Rosnička absolvovala Pálavský okruh

6.5.2007 18:35 Lukáš Damborský

Rosnička absolvovala Pálavský okruh

Dne 5.5.2007 se uskutečnila jízda zvláštního vlaku pod názvem Pálavský okruh, letos ovšem bez brněnské Šlechtičny 475.101. Souprava vyjela z Brna přes Hrusovany nad Jevišovkou a dále přes Novosedly, Mikulov, Boří Les, Lednice, Boří Les, Břeclav a odtud po koridoru zpět do Brna. O zastavení v Mikulově je můj příspěvek. DOPLNĚNO!

Souprava přijela do Mikulova v 11:05 a to ve složení olomoucké 464.202, za ní (k mému úžasu) "Berta" T478.101, Ds, pětivozová souprava "Rybáků" a 5 vozů Bmx. Hned po zastavení vlaku bylo patrné, že čínným vozidlem byla Berta a Rosnička se jen vezla.Tak jako v předchozích letech byla odvěšena souprava Rybáků a vůz Ds na třetí kolej. Posun s těmito vozy byl v režii obou lokomotiv, přičemž pára se opět jen vezla. Po odvěšení vozů a najetí na zbytek soupravy proběhlo promazání lokomotivy a dozbrojení vodou z přítomné hasičské cisterny HZS Novosedly. Mezitím se okolo lokomotivy (opět) shromáždili lidé s fotoaparáty a kamerami. Mimo zájem obdivovatelů dorazil pravidelný Os 4510 v čele s "Petrou" 842.003.

Po dozbrojení začala parní lokomotiva vyvíjet páru a místo nenápadného proužku kouře se z komína začal valit hustý sloup dýmu, který zanedlouho zaplnil skoro celý prostor nádraží. Něco málo po půl dvanácté se souprava vydala z Mikulova do Bořího Lesa a odtud do Lednice. Po návratu z Lednice se souprava vrátila do Mikulova pro odstavené vozy a pokračovala přes Břeclav do Brna. I přes zataženou oblohu a mrholení se akce těšila hojnému zájmu turistů, fotografů i fandů železnice. Po odjezdu vlaku z Mikulova probíhal další doprovodný program s výstavou veteránů, ale mým cílem byla pouze parní lokomotiva...

Omluvte prosím nízkou kvalitu fotek, původní plán byl takový, že bude fotit můj kamarád,  jelikož nemám fotoaparát. Bohužel hned po příjezdu na místo se ukázalo, že baterie nezvládnou ani jeden snímek, a na řadu přišel můj mobil.

Doplněno Shalomkem:

Protože jsem nemohl absentovat na narozeninové jízdě VLAKY.NET, nezbylo než se obrátit s prosbou o pomoc na přátele a kolegy. A tak se v sobotu vypravil do Lednice renomovaný fotograf Václav Šálek, aby z jízdy udelal aspoň několik záběrů. Takže ten první je cestou proti proudu času a módy.

 

Další snímek je při pózování Rosničky před nastoupeným nádražím :o)

Aby se vzápětí parní stroj nastěhoval zpět do čela vlaku

Rosnička najíždí na soupravu před zamračenou T 478.1001, umožňující páře redukci tahu jako ochranu proti požárům.

Sólo pro páru a kvetoucí zeleň

Sestavená souprava před odjezdem z Lednice. Jak je u profesionálů zvykem, fotky neobsahují uměle doplněné krajinné pravky a vystihují reálnou situaci 

Galéria

Súvisiace odkazy