Dopravné správy

Kdo zaplatí záchranu staniční budovy v Ústí nad Orlicí?

Od úvah o demolici k projektu na opravu fasády a modernizaci interiéru z dob císaře pána. Tak se po letech otočil osud nádraží v Ústí nad Orlicí. Ministři dopravy a kultury se dohodli, že nádražní budovu na ostrově mezi kolejemi železničního koridoru budou dál používat cestující.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Posledních 180 centimetrů Gotthardského železničního tunelu proraženo

Švýcarští horníci dnes prorazili posledních 180 centimetrů Gotthardského železničního tunelu mezi městy Faido a Sedrun. Dvoutubusový tunel, který má být zprovozněn v roce 2017, se s 57.072 metry stal nejdelším na světě. Primát dosud držel japonský železniční tunel Seikan dlouhý 53.850 metrů a spojující ostrovy Honšú a Hokkaidó.

Podrobnou zprávu (a cosi navíc) najdete na této stránce.

Řada 831 a 851 ČD definitivně na odpis

Milovníci železniční nostalgie si v prosinci mohou udělat do svých zápisků další černý křížek. Se začátkem nového jízdního řádu vyřadí České dráhy definitivně z pravidelného provozu nejstarší motoráky řad 831 a 851, kterým se někdy přezdívá Kredenc a Krokodýl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo sa nevyhne privatizácii

Súčasná vláda podľa slov jej premiérky Ivety Radičovej bude privatizovať železničnú spoločnosť Cargo a nepodstatné podiely štátu v ostatných spoločnostiach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo nechce nabízené tratě

Odmítavý postoj nákladní železniční společnosti ČD Cargo převzít do vlastní správy regionální trati rozšířuje seznam těch, které jsou již určeny k likvidaci. V oficiálním seznamu – předaném Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) drážnímu úřadu – je jich zatím 14. Brzy se rozroste o další čtyři, k jejichž správě se firma v minulých dnech postavila odmítavě. O dalších sedmi ještě rozhoduje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Městská linka také v Plzni

Z Blovic do Kozolup napříč Plzní vyjel motorový vlak, který bude do pátku jezdit na tzv. plzeňské lince. Souprava bude mít dvouhodinové intervaly a celou trasu ujede za 53 minut. Jízdné bude zatím zdarma. První spoj vyjel dnes v 11:39, a to mimořádně až z plzeňského hlavního nádraží do Kozolup. Plzeňský kraj chce prezentačními jízdami představit linku, která má sloužit jako rychlá forma MHD. Od prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, budou vlaky na nové lince jezdit denně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Parním vlakem na Křivoklání a do železničního muzea

Tuto sobotu a neděli 16. a 17. října mohou milovníci šermu, řemesel a hudby vyrazit parním vlakem z Prahy na tradiční Křivoklání. Parní expres na Křivoklát sestavený z historických vozů poveze známá lokomotiva „Albatros“ (498.022) z roku 1947. Cílovou stanicí vlaku bude Lužná u Rakovníka, kde si cestující prohlédnou železniční muzeum. Součástí parního vlaku bude také bufetový vůz, kde se mohou cestující občerstvit a koupit si upomínkové předměty. Sobotní vlak bude pro velký zájem sestaven z jedenácti historických vozů. Zájemcům, kteří si ještě nekoupili jízdenky, doporučujeme nedělní jízdu.

Podrobnosti včetně cen a jízdního řádu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Dnes bude proražen Gotthardský tunel

Mezi švýcarskými městy Faido a Seidun bude dnes slavnostně dokončeno ražení Gotthardského železničního tunelu, který s 57.072 metry bude nejdelším na světě. Primát dosud držel japonský železniční tunel Seikan dlouhý 53.850 metrů a spojující ostrovy Honšú a Hokkaidó. Poslední metr a půl tunelu, jehož celková cena se odhaduje na 9,83 miliardy švýcarských franků (zhruba 179 miliard korun), má být v přímém televizním přenosu proražen krátce po 14:00 SELČ.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Staniční budovy obce bezúplatně nedostanou

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zamítla bezúplatný převod nádražních budov na obce a města u západočeské lokální trati Pňovany - Bezdružice. Budoucnost projektu, který počítal s využitím nádraží na malé penziony, infocentra, půjčovny kol, občerstvení pro turisty a podobně, je proto nejistá. Starostové tvrdí, že na koupi budov nemají a výhodný pro ně není ani dlouhodobý pronájem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bojkovické nádraží prokouklo

Dnes 14. října byla slavnostně ukončena rekonstrukce bojkovické výpravní budovy. Tímto dnem začíná sloužit všem cestujícím. Budova prošla kompletní přestavbou, do které investovaly České dráhy téměř 15 milionů korun. Objekt byl zmenšen a změn doznal i interiér, včetně prostoru pro cestující veřejnost.

Bližší informace naleznete v přiložené tiskové zprávě. Přikládáme i fotografie nové výpravní budovy.

Kontrolní otázka: Na kolik přijde zastavení dopravních staveb?

ČSSD vadí, že ministr dopravy Vít Bárta (VV) nespočítal po třech měsících ve funkci, kolik stát zaplatí za zastavení některých dopravních staveb. Socialisté proto ve čtvrtek ústy svého předsedy Bohuslava Sobotky vyzvali Bártu ke zveřejnění nákladů spojených se zastavením dopravních projektů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo opraví vozidlá ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. a Železničná spoločnosť Cargo, a.s. uzatvorili ďalšiu čiastkovú zmluvu o vykonaní periodických opráv 75 dráhových vozidiel za 1,74 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Periodické opravy sú súčasťou trojročnej rámcovej dohody partnerských železničných prepravcov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sbírá uniformy. Železničářské

Pokud vyjede na trať vlak s parní lokomotivou – což je dnes bohužel jev stále méně obvyklý – je jasným diváckým magnetem parní lokomotiva. Ovšem neméně sledovaní a fotografovaní jsou průvodčí v historických uniformách. Pokud se jedná o akci na Moravě nebo v některém z českých krajů, pak je velká pravděpodobnost, že je mezi nimi Marek Říha.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co se (ne)bude dít na kolejích České republiky

Hlavní program současné vlády, spočívající v šetření, se dotýká i železniční dopravy. Vbrzku by měly být rušeny některé lokální tratě. Čím vším by u nás železnice mohla být a co znamená efektivita?

Zajímavé zamyšlení jednoho šotouše najdete na této stránce.

ČD Cargo s elektronickou aukcí

Ve snaze zvýšit transparentnost veřejných zakázek zavádí ČD Cargo výběrová řízení s využitím elektronické aukce.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Síť SŽDC se má otevřít konkurenci

Ministr dopravy Vít Bárta zahájil proces otevírání české železnice konkurenci, když požádal o zveřejnění záměru v úředním věstníku Evropské unie. Alternativní dopravci by mohli na tratě vstoupit již na přelomu 2013/2014.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jízdné ČD se zvyšovat nebude

České dráhy nezvýší s novým jízdním řádem, který platí od prosince, ceny jízdenek, zhruba na stejné úrovni jako loni zůstane i počet vlakových spojení. Na dotaz ČTK to řekl ministr dopravy Vít Bárta. Růst cen podle něj nepřichází v úvahu ani v případě, že ministerstvo zruší dotace na vlaky InterCity a EuroCity.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Audit v ČD Cargo ještě jednou

Audit společnosti ČD Cargo ukázal výrazná manažerská pochybení, která společnost připravila o miliardy korun, například při prodeji a zpětném pronájmu 500 uhelných vozů. Vyplývá to z výsledků auditu, které nové vedení společnosti spolu s ministrem dopravy Vítem Bártou (VV) zveřejnilo v úterý.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr kulury spasí nádraží v Ústí nad Orlicí

K opravě historického nádraží v Ústí nad Orlicí chce přispět ministerstvo kultury. Peníze z jeho havarijního programu mohou být k dispozici už příští rok. Ministři dopravy Vít Bárta (Věci veřejné) a kultury Jiří Besser (TOP 09) se na svém dnešním jednání shodli i na vzniku meziresortní komise všech zainteresovaných skupin, která by měla sloužit k jejich lepší vzájemné domluvě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční muzeum Olomouc se rýsuje

Plán vybudovat v Olomouci největší železniční muzeum v Česku nyní dospěl ke klíčové fázi, získávání pozemků. Kvůli tomu vzniká nová nezisková společnost, která má plochy pro muzeum od státu získat. Bez převedení parcel totiž nelze žádat o peníze z evropských a jiných fondů.

Celou zprávu najdete na této stránce.