8. narodeniny VLAKY.NET: s T 466.0253 zo Zvolena do Šiah

16.3.2012 8:00 Redakcia VLAKY.NET

8. narodeniny VLAKY.NET: s T 466.0253 zo Zvolena do Šiah

Milí priatelia, začiatok mesiaca máj bude aj v tomto roku patriť oslave výročia VLAKY.NET. V tomto roku oslávime už naše 8. narodeniny, tak ako v predošlých rokoch sme pre Vás aj v tomto roku pripravili jazdu mimoriadneho historického vlaku. Dovoľujeme si Vás srdečne pozvať dňa 5. mája 2012 na jazdu historického vlaku vedeného motorovým rušňom T 466.0253 na trase Zvolen os.st. - Šahy a späť.

Jazdu mimoriadneho historického vlaku organizujeme v spolupráci s Klubom historickej techniky pri RD Zvolen. Práve s Klubom historickej techniky sme pred 7 rokmi našou prvou narodeninovou jazdou začali tradíciu, ktorú sa nám vďaka podpore Vás všetkých darí udržiavať dodnes. Vtedy sme sa so zvolenským Hurvínkom M 131.1053 a prívesným vozňom BDlm vybrali na výlet zo Zvolena cez Hronskú Dúbravu do Banskej Štiavnice. Teší nás, že v priebehu uplynulých rokov ste nám zachovali Vašu priazeň a dnes sa nám spoločnými silami darí vypravovať aj väčšie vlaky.

Keďže 7. narodeniny sme oslávili na západnom Slovensku historickým vlakom z Bratislavy do Brezovej pod Bradlom, 6. narodeniny na východnom Slovensku historickým vlakom z Popradu do Spišskej Belej, rozhodli sme sa tento rok zavítať opäť na stredné Slovensko. Voľba padla opäť na jednu zo železničných tratí, kde bola k 2. februáru 2003 zastavená pravidelná osobná doprava, na úsek trate Železníc Slovenskej republiky číslo 153 Zvolen os.st. - Šahy.

Súprava historického vlaku bude pozostávať z motorového rušňa T 466.0253 a troch osobných vozňov série Ci. Náš historický vlak si budete môcť počas fotozastávok organizovaných v priebehu jazdy vlaku zachytiť objektívmi fotoaparátov či kamier. Pevne však veríme, že tak ako po minulé roky, bude naša narodeninová jazda aj námetom na stretnutie s ľuďmi, s ktorými inak komunikujeme len elektronicky prostredníctvom našich internetových stránok.

Železničná trať zo Zvolena cez Krupinu do Šiah bola postavená v 2 rozdielnych obdobiach. Cestovateľ to hneď zbadá na rozdielnej architektúre oboch úsekov. Je v tom ale paradox, ktorý ovplyvnili udalosti konca 2.svetovej vojny, ako aj neskoršie prestavby. A tak vlastne novší úsek trate sa pre neznalého pozorovateľa zdá historickejším, ktorý ako by "z oka vypadol" stavbám v okolí tratí Veselí nad Moravou - Nové Mesto nad Váhom, Vsetín - Bylnice a Handlová - Horná Štubňa.

Na našej trati je ale starším jej južný úsek medzi Šahami a Krupinou. Pochádza z konca 19.storočia a do prevádzky bol odovzdaný 7.4.1899. Zato severný úsek medzi Zvolenom a Krupinou predstavuje prvú železnicu postavenú podľa zákona č.235 Zb.z. a n. z 30.3.1920 v Československej republike, ktorá mala napojiť koncovú trať do Krupiny s novým hospodárskym a administratívnym centrom Zvolenom. Pravidelná železničná doprava na ňom začala 16.1.1925.

Zastávka s nákladiskom Babiná - jedna z fotozastávok bola 26.2.2012 ešte pod snehom 
Zastávka s nákladiskom Babiná - jedna z fotozastávok - bola 26.2.2012 ešte pod snehom

Cestovný poriadok
 

Zvolen os.st. - Šahy

  prích. odch. poznámky
Zvolen os.st.   09:45  
južný portál Neresnického tunelu 09:51  10:06  fotozastávka - výjazd vlaku z tunelu 
Babiná 10:43  10:58  fotozastávka - fotenie vlaku pred budovou zastávky v pozadí s lampami na drevených stĺpoch 
Devičie 11:20  11:40  fotozastávka - fotenie vlaku z kopčeka na úrovni centra obce Devičie s prejazdom vlaku 
Hontianske Nemce 11:51 12:06  fotozastávka - fotenie vlaku v železničnej stanici v pozadí s kostolom 
Hontianske Tesáre 12:26  12:41  fotozastávka - fotenie vlaku pri mechanickom návestidle na vchode od Šiah
Dvorníky 12:44  12:59  fotozastávka - fotenie vlaku pri mechanickej predzvesti s opakovaným prejazdom vlaku 
Šahy 13:35     

Ďalšia z fotozastávok - mechanická predzvesť pri zastávke Dvorníky 
Ďalšia z fotozastávok: mechanická predzvesť pri zastávke Dvorníky 

Pobyt v železničnej stanici Šahy

Po príjazde do železničnej stanice Šahy bude motorový rušeň T 466.0253 obiehať súpravu historického vlaku. Počas obiehania zájde rušeň na výťažnú koľaj - bývalú železničnú trať do Maďarska. Na tejto koľaji si budeme môcť rušeň počas pomalej jazdy vyfotografovať a nafilmovať. Počas obiehania motorový rušeň zastaví aj pod vodárenskou vežou a pri domčeku výhybkára na východnom zhlaví.

O 14:26 hod. má do železničnej stanice Šahy príchod pravidelný vlak Os 6057 z Čaty. Tento osobný vlak býval vedený motorovým vozňom radu 810. Až nadišiel 4. marec 2012, kedy Železničná spoločnosť Slovensko prestala zabezpečovať osobnú dopravu na trati z Bratislavy cez Dunajskú Stredu do Komárna, a z Čaty do Šiah začali chodiť krabičky s označením 812. Niečo také nás zrejme postretne v Šahách aj počas našej narodeninovej jazdy, samozrejme pokiaľ nás Železničná spoločnosť Slovensko nebude chcieť nejakým spôsobom prekvapiť :-) Krabička sa v Šahách zdrží do 14:56 a dovtedy si tieto 2 vlaky budeme môcť vyfotiť spolu v železničnej stanici.

Počas pobytu v železničnej stanici Šahy budeme podávať občerstvenie v podobe gulášovej polievky s chlebíkom.

Pobyt v železničnej stanici Šahy môžete využiť aj na prechádzku popri bývalej železničnej trati zo Šiah do Maďarska, ktorá po ukončení vyťažnej koľaje pokračuje zarastená stromami až po cestu. Za cestou je viditeľný násyp bývalej železničnej trate a približne 100 metrov za cestou nájdete aj priepust pod telesom trate pre potok pretekajúci pod násypom.

810.492 ako osobný vlak do Čaty v železničnej stanici Šahy - miesto našej obednej prestávky 
810.492 ako osobný vlak do Čaty v železničnej stanici Šahy - miesto našej obedňajšej prestávky

 
Šahy - Zvolen os.st.

  prích. odch. poznámky
Šahy   15:35  
Sása-Pliešovce 17:06  17:36  fotozastávka - fotenie vlaku v železničnej stanici
Podzámčok 17:51  18:11  fotozastávka - fotenie vlaku v pozadí s hradom Dobrá Niva
Zvolen os.st. 18:28     

 

Cestovné vo výške 15 EUR/osoba zahŕňa:

  • jazdu historickým vlakom na trase Zvolen os.st. - Šahy - Zvolen os.st. s fotozastávkami
  • brožúru s informáciami o histórii trate Zvolen os.st. - Šahy
  • porciu gulášovej polievky s chlebíkom počas pobytu v železničnej stanici Šahy
  • dobové lepenkové cestovné lístky, sprievodcovia v historických uniformách, narodeninové odznaky VLAKY.NET

Registrácia na podujatie je možná online. V deň konania akcie bude možné si cestovný lístok zakúpiť len v prípade voľných miest a s prirážkou.

»»» REGISTRÁCIA NA PODUJATIE «««


 
Špeciálna ponuka pre Reportérov VLAKY.NET!

Vážime si úsilie a ochotu našich reportérov. Ako prejav našej vďaky ponúkame každému registrovanému členovi VLAKY.NET Klubu, ktorý počas registrácie na podujatie bude v úrovni členstva Reportér možnosť registrácie 1 miesta na túto akciu za zvýhodnenú cenu:

5 EUR / osoba - REGISTRÁCIA

Zvýhodnená registrácia je neprenosná a platí len na meno registrovaného člena VLAKY.NET Klubu, ktorý registráciu vykonáva. Príslušná úroveň členstva sa požaduje v čase vykonávania registrácie.

Platba je možná online bezpečne platobnými a kreditnými kartami, bankovým prevodom na účty v SR a ČR.

 
Za podporu pri organizovaní tohto podujatia ďakujeme:

Ďalšie informácie o podujatí budú zverejňované na našej stránke, preto sledujte VLAKY.NET! Zmena programu z organizačných dôvodov vyhradená. Akcia sa koná za každého počasia. Cestovné sa nevracia, na cestovné sa nevzťahujú režijné výhody a zľavy.

Každý účastník sa zaväzuje, že bude dodržiavať pokyny usporiadateľov, nebude ohrozovať svoje ani cudzie zdravie a majetok. Fotografovať sa bude vždy z vyhradeného miesta, tak aby si účastníci navzájom neliezli do záberu. Účastníci akcie musia brať ohľad na fotografov, tak aby svojim pohybom popri vlaku nezakrývali fotografom výhľad. Účastníkov, ktorí nebudú fotografovať prosíme, aby na fotozastávkach nevychádzali z vlaku. Organizátor nezodpovedá za žiadne ujmy na zdraví či škody na majetku, ani za prípadné meškanie vlaku a následne zmeškania prípojov. Účasť a vystupovanie/nastupovanie z/do vlaku mimo nástupištia na vlastnú zodpovednosť.

Tešíme sa na stretnutie s Vami v našom historickom vlaku zo Zvolena do Šiah!

Priepust pod telesom bývalej železničnej trate zo Šiah do Maďarska 
Priepust pod telesom bývalej železničnej trate zo Šiah do Maďarska

Vodárenská veža a domček výhybkára na východnom zhlaví železničnej stanice Šahy 
Vodárenská veža a domček výhybkára na východnom zhlaví železničnej stanice Šahy

Foto v titulke: T 466.0253 prechádza zastávkou Podzámčok, © KHT

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy