Dopravné správy

Společnost RegioJet vybrala barevné řešení svých lokomotiv

RegioJet vyhodnotil jako vítězný návrh grafického řešení lokomotiv RegioJet návrh od Petra Študenta z Brna. Ten do soutěže zaslal několik návrhů, které se vyznačovaly zajímavým grafickým řešením. Gratulujeme a děkujeme!

Stručnou zprávu s obrázky a diskusí najdete na této stránce.

Na nádražích se krade. U stánků

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila různá pochybení ve třetině kontrolovaných stánků a provozoven, které na vlakových nádražích nabízejí cestujícím občerstvení, denní tisk či různé služby. Mezi nejčastější prohřešky patřilo šizení zákazníků na porcích a špatné účtování.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odborové sdružení železničářů vítá holdingové uspořádání železnice

Informace o tomto záměru ministra dopravy zazněla v úvodu jednání představenstva OSŽ, které v úterý 2. listopadu zasedalo v sídle OSŽ v Praze Vysočanech. Předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša v bodě „informace ze zásadních jednání“ zrekapituloval události posledních týdnů počínaje prohlášením ministra dopravy o vzniku živé dopravní cesty, přes shodné stanovisko všech odborových organizací na železnici proti tomuto kroku až po nedělní (31. 10.) prohlášení ministra dopravy pro ČTK o možném znovuzačlenění SŽDC pod České dráhy. Odborové sdružení železničářů tyto záměry vítá, neboť holdingové uspořádání železnice dlouhodobě prosazuje a považuje je za nejefektivnější způsob řízení železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Za slova o spiknutí homosexuálů na GŘ ČD Jaromír Dušek stíhán nebude

Policie nebude stíhat odboráře Jaromíra Duška za jeho březnový výrok o spiknutí homosexuálů ve vedení Českých drah a ministerstva dopravy. Trestní oznámení na něj podal někdejší ministr dopravy Gustav Slamečka. Dušek prý od začátku věděl, že to na trestní oznámení nestačí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Svérázný železniční sběratel

Přijíždíte-li osobním vlakem na trati Česká Lípa - Jablonné v Podještědí do stanice Brniště, první co vás upoutá, je stará nádražní budova z roku 1901. To, co uvidíte v její blízkosti, není smetiště, ale možná zárodek budoucího železničního muzea.

Celý článek s videem najdeet na této stránce.

OZZŽ vyzýva k diskusii o úprave poplatku za režijné výhody

MDPT SR pripravilo bez akýchkoľvek rokovaní so sociálnymi partnermi nový cenník úhrad za "režinky". Ide o veľké zvýšenie, v priemere takmer o 30 %!

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Nemecku očakáva jadrový vlak asi 30 000 demonštrantov a 16 000 policajtov

Trasu vlaku vezúceho jadrový odpad z Francúzska do Nemecka v sobotu zmenili, aby sa vyhli demonštrantom. Informovala o tom skupina pod názvom Get Out of Nuclear (Zbavme sa jadra), ktorá plánovala sériu demonštrácií pozdĺž pôvodnej trasy vlaku s nákladom 123 ton jadrového odpadu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Návrh novej úhrady za železničnú dopravnú cestu

Návrh Výnosu č. 3/2010 Úradu pre reguláciu železničnej dopravy z xx.xx.2010 o určení úhrad za prístup k železničnej infraštruktúre v úplnom znení nájdete na tejto našej stránke.

Vlakem kolem Krkonoš

Poprvé od druhé světové války bylo letos v létě možné objet Krkonoše vlakem kolem dokola. Nyní je třeba, aby jízda vlakem přestala být sama o sobě turistickou atrakcí. Železnice by se měla stát nedílnou součástí krkonošské turistické infrastruktury.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vagonářské muzeum má zpět část ukradených modelů

Do Vagonářského muzea ve Studénce na Novojičínsku se vrátila část modelů vlaků, které před dvěma roky odnesli zloději. Vláčky jsou ve špatném stavu, nenechavci s nimi totiž nezacházeli zrovna v rukavičkách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ing. Křižík se asi obrací v hrobě

Jestli by počin Českých drah schválil vynálezce Křižík netušíme, pochvalovat si ho ale budou zřejmě pasažéři. Od prosince vyrazí na trasu Tábor – Bechyně po nejstarší elektrifikované trati u nás (1903) žlutá dieselová souprava Regionova. Elektrické troleje tak sice budou zbytečné, ale zase přinese cestujícím větší komfort při jízdě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Němečtí aktivisté se pokusí zastavit jaderný vlak

Ze severofrancouzského Valognes dnes vyjel transport vyhořelého jaderného paliva určený k uložení v Gorlebenu na severu Německa. V Německu se proto o víkendu očekávají masivní protesty odpůrců jaderné energetiky. Podle tamních aktivistů budou vůbec největší za poslední desetiletí. Zapojit se do nich má na 30.000 lidí. Transport bude zajišťovat zhruba 16.500 policistů. Náklad 11 kontejnerů s více než 100 tunami vysoce radioaktivního odpadu by měl do meziskladu na severu Německa dorazit v pondělí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR navrhujú zlacniť o dve tretiny svoje služby prepravným firmám

Preprava tovarov po železnici od nového roka výrazne zlacnie. Štátny podnik Železnice SR navrhuje zníženie poplatkov, ktoré mu platia dopravné firmy za používanie koľajníc, zo súčasných 9 na 3 eurá. Ministerstvo dopravy tak chce presunúť časť tovarov z preťažených ciest na málo využívané koľajnice. "Lacnejšie využívanie tratí pomôže železničnej doprave v konkurencii s inými druhmi dopravy aj so železničnými spoločnosťami susedných krajín,“ povedal hovorca Martin Krajčovič.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co nového v CZ LOKO

Co je nového v provozovnách CZ LOKO, a.s., se můžete dočíst v jubilejním desátém čísle informačního zpravodaje společnosti přímo na naší stránce.

Do Drážďan výhodně s Českými drahami

Při cestování do Drážďan lze využít výhodné elektronické jízdenky eTiket Německo, které České dráhy prodávají na svém eShopu nebo přes Kontaktní centrum na čísle 840 112 113. eTiket si lze koupit až dva měsíce předem, nejpozději však 3 dny před odjezdem. Jízdenku zákazník zaplatí platební kartou a vytiskne si ji sám doma na tiskárně nebo si ji vyzvedne na pokladní přepážce na nádraží (v případě služby TeleTiket).

České dráhy navázaly spolupráci s dalšími zahraničními partnery a v rámci zákaznického programu ČD Bonus nabízí cestujícím slevy do drážďanského Rezidenčního zámku, galerie Albertinum či do Obrazárny starých mistrů ve Zwingeru (Residenzschloss, Gallery Albertinum, Gemäldegalerie Alte Meister). S mezinárodní jízdenkou odkudkoliv z České republiky do Drážďan dostanou zákazníci 25% slevu na vstupném do jednoho z těchto objektů.

Bližší informace naleznete v přiložených tiskových zprávách: 

- Výhodné cestování do Drážďan s eTikety Českých drah
- S jízdenkou ČD levněji do galerií v Drážďanech

Mikulášský vlak a jiné akce pardubických muzejníků

Železniční Museum v Rosicích nad Labem se sice pro zbytek roku uzavřelo, přesto však aktivity Pardubického spolku historie železniční dopravy pro letošní rok nekončí. Po celý podzim jsou připraveny zajímavé akce, zejména pro rodiny s dětmi. Mezi tradiční patří mikulášský vlak do Třebechovic, který letos vyjede po sedmnácté. Na trať se v sobotu 20. listopadu opět vydá souprava starých motoráčků, které mají za sebou více než šedesát let života.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podivné výběrové řízení na generálního ředitele NTM

Výběrové řízení na generálního ředitele Národního technického muzea (NTM) po odvolaném Horymírovi Kubíčkovi, provázejí podivné okolnosti. Například výběrová komise, která má zasednout v pátek dopoledne, dostala podle informací Novinek k posouzení jen tři z 18 přihlášených kandidátů. Zbytek byl vyřazen při pohovorech úředníků ministerstva, nikoliv celou výběrovou komisí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SONE+ bude od prosince dražší

České dráhy od 12. prosince výrazně zvýší cenu jízdenek SONE+. Lístek, na který mohou buď v sobotu, nebo v neděli cestovat ve všech vlacích dva dospělí a s nimi až tři děti, podraží ze 450 na 550 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Drogová podzemná železnica medzi Mexikom a USA

Viac ako pol kilometra dlhá podzemná chodba bola vybavená aj železničným systémom, ventiláciou a osvetlením. Mafia ho využívala na prepravu drog, ale aj zbraní.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy byly oceněny za webové stránky

Rádi bychom Vás informovali o tom, že webové stránky Českých drah získaly třetí místo v soutěži Internet Effectiveness Awards. Komise IEA hodnotí, jak vítězové dokáží využít digitální média ke vzniku nových způsobů podnikání, k poskytování služeb on-line nebo k lepší komunikaci se zákazníky či  zaměstnanci. Web ČD zároveň zabodoval v soutěži WebTop100. Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.