S „Rosničkou“ na Vláru aneb Kaprun 2006

10.3.2006 10:38 Milan Vojtek

S „Rosničkou“ na Vláru aneb Kaprun 2006

Ani letošní rok neochudil příznivce parní trakce o výlet zvláštním vlakem z Přerova (respektive z Olomouce) do stanice Bylnice. Akce se uskutečnila poslední únorovou sobotu a oproti několika předchozím ročníkům, kdy na vlaku byly dvě parní lokomotivy, tentokráte s kuriózní sestavou Rybáků, patrové jednotky a fialové berty 749.178, neboli Borůvky.

Byť mě ve dnech těsně před akcí pronásledoval neodbytný bacil, nedalo mi to, a vypravil jsem se na akci. Krizový scénář počítal s předčasným odjezdem, kombinací auta a cesty vlakem a výlučně fotografické misi. V okamžiku, kdy sedadla auta obsadili přátelé z parní vozby, dokonce německý strojvedoucí, zvrhlo se to v nehorázné focení, ze kterého nabízím návštěvníkům našeho webu pár vzorků.
Než se ale dostanete k nim, dlužím vysvětlení, proč hovořím o Kaprunu.

Ještě předloni byla akce spojena s výpravou na trať do Valašských Klobouk. O několik let dříve se stala událost, která dala toto neoficiální jméno. Vlak byl tehdy sestavený z tzv. parního pantografu s lokomotivami 464.202 a 475.1142. Samozřejmě je nesmysl, že by byly uvedené stroje opatřeny sběračem pro napájení z troleje, onen pojem vyznačuje, že souprava která z obou stran začínala komínem parní lokomotivy, byla ve stanici Bylnice schopná vykonat úvrať bez nutnosti dalšího posunu. Ale pojďme konečně k historii pracovního názvu Kaprun. V plánu akce bylo fotografování na trati u tunelu Návojná. Rosnička se vynořila z valaškoklobouckého portálu tunelu, Šlechtična ale zůstala uvnitř a komunikace pomocí vysílaček jaksi selhala. Zatímco mě a několika málo jedincům se podařilo vyváznout a pořídit fotku 464.202 před tunelem, někteří cestující si v soupravě bohatě užili kouře ze Šlechtičny. A protože v paměti lidí byl požár se spoustou obětí v tunelu v rakouském Kaprunu, zaznělo ve tmavém, na kouř bohatém vzduchu zábavního vozu osudné „To je jak v Kaprunu“ a akce měla svůj druhý název.

Mimochodem, v její historii není nouze o smutné okamžiky. Pojďme si některé připomenout.

Před třemi lety byla jízda osudní pro brněnskou lokomotivu 475.101 (mimochodem, v létě opustí řady provozních lokomotiv a odebere se – alespoň doufám, na opravu kotle, aby mohla znovu jezdit) Při cestě z Bylnice do stanice Valašské Klobouky už se ozýval typický zvuk prozrazující plochá kola. Na vině bylo jedno z nepříliš povedených brzdění, jehož výsledkem byla plochá kola tendru. 475.101 proto na zpáteční cestě ještě pomohla vlaku ve stoupání, aby se pak oddělila a nízkou rychlostí zamířila do depa na opravu.

Před dvěma lety byla jízda do Bylnice loučením s lokomotivou 475.1142. Na opačném konci vlaku jí pomáhal albatros 498.106, pro nějž to byla předposlední cesta. Posádka šlechtičny jela tak, jak se sluší a patří na poslední cestě a výsledkem bylo jedenáct požárů suché trávy kolem trati. Však taky padl rozkaz snížit výkon lokomotiv a na vlaku se objevil na výpomoc třetí stroj – T 478.1002.

Vloni jel na vlaku tandem olomoucké rosničky 464.202 a brněnské 354.1217. Akce byla opět loučením. Byla totiž poslední oficiální jízdou všudybylky. V té době ještě nebyla veřejně k dispozici informace o závěrečné jízdě z Brna do Moravských Bránic – ovšem tu už lokomotiva nedojela. I na Kaprunu 2005 měla již brněnská mašinka problémy, pro potíže s kompresorem se ke zklamání fotografů ani jednou neobjevila na místě přípřežního stroje.

Galéria

Súvisiace odkazy