Dopravné správy

Francouzský ministr dopravy proti německým vlakům v Eurotunelu

Firma provozující tunel pod kanálem La Manche chce vlaky od Siemensu. Francouzská vláda protestuje. Jen francouzské vlaky jsou dost bezpečné, aby mohly jezdit tunelem. Takový je francouzský argument proti nákupu německých vlakových souprav společností Eurostar.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnova vleček jako cesta k obrodě železniční nákladní dopravy?

To, co se v »porevoluční« euforii v devadesátých letech rušilo a likvidovalo, dnes chybí a nelze to jen tak snadno nahradit. Klasickým příkladem z oblasti ekonomiky jsou obchodní vztahy s Východem. Po jejich nesmyslném zpřetrhání u nás zeslábla, ochrnula nebo zcela zanikla celá odvětví průmyslu. Další příklady můžeme dozajista najít v polistopadové dopravní politice státu.

Celé zamyšlení najdete na této stránce.

Policie ve vagonce Legios

Protikorupční policie úřadovala minulou středu u výrobce železničních vagonů – lounské společnosti Legios (dříve Lostr). Důvody domovní prohlídky zatím ochránci zákona sdělit odmítají. Protikorupční policie se o lounskou strojírnu zajímá už nějaký čas, podle zatím neoficiálních informací může být příčinou aktivit detektivů podezření z daňových deliktů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Od zítřejšího rána velká výluka na trase mezi Prahou a Táborem

Velká výluka čeká od středečního rána až do 1. listopadu do 17 hodin na cestující, kteří jezdí vlakem na trase Tábor - Praha. Pavel Halla ze Správy železniční a dopravní cesty v úterý pro agenturu Mediafax uvedl, že místo vlaků budou na části trasy jezdit s cestujícími autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

EuroRunner ER20 pro METRANS

Největší operátor kombinované dopravy ve střední a východní Evropě METRANS v září uzavřel s německým výrobcem Siemens kontrakt na dodávku tří dieselelektrických lokomotiv EuroRunner typu ER20 Cargo. První z nich by měl převzít již v květnu příštího roku. METRANS hodlá nové víceúčelové lokomotivy z produkce závodu Siemens v Mnichově využít v nákladní dopravě na středně dlouhé vzdálenosti přes území několika zemí, především na Slovensku, v Maďarsku, Německu a České republice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Karlovarský kraj zruší nevyužité vlaky

Prosincové změny jízdních řádů se dotknou i cestujících v Karlovarském kraji. K žádnému hromadnému omezení spojů na důležitých tratích ale nedojde. Rušit se budou pouze ty vlaky, které jezdí prázdné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonstrukce železničního mostu v Čerčanech

Rekonstrukce železničního mostu s lávkou pro pěší v Čerčanech byla dokončena v polovině letošního roku. Z jakého důvodu se most rekonstruoval? Most měl ocelovou příhradovou konstrukci, která byla „dožilá„ a bylo nutno ji nahradit novou mostní konstrukcí. Nový most má prosklenou protihlukovou stěnu, což výrazně snížilo hladinu hluku v tomto území, kde jsou rekreační plochy - tenis, koupaliště, vodní sporty a tak dále. To jistě této oblasti pomohlo.

Celý odborný článek najdete na této stránce.

Německý rychlovlak poprvé projel tunelem do Anglie

Tunelem pod Lamanšským průlivem v noci na dnešek poprvé projel německý rychlovlak ICE. Oznámila to společnost Deutsche Bahn. Zdroj z koncernu provozujícího německé železnice uvedl, že souprava už dorazila na londýnské nádraží St. Pancras, i když slavnostně tam má být uvítána až odpoledne.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ve Francii opět stávkou zasažena železnice

Francii dnes zasáhla již šestá celostátní vlna stávek proti důchodové reformě, jejímž hlavním bodem je zvýšení důchodového věku o dva roky. V zemi se projevuje nedostatek pohonných hmot, ochromena je doprava a panují obavy z násilností před hlasováním o reformě v horní komoře parlamentu - Senátu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modro-žlutá koalice aneb ČD + RegioJet

Vzájemně se ostře kritizovali, teď ale začínají jednání o spolupráci. Šéf Českých drah Petr Žaluda a jeho rival ze společnosti RegioJet Radim Jančura postupně zasedají k jednacímu stolu. Přichází byznys. Podle posledních informací by měl žlutý vlak mezi Prahou a Ostravou vyjet v první polovině příštího roku, začala proto již jednání o prodeji a vzájemném uznávání jízdenek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stratoví železničiari si kúpili vilu

Štátna akciovka Technická obnova a ochrana železníc (TOOŽ) bude sídliť vo vile. V lukratívnej žilinskej štvrti Malá Praha si kúpila dvojposchodový dom za zhruba 1,2 milióna eur. Krátko pred tým ho vlastnil advokát Michal Krnáč s viacerými väzbami na bývalú vládu. Sedí napríklad v dozorných radách štátnych akcioviek Verejné prístavy či Letisko Žilina. Napríklad rezortu životného prostredia zase poskytoval právne poradenstvo v čase známeho "nástenkového tendra“.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podpora revitalizaci železničních vleček

Ministerstvo dopravy (MD) jako Řídící orgán Operačního programu Doprava (OPD) vyhlašuje 2. kolo výzvy pro předkládání projektových žádostí o finanční podporu z OPD, prioritní osy 6, oblast podpory 6.1, podoblast „Podpora revitalizace železničních vleček“ (Program evid. č. 127 350). Druhé kolo výzvy bude otevřeno v období od 15. října 2010 do 31. ledna 2011. Během celé této doby mohou žadatelé předkládat žádosti o veřejnou podporu. Po ukončení výzvy bude provedena kontrola a hodnocení žádostí a následně bude každý žadatel informován o výsledku.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Němci dobudou Londýn. Dnes v noci

Tři sta dobrovolníků z Velké Británie a Německa už vědí, jaké to je vyrazit z Francie ve směru kanál La Manche, nouzově zastavit a opustit eurotunel. Pokus, který popsal zpravodaj týdeníku Der Spiegel, začal tři čtvrtě hodiny po půlnoci ze soboty na neděli. (...) Dalším očekávaným momentem je pak noc ze dneška na úterý, kdy má souprava protnout hranice kontinentu a zamířit do metropole nad Temží. Tisk bude čekat na vlajkovou loď německých drah na pátém nástupišti nádraží St. Pancras.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Seznam tratí SŽDC, které jsou rušeny

  1. 18.10.2010 Veřejná vyhláška - Oznámení zahájení správního řízení ve věci zrušení části regionální dráhy Libochovice – Vraňany
  2. 18.10.2010 Veřejná vyhláška - Oznámení zahájení správního řízení ve věci zrušení regionální dráhy Bruntál – Malá Morávka
  3. 15.10.2010 Veřejná vyhláška - Oznámení zahájení správního řízení ve věci zrušení části celostátní dráhy Hevlín – Hrušovany nad Jevišovkou
  4. 15.10.2010 Veřejná vyhláška - Oznámení zahájení řízení ve věci zrušení části regionální dráhy Královec - Žacléř
  5. 15.10.2010 Veřejná vyhláška - Oznámení zahájení správního řízení ve věci zrušení části regionální dráhy Čížkovice - Obrnice
  6. 15.10.2010 Veřejná vyhláška - Oznámení o zahájení správního řízení ve věci zrušení části celostátní dráhy Aš – Aš státní hranice
  7. 15.10.2010 Veřejná vyhláška - Oznámení zahájení správního řízení ve věci zrušení části regionální dráhy Čejč – Uhřice u Kyjova

Sedm tratí SŽDC na zrušení

Sedm tuzemských regionálních železničních tratí možná zanikne, ministerstvo dopravy je poslalo do správního řízení o zrušení. Celkem se počet tratí navržených na zrušení může zvýšit až na 13.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka: Původně jen stručná zpráva byla později přepracována, rozšířena a opatřena jiným titulkem.

Allianz míří do Eurotunelu

Německá pojišťovna Allianz nabízí dvě miliardy liber (zhruba 78,5 miliardy korun) za koupi podílu v železničním tunelu pod Lamanšským kanálem, který chce prodat britská vláda. V neděli o tom informovala agentura Reuters, která citovala The Sunday Times.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozhodnutie o širokorozchodnej trati až v decembri

Rozhodnutie o širokorozchodnej trati z Košíc do Bratislavy sa opäť odsunulo. Minister dopravy Ján Figeľ totiž stále nemá výsledok štúdie, či sa nám výstavba, presadzovaná predchádzajúcou vládou Roberta Fica, oplatí, alebo nie. Posudok k trati mala do 15. októbra vypracovať nemecká firma Roland Berger. „Vzhľadom na potrebu prepracovať štúdiu sa termín presunie na 15. december,“ informoval Ľubomír Tuchscher z rezortu dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvaj putovala z Prahy do Liberce před Drážďany 42 let

Zcela jedinečnou tramvaj z roku 1968 má nyní ve své sbírce liberecký Boveraclub. Tramvaj, která byla sice v Čechách vyrobena, po kolejích ve vlasti nikdy nejezdila. Tramvaj si pamatují pouze Němci z bývalé DDR. A právě jeden z nich, Helge Maie, ji v Německu, nedaleko českých hranic, pro Boveraclub zakoupil za 300 eur.

Celou zprávu najdete na této stránce

Obrněný vlak se objeví v Olomouci

Jak vypadal těžký život československých legionářů, kterým domov nahradily při ruské anabázi v období první světové války a krátce po ní obytné vagony? Přesně to budou mít zanedlouho šanci vidět lidé v Olomouci i celém Česku, do dvou let by totiž měla vzniknout pojízdná kopie legionářského vlaku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mezi Hradcem a Pardubicemi místo dvoukolejky možná tramvaje

Plán na dvoukolejnou trať mezi Hradcem a Pardubicemi s napojením na Jaroměř kvůli škrtům ministra Víta Bárty shořel. Hradec však nyní spřádá velkolepé plány na hybridní tramvaje a vybudování záchytných parkovišť.

Celou zprávu najdete na této stránce.