Záujem o ZS Cargo prejavilo 14 investorov

1.8.2005 10:55 -mm- Zdroj: MDPT, média

Záujem o ZS Cargo prejavilo 14 investorov

Bratislava - V piatok 29.7.2005 o 12.00 hod. uplynul termín podania predbežných ponúk na získanie 100% podielu v Železničnej spoločnosti CARGO Slovakia, a.s. K danému termínu predložilo svoje predbežné ponuky 14 záujemcov o privatizáciu železničného dopravcu. Výberová komisia má za úlohu z týchto záujemcov zostaviť užší výber uchádzačov, ktorí postúpia do ďalšieho kola. DOPLNENÉ!

 

 

Výberová komisia sa bude v spolupráci so zahraničným poradcom rozhodovať na základe nasledujúcich kritérií:

  • finančná ponuka
  • ekonomická sila
  • stratégia investora

Investori, ktorí prejdú prvým výberom získaju prístup k podrobnejším údajom o privatizovanej spoločnosti. Na základe ďalších informácii budú investori na jeseň 2005 vyzvaní na predloženie konečných ponúk. Meno víťaza medzinárodného tendra by malo byť známe koncom roka 2005.

Informačné memorandum si vyžiadalo 30 záujemcov o privatizáciu. Okrem známych mien na európskom železničnom trhu (DB, ÖBB, ČD, PKP, MÁV či UZ) sa do hry zapojili taktiež britské či zámorské súkromné železničné spoločnosti. Medzi ne patria napríklad  English Welsh & Scottish Railway, FirstGroup, Genesee & Wyoming. Zo Slovenska sa do tendra zapojila finančná skupina Penta, ktorá do súťaže vstúpila s niektorým zo zahraničných dopravcov. Finančná skupina J&T svoju predbežnú ponuku neodovzdala. Do tendra však pravdepodobne vstúpi v druhom kole spolu s niektorou zo spoločností ktoré sa dostanú do užšieho výberu.

Nasledujúce týždne či mesiace môžu priniesť zaujímavý vývoj. V prípade že tender vyhrá menšia spoločnosť (napr. ČD alebo MÁV), bude zaujímavé sledovať spôsob financovania odkúpenia podielu v ZS Cargo. Na druhej strane vznikajú obavy z toho, že tender vyhrá veľký a silný európsky dopravca (napr. DB), ktorý by si upevnil svoje postavenie na trhu na úkor menších spoločností, ktorým by sa ich postavenie na trhu mohlo skomplikovať. Tento fakt je jedným z dôvodov prečo sa do tendra prihlásili aj menšie národné železničné spoločnosti strednej Európy. Z pohľadu zahraničných investorov je získanie vplyvu v strednej Európe nepochybne zaujímavou príležitosťou.

Privatizácia ZS Cargo je prvou svojho druhu v regióne strednej Európy. ZS Cargo vlastní viac ako 800 elektrických a motorových rušňov, a cca. 16 000 vozňov, v roku 2004 prepravila približne 50 miliónov ton nákladu. Očakávaný výnos z privatizácie sa pohybuje na úrovni 20 mld. Sk. Avšak podľa odhadov sa takýto výnos z privatizácie bude dať dosiahnúť až po znížení vstupných nákladov na sieť ŽSR, ktoré sú v súčasnosti vysoké.

Súvisiace odkazy