Dopravné správy

Dopravní společnost Zlín-Otrokovice bude platit pokutu

Ústavní soud zamítl stížnost, kterou proti půlmilionové pokutě podala Dopravní společnost Zlín-Otrokovice. Sankci firmě uložil antimonopolní úřad za chybný nákup trolejbusů v roce 2004 za 78 milionů korun. Ústavní soud stížnost odmítl začátkem listopadu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy vybraly dodavatele elektřiny

Příští rok bude dodávat elektřinu pro českou železnici společnost ČEZ, která zvítězila v elektronické aukci Českých drah. (...) Dráhy energetickou firmu vybíraly podle výše poplatku za poskytnuté služby spojené s dodávkou elektřiny, cena samotné silové elektřiny bude vázána na vývoj na energetické burze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Karlovarský kraj omezí železniční spoje

V Karlovarském kraji hrozí zrušení dvou železničních tratí a už je jisté omezení některých spojů. Méně vlaků bude jezdit například v Karlových Varech mezi Dolním a Horním nádražím. Dopravcům na železnici, což jsou České dráhy a v omezené míře firma Viamont, má kraj příští rok zaplatit za prokázané ztráty asi 195,5 milionu korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vize čínské železniční dopravy

Pro čínské techniky jsou i nejrychlejší současné vlaky zastaralé. Plánují soupravy, které vůbec nebudou zastavovat a cestující se dovnitř i ven dostanou speciální kapslí. V tunelech s odčerpaným vzduchem by se měly prohánět vlaky neuvěřitelnou rychlostí 1000 Km/h. Zatím jsou to ale jen plány.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RŽD mají sedm let

Ruské státní dráhy RŽD byly založeny usnesením vlády Ruské federace č. 585 z 18. září roku 2003. Akciová společnost ve stoprocentním vlastnictví státu vznikla k 1. říjnu stejného roku jako ústřední bod ruské železniční reformy. K výročí připravily Ruské státní dráhy krátkou statistiku své sedmileté činnosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ostrava zdraží jízdné MHD

Cestování městskou hromadnou dopravou v Ostravě od příštího roku zřejmě podraží. Ceny krátkodobých jízdenek stoupnou o korunu. Dlouhodobé jízdné bude zvýšeno až o 36 korun. Zvýšení cen jízdného už schválili ostravští radní, zdražení však ještě musí v prosinci projednat valná hromada společnosti KODIS, která je koordinátorem regionální dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Metrostav razí tunely podzemní dráhy v Helsinkách

V září 2010 zahájila divize 5 ražby přístupových tunelů v Helsinkách, které umožní prodloužení metropolitní linky finské podzemní dráhy trasy Länsimetro z dosavadní konečné stanice Ruoholahti na západ do stanice Matinkylä. Nová trasa tak spojí sousední města Helsinky a E spoo (...). Podzemní stavba, kterou Metrostav realizuje ve sdružení s místní společností Destia Oy, by měla skončit přesně za rok, v září 2011.

 Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančurovi se hodí České dráhy. Jako argument

Společnost Student Agency se odvolala proti pokutě 6,185 milionu korun, kterou jí uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení a uplatňování takzvaných predátorských cen na autobusové lince Praha - Brno a zpět. (...) Student Agency se brání tím, že antimonopolní úřad údajně špatně vymezil trh, když nevzal v potaz další autobusové dopravce na trati a ani železnici, respektive České dráhy, které na trase Praha-Brno také jezdí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Velká koalice slibuje dětem a seniorům MHD v Praze zdarma

ODS a ČSSD, které se dohodly na koaliční vládě v metropoli, v jejím rámci slibují seniorům nad 65 let a žákům do 15 let jízdné zdarma. Z koaliční smlouvy dále vyplývá, že zároveň plánují také zachovat ceny předplacených jízdenek pro ostatní uživatele MHD. Bezplatné by podle smlouvy měly být také víkendové vstupy do galerií, muzeí a dalších památek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Český Brod má opravenou staniční budovu

České dráhy dokončily celkovou rekonstrukci výpravní budovy v Českém Brodě. Investice do obnovy fasády, oken, dveří i renovace WC dosáhla téměř 20 milionů korun. Opravy se dočkala také střecha. Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Za tragédii u Stéblové mohou komunisté?

Hlavní vinu na železničním neštěstí u Stéblové však nenesou obyčejní ajznboňáci, ale tehdejší vedoucí síla společnosti - Komunistická strana Československa. Začalo to už v padesátých letech, když z vedení Československých státních drah byly vyhozeny tisíce odborníků, kteří byli nahrazeni loajálními bolševickými kádry. Za císaře pána a I. republiky patřili železničáři ke společenské elitě, kdežto za komunistů brali ke dráze kdekoho ...

To se mimo jiné můžete dočíst na této stránce.

Karlovarský kraj o vlaky RegioJet nestojí

Krajská vláda odmítla nabídku dopravní společnosti RegioJet Radima Jančury na provozování tří železničních tratí v Karlovarském kraji. Zdá se jí, že společnost nemůže své sliby splnit. "Nabídka, která byla velmi obecná, slibovala úsporu pěti milionů korun," naznačil náměstek karlovarského hejtmana pro dopravu Petr Navrátil. "Je to slib daný do větru. Nic více, nic méně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Velké železničářské propouštění

V rámci letošního velkého propouštění opustí České dráhy čtyři tisíce lidí. Na přelomu roku přijde další vlna, ve které budou muset ze železnice odejít hlavně úředníci. Důvodem je nedostatek peněz v resortu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zastávky na zubačce jsou vzdor tvrzení ČD v pořádku

Na nové zastávce Desná – Riedlova vila čeká na cestující nepříjemnost. Zadní dveře, které slouží převážně imobilním lidem, zůstávají zavřené. Zdejší zastávka je totiž krátká, nástupiště měří jen třicet pět metrů. (...)
„V médiích se objevily nepravdivé informace, nebojím se říci až pomluvy. Zastávky byly postaveny po získání souhlasu všech dotčených, tedy i Českých drah,“ uvedl Marek Pieter, starosta Desné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rumunské vagónky krachují

Rumunská skupina výrobců kolejových vozidel International Railway Systems (IRS) má potíže. Tři ze společností vlastněných koncernem stojí před krachem. Problémy se týkají firem Romvag, Meva a Astra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jak se má chovat vlakový doprovod ČD při napadení?

V posledním období dochází k častým případům napadení a zranění zaměstnanců vlakového doprovodu. K nejzávažnějšímu případu došlo dne 1.11.2010 na vlaku R 207, kdy po fyzickém útoku cestující bez jízdního dokladu byla těžce zraněná průvodčí. Upozorňujeme proto zaměstnance na tento negativní vývoj a nařizujeme dbát následujících doporučení a nařízení.

Celý rozkaz ředitele OJ VDOD č. 14/2010 si můžete přečíst na této stránce.

Půjčovny jízdních kol ČD na jihu Čech úspěšné

Téměř 1 600 kol si vypůjčili zájemci v železničních stanicích v rámci Jihočeského kraje. Sezona cyklopůjčoven začíná vždy 1. dubna a většina půjčoven je otevřena do 31. října. V Jihočeském kraji je nejrozsáhlejší síť půjčoven kol v rámci České republiky a už osmým rokem se těší velkému zájmu veřejnosti. V tiskové zprávě najdete detailnější informace včetně pořadí na prvních třech místech.

České firmy zmodernizují srbský koridor

Konsorcium českých firem Inekon-Enixus zmodernizuje část srbského železničního koridoru mezi městy Niš a Dimitrovgrad. Rámcovou dohodu (...) podepsali zástupci obou stran na česko-srbském podnikatelském fóru (...). Hodnota kontraktu nebyla zveřejněna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ruská vláda schválila privatizáciu RŽD

Moskva chce predať podiely v dvoch najväčších bankách v krajine, Sberbank a VTB Group, v najväčšom ropnom koncerne Rosnefť, ako aj v štátnom železničnom monopole Russian Railways.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD nezdražijí jízdné, ale „mění slevy“

České dráhy (ČD) od 12. prosince zvýší cenu některých jízdenek. Dražší bude víkendové rodinné jízdné a zpáteční jízdenky, podraží nákup jízdenky přes telefon i přirážka za nákup jízdenky ve vlaku. Základní jednosměrné jízdné se nezmění.

Celou zprávu najdete na této stránce.