Naša téma: Nebojte sa (vo) vlaku!

18.5.2020 8:00 Tomáš Kováč Zdroj: ZSSK - tlačová správa

Naša téma: Nebojte sa (vo) vlaku!

Otázka zodpovednosti v hromadných dopravných prostriedkoch možno ešte nikdy nebola pod takým tlakom ako dnes. Napriek tomu, že sa bežný život na chvíľu vymkol zo zaužívaných koľají, vlaky ZSSK sú stále pripravené prepraviť denne desiatky tisíc cestujúcich za ich povinnosťami a snáď už aj za oddychom a zábavou. ZSSK od začiatku prepuknutia pandémie všetkými prostriedkami zabezpečuje, aby vlaky spĺňali najvyššie štandardy hygieny a bezpečnosti.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa stará o vzduch v klimatizácii, dezinfikuje vnútro vozňov i rušňov nad rámec bežného „predkrízového“ čistenia, dohliada na bezpečie personálu. To všetko pre pohodlnú a bezpečnú cestu zákazníkov. Aj tí však musia priložiť ruku k dielu.

V súvislosti so spomalením šírenia nového koronavírusu národný dopravca dlhodobo propaguje motto: „Ideme vlakom zodpovedne – spolu to zvládneme.“ Jeho cieľom je budovať vzťah medzi ZSSK a cestujúcimi, ktorý je založený na obojstrannej ohľaduplnosti a vzájomnom rešpekte. Zodpovedný prístup k ceste vlakmi podporili aj členovia skupiny S Hudbou Vesmírnou (SHV), vďaka čomu sa obľúbená séria videí #slusnevlakom rozrastá. Hlavní protagonisti opäť pútavou, hravou formou bez zbytočného poučovania prezentujú jasné posolstvo – ZSSK vytvorila bezpečné prostredie na cestovanie, svoje povinnosti si však musia plniť aj cestujúci. Zvládnuť pandémiu môžeme len spoločnými silami.


Z nakrúcania videa

„Ja si osobne myslím, že keď sa svet spomalil, bolo to na niečo aj dobré. Takisto si ale myslím, že je dobre, že sa nezastavil úplne. Rešpektujem všetky nariadenia a odporúčania odborníkov s cieľom prispieť k zlepšeniu situácie. To isté sa týka aj vlakovej dopravy. Ľudia potrebujú cestovať stále a je na mieste, že ZSSK sa k tomu stavia zodpovedne. Preto sme sa rozhodli podporiť kampaň naším účinkovaním. Zodpovednosť je dobrá vlastnosť a len málokedy sa ňou dá niečo pokaziť. To je môj názor. Našou úlohou v tomto projekte však nie je diktovať, moralizovať či poukazovať na niečo, ale odľahčene zanechať jednoduchý odkaz – cestovanie vlakom je bezpečné, no tá bezpečnosť závisí od oboch strán, dopravcu aj cestujúcich. Veď nakoniec nie je nič ťažké na tom – #slusnevlakom...“ hovorí umelec a producent Sorizzo.

Marek Koleno, ďalší člen kapely SHV, ho dopĺňa: „Pre ľudí, ktorí sa aj v tomto ťažkom období musia presúvať napríklad do práce, je kľúčové poznať aktuálne informácie a pravidlá počas cestovania. My sme to, samozrejme, poňali aj trošku zábavným spôsobom.“

„Od začiatku bola pre nás bezpečnosť našich cestujúcich absolútnou prioritou a robíme pre ňu všetko, čo je v našich silách. Lenže snaha zvýšiť ochranu zdravia personálu a cestujúcej verejnosti by bola len spolovice úspešná, keby sa na nej nepodieľali aj naši klienti. Prosím, buďme i naďalej ohľaduplní, trpezliví a držme spolu,“ hovorí Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK. „S kapelou S Hudbou Vesmírnou máme za sebou už nejednu úspešnú spoluprácu, reklamná kampaň a pesnička Ideme vlakom v roku 2018 zvíťazila v rebríčku reklám na slovenskom YouTube a som presvedčený, že aj tentoraz dokážu Dominika, Sorizzo a Marek perfektne posunúť naše myšlienky ďalej,“ uzatvára generálny riaditeľ.

Video z najnovšej kampane Ideme vlakom zodpovedne – spolu to zvládneme si môžete pozrieť tu:


#slusnevlakom - Zodpovednosť - S Hudbou Vesmírnou – YouTube

Zabezpečenia umeleckého výkonu skupiny, autorské práva a kreatívny koncept kampane z pera umelcov SHV (video Denne sa staráme o vašu bezpečnosť) stáli ZSSK spolu 4 844 eur. Výroba spotu a fotenie stáli 5 380 eur. Na nákup médií (kampaň s hudobníkmi smeruje len do online prostredia) je vyčlenených 2 000 eur.

Kredity kampane:

  • Klient: Železničná spoločnosť Slovensko, a. s.
  • Agentúra: inhouse + S Hudbou Vesmírnou
  • Fotograf: Martin Šopinec, LIFE MOMENTS
  • Videá k online aktivite: Sorizzo Art Production
  • Hudba: Sorizzo
  • Réžia a produkcia klipu: S Hudbou Vesmírnou
  • Kamera: Martin Jurči, MILKSHAKE production
     


Ideme vlakom zodpovedne

Dodatok redakcie VLAKY.NET

Uvedomujem si, že výberom dnešného príspevku do našej pravidelnej rubriky som možno niekomu „stúpil na otlak“, Mám na mysli tých našich čitateľov, ktorým je nepríjemné neustále pripomínanie neprirodzeného a obmedzujúceho stavu, v ktorom sa nachádzajú naše zeme aj prakticky celý okolitý svet. A aj tých, čo nám majú za zlé, že tu prezentujeme tlačové správy národných dopravcov, manažérov štátnych železníc a ďalších subjektov. Ale rozhodli sme sa pribežne „monitorovať“ mimoriadnu situáciu, akú sme ešte nezažili a dúfam, že už ani nezažijeme, aby sme jej stopy zachovali v našom archíve aj pre budúcnosť. A to pokiaľ možno v ich autentickej podobe, neskreslenej subjektívnymi vplyvmi redakčného spravovania. Toľko teda k východiskám zverejnenia práve toho textu, ktorý ste (dúfam) dočítali..

K jeho obsahu ešte pridám odkaz na ďalšie videá k prezentovanej kampani – nájdete ich pod hashtagom #slusnevlakom na YouTube. Pribežne aktualizované všeobecné informácie, súvisiace s koronavírusouvou krízou, uvádza slovenský národný železničný dopravca na svojom webe v sústredenej podobe. Do tretice odporúčam pripomenúť si predchádzajúce články k tejto problematike, ktoré sú uvedené nižšie v sekcii Súvisiace odkazy. Teraz už máte dostatok podkladov na zamyslenie sa nad dnešnou Našou témou – s pomocou nasledujúcich otázok alebo bez nej.

Čo si myslíte o konaní ZSSK počas kororonavírusovej krízy vo všeobecnosti?
Aký máte názor na zmysel a praktickú účinnosťjopisovanej kampane ZSSK?
Nemal by sa národný dopravca zaoberať v tejto krízovej dobe niečím iným?

Úvodná ilustračná snímka: Bezpečný vlak pod nebezpečne sa tváriacim nebom
(25.4.2020, Šašovská vlečka) © concorde

Upravil a redakčný dodatok napísal PhDr. Zbyněk Zlins

Súvisiace odkazy