Dopravné správy

V únoru se otevře dopravní hala NTM

Nový generální ředitel Národního technického muzea v Praze (NTM) Karel Ksandr oznámil, že se první část muzea veřejnosti otevře 15. února příštího roku. Zpřístupněno bude pět expozic – například historie dopravy, architektury, designu nebo astronomie. Chybět nebude ani fotografický ateliér.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové fotografie v hale pardubického hlavního nádraží

Ještě před nedávnem lemovaly stěny pardubické nádražní haly staré fotky Československa ze 70. let minulého století. V těchto dnech je nahradila nová série z dílny Štěpána Bartoše. Jako by konec starých snímků začal novou éru, která souvisí s přeměnou nádraží, před kterým má vyrůst dopravní terminál.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Královéhradecký terminál HD by sice oceněn, ale...

Vážné technické problémy s autobusovým terminálem v Hradci Králové má tamní dopravní podnik. Zmrazky a sníh, které z budovy padají, ohrožují cestující. Ve stavbě téměř za 400 milionů korun nefunguje totiž automatika vytápění, podnik by na provoz neměl peníze. Výstavba moderního dopravního terminálu probíhala v letech 2006 až 2008. Projekt by měl podle zadávacích podmínek propojit nádraží Českých drah s autobusovým terminálem prostřednictvím MHD, a vytvořit tak ucelený systém přestupních možností mezi jednotlivými druhy dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cargo vyplatilo 94 000 eur zamestnancom postihnutým povodňami

Vysoko stratová Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) vyplatila zamestnancom postihnutým tohtoročnými povodňami celkovo 94 000 eur. Informoval o tom hovorca firmy Martin Halanda.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

CREAM předčil všechna očekávání

Železniční koridor Rotterdam/Antverpy – Řecko/Turecko letos převezme od silniční dopravy celkové výkony kolem 950 milionů tunokilometrů. S takovým výsledkem překonali partneři výzkumného projektu Evropské unie s označením CREAM všechna očekávání. „Je to o 475 procent více, než jsme předpokládali při zahájení projektu v roce 2007,“ uvedli zástupci obou garantů projektu, poradenských firem HaCon a KombiConsult, při listopadové prezentaci výsledků v Bruselu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo bude prepúšťať

Predstavenstvo Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. vzalo na vedomie podnikateľský plán na budúci rok, podľa ktorého má štátna akciovka prepustiť okolo 20 % zamestnancov, čiže zhruba 2 tisíc z takmer 10 tisíc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jednotný železniční trh prospěje i výrobcům

Jednotný železniční trh může vedle samotného rozvoje železniční dopravy podpořit i evropské výrobce železniční techniky, kterým se v celosvětové konkurenci daří dlouhodobě se udržovat v čele odvětví. Na jednání s členy skupiny pro železniční dopravu Evropského parlamentu to na konci října v Berlíně uvedl ředitel generálního ředitelství Evropské komise pro mobilitu a dopravu DG Move Matthias Ruete.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ohlédnutí za dopravou v končícím roce

V řadě zemí se po krizi výroba rozjela na plné obrátky. Zejména v případě exportu doprava a logistika sotva stačila – a někdy ani nestačila – zajistit dopravu do míst určení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Liberec a Jablonec sjednotí jízdenky MHD

Liberec a sousední Jablonec nad Nisou mají od letošního podzimu společný dopravní podnik, a od Nového roku začne v obou městech navíc platit i společná jízdenka. Doklad za 30 korun, respektive 15 Kč pro studenty či seniory, bude platit 75 minut.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tratě v plzeňském kraji se budou modernizovat za peníze EU

Státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) získá 2,6 miliardy korun jako příspěvek Evropské unie na modernizaci železniční trati Stříbro - Planá u Mariánských Lázní. Investiční projekt schválila Evropská komise.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Víte, co je anonymní časová jízdenka?

Konec papírových kuponů v pražské MHD se blíží, ale v časových jízdenkách existuje jedna výjimka. V Praze si cestující využívající běžné časové předplatné musí od 13. listopadu pořídit elektronickou Opencard. Lidé však mají stále i možnost koupit si anonymní časovou jízdenku, například měsíční, čtvrtletní nebo roční.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zaměstnanci ČD Cargo si nepolepší

Informace z jednání dozorčí rady ČD Cargo a podnikatelský plán této společnosti na rok 2011, to byly v zásadě dva základní body jednání Podnikového výboru OSŽ ČD Cargo ve středu 15. prosince v Praze. K nim aktuálně přibyl ještě bod třetí – kolektivní smlouva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Facebookem proti brněnským revizorům MHD

Galerie tváří brněnských revizorů na sociální síti Facebook se stále plní. Skupina Brněnští revizoři už nabízí jednašedesát fotografií. Založili ji studenti, kterým vadí chování revizorů. Dopravní podnik chce stránku zrušit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr dopravy v roli železničního Ježíška

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) na Štědrý den vyrazil mezi zaměstnance Českých drah na pražském hlavním nádraží. Jako vánoční dárky rozdával cukrovinky a doutníky. Již tradičně na Staroměstském náměstí špičky radnice nalévaly rybí polévku. Primátora Pavla Béma letos nahradil Bohuslav Svoboda (ODS).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tramvaj k plzeňské univerzitě asi nepojede

Temné mraky se stahují nad dlouhodobě toužebně očekávaným projektem prodloužení tramvajové trati k Západočeské univerzitě v Plzni na Borech, kde studuje 18 tisíc studentů. Do školy jsou nuceni studenti cestovat v přeplněných autobusech. Vedle studentů ještě cestují na nedaleká Borská pole tisíce pracovníků zdejší obří industriální zóny. Nyní se zdá, že nové vedení magistrátu dává ruce pryč od projektu, který by měl výrazně zlepšit dopravu v Plzni.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy se konkurence nebojí

Podle šéfa Českých drah Petra Žaludy se jeho společnost konkurence nebojí. Svědomitě se na ni totiž připravuje.
Hostem středečních 20 minut Radiožurnálu byl generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. Ten s moderátorem Martinem Veselovským řešil zejména konkurenci v podobě společnosti Student Agency i setrvání na svém postu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Očakávané tržby širokorozchodnú neuživia

Výstavba širokorozchodnej železnice z Košíc do Viedne je zrejme neúnosná, ak ju finančne nepodporí štát. Očakávané tržby z tovarových tokov by totiž súkromným investorom nemali pokryť ani náklady na prevádzku, výstavbu, a s tým spojené riziká. Vyplýva to z utajovanej analýzy poradenskej spoločnosti Roland Berger, do ktorej sa HN podarilo nahliadnuť. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Může revizor zadržet černého pasažéra?

Ve věčném souboji revizorů a černých pasažérů se v listopadu soud přiklonil na stranu kontrolorů. Podle něj mohou zadržet cestujícího bez jízdenky do příchodu policie. Dopravní podniky zatím reagují na verdikt různě. Zatímco v Plzni už připravili školení, v Brně nové pravomoci nevyužijí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

AWT se orientuje na železnici - propustí řidiče

Dopravní společnost Advanced World Transport (AWT), bývalé OKD, Doprava, hromadně propustí většinu řidičů kamionů a souvisejících administrativních pracovníků. Do konce roku tak přijdou o dosavadní práci desítky lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Plzni bude rekonstruován památný trolejbus

Plzeňské science centrum Techmania, popularizující vědu a techniku, nechá za 5,8 milionu korun zrekonstruovat unikátní historický trolejbus, s nímž začínala trolejbusová doprava v Plzni. Vystaven bude od června 2012 v areálu plzeňské Škodovky.

Celou zprávu najdete na této stránce.