Českotřebovská lokomotivka se opět rozrostla

15.12.2011 20:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Českotřebovská lokomotivka se opět rozrostla

Akciová společnost CZ LOKO dnes zprovoznila dvě výrobní haly, do nichž soustředí produkci a opravy elektrických točivých strojů od alternátorů až po všechny typy trakčních motorů nejen na lokomotivy, ale případně i tramvaje nebo trolejbusy. Obě nové kapacity tvoří jeden velký, propojený výrobní komplex, vybavený nejmodernější technologií, zkušebnou, specializovanými pracovišti a sklady.

 
 
 
 
 
Tak začíná tisková zpráva k dnešnímu slavnostnímu dění, které proběhlo velice stylově pod jeřábovou dráhou jedné ze zbrusu nových hal za účasti pozvaných hostů i zástupců médií, mezi nimiž VLAKY.NET nechyběly. Nakonec o záměru výstavby této důležité výrobní kapacity i jeho důvodech své čtenáře informovaly už před rokem v předvánočně laděné reportáži a je jistě na místě podat zprávu také o jeho úspěšném naplnění. Od ledna letošního roku vzniklo za 36 týdnů dílo za téměř 200 miliónů korun, které svou pokrokovostí posouvá společnost CZ LOKO ještě dále mezi špičkové firmy železničního strojírenství dokonce v mezinárodním měřítku.
 

Hala s příjemným prostředím a špičkovou technologií © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Železniční strojírenství stojí na šikovných lidech a firmách. CZ LOKO je příklad jedné z těch nejvýznamnějších. Podařilo se zde vybudovat v tuto chvíli nejmodernější provoz, který na dlouhá léta ovlivní celý trh. Věřím, že stroje, které se zde budou vyvíjet, vyrábět a opravovat posunou železnici zase o pomyslné kilometry dál, vyjádřil své přesvědčení náměstek ministra dopravy Ing. Ivo Vykydal. Podobně laděná slova zazněla i z úst náměstka generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Ing. Antonína Blažka, který reprezentoval nejvýznamnějšího zákazníka firmy, jímž skupina Českých drah, tedy včetně dceřiné společnosti ČD Cargo, nepochybně je.
 

Ing. Antonín Blažek je zde zástupcem největšího zákazníka © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Ing. Blažek se zastavil také u pozoruhodného faktu, že současná ekonomická krize jakoby se železničního strojírenství nedotkla. Příčinu vidí v dlouhodobém podinvestování vozidlového parku železnic, které je markantní u nás i v dalších zemích nejen východní Evropy. Starosta České Třebové Jaroslav Zedník si zase pochvaloval skutečnost, že místní provozovna společnosti CZ LOKO se nejen aktivně podílí na životě města, ale především dává jeho obyvatelům práci. Tato nová investice pomohla vytvořit několik desítek nových pracovních míst, a proto není divu, že i on radostně přiložil ruku k dílu při slavnostním stříhání nezbytné pásky.
 

Moderátorka zavelela pětici mužů, kteří sami velí zástupům © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Když bylo oficialitám učiněno zadost, mohli si přítomní hosté prohlédnout nejen zbrusu nové pracoviště, ale i ta stávající, na nichž se činnost ve svém souhrnu stále více posouvá od původních „pouhých“ oprav hnacích železničních vozidel přes jejich stále zásadnější modernizace k novostavbám. I o tomto procesu hovořil Ing. Bárta ve svém úvodním slově, přičemž slíbil, že nebude dlouho trvat, kdy z bran českotřebovské lokomotivky (někdejší opravna si toto označení už plně zaslouží) vyjedou stroje nových řad. Jeden z nich ve stádiu zrodu mohli zvídaví návštěvníci už vidět v montážní hale na vlastní oči. Krom mnoha lokomotiv známých.
 

Další přírůstek do flotily Českých drah © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Těm se však budeme věnovat až v připravované reportáži z dnešního dění v provozovně CZ LOKO Česká Třebová, k níž budiž tato stručná aktualita úvodem nebo, chcete-li, upoutávkou na ni. V průběhu příštího týdne na tomto místě spolu nahlédneme nejen do zmíněné montážní haly, ale vrátíme se i k samotnému slavnostnímu otevření nového provozu oprav a výroby elektrických točivých strojů, které probíhalo ve velice osobité atmosféře. A na tom měl svůj nemalý podíl i zvolený kulturní program, který byl sice schopen oslovit spíš generaci mladší, než do které patřila většina hostů, ale tématicky chybu neměl – vše se muselo točit.
 
 
Breakdance je to pravé do haly točivých strojů © PhDr. Zbyněk Zlinský
Odkazy:
  1. CZ LOKO, a.s.
  2. Phoenix-Zeppelin, spol. s r.o.
  3. České dráhy, a.s.
  4. Město Česká Třebová
  5. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Titulní snímek: Informační tabule před novým objektem © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy