Naše téma: ČD jako zaměstnavatel

9.11.2020 8:00 Ing. Gabriela Novotná Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

Naše téma: ČD jako zaměstnavatel

České dráhy se umístily na 3. místě v kategorii Zaměstnavatel roku nad 5 000 zaměstnanců ● České dráhy dne 3.11.2020 slavnostně v průběhu online přenosu převzaly ocenění v soutěži Sodexo Zaměstnavatel roku 2020. V kategorii nad 5 000 zaměstnanců získaly třetí místo v celostátním měřítku, za firmami ČEZ, a.s. a ŠKODA AUTO a.s. A v měřítku regionálním to bylo dokonce místo druhé - na území hlavního města Prahy, a to za energetickým gigantem ČEZ, a.s.

„Ocenění si velmi vážíme. V kategorii nad 5000 zaměstnanců figurují hlavní hráči české ekonomiky, proto je třetí příčka skvělým výsledkem a zároveň závazkem do budoucna. Pro nás to znamená, že nás veřejnost vnímá jako společnost, která se dokáže o zaměstnance dobře postarat. Právě ti tvoří hlavní díl úspěchu,“ říká předseda představenstva a generální ředitel ČD Václav Nebeský.

Ocenění Sodexo Zaměstnavatel roku je součástí Výročních cen Klubu zaměstnavatelů 2020. Hodnocení Zaměstnavatel roku se již 17 let zaměřuje na společnosti v České republice z pohledu lidských zdrojů. Jeho smyslem je přiblížit veřejnosti příklady firem s výborným přístupem ke svým zaměstnancům, a to nejen celostátně, ale i v jednotlivých regionech.Vedle ekonomických ukazatelů hodnotu společnosti určuje i její přístup ke svým zaměstnancům. Firemní kultura vytváří úroveň podnikatelského prostředí i náladu ve společnosti. Firmy, které v hodnocení uspěly, mají několik společných rysů, například to, že více investují do vzdělávání a rozvoje zaměstnanců, kteří mají větší prostor pro kariérní růst,“ upřesňuje Monika Horáková, ředitelka Odboru péče o zaměstnance Českých drah.


České dráhy věnují péči o zaměstnance nemalou pozornost
(kliknutí do náhledu otevře zdroj)

Soutěž zviditelněním těchto společností pomáhá rozvíjet oblast lidských zdrojů v České republice, a to bez ohledu na jejich historii, velikost, a dokonce i odvětví. Hodnocení probíhá celosvětově uznávanou metodikou Saratoga od společnosti PricewaterhouseCoopers Česká republika. Kromě jiných výhod Saratoga nejprve porovnává firmy v jejich sektoru a až výsledné oborové skóre si hodnocený přináší do celkového pořadí.

Kategorie Zaměstnavatel roku nad 5000 zaměstnanců oceňuje velké společnosti, které jsou schopné i přes svou velikost zachovat příjemné pracovní prostředí a zajistit svým zaměstnancům co nejlepší podmínky pro jejich práci. V této elitní kategorii soutěží hlavní hráči české ekonomiky.


ČD centra mají příjemné prostředí pro zákazníky i zaměstnance
(10.9.2011. Hradec Králové hl.n.) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Dovětek redakce VLAKY.NET

Když se v redakční poště objevila tato tisková zpráva, hned se stala adeptem na zařazení do naší pravidelné rubriky. Ani ne tak kvůli svému konkrétnímu obsahu, ale proto, že jsme se zatím národním dopravcem České republiky jako zaměstnavatelem na stránkách internetového magazínu VLAKY.NET prakticky vůbec nezabývali, ač v jiných jeho rolích jsme mu věnovali značnou pozornost. Abychom to mohli s využitím textu Ing. Gabriely Novotné společně napravit, pokusme se nejprve doplnit informace k faktům, které jsou v něm spíše jen naznačeny nebo chybí docela. O soutěži Zaměstnavatel roku se můžete více dovědět na jejím oficiálním webu. Tedy spíš mohli byste tak učinit, kdyby ty stránky byly o trochu víc uživatelsky přívětivé a hlavně v potřebné míře a rozsahu aktualizované.


Model pro hodnocení soutěže „Zaměstnavatel roku“
(kliknutá do náhledu otevře celý leták v PDF)

Hned na úvodní stránce je slibný odkaz na metodiku PWC Saratoga, pod ním však najdeme jen velice stručný propagační materiál, který si můžete prohlédnout po kliknutí do předchozího obrázku. Další zdroje informací k naznačené problematice si můžeme samozřejmě vyhledat na internetu, v jehož globálních hlubinách najdeme oficiální portál firmy PricewaterhouseCoopers Česká republika, s.r.o., ale také heslo české Wikipedie o celé nadnárodní korporaci, nicméně pro naše účely bude zřejmě nejužitečnější už postarší, leč celkem srozumitelně psaný PR článek o metodice Saratoga. Nelze zaručit, že z toho všeho zjistíte, jak ona předmětná soutěž probíhá, ale aspoň nahlédnete do prostředí, z něhož se zrodila její teoretická východiska. A může si říci s jistým zvláštním agentem FBI „Takže to složitý je“.


Zaměstnancům ČD slouží i prostory k odpočinku, třeba útulky vlakových čet
(19.11.2015, Týniště n.O.) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Ten samozřejmě nemá s Českými drahami zhola nic společného, ale s jejich zaměstnanci v obecné rovině ano. Aby mohl vykonávat svou náročnou profesi co nejlépe, potřebuje nezbytné, pokud možno optimální pracovní podmínky od svého zaměstnavatele. Takže opusťme rovinu lehkovážných příměrů a soustřeďme se na to, jak je to v případě zaměstnanců českého národního dopravce, který si tak úspěšně vedl v soutěži Sodexo Zaměstnavatel roku 2020. Je mezi námi hodně čtenářů, kteří k nim sami patří, patřili či patřit chtějí. A ti ostatní o postavení „lidských zdrojů“ v Českých drahách cosi vědí aspoň zprostředkovaně. Takže by neměl být problém zapříst příslušnou výměnu názorů na dané téma, vymezené třeba těmito okruhy otázek:

Co si myslíte o předmětné soutěži a umístění Českých drah v ní?
Nahlížíte, že ČD o své zaměstnance pečují vskutku až příkladně?
Jak vidíte vztah mezi železničáři a jejich zaměstnavateli obecně?

Úvodní snímek: Paní pokladní je na modernizovaném pracovišti zjevně spokojená
(6.11.2008; Praha-Dejvice)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Upravil, ilustroval a redakčním dovětkem opatřil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy