Naše téma: Neveselé Velikonoce, nejaré jaro

13.4.2020 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: Neveselé Velikonoce, nejaré jaro

Tento způsob jara zdá se mi poněkud nešťastným, dovolím si parafrázovat klasika. Příčiny mého povzdechu však nejsou povahy meteorologické (po této stránce nelze letošnímu jaru vytknout skoro nic), ale spíš epidemiologické. Všichni víme, o co kráčí – boj se smrtící nákazou tak či onak zasáhl do života nás všech a připravil nám mimo jiné Velikonoce, ať už je vnímáme jako nejvýznamnější křesťanské svátky nebo lidové oslavy procitnutí přírody ze zimního spánku, jaké jsme nezažili.

Postupně zaváděná protiepidemická opatření, která přijímaly vrcholné orgány obou nástupnických republik někdejšího „společného státu Čechů s Slováků“, si byla zprvu podobná a zasahovala nás všechny stejně. Tento trend však byl krátce před jarními svátky narušen. V České republice došlo k určitému uvolnění původních poměrně přísných zákazů. Vláda Andreje Babiše na jednání v pondělí 6. dubna přistoupila k částečnému uvolnění přísných protiepidemických opatření. Od úterý umožní lidem individuálně sportovat bez roušek, ve čtvrtek budou moci otevřít některé dosud povinně zavřené obchody a od úterý 14. dubna bude možné vycestovat z České republiky v nezbytných případech, mohli jsme se dočíst na vládním webu. Později došlo ke zrušení povinnosti nosit roušky v dalších vymezených případech, mj. u řidičů MHD.


Proti pandemii nebojuje jen vláda, významnou roli hrají třeba obce;
zdroj: www.malenovice.eu

Na Slovensku byl vývoj přesně opačný – vláda se rozhodla občanstvo prakticky uvěznit v jeho domovech. Slovensko kvůli koronaviru až na výjimky zakáže mezi 8. a 13. dubnem volný pohyb lidí, rozhodla vláda. Za porušení zákazu bude hrozit pokuta 1500 eur (přibližně 41 300 korun). Výjimkou bude pouze cesta do práce, na nákup, návštěva lékaře, pobyt v přírodě v rámci okresu, péče o příbuzného, pohřeb nebo sousedská výpomoc. „Vláda zakazuje shromažďování kromě osob žijících v jedné domácnosti. Nevíme, kteří lidé jsou napadení a mohou být nositeli viru. Cílem opatření je, abychom zbytečně necestovali a nenakazili naše příbuzné a známé," vysvětlil slovenský premiér Igor Matovič. Omezení jsou platná od středy 8. dubna od půlnoci do 13. dubna 2020 do 23.59, Tak o opatření informovala česká média.


Bez cestování to nejde aneb Sranda musí být, i kdyby na pohřeb nebylo
(autorova variace na internetový vtípek)

A ta s předstihem také nastínila průběh těch prazvláštních Velikonoc: Ministerstvo vnitra i zdravotnictví vyzvalo lidi, aby přes Velikonoce dodržovali preventivní opatření jako nošení roušek a zákaz shromažďování. Svátky budou tak letos v poněkud netradiční podobě. Veřejné bohoslužby jsou zrušené, věřící budou mše moct sledovat on-line. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se lidé budou muset obejít i bez koledování. O vhodném scénáři pro Velikonoce má předseda ústředního krizového štábu a ministr vnitra Hamáček jasno. „Pokud někdo může strávit ty čtyři dny doma, na zahradě pracemi kolem svého obydlí, tak to je úplně ideální stav,“ uvedl. Zároveň dodal, že na procházku by měli lidé vyrazit maximálně ve dvou. Výjimka platí pouze pro rodiny, které sdílí společnou domácnost. Takto svátky jata popsala Česká televize.


Jakoby přírodní síly dnes skrze světskou moc hatily i boží záměry
(autorova variace na internetový vtípek)

Jedinými cestujícími, kterým o letošních Velikonocích nic nebránilo v jejich každoročním putování, byly zvony, které ve čtvrtek odletěly do Říma a v sobotu se v pořádku vrátily do svých domovských destinací. jak velí tradice. To jejich dočasní náhradníci, hrkači a klepači, tak jednoduché letos neměli. Kvůli zákazu shromažďování někde obvyklý zástup omezili na dva povolené jedince, jinde zrušili pochod obcí a rámus vyluzovali ze soukromého pozemku. Ani v Římě samotném nebyla dodržena tradice – i hlava katolické církve se musela podrobit světské moci a spolehnout se na moderní technologie. Zkrátka nastaly první virtuální Velikonoce. Ty ovšem nepojmou naši největší velikonoční atrakci, takže ženské plémě bude opomenuto a pohoršené zahraničí může zůstat v klidu - šlahačka, mrskut či oblévačka nebude.


Na jarní výlety s národním dopravcem a začátek nostalgické sezóny
zatím zapomeňme; zdroj: www.cd.cz/vlakem-na-vylet

Šlahači, mrskači a oblévači letos přijdou zkrátka, vrby se nedočkaly pravidelného ořezu v zájmu pletení exekučních nástrojů a vůbec je všechno tak nějak naruby. A zmršené jaro vnímáme i my vlakofilové. Místo, abychom si plnili paměťové karty novými záběry a duše novými zážitky, můžeme jen proklínat ty mrňavé potvory, které zhatily slibné plány nostalgických jízd i naše vlastní záměry, Nebo vzpomínat na jara předchozí, kdy to vše bylo ohrožováno tak nanejvýš nevlídným počasím nebo technickou závadou. Jistě nejsem sám, kdož si takto v paměti vybavuje třeba tradici setkání několika členů klubu VLAKY.NET o Bílé sobotě, z nichž vznikla řada reportáží – první v roce 2007. Je ovšem pravda, že tato tradice bohužel neuhynula na nový koronavirus, ale daleko dříve na virus pohodlnosti a odpadání původních účastníků.


Náš ostravský reportér ve vycházkovém stejnokroji (6.3.2020)
© Karel Furiš

Koronavirus však usmrtil jinou tradiční akci klubu našeho internetového magazínu: Narodeninová jazda VLAKY.NET plánovaná na 2.5.2020 je zrušená. Z dôvodu aktuálnej situácie, platných reštrikčných opatrení a do odvolania pozastavených jázd mimoriadnych vlakov, narodeninová jazda plánovaná na 2. mája 2020, je zrušená. Ilustračne si aspoň pripomeňme našu prvú narodeninovú jazdu, na ktorej sme sa tiež viezli Hurvínkami. Tato neblahá zvěst se dne 2. dubna 2020 objevila na našem fejsbúku, ale možná odpůrcům asociálních sítí ušla. Není to bohužel poprvé, co se v posledních letech něco takového stalo, byť příčiny zrušení oslav byly odlišné. Ale zachovejme si optimistický pohled na svět, věřme, že se vše v dobré obrátí a zatím se věnujme svému koníčku podle možností, které nám objektivní okolnosti dovolují.


Když musíš, tak musíš – ulovit si prvního „Tauruse“ ČD!
(4.4.2020, Polanka n.O.) © Karel Furiš

Jsou mezi námi lidé i v této době pracující, většina z nich nikoliv z bezpečí domova a mnozí dokonce v „první linii“. Jiní o práci, věřme, že jen dočasně a krátkodobě, díky nouzovému stavu přišli. Školáci a studenti by měli nabývat vědomostí na dálku a důchodci, zvláště trpící chronickými chorobami, by neměli ven raději vycházet vůbec. U osob v karanténě, ať už je její důvod preventivní nebo následný, je to dokonce zákonná povinnost. Současná situace zkrátka tak či onak poznamenala život každého z nás. Dnes bychom se tedy mohli pobavit o tom, jak prožíváme Velikonoce i celé ono „poněkud nešťastné“ jaro. Vzhledem k tomu, že naše objektivní podmínky i jejich subjektivní zpracování jsou nepochybně velice rozmanité, nepovažujeme za užitečné omezovat reakce diskutujících nějakými návodnými otázkami.

Úvodní snímek: „Z nedeľnej vychádzky na bicykli, kým nám koronavírus neprinesie
zákaz vychádzania“ (5.4.2020, Príbovce) © Kamil Korecz

Súvisiace odkazy