Terminál hromadné dopravy Hradec Králové (3)

16.11.2007 13:30 PhDr. Zbyněk Zlinský

Terminál hromadné dopravy Hradec Králové (3)

Jak jsem napsal na konci druhého článku o této problematice, další pokračování seriálu jsem plánoval k otevření první stavby, tedy Terminálu BUS. K jejímu, byť patrně jen částečnému, uvedení do provozu mělo dojít dne 9.12.2007, ale teď je zase všechno jinak. Jak už to tak bývá, firma, která vyhrála výběrové řízení, naslibovala ty nejlepší možné podmínky a posléze se ukázalo, že přecenila své možnosti.

Když jsem se rozhodl seznamovat vás touto formou s hlavními momenty budování a postupného zprovozňování královéhradeckého terminálu hromadné dopravy, předpokládal jsem, že čas od času dotčenou lokalitu projdu a pořídím pár dokumentačních snímků měnící se její podoby. Jenže v poslední době jsem se tomu svému úkolu poněkud zpronevěřil, za což může kombinace značné vzdálenosti hlavního nádraží od mého sídla, nevalného počasí a také zlobivých mikroorganismů, které zaútočily na mou tělesnou schránu. Nicméně jednoho dne jsem se dočetl v Radnici, informačním to plátku místního magistrátu (zdarma do každé schránky), toto:

Největší autojeřáb na stavbě terminálu * Dvanáct kamionů přivezlo na staveniště terminálu hromadné dopravy v Hradci Králové největší autojeřáb v České republice, který tady bude montovat ocelové konstrukce zastřešení celého prostoru terminálu včetně krycích membrán z vysokopevnostní fólie. Autojeřáb značky Liebherr 800 má výložník až 100 metrů dlouhý s možností přestavby na několik sestav věže. Jeho obsluha ovládá činnost jeřábu z kabiny auta počítačem. Hodina práce kolosu přijde na 13 000 korun.

29.10.2007 - Hradec Králové: montáž brány areálu ČD, budovy terminálu BUS a jeřáb Liebherr 1800 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Jak se později ukázalo, informace nebyla úplně přesná, protože ve skutečnosti šlo o mobilní jeřáb už nevyráběného typu Liebherr LTM 1800 a jeho výložník může být dlouhý až 150 m, nicméně mne nabudila k překonání veškerých protivenství a neprodlené cestě na staveniště. Tam jsem pak zjistil další rozpor oné aktuality se skutečností: obsluha pochopitelně neovládá činnost jeřábu z kabiny (protože by na místo montáže nedohlédla), ale dálkově. Jeřáb patří české firmě Hanyš sídlící v Praze, která se kromě pronájmu mobilních jeřábů zabývá také přepravou těžkých a nadrozměrných nákladů. Je to docela impozantní stroj, i když jeho mobilita je omezena nutností montáže poměrně objemných nástavných příhradových prvků. Proto zřejmě nyní vyráběné typy už jsou koncipovány jako teleskopické.

26.10.2007 - Hradec Králové: výstavba zdi areálu ČD © PhDr. Zbyněk Zlinský

V době mé přítomnosti však jeřáb valnou aktivitu nevyvíjel, na jeho háku byl zavěšen jeden z nosníků střešní konstrukce, který příslušní pracovníci právě připevňovali pomocí svarů. Ovšem na celém staveništi vládl čilý ruch a od mé poslední návštěvy stavba značně pokročila. Probíhaly práce na opláštění budov, pozemních komunikacích, výstavbě osvětlovacích stožárů i povrchových úpravách. Stavba se bezprostředně dotýká i nádraží Českých drah, přinejmenším je budováno nové oplocení jeho komerčního obvodu se vstupními branami, jejichž sloupy už nejsou bohužel ozdobeny okřídlenými koly, jako tomu bylo původně. Svou novou podobu už dávala tušit i ulice Sladkovského a část plochy Riegrova náměstí před staniční budovou.

26.10.2007 - Hradec Králové: Riegrovo náměstí před staniční budovou © PhDr. Zbyněk Zlinský

I k další návštěvě staveniště terminálu mne inspiroval tisk. Tentokrát to byla zpráva z východočeské regionální mutace deníku Mladá fronta DNES, která dne 7.11.2007 informovala o tom, co jsem již naznačil v úvodu a o čemž se proslýchalo cosi už dříve:

Společnost Strabag nedodrží ani druhý termín stavby autobusového nádraží v Hradci Králové * Stavební společnost Strabag nedodrží ani druhý termín výstavby nového autobusového nádraží v Hradci Králové. Původně měl být autobusový terminál za téměř 400 milionů korun hotov do konce srpna, nynější termín je konec listopadu. Vše ale bude zřejmě hotovo až na jaře příštího roku. Vedení společnosti Strabag se k dalšímu zpoždění odmítlo vyjádřit. Stavbu zdržuje montáž ocelové konstrukce střechy, která by nyní podle vedení královéhradeckého dopravního podniku měla skončit až v závěru roku. „Pak bude ale ještě následovat montáž střešního pláště, která bude trvat šest týdnů. Vzhledem k počasí se však zřejmě přesune až na jaro,„ řekl ředitel dopravního podniku Miloslav Kulich. Pokud by se terminál nepodařilo dokončit do konce roku, přišel by dopravní podnik jako investor o dotaci z fondů Evropské unie ve výši 62 milionů korun. Firmě Strabag hrozí, že pokud nádraží nedokončí v termínu, přijde o 80 milionů korun bankovní garance, kterou musela složit před zahájením stavby. Hradec Králové dosud žádné autobusové nádraží nemá, autobusy odjíždějí z provizorních stání před železničním nádražím a z nedaleké panelové plochy. Po dokončení terminálu stavbaři upraví také nedaleké Riegrovo náměstí před nádražím Českých drah. Všechny stavební práce by měly podle původního harmonogramu skončit na podzim 2008.

15.11.2007 - Hradec Králové: ulice Sladkovského už osázena stromky © PhDr. Zbyněk Zlinský

Při včerejší výpravě jsem mohl konstatovat, že stavba sice celkově pokročila, ale montáž zastřešení momentálně skutečně nepokračuje. Mobilní jeřáb Liebherr LTM 1800 odjel zřejmě pracovat jinam a na místě zanechal jen některé prvky nástavného systému. Opláštění budov sice ještě hotovo není, stejně jako povrchy některých komunikací, ale v ulici Sladkovského jsou už dokonce zasázeny stromky (a další na výsadbu v areálu Terminál BUS teprve čekají). Není hotovo ani oplocení pozemku ČD, jehož dokončení možná bránila část odstavné koleje, která byla mezi tím snesena. Zato nová brána do komerčního obvodu si užila své premiéry pro veřejnost – vzhledem k aktuální výluce na trati 020 v úseku Káranice - Chlumec nad Cidlinou - Velký Osek tudy projížděly autobusy NAD.

Když už jsem se dostal tak daleko, tak jsem se byl letmo podívat i na nádraží samotném, jehož kolejiště bylo kvůli zmíněné výluce plné souprav vlaků osobních i nákladních. Pár snímků z nádraží jsem pro zpestření zahrnul i do připojené galerie, která vám asi o dění na výstavbě terminálu hromadné dopravy v Hradci Králové vypoví daleko více, než další text, který si už odpouštím. Nicméně ještě alespoň zopakuji odkaz na vizualizaci projektu na stránkách města Hradce Králové, abyste mohli srovnávat dosavadní skutečnost s cílovým stavem.

15.11.2007 - Hradec Králové hl.n.: autobusy NAD při výluce Káranice - Chlumec nad Cidlinou - Velký Osek © PhDr. Zbyněk Zlinský

Prameny a odkazy:
  1. Hradec Králové (oficiální stránky města)
  2. "Radnice. Informační zpravodaj statutárního města Hradce Králové", Hradec Králové – různá čísla
  3. Terminál hromadné dopravy Hradec Králové - Wikipedie, otevřená encyklopedie
  4. Patrik Kotas (Atelier designu a architektury)
  5. Metroprojekt, a.s.
  6. Strabag, a.s.
  7. Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s.
  8. Hanyš. Pronájem mobilních jeřábů
  9. Liebherr-Fahrzeugkrane
  10. denní tisk

Titulní snímek: Jeřáb Liebherr LTM 1800 na staveništi Terminál BUS dne 26.10.2007 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy