ZSSK po takmer 9 rokoch opäť jazdí na linke Bratislava – Komárno

14.12.2020 8:00 Tomáš Kováč Zdroj: ZSSK - tlačová správa

ZSSK po takmer 9 rokoch opäť jazdí na linke Bratislava – Komárno

Na linke Bratislava – Dunajská Streda – Komárno (trať 131) od 13.12.2020 po takmer 9 rokoch opäť jazdí Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Pri tejto príležitosti sa včera konal tlačový brífing na stanici v Komárne. Národný dopravca v prvý deň prevádzky na tejto trati vypravil jeden z prvých vlakov za účasti Jaroslava Kmeťa, štátneho tajomníka SR, Bélu Keszegha, primátora Komárna, Karola Martinčeka, riaditeľa úseku obchodu ZSSK, a slovenskej herečky Évy „Vice“ Kerekes.

Do vlaku po ceste pristúpili primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos aj primátor Veľkého Medera Gergő Holényi a vo vlaku sa viedli príjemné rozhovory.

ZSSK v spolupráci s rakúskymi Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) bude trať obsluhovať minimálne dva roky, ide o prechodné obdobie, počas ktorého Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV SR) zrealizuje na túto liberalizovanú trať novú súťaž, z ktorej vzíde víťaz na ďalších 10 rokov.

„Teším sa z našej novej vlakovej trasy aj z nášho partnera, ktorého vlakom oddnes budeme na Slovensku ukazovať aj niečo viac ako len Petržalku a Záhorie. Chcem sa pri tejto príležitosti poďakovať predchádzajúcemu prevádzkovateľovi – spoločnosti RegioJet za ich prácu na rozvoji vlakovej dopravy v tomto regióne. Všetkým cestujúcim vo vlaku i na cestách prajem vždy šťastnú cestu, no motoristov v tejto oblasti zvlášť prosím, aby pri prejazde koľajníc mali vždy oči na stopkách,” uviedol Hlubocký.


Karol Martinček, podpredseda predstavenstva ZSSK v rozhovore s Jaroslavom
Kmeťom, štátnym tajomníkom SR a Bélom Keszeghom, primátorom Komárna

V úseku Komárno – Bratislava Odb. Letisko sa nachádza veľký počet železničných priecestí – celkovo ich je 51, pričom iba 8 z nich je vybavených závorami a 17 svetelným zariadením.

Od nového cestovného poriadku 2020/2021 (13. 12. 2020) premáva na linke 59 vlakov. V pracovných dňoch je v čase dopravnej špičky medzi Bratislavou a Komárnom 60-minútový takt (základný interval: 2-hodinový takt), v úseku Bratislava – Dunajská Streda 30-minútový takt (základný interval: 1-hodinový takt) a v úseku Bratislava – Kvetoslavov 20-minútový takt. 

„Novému, dočasnému dopravcovi veľmi držím palce a rád by som za ministerstvo sľúbil, že urobíme všetko preto, aby sme túto, z pohľadu počtu cestujúcich, slovenskú top trať ďalej vylepšovali. Napríklad aj rekonštrukciou nástupíšť či vypísaním novej, dobre pripravenej súťaže na desaťročnú prevádzku osobných vlakov,“ povedal Kmeť.


Národný dopravca vypravil jeden z prvých vlakov na linke Bratislava – Komárno

Na linke Bratislava – Dunajská Streda – Komárno (max. rýchlosť: 80 km/h) budú jazdiť tieto vozidlá:

  • HKV 2016 (ÖBB) + 2x osobný vozeň Bdteer (ZSSK) + 2x vložený vozeň Bmpz-I (ÖBB) + riadiaci vozeň Bmpz-s (ÖBB) – celková prepravná kapacita súpravy: 372 miest na sedenie
  • dieselmotorové jednotky 840 (ZSSK) – celková prepravná kapacita jednotky: 110 miest na sedenie
  • HKV 754 (ZSSK) + 2x osobný vozeň Bdteer (ZSSK) + 2x osobný vozeň Bdtmeer (ZSSK) – celková prepravná kapacita: 364 miest na sedenie

Vozne Bdteer sú vozne s klimatizáciou, vákuovým WC a možnosťou prepravy bicyklov. Vozne Bmpz-I a Bmpz-s sú bez klimatizácie, majú viacúčelový veľkopriestorový oddiel na prepravu bicyklov a osôb

s obmedzenou možnosťou pohybu. Dieselmotorové jednotky 840 sú nízkopodlažné vozidlá s klimatizáciou, vákuovým WC a možnosťou prepravy osôb s obmedzenou možnosťou pohybu. Vozeň Bdtmeer je rekonštruovaný vozeň bez klimatizácie. Približne 60 – 70 % radených kapacít bude klimatizovaných a moderných, bez klimatizácie sú len vozne Bmpz-I a Bmpz-s (ÖBB) a Bdtmeer (ZSSK).


Tlačový brífing pri jednom z prvých vlakov na linke BA - KN_zľava Béla Keszegh,
Jaroslav Kmeť, Karol Martinček, Éva "Vica" Kerekes

„Sme radi, že v úzkej spolupráci s naším partnerom ZSSK sa nám podarilo presvedčiť ministerstvo dopravy našou kvalitou, cenou a službami. Je to po prvýkrát, kedy ÖBB budú ponúkať svoje služby v zahraničí ako súčasť zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme,“ uviedla Michaela Huber, členka predstavenstva spoločnosti ÖBB Personenverkehrs AG.

Na trati 131, ktorá je vedená v rámci ZoDSVZ, platí štandardné cestovné ZSSK (vrátane bezplatnej prepravy) podľa Prepravného poriadku ZSSK. Okrem toho na trati platia aj medzinárodné cestovné lístky, ktoré doterajší dopravca RegioJet (RJ) nepredával ani neuznával. Pre cestujúcich z Dunajskej Stredy do Viedne ZSSK navyše rozšírila ponuku REGIONAL WIEN TICKET a REGIONAL WIEN TICKET Z100 aj na reláciu Dunajská Streda – Viedeň v cene:

  • EUROPA REGIONAL WIEN TICKET: 19 € celé cestovné, 9,50 € polovičné cestovné
  • EUROPA REGIONAL WIEN TICKET Z100: 24,80 € celé cestovné, 12,40 € polovičné cestovné

Samozrejme, rovnako ako všade na Slovensku, tak aj na tejto linke platí ponuka REGIONAL, ktorá je určená do vzdialenosti maximálne 60 km (platí pre vlaky kategórie Os a REX), vďaka čomu cestujúci ušetria na cestovnom.

Porovnanie cestovného – základné jednorazové cestovné

relácia

km

cena
RJ

cena
ZSSK

zo stanice

do stanice

Bratislava hl. st.

Miloslavov

21

1,30 €

1,12 €

Bratislava hl. st.

Kvetoslavov

26

1,55 €

1,32 €

Bratislava hl. st.

Dunajská Streda

46

2,55 €

2,18 €

Bratislava hl. st.

Komárno

100

5,25 €

5,25 €

 

ZSSK sa rozhodla zaviesť SUPERGARANCIU ZSSK na linke Bratislava – Dunajská Streda – Komárno a cestujúcim za meškanie od 60 a viac minút v ich cieľovej stanici garantuje odškodnenie až do výšky

100 % zaplateného cestovného. Vrátenie cestovného sa vzťahuje na takmer všetky meškania, výnimkami sú smrť v koľajisku a nehoda na priecestí.

Ak vlak v dotknutom úseku mešká do cieľovej stanice cestujúceho 60 a viac minút, cestujúci má nárok na odškodnenie:

  • pri meškaní 60 – 119 minút vo výške 50 % zo zaplateného cestovného prislúchajúceho na daný vlak a úsek,
  • pri meškaní 120 a viac minút vo výške 100 % zaplateného cestovného prislúchajúceho na daný vlak a úsek.

K zlepšeniu pomerov na trati prispieva aj predlžovanie nástupíšť, ku ktorému pristúpil manažér infraštruktúry, Železnice Slovenskej republiky. Prvou lastovičkou je nástupište v Kvetoslavove, ktoré bolo na začiatku decembra predĺžené z pôvodných 120 m na 150 m. Vďaka predĺženému nástupišťu boli po úprave existujúceho chodníka vytvorené nový prístup a šikmá rampa na nástupište, čo umožní aj imobilným cestujúcim ľahší prístup k vlaku. Predĺženie nástupíšť je dôležité z pohľadu radenia vlakov, kedy môžeme „poskladať“ dlhšiu súpravu, a tým odviezť viac cestujúcich.


Jaroslav Kmeť, štátny tajomník SR, na tlačovom brífingu pri príležitosti opätovného
spustenia vlakov národného dopravcu na linke Bratislava - Komárno

Vo vlakoch na trati Bratislava – Dunajská Streda – Komárno je použitá kombinácia slovensko-maďarských hlásení. Pre ZSSK narozprávala v maďarčine názvy staníc a upozornenia pre cestujúcich známa herečka Éva „Vica“ Kerekes. Na tomto linku https://fb.watch/29ZiUSMmm8/ nájdete jej videopozdrav cestujúcim.

Podrobnosti o linke Bratislava – Dunajská Streda – Komárno sa dozviete tu:

A ako bonus pridávame ukážku audiostopy hlásenia v maďarskom jazyku, ktoré nahrala Éva „Vica“ Kerekes.

Úvodná snímka: V Komárne končí najvyťaženejšia slovenská trať. Táto štvormiliónová podunajská vlaková
magistrála bude pri správnom zaobchádzaní na svojom význame už iba naberať. Pýta si to však
zdvojkoľajnenie minimálne po Dunajskú Stredu a elektrifikáciu. © Jozef Černek;
zdroj: Blog N: Filip Hlubocký (zobraz veľkú)

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy