Naša téma: Odrieknuté vlaky

28.5.2018 8:00 Samuel Kohutiar

Naša téma: Odrieknuté vlaky

Asi všetci si pamätáme na staré časy, keď ešte nebolo nič extra výnimočné, že vlak meškal aj vyše 2 hodín. Slovo odrieknutý sa ešte pred 7-10 rokmi v staničných hláseniach skoro vôbec nevyskytovalo, teda minimálne nie v okolí Bratislavy. Ale doba sa mení, a chuť dopravcu riešiť meškanie vlaku jeho odrieknutím sa značne zvyšuje.

V dnešnej Našej téme sa pozrieme na aspekty tohto súčasného fenoménu nielen ZSSK.

 

 

Na jednej strane sa natíska pochopiteľná námietka: Načo budú železnice ťahať 3 hodiny zmeškaný vlak, keď už pred ním prešlo viacero iných? Načo by mal takto zmeškaný vlak zmeškávať ostatné vlaky? Prečo by dopravca nemal optimalizovať obehy pri veľkých meškaniach? Prečo by mal dopravca viesť vlak, v ktorom už zostal len personál?


Nehody sú častým zdrojom meškania či odrieknutia vlakov. Na snímku nehoda laminátek 230.017 a 230.080, Vranovice, 15.6.2006 © Milan Vojtek

Na druhej strane je tu však a pohľad cestujúceho: Prečo zase nestíham prísť do cieľa načas? To dopravca nemôže vytiahnuť aspoň tie tzv. pojazdné múzeá, aby sme sa ostali do školy apod.? Prečo sa zase musíme tlačiť cestujúci z 2 vlakov v jednom? Budú čakať prípoje? Naozaj dopravca spravil všetko preto, aby ten vlak išiel, alebo zase zakrýva svoju neschopnosť zohnať dostatok rušňov a personálu? Budú nám platiť lístky? Kedy a odkiaľ ide autobus?


Odchodová tabuľa počas zimné kalamity v Tatrách, 31.1.2015 © railpage.cz

A verím, že aj samotný dispečer je často na rozpakoch, či odriekať alebo nie. A preto som sa rozhodol napísať túto tému s nasledujúcimi otázkami:

Kedy má podľa Vás dopravca právo odrieknuť vlak?

Aké opatrenia by mal zároveň s odrieknutím prijať?

Aké skúsenosti máte Vy s odrieknutím vlakov?

Badáte nejaký historický vývoj počtu odrieknutých vlakov k lepšiemu, alebo horšiemu?

Koľkokrát sa Vám stalo, že Váš vlak odriekli?

Myslíte si, že je dobré riešenie mimo výluk nahrádzať odrieknuté vlaky NAD?

Úvodná snímka: Meškanie EC 276 Slovan, 1.3.2015, Nové Zámky © Marek L.Guspan

Súvisiace odkazy