Jak jsem jel letošní narozeniny magazínu VLAKY.NET oslavit

16.5.2016 8:00 Jiří Řechka

Jak jsem jel letošní narozeniny magazínu VLAKY.NET oslavit

Sedmého května tohoto roku se opět uskutečnila narozeninová jízda našeho internetového magazínu VLAKY.NET. Byla v pořadí dvanáctá a já jsem se jí po roční pauze zúčastnil také. Chci vám ukázat něco z toho, co jsem prožil během cesty na toto setkání a pak i při návratu domů. Moje putování začalo v Praze na hlavním nádraží odjezdem Metropolu do Bratislavy.

 

 

 

 

Tento noční vlak jsem si vybral z časových důvodů, přeci jen tak často v Bratislavě nejsem a chtěl jsem si tedy před odjezdem našeho narozeninového vlaku nafotit železniční provoz v Bratislavě. Při čekání na Metropol a při pohledu na rekonstruovanou dopravní halu pražského nádraží mne napadlo zkusit si udělat nějakou noční fotografii a následně zachytit i bastarda na Metropolu při příjezdu z Berlína před jeho odstoupením. Stativ jsem neměl, a tak posloužila lavička i zábradlí a na nich položený batoh. Pod objektivem peněženka pro patřičnou výšku záběru, myslím, že to dopadlo docela dobře. Dnes již mám pro takový případ zhotovený sáček.


EN 477 „Metropol“ po příjezdu do Prahy © Jiří Řechka

Po příjezdu vlaku a odstoupení lokomotivy mnozí cestující začali hledat svoje vagony, mnohým musel výpravčí vysvětlit, že budou teprve přistaveny, což se také během několika minut stalo. Vůz, kde jsem měl svoje místo pojištěno místenkou, se až na pár míst zcela zaplnil. Podle jízdního řádu jsme odjeli z Prahy přes Vršovice směr Bratislava. Cesta probíhala v poklidu, i na nějaké to lehké zavření očí došlo. Přesto k jedné v daný okamžik neidentifikovatelné události došlo. Zaregistroval jsem, že náš vlak zastavil a vlaková četa telefonujíce rychle procházela naším vagonem. Za pár okamžiků se vlak dal opět do pohybu.


Vnitřní informační systém EN 477 „Metropol“ © Jiří Řechka

Co bylo příčinou, jsem se měl dozvědět až v Břeclavi. Po příjezdu do Brna a odstavení dvou tam končících přímých vozů byl ten náš během okamžiku zcela zaplněn cestujícími, pokoušeli se najít nějaké volné místo, mnozí z nich nakonec seděli na podlaze. Důvodem toho návalu bylo, že v Brně se konal majáles. Kupodivu jeho účastníci se chovali naprosto slušně, po příjezdu do Břeclavi se vagon opět uvolnil. Zde bylo hodinové čekání na vlak z Polska, a tak jsem toho využil a opět za pomoci veřejné lavičky a své peněženky jsem si zachytil gorilku v čele Metropolu. A pak jsem se dozvěděl důvod onoho pobíhání vlakové čety soupravou.


EN 477 „Metropol“ v Břeclavi © Jiří Řechka

V lůžkovém voze jedna cestující chtěla na toaletu a při vstávání omylem zatáhla za záchranou brzdu. A proto i ono rychlé zastavení. Jak mne průvodce z toho lůžkového vozu řekl, jednou mu to jakási cestující udělala třikrát za sebou. Po odjezdu z Břeclavi se nic mimořádného již nestalo, a tak jsem se mohl po vystoupení na bratislavské hlavní stanici věnovat provozu v jejím kolejišti. Čas příjemně ubíhal, najednou se objevil přítel Vašek, který přijel, jak je jeho dobrým zvykem při těchto akcích, z výletu do Maďarska. Pak již nastal čas příjezdu Fontány a naší registrace. Na naše velké překvapení se objevil i náš kamarád Karel.


Ruch v žst. Bratislava hlavná stanica © Jiří Řechka

Když nastal čas odjezdu, Fontána se rozjela k první přeshraniční narozeninové jízdě. Ve voze panovala dobrá nálada vyvolaná setkáním s přáteli, které člověk tak často nevidí, a také hezkým počasím. Pro mne, a asi také pro většinu účastníků jízdy, byl zážitek umocněn tím, že kromě dvojího projetí přes hranice byla jízda vedena v úsecích, kde už není pravidelná osobní doprava. Doma jsem si tak mohl zaznamenat do mapy železniční sítě další projeté úseky. Čas příjemně ubíhal, i na dobré občerstvení došlo, a než se člověk nadál přijeli, jsme zpět do Kútú. Pro mnohé z nás zde narozeninová jízda končila.


Památeční fotografie vznikla v Holíči nad Moravou © Jiří Řechka

Po rozloučení s přáteli jsem urychleně opustil Fontánu, protože jsem si ještě chtěl vyfotografovat nějaké lokomotivy odstavené na břeclavském zhlaví stanice. A při návratu k výpravní budově jsem zjistil, že můj zápisník se všemi železničními rozumy zůstal ve vlaku. Nastala záchranná akce a nakonec vše dobře dopadlo - díky Karlovi a Dominikovi zápisník posléze dorazil do Prahy pomocí České pošty. Svou sobotní cestu jsem ukončil u rodiny v Žabčicích, což je můj rituál, pokud se vyskytuji v této oblasti. Ještě než jsem z Břeclavi do Žabčic odjel, udělal jsem si několik povinných snímků v této stanici, odstavené zamračené, žehličky a ponorky.


Žlutá ponorka“ inventárního čísla 002 skončila v Břeclavi © Jiří Řechka

Krom toho jsem byl svědkem problémů, které měl ČD railjet na odjezdu do Prahy. Kvůli poruše jej dál odvezlo eso, podle informace od kmotra bez cestujících. Tu nevšední soupravu jsem pak v neděli zachytil při její zpáteční jízdě v Žabčicích. Tam jsem u trati strávil čtyři hodiny fotografováním provozu. Povedlo se mně zvěčnit dva vlaky v čele s brejlovcem, v jednom případě šlo o úlovek doposud mi chybějícího stroje řady 753.7. Po odjezdu do Brna a následném čekáním na příjezd ČD railjetu, které jsem opět vyplnil fotografováním, moje cesta pokračovala do Prahy, kde skončil můj příjemně prožitý víkend, v němž jsem jistě důstojně oslavil dvanáctiny VLAKY.NET.

Úvodní snímek: Narozeninový vlak na odjezdovém panelu bratislavské hlavní stanice © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy