Do druhého kola privatizácie ZSSK Cargo postúpilo 8 uchádzačov

3.10.2005 16:05 -mm-

Do druhého kola privatizácie ZSSK Cargo postúpilo 8 uchádzačov

Z 15-tich uchádzačov o privatizáciu Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s., postúpilo do druhého kola privatizácie 8 spoločností. Medzi postupujúcimi nechýbajú Deutsche Bahn, Rail Cargo Austria, konzorcium MÁV a slovenského investora Slavia Capital, či medzinárodná spoločnosť Cargo Central Europe sídliacia v Chicagu.

O neúspechu Českých dráh v tendri o slovenskú nákladnú dopravu sme už informovali. Ich vylúčenie v prvom kole bolo podmienené nie len ich cenovou ponukou vo výške necelých 13 miliárd SKK, ale aj momentálnou ekonomickou situáciou v ktorej sa České dráhy nachádzaju. ČD sú v strate, tento rok očakávajú stratu podobnú tej minuloročnej, cca. 620 mil. CZK. Aj keď samotná nákladná doprava ČD vykázala v minulom roku zisk takmer 2 mld. CZK, celkovú stratu spoločnosti spôsobuje osobná doprava. Keby sa nákladná doprava ČD odčlenila, tak ako sa odčlenila nákladná doprava od osobnej na Slovensku, problém pre ČD by nastať nemusel. Ich ponuka totiž bola odporučená privatizačným poradcom na postup do ďalšieho kola, avšak privatizačná komisia prihliadala na stav súčasnej ekonomickej situácie a ponuku ČD do ďalšieho kola privatizácie nepustila.

Pre ČD ako aj pre železničiarske odborové združenia bola správa o nepostúpení ČD do ďalšieho kola negatívnou. Uvedomujú si, že ktokoľvek sa stane víťazom privatizácie, stane sa priamym konkurentom ČD. V prípade, že to bude medzinárodná spoločnosť so silnou pozíciou na európskom trhu, tak priamo ovplyvní budúcnosť ČD. Podľa odhadov sa jedná približne o ohrozenie tržieb vo výške cca. 1 mld. CZK ročne. ČD chcú v privatizácii pokračovať v konzorciu s niektorou z postupujúcich spoločností.

Najvyššia ponuka za ZSSK Cargo bola na úrovni 20 mld. SKK.

Súvisiace odkazy