České dráhy představily jízdní řád na období 2010 - 2011

3.12.2010 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

České dráhy představily jízdní řád na období 2010 - 2011

Dne 12.12.2010 začne platit nový jízdní řád SŽDC a tarifní změny Českých drah. Jak už se stalo zvykem, náš národní osobní železniční dopravce inovovaný obsah těchto pro cestující klíčových dokumentů na následující období prezentoval formou seriálu tiskových konferencí a VLAKY.NET vám už tradičně přinášejí o jejich průběhu souhrnný článek. Byť vlastně ještě úplně neskončily.

 
 
 
 
 
 
Na rozdíl od roku minulého, kdy zveřejňovaný přechod na nový jízdní probíhal v mediálně zjitřené atmosféře, související s aplikací výraznější role státu a zejména krajů ve financování základní dopravní obslužnosti, což mělo řadu rozporuplně vnímaných důsledků, jak jsme vás informovali, letos k žádné velké už předem provětrávané revoluci nedošlo. Byť se k jedné schylovalo, a to v okamžiku, kdy si sedmá velmoc povšimla záměru Správy železniční dopravy, s.o. a Ministerstva dopravy zrušit některé nevyužívané tratě a začala pátrat po tom, na kterých dalších dojde k zastavení osobní dopravy. To vše v rámci vládou diktovaných úspor.
 
 
Když se později ukázalo, že situace nebude (zatím) tak dramatická, jak se zprvu zdálo, soustředila se média na otázku jízdného Českých drah, o němž ministr dopravy v první půli října, právě v rámci uklidnění veřejnosti ve vztahu k výše zmíněné otázce redukce osobní železniční dopravy, prohlásil, že se zdražovat nebude. Což o měsíc později potvrdil také generální ředitel ČD - aby se za pár dnů objevily zprávy právě opačné. Novináře (a cestující veřejnost) příliš neuklidnilo vysvětlení, že se vyšší ceny nedotknou základního jízdného, ale jen komerčních slev, které náš národní dopravce poskytuje cestujícím takříkajíc z dobroty svého srdce.
 
 
V médiích se pochopitelně objevily také obvyklé zprávy o potřebě narušit monopol státních drah soukromou konkurencí, byť ta by reálně mohla mít spíš podobu masivnějšího průniku dopravců ve vlastnictví jiného státu, jak se ve svých počátcích vyvíjelo vítězství společnosti Vogtladbahn ve výběrovém řízení vypsaném pro provozování osobní železniční dopravy na mezistátní trati Liberec - Zittau - Varnsdorf - Rybniště/Seifhennersdorf, o němž jste se mohli dočíst v úvodu naší nedávné reportáže. Národ vlakofilní zase už dopředu sledoval (a občas negativně vnímal) plánované změny v nasazení vozidel, někdy poněkud kontroverzní.
 
 
Tolik tedy k atmosféře, v níž na přelomu listopadu a prosince probíhal už třetí ročník tiskových konferencí k novému jízdnímu řádu. Ty začaly, jako obvykle, v hlavním městě, kde byly představeny změny v mezistátní a vnitrostátní dálkové dopravě, tarifní úpravy a nový regionální jízdní řád pro Prahu a Středočeský kraj. Ale zazněla tam také obecná sdělení k dopravě v jednotlivých krajích. Obzor k tomu referoval: Náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Ing. Antonín Blažek ve svém vystoupení upozornil novináře na to, že desetileté smlouvy mezi kraji a Českými drahami umožnily zkvalitnění vozidlového parku a stabilizaci nabídky.
 
 
„Žádné dramatické opouštění regionů a rušení spojů nenastane,“ zdůraznil Ing. Blažek. Pokud podle jeho slov došlo v některých krajích k mírnému snížení nabídky, bylo to v méně vytížených vlacích, psal Obzor. Kraje se musely poprat se skutečností, že jim stát na zajištění dopravní obslužnosti z úsporných důvodů neposkytne navýšení o průměrný roční index spotřebitelských cen v předcházejícím období vyhlášeným Českým statistickým úřadem, jak se zavázal v Memorandu o zajištění stabilního financování dopravní obslužnosti regionální železniční dopravou, které loni uzavřel s Asociací krajů ČR a následně vládním usnesením schválil.
 
 
Vzhledem k tomu, že SŽDC už s předstihem zveřejnila podobu nového jízdního řádu na svých stránkách, měl jistě každý možnost ještě před zahájením tiskových konferencí zjistit to, co jej zajímá. Nyní je pochopitelně dostupný i na stránkách dopravce – ať už jako listy pro jednotlivé tratě, v bezúplatné podobě elektronické či pochopitelně také jako vyhledávač spojení. A ten, kdo je zvyklý jezdit podle jízdního řádu knižního či jej potřebuje do své sbírky, může si ho už také opatřit. O postupně prezentovaných novinkách jsme vás průběžně informovali v naší zpravodajské rubrice a jejich přehled najdete v jednotlivých tiskových zprávách:
 
TK dne
místo
tisková zpráva
22.11.2010
Praha
23.11.2010
Brno
23.11.2010
České Budějovice
24.11.2010
Hradec Králové
26.11.2010
Jihlava
24.11.2010
Karlovy Vary
07.12.2010
Liberec
24.11.2010
Olomouc
25.11.2010
Ostrava
24.11.2010
Pardubice
01.12.2010
Plzeň
02.12.2010
Ústi nad Labem
29.11.2010
Zlín

Na základě toho všeho mi odpadá nutnost jednotlivé novinky ve vedení vlaků, v nasazení nových či modernizovaných vozidel a v tarifu dále popisovat a nebudu je ani analyzovat či komentovat. To můžete učinit vy sami, v diskusi k tomuto článku. Ale musím rozvést informaci z úvodu o zatím neukončených tiskových konferencích. Zatím nebyl prezentován nový jízdní řád Libereckého kraje, protože příslušnou tiskovou konferenci, na níž má být představen především už zmíněný nový dopravce na trati Liberec - Zittau - Varnsdorf - Rybniště/Seifhennersdorf, tedy společnost ARRIVA vlaky s.r.o,, organizuje tamní krajský úřad až 7. prosince. 

 
Druhá část tohoto článku tedy může mít už spíš jen reportážní charakter a je víceméně komentářem k připojené galerii fotografií, které byly pořízeny na těch několika málo tiskových konferencích, jež jsme stačili obsáhnout bezprostředně sami, či zprostředovaně s laskavou pomocí jedné spřátelené duše. Tou byl redaktor Obzoru Michael Mareš, který se zúčastnil výchozí pražské prezentace nového jízdního řádu, o níž jeho časopis v už jednou odkázaném článku referoval takto. Také z té v pořadí druhé tiskové konferenci, tedy brněnské, máme fotografie od profesionálního novináře, ale současně také člena naší naopak vesměs amatérské redakce. 
 
 
Shalomek připojil i něco textu, z něhož vyjímám: Lepší nabídka spojů v těsném sousedství Brna, ale optimalizace (čti redukce) spojů na některých lokálkách. V souhrnu tak jízdní řád Českých drah nabízí v dalším roce stejný objem osobní dopravy. Nicméně z důvodu nemožnosti reálně konkurovat autobusům zmizí vlaky na trati z Ivančic do Oslavan na Brněnsku. Optimalizace, neboli zrušení postihne dva páry vlaků na trati ze Zaječí na Břeclavsku do Hodonína. Podobné úpravy budou na Blanensku na trati z Boskovic do Velkých Opatovic a na Hodonínsku mezi Kyjovem a Veselím nad Moravou. Dopravce zachová také turistický provoz na trati z Břeclavi do Lednice.
 
 
Na konferenci olomoucké nás zastoupila reportérská dvojice kmotr s Veronikou,. Její něžná část připravila text, který by bohužel tuto stať příliš roztáhl, tak alespoň citace: Na základě objednávky kraje nebude provozována regionální doprava na trati 273 Litovel předměstí – Mladeč a na trati 296 Velká Kraš – Vidnava. Stejně tak z důvodu nedostatečného finančního krytí na straně polského dopravce budou zrušeny všechny spěšné vlaky z Ostružné do Opole a z Jeseníku do Nysy. Chystá se rekonstrukce odbavovacího prostoru v Olomouci, která má přinést lepší orientaci a větší pohodlí cestujícím, včetně možnosti platby kartou na všech pokladnách.
 
 
Prezentaci nového jízdního řádu v Moravskoslezském kraji dostal na starost karel.f a užil si to z nás všech asi nejlépe, protože vlastní tisková konference v Ostravě byla spojena se slavnostním křtem dvou jednotek řady 471 a také s prezentační jízdou jedné z nich mezi žst. Ostrava-Svinov a Studénka. Vzhledem k tomu, že Karel mnohem raději fotografuje než píše, neposlal sice žádný vlastní text, ale o to více fotografií. A já se pokusím na závěr posloužit obojím a v dvojnásobné míře, protože jsem absolvoval, stejně jako už po dvě léta předchozí, tiskové konference dvě – v Pardubicích a Hradci Králové. Takže jsem se svezl vlakem též, byť za své.
 
 
České dráhy mi pro cestu do Pardubic, kde tiskovka začínala ráno, i zpět na její odpolední hradeckou verzi, přistavily velice stylově hnací vozidla ve svých ještě ne zcela běžných korporátních barvách. Z toho co na obou konferencích zaznělo, zdůrazním to, co běžná média ponechala víceméně bez povšimnutí. Pardubický kraj si nedávno pro roli koordinátora veřejné dopravy vybral společnost svého odedávna rivalského kraje, společnost OREDO. Na tomto základě má být veřejná doprava na Pardubicku integrována nejen do podobného sytému, jako je tomu v kraji sousedním, ale výhledově mají být oba, včetně MHD krajských měst, spojeny. 
 
 
V Pardubicích jsem si dovolil v diskusi vznést dotaz, jak to vypadá v současnosti s Medlešickou spojkou resp.s celým Východočeským diametrem. Michal Štěpán, ředitel KCOD ČD (zástupce kraje nebyl přítomen) mi odpověděl, že ten záměr krajem opuštěn nebyl, ale momentálně není na pořadu dne. A že se hledá a možná už našlo řešení levnější s prakticky stejnými dopady pro jízdní řád – oprava a částečná optimalizace tratě mezi žst. Pardubice-Rosice nad Labem a Chrudimí v návazné kombinaci s použitím moderních vratných motorových jednotek. Tím ovšem padá plánované přímé spojení Chrudim – Pardubice – Hradec Králové – Jaroměř.
 
 
Na obou konferencích se hovořilo o nových spojích, které mají být ku prospěchu nejen východočeských zákazníků Českých drah. Jde o obnovené přímé vlaky mezi Hradcem Králové a Letohradem, které odstraní oprávněně cestujícími kritizované přestupy v Doudlebách nad Orlicí, a nové mezinárodní spoje přes Lichkov, kudy budou kromě páru rychlíků v relaci Pardubice – Letohrad – Wrocław nově jezdit dva páry spěšných vlaků v trase (Pardubice) – Ústí nad Orlicí – Kłodzko a dva páry osobních vlaků mezi Ústím nad Orlicí do Kłodzkem. Snad takto nedávno elektrizovaná trať z Letohradu na polské území konečně dojde svého opodstatnění.
 
 
Když se někde přidá, jinde se musí ubrat. Zvláště, když finančních prostředků mají České dráhy i kraje méně, než by potřebovaly na pouhé udržení provozu v rozsahu už končícího jízdního řádu. A tak se na obou konferencích hovořilo také o věcech nepopulárních, k nimž v Pardubickém kraji patří především zastavení osobní dopravy na trati č. 017 Chrudim město – Heřmanův Městec či její omezení v úseku Heřmanův Městec – Prachovice tratě č. 015. Královéhradecku se podobné rkroky vyhnuly, a to z toho prostého důvodu, že k nim došlo už s předstihem v období předchozích. Dokonce i na lokálce dobrušské se stávající redukovaná doprava udrží.
 
 
České dráhy chtějí příští rok hospodařit se ziskem ve výši 320 milionů korun, za letošek počítají s mírným ziskem, takzvanou černou nulou. Členům rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny to dnes řekl generální ředitel drah Petr Žaluda, psalo se v první prosincový den tohoto roku. Věřme, že jim to přání vyjde a nebude to na úkor cestujících. A hlavně ne na újmu potřebného rozsahu, požadované pravidelnosti a hlavně nezbytné bezpečnosti železniční dopravy. Na tu lepší kvalitu si budeme muset ještě nějakou dobu počkat, byť její náznaky jsou patrné už nyní a v době platnosti nového jízdního řádu snad ještě o něco zesílí.
 
Prameny a odkazy:
  1. České dráhy, a.s.
  2. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  3. Vláda České republiky
  4. Ministerstvo dopravy
  5. Asociace krajů České republiky
  6. Sdružení železničních společností
  7. Konkurence železničních dopravců v Česku - Wikipedie
  8. zdroje odkázané v textu

Titulní obrázek: Textová část obálky jízdního řádu

Galéria

Súvisiace odkazy