7. narodeniny VLAKY.NET s Karkulkou v Brezovej pod Bradlom

19.5.2011 8:00 Mária Pollaková

7. narodeniny VLAKY.NET s Karkulkou v Brezovej pod Bradlom

Máme za sebou ďalšiu narodeninovú jazdu - tentoraz už siedmu v poradí. Oslavovali sme na dnes už takmer zabudnutej železničnej trati z Jablonice do Brezovej pod Bradlom. Veselú atmosféru však občasne prerušili smutné povzdychy nad budúcnosťou trate a skutočnosť, že náš vlak bude pravdepodobne jedným z posledných.

Niektorí sme sa začali schádzať už o 6:30 v areáli MDC Bratislava východ, kde teraz býva Karkulka (motorový rušeň T 444.0060), kombinovaný služobno-poštový vozeň DF a historické vozne 3. triedy Ci - jednoducho náš tohtoročný narodeninový vlak. Mimochodom vychutnať si pokojné ráno s vychádzajúcim slnkom na Rendezi odporúčam každému.

Keď už bolo všetko pripravené, vydali sme sa na bratislavskú hlavnú stanicu. Tam sa začali postupne objavovať známe aj neznáme tváre. Na nástupišti sa ozývala nielen slovenčina ale tradične aj čeština a polština, nemčina od návštevníkov z Rakúska a Nemecka, angličtina z úst návštevníkov z Veľkej Británie a USA. Prišiel nás odprevadiť i Pio s doktorkou, ktorí to tento rok vzdali pre Piovu „dochrámanú“ nohu. Ale myslím, že aj tak celý deň na nás mysleli a Pio určite tŕpol, aby sa nič nestalo.

Náš mimoriadny vlak odchádzal z Bratislavy hl. st. o 8:45 s 15-minutovým meškaním. Čakali sme na meškajúci vlak z Banskej Bystrice, ktorými sa doviezli niektorí naši cestujúci.

Narodeninový vlak VLAKY.NET so Smolenickým zámkom, © Ing. Marko Engler 
Narodeninový vlak VLAKY.NET so Smolenickým zámkom, © Ing. Marko Engler

"Karkulka", historická motorová mašinka vyrobená v roku 1963 v Turčianskych strojárňach Martin, s historickými vozňami sa na koridore nedala zahanbiť a za hodinu sme rýchlosťou vetra v Trnave vítali ďalších pristupujúcich. V Trnave nasledovalo obehnutie nášho vlaku rušňom a úvraťou sme pokračovali po trati smerujúcej do Kútov až do železničnej stanice Jablonica.

Takáto pohoda panovala počas našej jazdy aj v "krčmovom" vozni :) ©Karel Furiš 
Takáto pohoda vládla počas našej jazdy aj v "krčmovom" vozni :) ©Karel Furiš

Prechádzame Jablonickým tunelom a oblúkmi sa blížime do železničnej stanice Jablonice. Už z diaľky sledujeme množstvo ľudí čakajúcich v stanici, v ktorej sa začína vedľajšia trať do Brezovej pod Bradlom. Aj ľudia z okolia tejto vedľajšej trate, ktorí sa chystali na výstup k Mohyle generála Milana Rastislava Štefánika radi využili možnosť odviesť sa nostalgickým vlakom, čo sa dalo pozorovať ešte plnšie obsadenými vozňami. Množstvo ľudí čakajúcich na náš historický vlak v stanici Jablonica bolo pre organizátorov nepochybne príjemným prekapením. Ďalší cestujúci pristupovali na každej zástavke na vedľajšej trati z Jablonice do Brezovej pod Bradlom. Táto jazda sa aj vďaka krásnemu slnečnému počasiu, ktoré nám prvýkrát v histórií našich jázd vydržalo počas celého dňa, môže pochváliť aj rekordnou účasťou - bez pár ľudí dosiahla rovné dve stovky.

Vlak zosnímaný s kostolom v Hradišti pod Vrátnom, © PhDr. Marián Dujnič 
Vlak zosnímaný s kostolom v Hradišti pod Vrátnom, © PhDr. Marián Dujnič

Počas cesty sme mohli študovať prehľadne spracovanú brožúru s informáciami o histórii trate, ktorú pre nás spracoval Miro Kožuch. Iní využili stretnutie sa s ľudmi vo vlaku na rozhovor či na spomienky na dnes už zrušenú osobnú dopravu do Brezovej pod Bradlom.

Príchod do Brezovej pod Bradlom bol nepochybne zaujímavý. Pomalá jazda a neustávajúce trúbenie rušňa nášho vlaku pred priecestím, na ktorom možno vlak vidieť už len veľmi zriedka, sa rozhliehal dolinou v okolí železničnej stanice. Správy o jazde historického vlaku do Brezovej pod Bradlom pritiahli do stanice ďalších zvedavcov z tohto mestečka, vrátane zástupcov mesta a lokálnej televíznej stanice.

T 444.0060 na konci trate v Brezovej pod Bradlom pri obiehaní súpravy vlaku, © Ing. Marko Engler 
T 444.0060 na konci trate v Brezovej pod Bradlom pri obiehaní súpravy vlaku, © Ing. Marko Engler

V Brezovej pod Bradlom nás čakali rôzne alternatívy programu a preto sa vytvorili viaceré skupiny. Jedna sa pridala k výstupu na Bradlo – výstup znie až honosne na fakt, že sa išlo autobusom tam aj naspäť. Bez autobusu by však z časového hľadiska nebolo možné absolvovať výstup na Bradlo, kde sa práve v tento deň konala pietna spomienka pri príležitosti 92. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika. 

Mohyla generála Milana Rastislava Štefánika na Bradle, © Dušan Antalík 
Mohyla generála Milana Rastislava Štefánika na Bradle, © Dušan Antalík

Skupina fotografov si mohla prísť na svoje pri jazde fotovlaku z Brezovej pod Bradlom naspäť do Jablonice, ktorého odchod bol plánovaný na 11:50 hod. zo železničnej stanice Brezová pod Bradlom. Vlak fotografom zastavoval na zastávke Brezová pod Bradlom zastávka, v nákladisku so zastávkou Hradište pod Vrátnom a na zastávke Osuské. Prekrásne slnečné počasie fotografom prialo – môžete to sami vidieť na fotografiách v galérii. Rajio poctivo filmoval trať zo stanovišťa rušňovodiča, aby sme mali pamiatku aj vo forme DVD.

Fotografovanie vlaku pri zastávke Osuské, © Janek Guzik 
Fotografovanie vlaku pri zastávke Osuské, © Janek Guzik

V Jablonici bola možnosť vrátiť sa späť do Brezovej vlakom Os2010 Jablonica - Brezová pod Bradlom podľa grafikonu z rokov 1968/1969. Iní sa vybrali na exkurziu popri telese nedostavanej trate z Jablonice do Plaveckého Mikuláša vedenej Mirom Kožuchom, ktorý účastníkom poskytol výklad k histórií tohto nedostavaného úseku železničnej trate. Ja som si vybrala druhú možnosť. Prezreli sme si dva železničné priepusty a skončili sme pri smetisku tvorenom okrem iného aj zo zvršku plánovanej trate.

Momentka z exkurzie popri telese nedostavanej železničnej trate z Jablonice do Plaveckého Mikuláša, Radovan Plevko 
Momentka z exkurzie popri telese nedostavanej železničnej trate z Jablonice do Plaveckého Mikuláša,
teleso nedostavanej trate je v pozadí, © Radovan Plevko

Narodeninovej jazdy do Brezovej pod Bradlom sa zúčastnili aj redaktori Slovenského rozhlasu, ktorí okrem organizátorov vyspovedali aj cestujúcich v našom vlaku. Pohľady na naše narodeninové jazdy očami fotografov a kameramanov už poznáte, aký je čisto-zvukový pohľad na takúto jazdu vlakom si môžete vypočuť v záznamoch z vysielania Slovenského rozhlasu:

Narodeninový vlak VLAKY.NET na spiatočnej ceste medzi zast. Osuské a Jablonicou, © PhDr. Marián Dujnič 
Narodeninový vlak VLAKY.NET na spiatočnej ceste medzi zast. Osuské a Jablonicou, © PhDr. Marián Dujnič

Na jednej strane mám spiatočné cesty rada, pretože sa blížim domov, ale zároveň sa mi ťažko lúči s tým, odkiaľ odchádzam. Takto to bolo aj teraz a mne už preto ostáva len poďakovať všetkým, ktorí sa pričinili o to, že sa aj dnešný deň zaradil medzi vydarené narodeninové akcie VLAKY.NET.

Našej stránke prajem, aby naďalej spájala ľudí s koníčkom zvaným železnica, zaujímavé a vecné diskusie vo fóre bez zbytočných detinských hádok a veľa ochotných ľudí podeliť sa či už zo svojimi zážitkami alebo odbornými vedomosťami vo forme kvalitných a rôznorodých článkov.

Pohľad na jazdu narodeninového vlaku do Brezovej pod Bradlom objektívom kamery Dušana Ščepku:

Za podporu jazdy historického vlaku do Brezovej pod Bradlom pri príležitosti 7. narodenín VLAKY.NET ďakujeme:

Narodeninový vlak VLAKY.NET na odbočnej trati do Brezovej pod Bradlom, PhDr. Marián Dujnič 
Narodeninový vlak VLAKY.NET na odbočnej trati do Brezovej pod Bradlom, © PhDr. Marián Dujnič

Titulné foto: T 444.0060 v Brezovej pod Bradlom, © Dušan Antalík

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy