CZ LOKO: Kontrakt na 30 lokomotiv podepsán

9.7.2008 18:30 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: CZ LOKO, a.s.

CZ LOKO: Kontrakt na 30 lokomotiv podepsán

„Společnost ČD Cargo vypsala počátkem dubna tendr na obnovu 30 dieselových lokomotiv řady 753, známých pod přezdívkou Brejlovec. Hodnota zakázky by mohla dosáhnout 900 milionů korun. Oznámení se objevilo v elektronickém žurnálu Evropské unie Tenders Electronic Daily. Zastaralý park motorových lokomotiv patří k největším problémům firmy.“

 

 


Tak začínala aktualita uveřejněná dne 17.4.2008 v ekonomickém deníku E 15. A pokračovala: Podle mluvčí ČD Cargo Simony Hradilové společnost staré lokomotivy odprodá a po modernizaci si je pronajme zpět s tím, že v budoucnu znovu přejdou do majetku ČD Cargo. „Chceme nahradit některá méně hospodárná a starší poruchová hnací vozidla,„ řekla Hradilová. Lokomotivy mají dostat například nový motor a brzdy. Úplnou obnovou projde stanoviště strojvedoucího.

Samotný text zakázky si mohli zájemci přečíst na stránkách Úřadu pro úřední tisky Evropských společenství. Vzhledem k tomu, že bylo požadováno technické řešení rekonstrukce obdobné, jako už realizovala a.s. CZ LOKO v podobě dvou prototypů řady 755 z roku 2005 pro České dráhy či několika strojů řady 753.7 dodávaných od roku 2002 některým tuzemským nestátním dopravcům (jimž předcházely rekonstrukce pro zákazníka italského), bylo od počátku zřejmé, že právě tato firma má největší šanci na vítězství v tendru.
 
Generální ředitelé CZ LOKO, a.s. Ing. Bárta a ČD Cargo, a.s. Ing. Bazala při podpisu © Miloslav Bednář
 
 
To bylo už s předstihem avizováno počátkem tohoto týdne v regionálním tisku. Pondělní Orlický deník přinesl zprávu: Ve středu dopoledne podepíše firma CZ Loko ve školicím středisku ve svém areálu v České Třebové významnou obchodní smlouvu s ČD Cargo. Podpisem generálních ředitelů Josefa Bazaly (ČD Cargo) a Josefa Bárty (CZ Loko) bude zpečetěn kontrakt pro firmu CZ Loko. Ta, jako vítěz tendru, obnoví třicet dieselových lokomotiv řady 753 známých pod názvem „Brejlovec„.
 
A tak se i stalo, jak o tom svědčí dnešní tisková zpráva akciové společnosti ČD Cargo, v níž se mj. praví: Akciová společnost CZ LOKO se stala vítězem tendru na obnovu 30 dieselových lokomotiv řady 753 známých pod přezdívkou „Brejlovec“, který na počátku dubna vypsala společnost ČD Cargo, a. s. Smlouvu na zakázku za téměř miliardu korun dnes v České Třebové podepsali generální ředitelé CZ LOKO Josef Bárta a ČD Cargo Josef Bazala. Kontrakt, který má striktně nastavené termíny a skončí v roce 2010, financuje ING Leasing.
 
Prohlídka zatím  jiného stroje v barvách ČD Cargo - 742.075-5 připraveného k předání © Miloslav Bednář
 
A VLAKY.NET byly tomuto slavnostnímu aktu i souvisejícím dějům přítomny prostřednictvím našeho českotřebovského dopisovatele Miloslava Bednáře a jeho fotoaparátu. Za to mu patří náš mocný dík, protože, jak se říká v médiích, fotoreportáž jsme přinesli jako první. :-)
Prameny a odkazy:
  1. CZ LOKO, a.s.
  2. ČD Cargo, a.s.
  3. Ekonomický deník E15
  4. Úřad pro úřední tisky Evropských společenství
  5. Atlas Lokomotiv
  6. Stránky přátel železnic
  7. Železniční průmysl v ČR, diskusní fórum na VLAKY.NET

Titulní snímek: Skříň 750.210-7 (budoucí 753.728-5) v mycím boxu CZ LOKO Česká Třebová - 17.4.2008
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy