Olomoucká „rosnička“ a já v roce minulém

18.1.2015 8:00 Martin Skopal

Olomoucká „rosnička“ a já v roce minulém

Minulý rok byl v životě parní lokomotivy 464.202 zlomový. Po pětiletém odstavení byla opět uvedena do provozu. Pojďme se nyní podívat, jak ten rok znovuzrození rosničky vypadal z mého pohledu. To znamená, že nebudu popisovat její pobyt v Lužné u Rakovníka – jednak proto, že je od mého domova na Hané celkem z ruky, ale nechci psát o něčem, o čem již zde psal kdosi jiný.

 

 

 



Proč jsem se rozhodl psát zrovna o rosničce? Již v útlém věku jsem se zajímal o železnici a když se mnou rodiče, nebo třeba i babička jezdili občas na nějakou tu železniční akci výhradně v okolí Olomouce, byla tam většinou právě tato lokomotiva. Když jsem se o železnici začal zajímat více a začal jsem jezdit po akcích, bylo to právě když rosničce končila provozní způsobilost kotle, v roce 2009. Za tu dobu mi nějak přirostla k srdci a mohu říci, že z parních lokomotiv je mou nejoblíbenější. Důvodem je také to, že jsem se letos zúčastnil (skoro) všech akcí, kde opět provozuschopná rosnička jezdila.


Vyměněná trubkovnice a kotlové trubky © Martin Skopal

Parní lokomotiva 464.202 byla vyrobena ve Škodových závodech v Plzni (tehdy závody V. I. Lenina) v roce 1956 pod výrobním číslem 3378. Řada 464.2 byla poslední konstrukcí parní lokomotivy v Československu. Vyrobeny byly pouze dva prototypy. Lokomotiva 464.202 jezdila nejdříve v Jihlavě, poté v Brně a nakonec v Olomouci, kde dojezdila v roce 1975. Poté byla předána Národnímu technickému muzeu a stala se na dlouhá léta neprovozním exponátem. Začátkem 90. let byly započaty práce na jejím zprovoznění, které byly završeny v roce 1993. Lokomotiva měla a dodnes má svůj domov v Olomouci. Provozuschopná byla, s krátkou přestávkou v roce 2003, až do roku 2009, kdy lokomotiva musela být odstavena z důvodu končící provozní způsobilosti kotle. O tom tady také bylo psáno. Nadace Okřídlené kolo vyhlásila sbírku na její opravu. Kolik lidí asi v této době věřilo, že ještě někdy vyjede a neskončí třeba vedle přerovské pětasedmy v depozitáři v Chomutově?


Rosnička se připravuje na odvoz do Lužné © Martin Skopal

Nakonec v roce 2013 začaly práce na jejím zprovoznění. Nejprve v Olomouci, 22. 1. 2014 byla převezena do Lužné, kde měla být její oprava dokončena. Postup prací a její zatopení i první jízdu zdokumentoval kolega martin14785 ve svém příspěvku. Já jsem byl v Lužné jen jednou, a to 9. srpna. Poté jsem se s Rosničkou setkal až 19. září, kdy proběhla její přeprava na Moravu, kdy krátce zastavila na Olomouckém nádraží tažena žehličkou 111.019, aby pokračovala do Přerova, kde proběhlo její zvážení a akce „Návrat Rosničky na Moravu“. Této akce jsem se zúčastnil, nicméně jak to tam probíhalo již sepsal brejlovec ve svém článku, nebudu to tedy opakovat. Snad jen mohu doplnit, že si toho všimla také přerovská kabelová televize, která má ve své reportáži také záběry z vážení. Záběry nejdete v Přerovských aktualitách, je to hned první reportáž.


V Přerově na akci „Návrat Rosničky na Moravu“ © Martin Skopal

Dne 4.10. se konal na Ostravsku Den železnice. Byla to první akce, kde se rosnička ukázala po pěti letech v čele vlaku s cestujícími. Odvezla zde čtyři páry vlaků mezi Bohumínem a hlavním ostravským hlavním nádražím, souprava byla tvořena čtyřmi dlouhými balmy. Já jsem se projel prvním ranním vlakem z Ostravy do Bohumína, tam jsem zdokumentoval posun a odjezd vlaku zpět do Ostravy. Projel jsem se po vlečkových tratích AWT z Bohumína přes úvrať ve stanici Doubrava do Ostravy. Tam jezdily historické tramvaje, bylo otevřeno zdejší depo ČD Cargo, taktéž depo v Bohumíně, kam jsem se ještě vrátil.


V Bohumíně slunce vysvitlo jen na chvíli © Martin Skopal

Další akcí byla tradiční olomoucká mikulášská jízda. Letos se jelo po trase Olomouc – Uničov – Šumperk – Zábřeh n. M. – Olomouc. Souprava byla kromě rosničky tvořena doprovodným Wlabem, restauračním vozem, salonním vozem a pěti vozy Bt. Na postrku byla berta 749.107. Odjezd vlaku byl v 9.50 z Olomouce, já jsem jezdil s kolegy kolem trati autem. Bylo nádherné po opět slyšet práci parního stroje této lokomotivy, ostré výfuky nebo píšťalu. A když jsem fotil v Lukavicích, ten průlet maximální rychlostí s plně otevřeným regulátorem... No co se tomu vyrovná? Bohužel počasí fotografům moc nepřálo – celý den byla mlha, místy pršelo. Jako „bonus“ jezdila v Olomouci také historická mikulášská tramvaj.


Mikulášský vlak odjíždí z Červenky © Martin Skopal

Jsem rád, že tato lokomotiva neskončila vedle dalších strojů svého majitele jako neprovozní v depozitáři v Chomutově, podařilo se ji zprovoznit a že má svůj domov v Olomouci. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se jakkoliv podíleli na její opravě, ale také lidem, kteří se o rosničku a nejen o ni v Olomouci starají. Už se těším na letošní rok...

Úvodní snímek: „Rosnička“ posunuje v Šumperku do depa © Martin Skopal

Galéria

Súvisiace odkazy