Naše téma: Migrant jako strojvedoucí?

28.1.2019 8:00 Dominik Havel

Naše téma: Migrant jako strojvedoucí?

Přesně s takovým nápadem přišlo Německo a Spolková agentura práce chce se školeními začít v létě 2019 v Bádensku-Württembersku. Prozatím by mělo jít o 15 strojvedoucích.

Informoval o tom deník Frankfurter Allgemeine a následně server Zdopravy.cz.

Momentálně má v Bádensku-Württembersku pobyt 44 000 uprchlíků. Zájemci o pozici strojvedoucího budou mít k dispozici asistenty integrace a budou chodit na oborově zaměřené jazykové kurzy. Kvalifikace na strojvedoucího trvá 15 měsíců a po tuto dobu budou dostávat hrubý měsíční plat ve výši 2100 €. Není vyloučeno, že v budoucnu se nabídka rozšíří na ostatní sociální skupiny jako dlouhodobě nezaměstnané.

Vedle zapojení přistěhovalců do pracovního procesu je výhodou, že se tím alespoň nějak řeší akutní nedostatek strojvedoucích v Německu (jen na jihozápadě jich chybí tisíc), přispívající ke stále častějším výpadkům spojů a obecně upadající kvalitě železniční dopravy v Německu. Dále je přeci jen lepší dát cizince na místo, kde nebude ve styku se zákazníky, místo aby dělal například průvodčího. Druhá strana se ale obává pracovní morálky, pozdních příchodů do zaměstnání a dále nebezpěčí, že psychotesty projde nějaký psychicky narušený jedinec, jenž následně záměrně způsobí nehodu. Není to ostatně tak dávno, co psychotesty nedokázaly zabránit tragické nehodě letadla ve francouzských Alpách. Pilot Andreas Lubitz v březnu 2015 navedl letadlo společnosti Germanwings se 150 lidmi na palubě do skalního masivu.

Dále je otázka, jaké dosažené vzdělání uchazeči budou mít, byť z formálního hlediska je to jedno a Německo na vzdělání strojvedoucích neklade žádné nároky. Standardní délka kurzu jsou tři roky a učeň během něho dostává plat postupně 711 až 850 € měsíčně, tedy pouhou třetinu toho, co bude dostávat migrant. Pro běžné občany, kteří mění zaměstnání, je tu zrychlený kurz trvající 8–12 měsíců (zdroj).

Co si myslíte o zaměstnávání uprchlíků na pozici strojvedoucího?

Máte strach ze zmiňovaných rizik?

Dal by se podobný program uplatnit i u nás?

Súvisiace odkazy