Dopravné správy

Mosteční důchodci ušetří za MHD

Důchodci v Mostě zaplatí za městskou dopravu od Nového roku méně. Dopravní podnik totiž po dohodě s městem změkčil podmínky pro získání volné jízdenky pro občany nad 65 let. ČTK o tom informoval ředitel mosteckého a litvínovského dopravního podniku Milan Dundr. Zájem o bezplatnou dopravu důchodců projevil i Litvínov, ale kvůli neschválenému rozpočtu s ní od ledna nezačne.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy po Novém roce posílí dopravu

Rádi bychom Vás informovali o posílení dopravy v závěru nadcházejícího víkendu, kdy se budou lidé vracet z vánočních prázdnin. České dráhy při této příležitosti očekávají zvýšený zájem o cestování, proto posílí některé vlaky a z Valašska do Prahy zavedou i zvláštní posilový rychlík. Cestujícím doporučujeme také zakoupení jízdenek v předprodeji nebo prostřednictvím eShopu Českých drah na internetu. Všem cestujícím také doporučujeme včasný nákup rezervací.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Zároveň také upozorňujeme, že o silvestrovské noci a ráno na Nový rok dojde k tradičnímu omezení dopravy. V tento sváteční noční čas je v České republice výrazně nižší zájem o meziměstské spoje. Omezení jízdy se týká některých regionálních a dálkových spojů na Silvestra od odpoledních / podvečrních hodin a na Nový rok ráno. Proto všem cestujícím, kteří plánují svojí cestu v tuto dobu, doporučujeme pozorně sledovat informace o jízdě vlaků a podrobně se seznámit s jízdním řádem svého spoje. Všechna omezení jízdy vlaků 31. prosince večer a 1. ledna ráno jsou v jízdních řádech u dotčených spojů zapracována a zveřejněna.

RegioJet hledá zaměstnance

Přepravní společnost Student Agency v příštím roce přijme 170 nových zaměstnanců. Nová pracovní místa vzniknou v rámci projektu RegioJet, který od poloviny roku 2011 spojí po železnici Prahu s Ostravou, a dalším rozšířením prodejních kapacit zájezdů prostřednictvím služby dovolená.cz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O tom, jak je hrozné jezdit s Českými drahami

V sobotu jsem si po delší době vyjel do Prahy na výlet. Za přáteli a nakoupit trochu těch dárků k vánocům. Ráno to bylo vcelku fajn, i na debatu s paní pokladní na nádraží došlo, je moc milá. Taková bezva dáma na malé okresní stanici. To bylo milé, ale ten návrat večer z Prahy, ten stál za to!

Celé blogování najdete na této stránce. A můžete bádat nad tím, proč si ten "nešťastník" nekoupil u oné milé paní pokladní zpáteční jízdenku.

Argentinci nemají pro přerušení provozu železnice pochopení

Desítky cestujících, které ve čtvrtek rozzuřilo sedmihodinové přerušení provozu železnice v Buenos Aires, zdemolovali hlavní nádraží a způsobili zranění asi desítce lidí. Jeden ze zraněných je ve vážném stavu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Havlíčkova Brodu jezdí vlak 140 let

Přes nádraží v Havlíčkově Brodě projíždí vlaky pravidelně už 140 let. Přesně 22. prosince 1870 ve městě slavnostně otevřeli nádražní halu, kterou dělníci ve spěchu dokončili. Vlaky měly jezdit už o týden dříve, ale dělníci termín nestihli. Místní i tak vítali první cestující s velikým nadšením.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Další železniční tratě plně začleněny do PID

Na dvou tratích příměstských vlaků budou platit jízdenky pražské městské hromadné dopravy. Dosud tu mohli cestující používat pouze předplatní kupóny. Obyčejné jízdenky z Prahy tak začnou platit od 1. ledna 2011 mezi Řeporyjemi a Nučicemi a Hostivicí a Rudnou u Prahy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční zastávku Pardubice-Svítkov čeká rušná neděle

Už za týden v neděli čeká hokejové fanoušky neobvyklý a tak trochu sváteční zápas. Na plochodrážním stadionu ve Svítkově u Pardubic se utká brněnský tým s pardubickým. Z Brna pojedou dva speciální místenkové vlaky o sedmi stech místech. Posílené budou i bezplatné osobní vlakové spoje v Pardubicích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škoda Transportation na sklonku roku

Škoda Transportation poslala do provozu novou lokomotivu. Modernizace vozů metra právě končí. Obyvatelé hlavního města se léta marně těší na moderní, tiché, prostorné a plně nízkopodlažní tramvaje. Revoluci na kolejích slibují vozy Škoda 15T ForCity. Dopravní podnik hlavního města Prahy si jich u plzeňské společnosti Škoda Transportation objednal 250.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kalkulace poplatků za užití železniční dopravní cesty nově

Mezi státní organizací Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a společností OLTIS Group a.s. byl podepsán akceptační protokol na řešení informačního systému KAPO. Úkolem tohoto systému je Kalkulace Poplatků za užití železniční dopravní cesty (ŽDC) v majetku SŽDC coby provozovatele dráhy. Pro SŽDC bylo zprovoznění systému pro správné fungování liberalizovaného železničního dopravního trhu doslova klíčové. Poplatky dopravců za užití ŽDC se v ročním úhrnu pohybují okolo 4,5 mld. Kč a jakákoli chyba v poplatcích by znamenala buďto výpadky v tržbách za provozování dráhy, nebo naopak rozporování a reklamace ze strany dopravců.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Ústecké trolejbusy mohou kopnout cestující

Každý sedmý trolejbus, který jezdí v Ústí nad Labem, může zasáhnout někoho z cestujících elektrickým proudem. Zjistili to technici ústeckého dopravního podniku, když vozy po jednom takovém úrazu zkontrolovali.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy zmodernizují 64 bezbariérových vozů pro dálkové vlaky

České dráhy vypsaly další výběrové řízení na modernizaci svých rychlíkových a expresních vozů. Postupně tak realizují avizované zvýšení kultury cestování v dálkové dopravě. V současné době hledají dodavatele modernizace 64 bezbariérových vozů určených pro všechny typy dálkových vlaků od EuroCity po rychlíky. Více naleznete v přiložené tiskové zprávě.

České dráhy také zrušily dvě výběrová řízení. Jde o výběrové řízení na dodávku 4 ks nových motorových vozů pro Pardubický kraj. V souladu s upravenými potřebami dopravního konceptu na území Pardubického kraje totiž dojde k úpravě této soutěže a rozšíření poptávaného počtu vozidel ze 4 na 9. Nová veřejná zakázka v tomto smyslu by měla být vypsána v průběhu ledna 2011. Druhým zrušeným výběrovým řízením je vybavení 600 ks drážních vozidel radiostanicemi GSM-R. Toto výběrové řízení bylo zrušeno v souladu se zákonem o veřejných zakázkách poté, co všechny přijaté nabídky (byla předložena pouze jedna nabídka) byly ze zadávacího řízení vyřazeny z důvodu nesplnění ekonomických kvalifikačních předpokladů.

Dálkové spoje kazí statistiku přesnosti vlaků ČD

Asi čtvrtina dálkových vlaků, které vypravují České dráhy, má v cílové stanici zpoždění. Společnost však pravidelně uváděnou statistiku vylepšuje celkovým průměrem dochvilnosti všech vlaků, tedy včetně osobních i pendolin. Informovala o tom v sobotu Česká televize s odkazem na statistiku Českých drah.

Celou, značně tendenční, zprávu najdete na této stránce.

Z historie železnice na Vysočině

Přesně před 140 lety začaly po kolejích v Havlíčkově Brodě jezdit první pravidelné vlaky. Výstavbu železnice zahájili dělníci v roce 1869. Za pouhých čtyřicet let vznikla hustá síť tak, jak ji známe dnes. Od té doby koleje přibývaly jen sporadicky, pokračuje se ale s elektrifikací tratí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo jedná o spojení s PKP Cargo

Český železniční nákladní dopravce ČD Cargo by se v příštích letech rád začal výrazněji než dosud prosazovat na středoevropském železničním trhu. Napomoci by mu v tom mělo strategické spojení s polskou společností PKP Cargo, o kterém se momentálně jedná na úrovni expertních týmů obou ministerstev dopravy. Naopak jednání o spojení ČD Cargo a ŽSSK Cargo jsou už zřejmě definitivně věcí minulosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

AWT má ředitele pro železniční zasilatelství

Do nově vytvořené funkce ředitele pro železniční zasilatelství skupiny AWT nastoupil bývalý ředitel společnosti Unipetrol Doprava Luboš Kučera (38). Společnost to na počátku prosince oznámila v tiskové zprávě. Luboš Kučera bude mít v AWT na starosti rozvoj železniční spedice a integraci firem a jejich částí zabývajících se zasilatelstvím do jedné samostatné divize.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Smogová bezúplatná ostravská MHD cestující neláká

Už den trvá v Ostravě historická premiéra bezplatné veřejné dopravy po vyhlášení smogové situace. Těžko ale říci, zda přilákala do tramvají více cestujících, kteří by jinak usedli do aut. Parkoviště jsou stejně plná a magistrát bude hustotu dopravy měřit až někdy příště.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ttrolejbus typu 3Tr3 z roku 1948 ožije za peníze EU

Vrak historického trolejbusu, který se jako jeden z prvních objevil po válce v ulicích Plzně, dostane zpět svou původní tvář. Plzeňské technické muzeum Techmania ho nechá zrenovovat za šest milionů korun, které získala od Evropské unie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Test služeb ČD Kurýr

ČD Kurýr může doručit balík ještě týž den za únosné peníze nebo vás vystresovat při honbě za vlastní zásilkou. Nám se potvrdilo, že České dráhy mají opravdu času dost. (...) Rozhodli jsme se proto vyzkoušet, jak spolehlivé jsou služby v praxi a poslali jsme balík prostřednictvím služby ČD Kurýr Českých drah. Bohužel se nám potvrdilo sarkastické heslo, které rozvádí zkratku ČD charakteristickým: „ČD – Času Dost„. Můžeme pochválit pouze to, že vzhledem k tomu, že se váš balík může do místa určení dostat ještě týž den, je cena přijatelná. Slovo „může„ je přitom velmi důležité, protože neznamená „musí„.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Evropská komise si chce vzít poučení z krizového vývoje zimy

Komisař pro dopravu Siim Kallas označil dopravní chaos způsobený hustým sněžením za „nepřijatelný„. Svolává proto schůzi zástupců evropských letišť, aby mu vysvětlili příčiny zkolabování letecké dopravy. Přestože se letecká a železniční doprava v Evropě vrací pomalu do normálu, Evropská komise se chce k situaci v dopravě vrátit a vyhodnotit průběh několikadenního kolapsu letecké dopravy, který uvěznil cestující na letištích po celé Evropě.

Celou zprávu najdete na této stránce.