Čierna kronika
Nešťastí na železničných prejazdoch (ale aj mimo nich) pribúda, že by si to možno zaslúžilo i samostatnú rubriku ...
Podradené diskusné témy
Asi áno. Asi stojí za úvahu uvažovať o zmenách v služobných postupoch, pokiaľ ide o komunikáciu. V PK to určite mohlo pomôcť predísť nehode. Už som to písal aj inde, odchodové návestidlo smer BA (L4) je umiestnené atypicky. Ak je rušňovodič zvyknutý, že má odchodové relatívne blízko a po pravej ruke, tu ho má pri takto krátkych súpravách rádovo niekoľko stoviek metrov a keďže je v oblúku, tak aj posunuté doľava. A aby to bolo dokonalé, pri konci peróna končí slepá koľaj slúžiaca na vykládku.
Ako... ja neviem, čo všetko sa musí zomlieť v hlave skúseného profíka s dobrou znalosťou trate, aby v nejakom momente zblbol, zle si to odpočítal a miesto L4 sa na 4. koľaji riadil návestidlom L2, ale zatiaľ to vyzerá, že zrejme toto sa stalo/mohlo stať. Ak mu navyše vlaková čata dala signál na výpravu, potom sa mu táto chyba robila o čosi ľahšie. Pričom vlaková čata zo svojej strany, teda z peróna, L4 zrejme ani nemôže vidieť. Zato keby jej niekto povedal, že chlapci, počkajte, tu pred vás púšťame expres... ale na ''keby'' sa v živote nehrá.
Vyznie to blbo, no ak sa to zomlelo práve takto... ak sa to niekde malo zomlieť práve takto, Pezinok bol na to ideálnym miestom. Netvrdím, že tie podmienky sú tu jedinečné, ani si nemyslím, že ide o obzvlášť nebezpečné miesto, ale blbuvzdorné to tu rozhodne nie je.
P. S.: Debaty o stopercentných alebo rovno stodvadsaťpercentných úderníkoch si radšej odpustime. Je vedecky dokázané, že aj tí stopercentní z času na čas robia chyby a že niektoré z tých chýb majú fatálne následky. Stačí googliť a v relácii k leteckej doprave (a leteckým nehodám) sa isto dočítate zaujímavé závery.
Ako... ja neviem, čo všetko sa musí zomlieť v hlave skúseného profíka s dobrou znalosťou trate, aby v nejakom momente zblbol, zle si to odpočítal a miesto L4 sa na 4. koľaji riadil návestidlom L2, ale zatiaľ to vyzerá, že zrejme toto sa stalo/mohlo stať. Ak mu navyše vlaková čata dala signál na výpravu, potom sa mu táto chyba robila o čosi ľahšie. Pričom vlaková čata zo svojej strany, teda z peróna, L4 zrejme ani nemôže vidieť. Zato keby jej niekto povedal, že chlapci, počkajte, tu pred vás púšťame expres... ale na ''keby'' sa v živote nehrá.
Vyznie to blbo, no ak sa to zomlelo práve takto... ak sa to niekde malo zomlieť práve takto, Pezinok bol na to ideálnym miestom. Netvrdím, že tie podmienky sú tu jedinečné, ani si nemyslím, že ide o obzvlášť nebezpečné miesto, ale blbuvzdorné to tu rozhodne nie je.
P. S.: Debaty o stopercentných alebo rovno stodvadsaťpercentných úderníkoch si radšej odpustime. Je vedecky dokázané, že aj tí stopercentní z času na čas robia chyby a že niektoré z tých chýb majú fatálne následky. Stačí googliť a v relácii k leteckej doprave (a leteckým nehodám) sa isto dočítate zaujímavé závery.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/933274/
Ako tu čítam príspevky neomylných. Ak máme stopercetných rušňovodičov, 100% výpravcov. Zrušme zabzar po staniciach. Stačia nám motory na výhybkách zapojenými len na obyčajné prepínače v DK. Načo záverové tabuľky a závislosti. Toľké zbytočnosti. Však výpravca či výhybkár má vedieť kedyako a kam je výhybka správne prestavená. Toľko zbytočných peňazí do techniky. Aj červená je červenou vždy a pre všetkých tak načo ETCS.
A áno. Vlak nebol pravidelne predchodený v Pezinku. A áno vlak nebol pravidelne vykrižovaný pred výhybňou Tunel. Ak to nebola pravidelnosť, musela to byť mimoriadnosť. A o tej mimoriadnosťi mal ktosi kohosi vyrozumieť. Ale opäť píšem, nedávam im to za vinu. Posral to ktosi iný a poserie to znova niekto. Možno ja zajtra aj keď som bol doteraz tým stopercentným. A následky prejdenia stoj budú len a len otázkou šťastia a smoly. Prečo tomu nepredídeme už dnes dostupnou a inštalovanou technikou keď ňou vieme znížiť riziko na ešte menšie minimum?
A áno. Vlak nebol pravidelne predchodený v Pezinku. A áno vlak nebol pravidelne vykrižovaný pred výhybňou Tunel. Ak to nebola pravidelnosť, musela to byť mimoriadnosť. A o tej mimoriadnosťi mal ktosi kohosi vyrozumieť. Ale opäť píšem, nedávam im to za vinu. Posral to ktosi iný a poserie to znova niekto. Možno ja zajtra aj keď som bol doteraz tým stopercentným. A následky prejdenia stoj budú len a len otázkou šťastia a smoly. Prečo tomu nepredídeme už dnes dostupnou a inštalovanou technikou keď ňou vieme znížiť riziko na ešte menšie minimum?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/933272/
Pokiaľ viem, minimálne v úseku Rača-TT už nie sú výpravcovia v staniciach, ale dispečer v Trnave a dozorcovia dopravní v staniciach(myslím, že v Svätom Jure už za normálnych okolností nie je ani dozorca dopravne, resp. neviem, kde by pri stave tamojšej VB sídlil).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/933269/
Dobre, tak nech mu aspoň povie ''pán majster, máte tam stoj''. Dôvod rušňovodič naozaj poznať nemusí. Opakujem, v Rači, Pezinku, šenkviciach a Cíferi dozorca dopravne sleduje v podstate každý vlak, čo ide cez jeho žst, pred dopravnou kanceláriou. 1814 mu zastavila rovno pred ňou. Otvorenie úst a veta ''máte tam stoj'' by v tom prípade stálo presne 0,00 eura a minimum energie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/933268/
Toto nie je o egu. A pokiaľ viem, výpravca je ten, ktorý z pozície zamestnanca správcu infraštruktúry stavia vlakové cesty a teda udáva pokyn, ktoré vlaky kedy a ako pôjdu. Stále sú to zamestnanci ŽSR, ktorí riadia dopravnú prevádzku a rušňovodiči vo vlakoch rešpektujú ich pokyny. A výpravcom vstupuje do toho logicky grafikon vlakovej dopravy, výluky, nadriadení zamestnanci, teda prevádzkoví dispečeri a podobne. Pri stochasticky jazdiacej nákladnej doprave, ktorá ide buď s náskokom 300 minút, alebo s meškaním 800 minút, alebo nebodaj ad hoc úplne mimo plánovaný čas, sa bohužiaľ nie vždy, najmä z ohľadom na výluky, dá spoľahnúť len na grafikon vlakovej dopravy.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/933265/
Aký má vplyv návesť Stoj na bezpečnosť a plynulosť železničnej prevádzky, keď je to základná návesť na vchodových i odchodových návestidlách, o ktorých som písal? Už to písal aj MiroK. A ja som tých dôvodov, prečo môže mať vlak návesť Stoj, vymenoval niekoľko. Niektoré patria medzi mimoriadne udalosti a niektoré nie. Ale základná návesť Stoj, nie je mimoriadna udalosť.
Ak nechám vlak stáť na vchode, pretože na opačnom zhlaví jazdím po jednej traťovej koľaji a akurát mi zo stanice odchádza vlak pri obrátenom slede von zo stanice do nevylúčenej koľaje proti správnemu smeru, tak ja nemusím nikomu nič oznamovať ani telefonicky a ani rádiom. A ten vlak mi pri vchode mohol stáť preto, pretože prišiel skôr, než sa stihol vyjazdiť opačný sled, ale mal som pokyn, aby som ho bral od zadnej dopravne, aby sa pohla doprava, pretože už sme otáčali sled vlakov. Dokonca pri jazde proti správnemu smeru nemusím vlaky vyrozumievať ani V rozkazom, pretože je to jazda riadená traťovými oddielovými návestidlami. A výluky, ak nie sú nepredpokladané, sú verejné. A o takých má dispečing dopravcov predsa povinnosť svojich rušňovodičoch na vlakoch informovať. A už keď je nejaká mimoriadna udalosť, musí dispečing dopravcov o tom vedieť a preto do toho vstupoval prevádzkový dispečer, ktorý napísal hromadný mail na dispečing dopravcov.
Aj ten dispečer je zamestnanec zúčastnený na dopravných činnostiach. Veď dispečeri dopravcov, pokiaľ mi je známe, sú práve tí, ktorí objednávajú u prídelcu kapacity kapacitu ad hoc. Sú tí, ktorí dávajú informácie svojim rušňovodičom, ako bude prebiehať ich zmena. A takisto aj prevádzkový dispečer na ŽSR je osoba zúčastnená na dopravných činnostiach. Veď do toho aktívne (za mojich služieb) vstupovali, a jasne mi dávali pokyny, ktoré vlaky a v akom slede prijímať ponúkať a podobne. A to je takisto dopravná činnosť.
Ak nechám vlak stáť na vchode, pretože na opačnom zhlaví jazdím po jednej traťovej koľaji a akurát mi zo stanice odchádza vlak pri obrátenom slede von zo stanice do nevylúčenej koľaje proti správnemu smeru, tak ja nemusím nikomu nič oznamovať ani telefonicky a ani rádiom. A ten vlak mi pri vchode mohol stáť preto, pretože prišiel skôr, než sa stihol vyjazdiť opačný sled, ale mal som pokyn, aby som ho bral od zadnej dopravne, aby sa pohla doprava, pretože už sme otáčali sled vlakov. Dokonca pri jazde proti správnemu smeru nemusím vlaky vyrozumievať ani V rozkazom, pretože je to jazda riadená traťovými oddielovými návestidlami. A výluky, ak nie sú nepredpokladané, sú verejné. A o takých má dispečing dopravcov predsa povinnosť svojich rušňovodičoch na vlakoch informovať. A už keď je nejaká mimoriadna udalosť, musí dispečing dopravcov o tom vedieť a preto do toho vstupoval prevádzkový dispečer, ktorý napísal hromadný mail na dispečing dopravcov.
Aj ten dispečer je zamestnanec zúčastnený na dopravných činnostiach. Veď dispečeri dopravcov, pokiaľ mi je známe, sú práve tí, ktorí objednávajú u prídelcu kapacity kapacitu ad hoc. Sú tí, ktorí dávajú informácie svojim rušňovodičom, ako bude prebiehať ich zmena. A takisto aj prevádzkový dispečer na ŽSR je osoba zúčastnená na dopravných činnostiach. Veď do toho aktívne (za mojich služieb) vstupovali, a jasne mi dávali pokyny, ktoré vlaky a v akom slede prijímať ponúkať a podobne. A to je takisto dopravná činnosť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/933263/
* 7. Základnou povinnosťou zamestnancov zúčastnených na dopravných
činnostiach je vzájomne sa informovať o mimoriadnostiach, ktoré môţu mať
vplyv na bezpečnosť a plynulosť ţelezničnej prevádzky. *
Čo ma s tým dispečer?
A mimoriadne (preložené) predchádzanie?
činnostiach je vzájomne sa informovať o mimoriadnostiach, ktoré môţu mať
vplyv na bezpečnosť a plynulosť ţelezničnej prevádzky. *
Čo ma s tým dispečer?
A mimoriadne (preložené) predchádzanie?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/933262/
Za nás to robil prevádzkový dispečer, ktorý informoval dispečing jednotlivých dopravcov. A tie už posielali info rušňovodičom na svoje vlaky. Pri mimoriadnostiach a mimoriadnych udalostiach sme mali povinnosť informovať dispečing dopravcov. To u nás robil prevádzkový dispečer.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/933258/
Preto som napísal: ,,Samozrejme ja len dúfam, že si presvedčený o tom, že dispečer na CRD Trnava mal 0% podiel viny pri tejto nehode. Ináč sa nemáme o čom baviť,'' aby som ti nekladol do úst niečo, čo sa ti nepáči. Veď predpokladám, že si to nemyslíš, takže je všetko v poriadku.
Ja som nikoho neodsúdil. Práve naopak som napísal, že ten rušňovodič v tom nemusí byť vinný sám. Výpravu vykonával vlakvedúci personál alebo tam bol SVS. Stále dookola som sem písal už predtým, že je to systémové zlyhanie. Pretože na trati vybavenej ETCS, nie je výhradná prevádzka ETCS a jazdia po nej vlaky bez ETCS, ktoré tam nemajú čo robiť. Takže nabudúce, keď niekde rušňovodič na zlomok sekundy stratí koncentráciu, a nebude mať ETCS, tak ku takejto nehode môže opäť dôjsť. Zajtra. O mesiac. O 10 rokov.
A tvoje bezplatné riešenie, že zrazu budú musieť vkuse volať dispečeri rušňovodičom, prečo majú stoj, by bol už tak ďalší zbytočný článok, k už tak širokej škále znalostí OS19 zo Z1.
A ako bývalý výpravca ti ja naopak hovorím, že keď tebe ako rušňovodičovi pre daný vlak nepostavím vlakovú cestu, tak to má nejaký dôvod a na kurze ťa naučili, ako sa máš pred jednotlivými návestidlami s návesťou stoj správať. Ja môžem mať nehodu v stanici, na trati z opačnej strany, padlý ZabZar či už staničný alebo traťový, stratu dohľadu nad PZZ, plnú stanicu, výlukový stav, zásah PZ SR, zásah HZZ a podobne. Plno dôvodov, prečo ti nestaviam vlakovú cestu. Rozhodne nečakaj od výpravcov/dispečerov, že budú teraz povinne volať a zaznamenávať v evidencii každý jeden vlak, ktorý oboznámili, aby prišiel nejaký dement z OR, ktorý ich zdrbe a zoberie im prémie za to, že prečo v tej chvíli nevyrozumeli daný vlak 49704 o tom, že prečo mal na odchode stoj a prečo mu bola postavená vchodová cesta do boku.
Treba systémové riešenie. Výhradná prevádzka ETCS. Iba jej implementácia trvá niekoľko rokov. Takže by bolo načase aspoň začať. Jasne povedať, že povedzme od 1.1.2032 budeme na tratiach, kde ETCS máme, jazdiť výhradne na ETCS.
Ty myslíš krátkodobo čo treba robiť teraz a to je super to oceňujem. Ale treba zároveň rozmýšľať aj o tom, čo v roku 2035 a ďalej.
Ja som nikoho neodsúdil. Práve naopak som napísal, že ten rušňovodič v tom nemusí byť vinný sám. Výpravu vykonával vlakvedúci personál alebo tam bol SVS. Stále dookola som sem písal už predtým, že je to systémové zlyhanie. Pretože na trati vybavenej ETCS, nie je výhradná prevádzka ETCS a jazdia po nej vlaky bez ETCS, ktoré tam nemajú čo robiť. Takže nabudúce, keď niekde rušňovodič na zlomok sekundy stratí koncentráciu, a nebude mať ETCS, tak ku takejto nehode môže opäť dôjsť. Zajtra. O mesiac. O 10 rokov.
A tvoje bezplatné riešenie, že zrazu budú musieť vkuse volať dispečeri rušňovodičom, prečo majú stoj, by bol už tak ďalší zbytočný článok, k už tak širokej škále znalostí OS19 zo Z1.
A ako bývalý výpravca ti ja naopak hovorím, že keď tebe ako rušňovodičovi pre daný vlak nepostavím vlakovú cestu, tak to má nejaký dôvod a na kurze ťa naučili, ako sa máš pred jednotlivými návestidlami s návesťou stoj správať. Ja môžem mať nehodu v stanici, na trati z opačnej strany, padlý ZabZar či už staničný alebo traťový, stratu dohľadu nad PZZ, plnú stanicu, výlukový stav, zásah PZ SR, zásah HZZ a podobne. Plno dôvodov, prečo ti nestaviam vlakovú cestu. Rozhodne nečakaj od výpravcov/dispečerov, že budú teraz povinne volať a zaznamenávať v evidencii každý jeden vlak, ktorý oboznámili, aby prišiel nejaký dement z OR, ktorý ich zdrbe a zoberie im prémie za to, že prečo v tej chvíli nevyrozumeli daný vlak 49704 o tom, že prečo mal na odchode stoj a prečo mu bola postavená vchodová cesta do boku.
Treba systémové riešenie. Výhradná prevádzka ETCS. Iba jej implementácia trvá niekoľko rokov. Takže by bolo načase aspoň začať. Jasne povedať, že povedzme od 1.1.2032 budeme na tratiach, kde ETCS máme, jazdiť výhradne na ETCS.
Ty myslíš krátkodobo čo treba robiť teraz a to je super to oceňujem. Ale treba zároveň rozmýšľať aj o tom, čo v roku 2035 a ďalej.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/933256/
Urobil chybu, ale riešil to dobre v tom, že nezastavil, ale pokračoval ďalej.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/933254/
Nik netvrdí že za to môže dispečer. Zas kladieš do úst nikeomu slová ktoré nepovedal a ani nepomyslel. Len tvrdím že aj ten dodnes 100% rušnovodič ktorý odcestova bez nehody 40 rokov, výpravca, chirurg, dispečer, zajtra môže urobiť nechenú chybu a za jeho omyl zaplatia nevinní ľudia svojim zdravím či nebodaj životom. Ak existuje rozumná bezplatná bezbolestná možnosť ako minimalizovať toto riziko tak ju predsa poďme využiť. Ak nie, odsúďme rušňovodičov oboch nehôd a nič ďalej nerobme. Však na čo. Alebo poďme preskúšavať rušńovodičov či vedia že na červenú sa má stáť. To fakt?
Mimochodom ten dispečer čas na to má aby vlakom volal. Jazdím po tej trati a je to tam úplne bežné že sa mi ozve s podobnou informáciou. Občas je to až otravné ale po týchto nehodách mením svoj pohľad na to a pokladám to za prínosné.
A aby nedošlo k nedorozumeniu - v žiadnom prípade im to nedávam za vinu. Len hľadám rozumné riešenia ako predísť ďaľším nehodám.
Mimochodom ten dispečer čas na to má aby vlakom volal. Jazdím po tej trati a je to tam úplne bežné že sa mi ozve s podobnou informáciou. Občas je to až otravné ale po týchto nehodách mením svoj pohľad na to a pokladám to za prínosné.
A aby nedošlo k nedorozumeniu - v žiadnom prípade im to nedávam za vinu. Len hľadám rozumné riešenia ako predísť ďaľším nehodám.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/933251/

ku všetkým tým nezmyslom čo zaznelo v mediach od tkzv odborníkoch.....
REX z nitry išiel do boku lebo má v Pezinku pravidelný pobyt a na hlavnej kolaji nie sú perony.....nejednalo sa teda o žiadnu mimoriadnosť, dokonca keby neplatil výlukový grafikon tak pôvodne bolo to predchodenie v Pezinku pravidelné, jedná sa o tak rutinnú záležitosť že to nie je žiadna mimoriadnosť to zdržanie toho vlaku naviac v stanici sú tri , 4 minuty........ je jasné že REX už pri vchode mal na návestidle návesť ktorá mu návestila že nemá postavený odchod....takže ak sa pohol z miesta mal ísť s pohotovosťou zastaviť, prebratie návesti zo susednej kolaje ? ale ved ten Ex mal volno zelenú, on ked išiel zboku mal predpokladať dve svetlá nie len zelenú .......tak zabudnúť že som na vedlajšej kolaji , ked teda predpokladáme že si zmýlil návestidlá......je to hrubá chyba lebo z tej vedlajšej kolaje mal vedieť že len zelená mu nemôže svietiť........
Potom v debatách odzneli také hrozné návrhy , hlavne od Kubáčka kde v mojich očiach klesol hlboko hlboko........to že odborový predák to tvrdí tiež ,je samozrejmé hladá škulinku kde by mohol obhájiť zamestnanca nájde niekde v Z1 že dispečer , výpravca informujú o mimoriadnostiach o pobyte atd je to všeobecný text , presne ktorý článok to je nejdem hladať.....ale predsa ten vlak v Pezinku nezastavoval mimoriadne, zdržanie by bolo minimálne a predchodenie je predsa bežná prevádzková situacia .........Niekto si predstavuje že dispečer bude rušňovodiča informovať že na návestidle je Stoj....čo ste sa zbláznili? Kubáček zbláznil si sa? Však potom nemusíme mať návestidlá a budovať ETCS, výpravca dispečer bude rušňovodiča riadiť máš volno , nemáš postavené......ale potom treba zobrať rušňovodičom polovicu platu a pridať dispečerom.......
a čo povedal expert Kubáček aby ste boli v obraze že aj jemu sa stalo ....ako príklad uviedol že ked robil rušňovodiča asi na nejakej nostalgii a vchádzal do stanice bez návestidiel, tak tam výpravca stál a nekýval mu terčíkom.....no však asi nemohol...toho nenapadlo?.....ak myslí dobu pred 30 rokmi kedy sa to bralo podla prechádzajúceho vlaku alebo vlaku s pobytom, tak ak bol v stanici prechodiaci mal prechodiť ak vlak s pobytom musel zastaviť.....všetko bolo vyriešené aj vtedy, len neskôr sa prijalo správne že vlak musí byť z takejto stanice vypravený vždy......(stačilo si pomýliť čísla vlakov a nešťastie bolo na svete)