. - BA-N.Mesto - BA-Petržalka - Rusovce - Rajka (HU)

Súvisiace odkazy