Naša téma: Nedostatok rušňovodičov

13.11.2018 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naša téma: Nedostatok rušňovodičov

Prečo slovenským železničným dopravcom chýbajú strojvodcovia a ako tento problém vyriešiť? Kým Ministerstvo dopravy a výstavby hľadá odpoveď v ďalšej, v ostatnom čase už druhej „jednoúčelovej“ novele Zákona o dráhach, ktorá tentoraz znižuje nároky na vzdelanie uchádzačov o prácu rušňovodiča, predstavitelia opozície vládne riešenie odmietajú. A nielen oni.

Pretože táto problematika v posledných dňoch rezonuje slovenskými médiami zameranými na obor dopravy, ale aj všeobecnými, predstavuje iste vhodnú tému aj pre náš internetový magazín a jeho pravidelnú (tentoraz však o deň posunutú) diskusnú rubriku. Pripomeňme si hlavné body tejto „kauzy“, ako šli za sebou v čase. Na úvod však musíme zdôrazniť, že problém chýbajúcich strojvodcov sa neobjavil z ničoho nič až teraz a netýka sa iba Slovenska. Pre zachovanie dnes tak vyžadovanej korektnosti treba navyše dodať dodať, že koniec koncov chýbajú aj mnohí iní kvalifikovaní pracovníci, a to prakticky v celej Európskej únii. My sa však prirodzene obmedzíme iba na manko vodičov železničných koľajových vozidiel v podmienkach Slovenskej republiky.

.
Nieto ľudí … (2.5.2008, RD Žilina) © PhDr. Zbyněk Zlinský

31. októbra sme sa dozvedeli čosi o „lanárení“ našich rušňovodičov do Rakúska: „Čo budeme robiť, keď nám vyškolení železničiari budú odchádzať do zahraničia? Nestačí, že štátne železnice už vyškolili množstvo rušňovodičov pre súkromné firmy pôsobiace na Slovensku?“ pýta sa dlhoročný hovorca slovenských železníc a železničný publicista Miloš Čikovský. 6. novembra sa objavila informácia o zámeru vlády: Akútny nedostatok rušňovodičov v železničných spoločnostiach na Slovensku by mala pomôcť riešiť novela zákona o dráhach z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR. A to tým spôsobom, že sa rozšíri odbor vzdelávania, ktorý musí spĺňať uchádzač o vydanie preukazu rušňovodiča. Novelu zákona o dráhach v utorok prerokovala a schválila vláda.


.Na čo? Ja budem rušňovodič; zdroj: www.studujdopravu.sk

Novela zákona sa 8. novembra stala terčom opozičnej kritiky: Minister dopravy Árpád Érsek a vláda, ktorej je členom, nie sú podľa opozičnej SaS schopní odstrániť príčiny problémov, ktoré sami spôsobili. Dôkazom toho je podľa liberálov novela zákona o dráhach .... Toho istého dňa sme si mohli prečítať aj obsiahlejší článok na túto tému: SaS v súvislosti s nedostatkom rušňovodičov tvrdí, že nie je možné mať aj vlaky zadarmo, aj dobre ohodnotiť zamestnancov v železničnej doprave. [...] Nedostatok rušňovodičov sa vláda rozhodla riešiť znížením kvalifikačných nárokov potrebných na výkon tohto povolania. Premiér a jeho ministri žijú v naivnej predstave, že ak sa bude môcť o miesto rušňovodiča uchádzať trebárs kuchár alebo kaderníčka s maturitou, zvýši sa záujem o toto povolanie.

.
Toto kaderník s maturitou nie je (3.12.2008, Cerhenice) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Aj táto malá ukážka z viacerých podobných článkov o uvedenej problematike určite stačí na to, aby si náš čitateľ urobil svoj vlastný názor a mohol sa zapojiť do diskusie k týmto (ale pokojne aj iným) otázkam:

V čom vidíte hlavnú príčinu nedostatku strojvodcov u nás - a v cudzine?

Myslíte si, že otázku (hoci len čiastočne) vyrieši znovelizovanie zákona?

Aké opatrenia v tomto smere by ste v úlohe ministra dopravy navrhli vy?

Úvodná snímka: Nástup do služby (21.8.2010, Břeclav) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy